Газова плита ардо як запалити духовку

Як запалити вогонь

Звичайно, будь-яка інструкція з експлуатації газової плити починається розділом, присвяченим того, як в ній правильно запалювати вогонь. Плита і використовуватися може лише тоді, коли загоряється випускає нею газ.

Для того щоб запалити вогонь на газовій плиті сірниками, перш за все необхідно відкрити подачу газу до конфорки, повернувши відповідний регулятор. Піднісши запалений сірник до конфорки, потрібно дочекатися займання, а потім відразу прибрати руку, щоб не отримати опік.

газова, плита, ардо, запалити

Плити з електричним розпалом можна запалити без сірники. Для цього є вбудована пьезозажігалка, яку приводять в дію спеціальною кнопкою. Розряд подається на всі конфорки одним натисканням.

Детальніше про те, як запалити газову плиту, ви дізнаєтеся з наступного відео.

Загальні вимоги

Як користуватися плитою, багато хто знає з дитинства. Деякі складнощі можуть виникнути лише при покупці нового приладу. В цьому випадку потрібно обов’язково ознайомитися з інструкцією, де, як правило, вказані практично всі можливі проблеми і несправності, а також описані елементарні правила техніки безпеки.

Співробітники газової служби під час перевірок зобов’язані нагадувати користувачам про основні моменти. Вони звертають увагу на стан вентиляційної системи, перевіряють герметичність з’єднань.

Однак такі перевірки бувають нечасто, тому кожному варто знати про загальні вимоги до використання побутових газових плит.

При знайомстві з новим приладом важливо оглянути панель управління, щоб розібратися, яким чином включається подача газу. Не останнім вимогою безпечного використання газового обладнання є можливість вентиляції приміщення. На кухні, де встановлена ​​плита, повинно бути вікно з кватиркою або стулкою. Не менш важлива справність вентиляційної системи. Значимого елемента системи безпеки в приміщенні. Цей параметр перевіряється одним з перших.

Важливий момент, що стосується експлуатації будь-якого побутового обладнання. Захист від дітей. Неприпустимі гри поблизу палаючої плити, а тим більше користування плитою за відсутності дорослих.

В даний час відмінним доповненням до газового обладнання є побутові газоаналізатори для квартир. Розташований в приміщенні, де встановлено таке обладнання, аналізатор вчасно сповістить про витоки з підвідної системи або з конфорки при незакритих крані. Цей автоматичний прилад також може перекрити подачу палива при перевищенні встановленої норми його концентрації в приміщенні.

Щоб уникнути мимовільного загоряння в сучасних системах газопостачання повинна бути передбачена ізолює вставка або діелектрична прокладка, що оберігає від так званих блукаючих струмів, що виникають в результаті несанкціонованого підключення електроприладів без заземлення або ж використання в якості заземлюючого пристрою внутрішньобудинкового газопроводу. Наявність таких струмів не тільки є можливим джерелом виникнення іскри. Також воно небезпечне для побутових приладів, що мають сучасні електронні елементи управління.

Як включити духовку

Духова шафа. Ще одна незмінна складова сучасної газової плити. Однак і зараз є господині, для яких правильно розпалити духовку залишається нелегкою справою. Яких тільки хитрощів не було придумано для того, щоб убезпечити користувача.

Плити можуть мати різні системи підпалювання газу в духовці. Деякі навіть зараз потрібно підпалювати за допомогою господарської сірники. На сучасних моделях плит може стояти автоматична електронна або кілька спрощена напівавтоматична система підпалювання. На таких плитах також встановлюється попередження витоку. При цьому навіть у сучасних приладів зберігається можливість підпалити газ в духовці руками.

Для того щоб підпалити газ без автоматичних пристроїв, т. Е. Вручну за допомогою сірника, в нижній частині духовки передбачений запальник. Саме до нього підноситься запалений сірник. Відповідний перемикач потрібно повернути в положення максимуму і утримувати близько 10 секунд, щоб газо-повітряна суміш встигла зібратися в необхідному для розпалювання кількості. Після розігріву духовки і відключення запобіжного клапана можна користуватися пристроєм, встановивши необхідну для приготування страви температуру.

Включати духовку у деяких високо модернізованих сучасних плит можна як традиційним способом, так і за допомогою кнопки живлення. Автоматичної система вважається, коли досить повернути регулятор подачі газу. Після цього відбувається подача електричного заряду на пристрій, що нагадує контакти П’єзозапальнички. При напівавтоматичному включенні доведеться додатково натиснути кнопку.

Своєрідна пам’ятка з розпалення напівавтоматичного духовки може містити кілька найважливіших пунктів.

  • Налаштуйте максимальну подачу газу за допомогою перемикача режимів.
  • Натисніть і утримуйте кнопку електроподжіга протягом 10 секунд (можна порахувати про себе до десяти).
  • Переконайтеся в тому, що газ горить, відпустіть кнопку.
  • Якщо вогонь в духовці не з’явилося, утримувати кнопку більше 15 секунд не можна. Краще її відпустити і провітрити духову шафу, а потім повторити всі перераховані вище операції.
  • Якщо розпалити духовку електророзжигом не вдалося, можна після провітрювання спробувати розпалити її за допомогою сірника.
  • Якщо при розпаленні пальник запалала частково, краще перекрити газ і повторити розпал духовки.

У разі ручного розпалювання духовки виконуються ті ж дії, тільки замість утримування кнопки електророзпалю потрібно утримувати близько запальника сірник. Щоб не боятися раптового спалаху газоповітряної суміші, краще використовувати довгі господарські сірники. При будь-яких відхиленнях від передбаченого інструкцією порядку розпалювання духовки краще проконсультуватися з фахівцями.

Чого не можна робити

Як і будь-якою технікою, газовою плитою небажано користуватися не за призначенням. Виникнення багатьох позаштатних ситуацій буває викликано саме такими діями. Варто пам’ятати, що шкода, що наноситься неправильним використанням газового обладнання, може бути непорівнянний з миттєвою користю.

Відомі випадки сушки над вогнем газової плити випрати або мокрому одягу. Впавши на пальник, зім’ята тканина може загасити вогонь, при цьому надходження газу залишається відкритим. Також просохла і не прибрана вчасно одяг може спалахнути від близького відкритого вогню.

Відомі випадки використання газових плит для того, щоб грітися від них, наприклад, коли з якоїсь причини подача тепла в систему центрального опалення занадто мала або відсутня. Нерідко власники газових плит для таких цілей включають одночасно всі пальники (2-4 конфорки) і духову шафу, який ще й залишають відкритим. При цьому плита на досить тривалий час залишається без нагляду.

Фахівці з експлуатації газового обладнання категорично не схвалюють подібного поводження з плитами. При роботі всіх споживають газ пристроїв його витрата різко збільшується. Нерідко в бажанні скоріше обігріти приміщення замерзлі громадяни намагаються відкрити подачу на максимум. Якщо з якоїсь причини одна з конфорок згасне, може статися займання від інших конфорок або духовки.

Ні в якому разі не можна продовжувати експлуатацію газової плити, якщо в квартирі відчувається характерний запах. У цьому випадку не можна також використовувати електроприлади і будь-який відкритий вогонь.

Не можна розміщувати поблизу плити легкогорючі предмети (фіранки, поліетиленові пакети, будь-які пластикові вироби). Під час роботи духовки зовнішня сторона плити сильно розігрівається. Це може не тільки зашкодити предмет, але і стати причиною його загоряння.

Інструкція по експлуатації газової плити

Газова плита. Одне з досягнень цивілізації, що стало звичним атрибутом сучасного житла. Появі сучасних плит передував ряд технічних відкриттів. Мав з’явитися недорогий, легкий і тугоплавкий метал для виготовлення пальників. Варто було навчитися герметично з’єднувати труби і гумові шланги для підведення газу до плити, та й саме паливо виявилося далеко не так просто у використанні, як видається зараз.

В результаті було винайдено і поступово вдосконалено компактний пристрій, що дозволяє виключити з домашнього вжитку громіздкі і незручні кухонні печі. Про Інструкцію по експлуатації сучасної газової плити і піде мова в даній статті.

Симптоми отруєння газом

У міру пристосування природного газу, що не має ні кольору, ні запаху до побутових умов були придумані прості і дієві способи визначення наявності його витоку. За допомогою нескладної технології до природного газу стали додавати речовини, які надають йому характерний запах.

Однак люди, які мають знижену чутливість до запахів, наражаються на серйозну небезпеку в разі витоку, так як можуть надихатися газом. Ця проблема дуже гостро стоїть в приміщеннях. На вулиці концентрація цього летючого речовини практично ніколи не досягає критичних позначок.

Профілактика небезпечного явища проста. Потрібно регулярно провітрювати приміщення, в якому знаходиться газове обладнання. В ідеалі витяжна вентиляція повинна діяти там постійно.

Отруєння газом вельми небезпечно. Зважаючи на свою природу газ, проходячи через легені, проникає в кров і з її струмом розноситься по організму, негативно впливаючи на багато органів (перш за все на мозок і центральну нервову систему). Людина може втратити свідомість, а якщо приміщення не провітрюється, підсумок буде сумний.

Тому не менш важливим методом профілактики залишається вміння перевірити витік газу з внутрішнього газопроводу. Фахівці рекомендують застосовувати для цього мильну піну. У разі витоку будуть надуватися бульбашки, які легко помітити. Застосування спіненого мильного розчину, який наноситься на місця з’єднання труб газопроводу за допомогою старої пензлика для гоління, вельми ефективно.

Ще однією небезпекою при порушенні умов експлуатації газових плит є накопичується в приміщенні чадний газ (неминучий продукт горіння будь-якого палива). Він легко проникає в кров на рівні хімічних реакцій. При відсутності вентиляції учадіти досить просто. Людина продовжує дихати, так як цей газ не має будь-якого запаху, спочатку зовсім не помічаючи впливу цієї речовини.

Ознаки отруєння проявляються вже при досить високій концентрації чадного газу в крові.

Основні симптоми отруєння чадним газом:

  • Посилюється головний біль;
  • Запаморочення;
  • Наростаючий «стукіт в скронях».

При більшій концентрації спостерігаються:

  • Болю в грудях;
  • Сухий кашель;
  • Нудота;
  • Блювота.

Середня тяжкість отруєння проявляється тими ж симптомами, до яких слід додати затуманення свідомості, нескоординованість рухів, галюцинації. Важка ступінь отруєння проявляється втратою свідомості і навіть комою. Якщо вчасно не припинити надходження чадного газу в організм, отруєння може мати летальні наслідки.

Таким чином, безпечна експлуатація газової плити можлива лише при наявності надійної вентиляції приміщень, регулярного провітрювання і систематичній перевірці герметичності всіх з’єднань газопроводів. Також ні в якому разі не можна ігнорувати перевірки газового обладнання, що організовуються відповідними службами, фахівці яких мають ліцензію на проведення профілактичних і ремонтних робіт.

Ручний розпал

Цей спосіб можна застосувати і в тих приладах, де передбачений руками (наприклад, при його несправності, або відсутності електроенергії). Тому знати, як розпалити духовку сірниками, корисно всім власникам газової плити, незалежно від її моделі.

  • Духовку слід попередньо провітрити, відкривши дверцята на деякий час (досить 1-2 хвилин).
  • Візуально визначити, де знаходиться вихідний газове отвір.
  • Запалити сірник (або запальничку) і піднести її до запальнику.
  • Після цього провернути рукоятку подачі газу і утримувати її не менше 15 секунд. Після того, як з’явилося полум’я, а це відбувається майже миттєво, сірник можна прибрати.
  • За цей час полум’я має стабілізуватися, спалахнути рівно, без розривів і іскор. Якщо все добре, можна закривати дверцята духовки і регулювати температуру під конкретний рецепт.

Вихідний отвір запальника є циліндричною трубу, виведену на передню поверхню духовки. Зазвичай воно знаходиться внизу в середині або на бічній стінці. Іноді воно знаходиться нагорі, зокрема, якщо плита обладнана газовим грилем. Знайти отвір запальника треба заздалегідь, до початку розпалювання.

Порада! Для розпалювання духовки кращим чином підходять довгі (наприклад, камінні або туристичні) сірники або побутові запальнички з довгим соплом. Так відстань від рук до відкритого вогню буде більше, і господиня буде діяти спокійніше і впевненіше, не боячись опіків.

Особливості експлуатації

В реальності нічого складного при експлуатації плит, які працюють на газу, немає. Виробник в інструкції прописує всі основні моменти, але якщо такої інструкції немає, наприклад, при переїзді на нову квартиру, коли плита дісталася від старих мешканців, можна скористатися стандартними рекомендаціями, які для кожної моделі практично однакові.

За принципом своєї дії духову шафу відноситься до потенційно небезпечних пристроїв, тому при його експлуатації дуже важливо враховувати всі правила використання і техніки безпеки. У більшості сучасних моделей запалити газ не складе труднощів, так як присутня система електроподжіга, а в духовій шафі розташовується система безпеки газ-контроль.

Червона стрілка. Електрозапалювання, синя стрілка. Газ-контроль

Але деякі духовки все ж потрібно підпалювати вручну. Розберемося з питанням, як користуватися духовкою, більш детально.

Як швидко і правильно розпалити газову духовку

Газові плити останнім часом замінюються електричними приладами, найбільш це актуально для великих населених пунктів. Тому деякі господині, зіткнувшись в перший раз з приладом, що працює на газу, виявляються в подиві. Запалити конфорки виходить практично у всіх, а ось включити духовку для них набагато складніше. Тому варто розібратися, як правильно запалити духовку в газовій плиті.

Варіанти підпалити духовки

Залежно від моделі газової духовки, можливі два способи розпалювання полум’я в ній, які реалізуються різними технічними засобами.

  • Електричний розпал (електрозапалювання) зараз встановлюється на багато, навіть недорогі моделі плит. В даному випадку полум’я з’являється в духовці без прямої участі господині, що зручніше і безпечніше.
  • Розпал духовки в ручному режимі. Тут треба дотримуватись правил безпеки, діяти швидко і вправно, чітко за алгоритмом. Плити з ручним розпалюванням зазвичай ставляться до цінового сектору «економ».

Порядок дії при розпалювання цих приладів трохи відрізняється. Далі докладно буде описано кожен з них.

Електророзжіг

Електричний розпал буває автоматичним (однією кнопкою) і механічним, коли пуск газу і безпосередньо розпал здійснюється різними органами управління. В автоматичному режимі досить натиснути і ненадовго затримати одну клавішу. Плита все зробить і проконтролює сама. Для механічного електророзпалю треба:

  • Перевести регулятор подачі газу в максимальне положення;
  • Натиснути на клавішу на поточному підпалу;
  • Полум’я має стабілізуватися протягом 5-10 сек, після цього кнопку розпалу можна відпускати.

Якщо полум’я не з’являється або не “схоплюється», повторну спробу можна робити тільки після того, як духовка з відчиненими дверцятами провітриться від залишків газу.

На замітку! Управління розпалом зазвичай знаходиться поруч з рукояткою температури в духовці, праворуч або в центрі панелі управління плити.

Вбудована система безпеки влаштована так, що датчики газ-контролю не включаються відразу, щоб не працювати з варіантом «випадкове натискання». Тому необхідно кілька секунд для того, щоб все запрацювало, температура всередині досягла певного значення, система безпеки повністю включилася. При вимкненому газ-контроль подача газу буде припинена. Ось чому при ЕЛЕКТРОРОЗПАЛ треба набратися терпіння і почекати ці 5-10 сек.

Газовая плита Ардо

Після того як полум’я з’явилося і стабілізувався, можна відрегулювати силу подачі газу, тобто температуру приготування в духовці.

Техніка безпеки при роботі з газовою духовкою

Газ є джерелом небезпеки. Він легко запалюється, може непомітно накопичуватися (визначити його можна по запаху) і збиратися у вибухонебезпечний обсяг. Працювати з ним треба обережно, дотримуючись всіх необхідних заходів безпеки, незалежно від того, наскільки проста або просунута модель плити варто на кухні.

  • У закритому просторі духовки може накопичуватися газ. Тому перед тим, як розпалювати духовку, її необхідно провітрювати.
  • Під час роботи полум’я повинно бути по всьому периметру пальника, порожніх проміжків бути не повинно. Якщо така проблема є, можна провітрити духовку і розпалити її заново. Якщо не допомагає, треба викликати фахівця.
  • За працює духовкою треба періодично поглядати: щоб полум’я горіло і було рівномірним.
  • Використовувати духовку для обігріву приміщення категорично заборонено.
  • Самостійно або за допомогою фахівців регулярно оглядайте газові шлаги і всі їхні сполуки на герметичність. Можна по-старому скористатися мильною піною. Фахівці використовують газоаналізатори.
  • Духовку треба постійно приводити в порядок: вимивати залишки їжі, нагар. Це питання не тільки чистоти і краси, а й безпеки. Гар може забити газові отвори, і духовка буде працювати некоректно.
  • При появі запаху газу або спрацьовуванні газової сигналізації, користуватися духовкою і будь-якими іншими джерелами відкритого вогню заборонено, це небезпечно. Приміщення треба провітрити, знайти джерело витоку і усунути.

Якщо є збої в роботі газової духовки, її можна перевірити своїми силами (не розбираючи елементи і з’єднання) на примітивному рівні. У складних, незрозумілих ситуаціях необхідно викликати майстра.

Газова плита при неправильній експлуатації, будь поломки стає джерелом небезпеки. Тому за її станом і роботою треба постійно стежити, не залишаючи без нагляду.

Деякі нюанси експлуатації плит різних торгових брендів

Якщо при виконанні вище описаних рекомендацій так і не вдалося розпалити духовку газової плити, то справа може бути в несправності плити або окремих функціональних елементів. Так як газове обладнання відноситься до потенційно небезпечних, то потрібне негайне виявлення несправностей і ремонт.

Власники пристроїв таких торгових марок, як Грета, Дарина, Гореньє, можуть зіткнутися при експлуатації з труднощами в розпалюванні. При включенні і натисканні реле конфорка горить, а як відпускаєш. Припиняє. Такий момент стає результатом тривалого використання, коли виходить з ладу терморегулятор. Через поломку він не визначає температуру в шафі, тому вогонь відразу гасне. Ще однією розповсюдженою проблемою, з якою стикається споживач, є відходження контактів газ-контролю в духовці. Найчастіше вона виникає в плитах торгових марок Індезіт і Гефест.

Усунення будь-якої причини забороняється проводити самостійно. Для цього потрібно викликати фахівців газової служби, вони не тільки максимально точно визначать причину поломки, а й швидко проведуть її усунення.

Огляд плити з газовою духовкою

Застосування газової духовки при приготуванні кулінарних шедеврів потребує наявності деякого досвіду користувача, адже як відомо, на газу все готується набагато швидше. Духовка. Не виняток. Інструкція для газової плити Ардо з газовою духовкою містить рекомендації та поради щодо використання різних температурних режимів для приготування того чи іншого блюда. Згідно з інструкцією включити газову духовку Ардо досить просто і ніяких додаткових навичок для цього не потрібно.

У порівнянні з даним рішенням електрична духовка погано пече. Багато любителів газових плит і духовок зупиняють свій вибір на моделях даного виробника. Завдяки якісному складанню цей кухонний агрегат служить користувачам довго і рідко вимагає ремонту. Якщо слідувати інструкції і дотримуватися правил експлуатації, то ніяких проблем з плитою виникнути не повинно. При цьому в разі необхідності провести ремонт він досить доступний за ціною. Після проведення ремонтних робіт духовка, як правило, пече так само добре, як і раніше.

Можливі поломки

Включення духовки не завжди буває успішним. Це може відбутися з кількох причин:

  • Можливо, забилася пальник. В цьому випадку не спрацьовує датчик ТЕПЛОКОНТРОЛЬ, так як на нього не потрапляє вогонь. В результаті полум’я гасне. Після ретельного очищення деталі, плита буде легко включатися.
  • Сильне виснаження термопара. Причиною є великі перешкоди подачі газу в духовку.
  • Якщо газовий кран отримав механічні пошкодження, його потрібно замінити. Ця деталь ремонту не підлягає.
  • Дуже часто відмовляє таймер. Причиною є тривала експлуатація виробу. Основними симптомами такої поломки вважається періодичне відключення або повне виключення. Щоб виявити несправність, спочатку перевіряють безперебійність термопари. Потім стан інших деталей, пов’язаних з датчиком, перевіряючим полум’я.
  • Якщо після нагрівання, духовка починає гаснути, потрібно провести регулювання полум’я, встановивши мінімальне положення. Ця проблема виникає з недостатнього прогрівання вогню. В результаті полум’я автоматично відключається.

Важливо! Досить часто зустрічаються випадки, при яких полум’я не повністю охоплює пальник. В одній частині воно відсутнє. У даній ситуації, потрібно припинити подачу газу. Потім провітрити приміщення, повторити всі операції, починаючи від початкового етапу запалювання. Щоб піч нормально працювала, необхідно повне займання.

Виробники випускають різні моделі духовок. Деякі дуже складно підпалити. Однак їх перевагою є повна безпека і велика функціональність. Дуже важливо дотримуватися технологічну послідовність операцій, уважно ставитися до таких апаратів.

Практично всі господині прагнуть швидко приготувати власний кулінарний шедевр. Щоб цього досягти, складно обійтися без відкритого вогню. З огляду на цю обставину, виробники обладнують газову плиту спеціальної духовкою. Правила включення духовки в газовій плиті повинна обов’язково дотримуватися кожна кухонні господиня.

Огляд плити з електричною духовкою

Газова плита Ардо з електричною духовкою

Ось основні моделі газової плити Ардо з електричною духовкою і корпусом з нержавіючої сталі:

  • Ардо C 640EB INOX;
  • Ардо 56GE40W;
  • Ардо56ge40x;
  • Ардоa 5540 EB INOX.

Перераховані моделі представлені в різних колірних рішеннях і підійдуть для застосування на будь-якій кухні.

Можливі поломки

Включення духовки не завжди буває успішним. Це може відбутися з кількох причин:

  • Можливо, забилася пальник. В цьому випадку не спрацьовує датчик ТЕПЛОКОНТРОЛЬ, так як на нього не потрапляє вогонь. В результаті полум’я гасне. Після ретельного очищення деталі, плита буде легко включатися.
  • Сильне виснаження термопара. Причиною є великі перешкоди подачі газу в духовку.
  • Якщо газовий кран отримав механічні пошкодження, його потрібно замінити. Ця деталь ремонту не підлягає.
  • Дуже часто відмовляє таймер. Причиною є тривала експлуатація виробу. Основними симптомами такої поломки вважається періодичне відключення або повне виключення. Щоб виявити несправність, спочатку перевіряють безперебійність термопари. Потім стан інших деталей, пов’язаних з датчиком, перевіряючим полум’я.
  • Якщо після нагрівання, духовка починає гаснути, потрібно провести регулювання полум’я, встановивши мінімальне положення. Ця проблема виникає з недостатнього прогрівання вогню. В результаті полум’я автоматично відключається.

Важливо! Досить часто зустрічаються випадки, при яких полум’я не повністю охоплює пальник. В одній частині воно відсутнє. У даній ситуації, потрібно припинити подачу газу. Потім провітрити приміщення, повторити всі операції, починаючи від початкового етапу запалювання. Щоб піч нормально працювала, необхідно повне займання.

Виробники випускають різні моделі духовок. Деякі дуже складно підпалити. Однак їх перевагою є повна безпека і велика функціональність. Дуже важливо дотримуватися технологічну послідовність операцій, уважно ставитися до таких апаратів.

Люди настільки звикли до даної електронної техніки, що намагаються давати друге життя кухонним приладів за допомогою ремонту. Досить хорошим рішенням для сучасної домогосподарки може стати газова плита Ардо з електричною духовкою, виконана в корпусі з нержавіючої сталі.

Як правильно включити вбудовану духовку

Виробники, що випускають такі вироби, прагнуть обладнати прилад різними функціями. Головним режимом вважається газовий контроль, службовець для відключення подачі газу, а також звуковий таймер. Однак запалювати прилад необхідно з дотриманням певної послідовності. Включити духовку можна кількома шляхами:

  • Вручну (напівавтоматичне);
  • Користуючись електричним палієм (автоматичне).

Якщо плита обладнана кнопкою підпалу, її включення повинно відбуватися в такій послідовності:

  • Перевіряємо підключення до подачі електроенергії;
  • Проводимо візуальну перевірку приєднання газового шланга;
  • Ретельно вивчаємо схеми підключення, зазначені в технічному паспорті;
  • Визначається взаємозв’язок конфорок з вимикачами;
  • Перевіряється з’єднання шлангів;
  • Натискається кнопка електроподжіга;
  • Відкривається дверцята;
  • Висувається металевий піддон, що знаходиться всередині.

Після висунення піддону, відкриється кілька отворів, розташованих з боків. Через них виходить полум’я, що утворюється від вступника газу. Щоб він не накопичувався потрібно підтримувати певну подачу газу. За цим потрібно постійно стежити.

  • До отвору підносять запалений сірник. Полум’я з’явитися приблизно через 10 секунд.
  • Після появи полум’я запуститися процес безперервної подачі газу, відбудеться його займання.
  • Щоб полум’я рівномірно охопило всю горілку, потрібно почекати кілька секунд.
  • Потім дверцята акуратно закривають.

Іноді малий вогонь може згаснути через закриті дверцята. Доведеться повторити вищеописаний процес, але полум’я потрібно буде потримати подовше при відкритих дверцятах.

Корисно знати! Газова духовка вимагає постійного обслуговування. Вона повинна перебувати в ідеальній чистоті. Інакше не буде відбуватися повного згоряння газу. Приміщення, де використовується апарат, необхідно постійно провітрювати.

При відсутності в газовій плиті кнопки підпалу, необхідно строго виконувати технологічну послідовність розпалювання.

  • Спочатку повертається кран пальника.
  • Встановлюється необхідна температура.
  • Чи включається подача газу, для цього натискається і утримується спеціальна кнопка.

Для запалювання вогню, попередньо натискається кнопка, яка перебуває збоку на панелі. Якщо полум’я відразу не з’являється, потрібно призупинити операцію, почекати кілька секунд. Потім повторити вищеописані дії.

Іноді електрозапалювання може вийти з ладу. Виріб необхідно відремонтувати. Так як, газова духовка відноситься до небезпечних виробів, необхідно негайно з’ясувати причину несправності. Відразу ж приступити до ліквідації поломки.

Дуже важливо! Займатися самостійним ремонтом будь-якої поломки газового обладнання категорично забороняється. Ухвалою поломки, а також її ліквідацією можуть займатися тільки працівники газової служби.

Як запалити духовку в газовій плиті ардо

Практично всі господині прагнуть швидко приготувати власний кулінарний шедевр. Щоб цього досягти, складно обійтися без відкритого вогню. З огляду на цю обставину, виробники обладнують газову плиту спеціальної духовкою. Правила включення духовки в газовій плиті повинна обов’язково дотримуватися кожна кухонні господиня.

Загальний принцип включення духовки в газовій плиті

Не залежно від виду газової духовки, її включення здійснюється за однаковою технологією:

  • Відкривається кран на газовому балоні.
  • Встановлюється потрібна температура.
  • Запалюється духовка (за допомогою автоматичного підпалу або поворотом вентиля).
  • Контролюється процес подачі газу.

Зверніть увагу! Дверцята духовки не потрібно залишати відкритою на довгий час.

Коли експлуатація плити відбувається досить довго (кілька років), буде корисно залишити маленький проміжок від дверцята вироби. Після запалювання досить почекати одну хвилину. Це робиться з метою власної безпеки.

Після нормального розпалювання, коли встановилося нормальне горіння, можна встановлювати всередину майбутні кулінарні шедеври кухонної господині. Потім щільно притиснути дверцята. При експлуатації духовий печі потрібно завжди пам’ятати, що вона працює на газу. Він може легко потрапити в зону електроприміщення. Тому під час приготування їжі необхідно постійно стежити за станом полум’я. Якщо цього не робити, може статися пожежа.

Чим відрізняється духову шафу від духовки, вбудованої в газову плиту

В принципі вони мають мало відмінностей. Кожен прилад обладнаний певним набором функцій. Кількість режимів духовки набагато більше, ніж у газової плити. Як наслідок, значне збільшення споживання електроенергії.

Однак її головною перевагою є здатність працювати тривалий час без ремонту. Досягти такого ефекту стало можливо завдяки використанню новітніх технологій. Духовка виготовляється з високоякісної, нержавіючої оцинкованої сталі. Розташування духовки залежить від конструкції плити. Вона може знаходитися над основною варильною поверхнею або стати абсолютно окремим приладом. Окрема духовка не боїться перепадів електрики. Вона працює автономно, їй не потрібно електричне живлення.

Перевагою газової духовки вважається швидкість приготування різних страв. Таку швидкість забезпечує миттєве нагрівання. Саме це є основною перевагою газової духовки. Для приготування їжі в ній можна використовувати різну посуд. Такий виріб коштує недорого, але вимагає обов’язкового дотримання техніки безпеки.

Важливо! Газова духовка вважається простим пристроєм. Однак вибирати такий виріб потрібно дуже уважно і обережно. Щоб її запалити, необхідний відкритий вогонь. У разі витоку можливий вибух.

Як включити духовку в газовій плиті

Духовку запалюють сірником або електророзжигом.

Якщо на панелі немає кнопки електророзпалю, то:

  • Відкривають дверцята духовки.
  • Повертають рукоятку подачі газу. Буде чути характерний шум виходу.
  • Внизу спереду є отвір, в якому видно конфорка. Сюди підносять сірника (для цієї мети зручні довгі сірники для каміна).
  • Закривають дверцята.

Деякі особливості експлуатації плит різних торгових марок

Існує три основних системи управління плитами:

  • Механічні,
  • Електронні,
  • Комбіновані.

Принцип управління механічними і комбінованими описаний вище.

Як включити духовку в плиті c електронним програматором на прикладі марки Gorenje:

  • Виставляється час одночасним натисканням кнопок 2 і 3, потім і.
  • Як вибрати дії на годиннику на программаторе з аналоговим дисплеєм здійснюється натисканням на кнопку «А».
  • Натиснувши два рази, підтверджують вибір.

Чому після підпалу вогонь відразу гасне

Вогонь згасає, якщо не була зафіксована на 15 секунд кнопка електроподжіга.

Деякі моделі з метою безпеки передбачають утримання рукоятки подачі газу 3 секунди після запалювання. Газ просто не встиг дійти по трубі до вихідного отвору.

Інші можливі причини:

  • Недостатній тиск газу,
  • Несправність терморегулятора або ручки регулювання газу,
  • Засміченні форсунки пальника.

Як запалити духовку в газовій плиті Гефест, ARDO, Bosch, Індезіт, Greta: поради

Газова плита «Гефест» оснащена ручкою, яка регулює включення нагорі і внизу. Повертають і вибирають режим.

Натискають і утримують кілька секунд кнопку термопари і одночасно іншою рукою натискають на кнопку електророзпалю (біля зображена іскра, вогник). Якщо пьезорозжига не передбачено, використовують сірники.

Для використання електричного духової шафи плити ARDO:

  • Вибирають потрібний режим кнопкою або регулюючої ручкою.
  • Підпалюють сірником або електророзжигом.
  • Чи не закривають дверцята пару хвилин.
  • Прогрівають шафа 15 хвилин.

Плита Bosch оснащена рукояткою таймера, температури, верхнього і нижнього нагріву. Бувають моделі з електророзпалом і без нього. Виставляють температуру, вибирають нагрів, ставлять блюдо в розігріту духовку і виставляють таймер.

Для включення духовки Greta повертають і натискають ручку, утримуючи в такому положенні 15 секунд, потім відпускають. При необхідності, не раніше ніж через 1 хвилину, повторюють процедуру при відкритих дверцятах духової шафи.

З’ясовуємо, яка очищення духовки найкраще: каталітична, гидролизная або каталітична

У моделях «Індезіт» з пьезорозжігом досить повернути регулятор в бік максимальної температури і натиснути. У моделях з ручним підпалювання необхідно утримувати ручку 15 секунд в натиснутому положенні, інакше духовка не займеться.

Як правильно запалити духовку в сучасній газовій плиті

Повертають і натискають на рукоятку подачі газу в духовку.

Якщо передбачений електророзжіг, то після вибору режиму натискають кнопку і утримують.

Виробники оснащують нові моделі електронним табло з таймером і Утапливаем перемикачами. Дві кнопки ( «» і «-») дозволяють вибрати функції.

З’ясовуємо, яка очищення духовки найкраще: каталітична, гидролизная або каталітична

Плити мають нюанси використання, описані в інструкції з експлуатації до кожної моделі.

Як запалити духовку в газовій плиті Гефест, Грета, Індезіт та інших

Те, як включити духовку, залежить від виду плити (газова, електрична) і від конкретної моделі виробника. При приготуванні їжі в духовій печі господаркам необхідно дотримуватися техніки безпеки.

Правила безпеки при поводженні з газовою духовкою

Обов’язково прочитайте інструкцію, вивчіть правила безпеки.

  • Не зберігайте всередині обладнання щочистять, мийні та будь-які інші хімічні засоби через небезпеку займання.
  • Не допускайте дітей грати з приладом.
  • Для готування використовуйте спеціальний посуд.
  • Користуйтеся прихватками: обладнання сильно нагрівається.
  • Якщо чути запах газу, виділяється дим. Вимкніть духовку.
  • Не залишайте працюючий духову шафу без нагляду.
  • По завершенню процесу готування вимкніть плиту і дістаньте блюдо з допомогою прихваток.

Як включити духовку в газовій плиті

Духовку запалюють сірником або електророзжигом.

Якщо на панелі немає кнопки електророзпалю, то:

  • Відкривають дверцята духовки.
  • Повертають рукоятку подачі газу. Буде чути характерний шум виходу.
  • Внизу спереду є отвір, в якому видно конфорка. Сюди підносять сірника (для цієї мети зручні довгі сірники для каміна).
  • Закривають дверцята.

Техніка безпеки при роботі з газовою духовкою

Газ є джерелом небезпеки. Він легко запалюється, може непомітно накопичуватися (визначити його можна по запаху) і збиратися у вибухонебезпечний обсяг. Працювати з ним треба обережно, дотримуючись всіх необхідних заходів безпеки, незалежно від того, наскільки проста або просунута модель плити варто на кухні.

  • У закритому просторі духовки може накопичуватися газ. Тому перед тим, як розпалювати духовку, її необхідно провітрювати.
  • Під час роботи полум’я повинно бути по всьому периметру пальника, порожніх проміжків бути не повинно. Якщо така проблема є, можна провітрити духовку і розпалити її заново. Якщо не допомагає, треба викликати фахівця.
  • За працює духовкою треба періодично поглядати: щоб полум’я горіло і було рівномірним.
  • Використовувати духовку для обігріву приміщення категорично заборонено.
  • Самостійно або за допомогою фахівців регулярно оглядайте газові шлаги і всі їхні сполуки на герметичність. Можна по-старому скористатися мильною піною. Фахівці використовують газоаналізатори.
  • Духовку треба постійно приводити в порядок: вимивати залишки їжі, нагар. Це питання не тільки чистоти і краси, а й безпеки. Гар може забити газові отвори, і духовка буде працювати некоректно.
  • При появі запаху газу або спрацьовуванні газової сигналізації, користуватися духовкою і будь-якими іншими джерелами відкритого вогню заборонено, це небезпечно. Приміщення треба провітрити, знайти джерело витоку і усунути.

Якщо є збої в роботі газової духовки, її можна перевірити своїми силами (не розбираючи елементи і з’єднання) на примітивному рівні. У складних, незрозумілих ситуаціях необхідно викликати майстра.

Газова плита при неправильній експлуатації, будь поломки стає джерелом небезпеки. Тому за її станом і роботою треба постійно стежити, не залишаючи без нагляду.

Інструкція покрокова

Дані рекомендації стандартні і цілком можуть застосовуватися для духових шаф бренду Дарина, Гефест, Грета, Брест, Індезіт та інших.

  • Спочатку потрібно впевнитися в правильності під’єднання газового пристрою до електро- та газової мережі.
  • Потім, вивчаємо схеми з’єднання кожної конфорки і перемикачів.
  • Якщо духова шафа не обладнано електричним підпал, запалювати вогонь в духовці або на конфорках доведеться ручним методом за допомогою сірників або запальнички.
  • Якщо оглянути духову шафу Гефест, Індезіт, Дарина, Грета. Можна виявити в нижній частині отвір. Їх може бути одне або декілька. Через них і відбувається підпал.
  • Для розпалювання вогню потрібно повернути ручку перемикача на панелі управління і одночасно з цим піднести запалений сірник до отвору внизу духової шафи.
  • Для моделей з електричним підпалу встановлюється необхідний температурний режим на панелі управління і повертається перемикач подає газ. Одночасно з цими діями натискається кнопка запалювання.

Важливо при першому використанні нового духової шафи залишити дверцята відкритими на деякий час. Якщо всередині буде накопичуватися газ, такий захід попередить вибух.

Як запалити духовку в газовій плиті Гефест, ARDO, Bosch, Індезіт, Greta: поради

Газова плита «Гефест» оснащена ручкою, яка регулює включення нагорі і внизу. Повертають і вибирають режим.

Натискають і утримують кілька секунд кнопку термопари і одночасно іншою рукою натискають на кнопку електророзпалю (біля зображена іскра, вогник). Якщо пьезорозжига не передбачено, використовують сірники.

Для використання електричного духової шафи плити ARDO:

  • Вибирають потрібний режим кнопкою або регулюючої ручкою.
  • Підпалюють сірником або електророзжигом.
  • Чи не закривають дверцята пару хвилин.
  • Прогрівають шафа 15 хвилин.

Плита Bosch оснащена рукояткою таймера, температури, верхнього і нижнього нагріву. Бувають моделі з електророзпалом і без нього. Виставляють температуру, вибирають нагрів, ставлять блюдо в розігріту духовку і виставляють таймер.

Для включення духовки Greta повертають і натискають ручку, утримуючи в такому положенні 15 секунд, потім відпускають. При необхідності, не раніше ніж через 1 хвилину, повторюють процедуру при відкритих дверцятах духової шафи.

З’ясовуємо, яка очищення духовки найкраще: каталітична, гидролизная або каталітична

У моделях «Індезіт» з пьезорозжігом досить повернути регулятор в бік максимальної температури і натиснути. У моделях з ручним підпалювання необхідно утримувати ручку 15 секунд в натиснутому положенні, інакше духовка не займеться.

Правила включення газової та електродуховки, заходи безпеки

Сучасні плити оснащуються надійними системами безпеки. На додаток до них необхідно дотримуватися радий вимог:

  • Духовкою можуть використовуватися тільки повнолітніми, які не страждають захворюваннями, пов’язаними з розсіюванням уваги.
  • Якщо постачання газом здійснюється з балонів. Переконайтеся в справності шлангів, вентилів, у відсутності запаху газу.
  • Перед включенням дверцята духовки треба потримати у відкритому стані, щоб скупчилися там залишки газу могли вийти назовні.
  • Після кожного використання стінки і дверцята шафи потрібно очистити потрапили на них частинок їжі та бризок.
  • Слід періодично перевіряти стан полум’я. Не можна залишати включену духовку без нагляду.
  • Включений духову шафу не варто довго тримати відкритою. Абсолютно неприпустимо використовувати її для опалення приміщень.
  • Остуджувати вимкненому духовку можна тільки при закритих дверцятах, щоб виключити потрапляння в неї дітей і домашніх тварин.

Ні в якому разі не можна користуватися несправностей духовою шафою. Це може привести до отруєння газом або пожежі. Якщо виявлена ​​несправність. Потрібно звернутися до домашнього майстра або в сервісний центр.

Як запалити духовку в газовій плиті Гефест, Грета, Індезіт та інших

Те, як включити духовку, залежить від виду плити (газова, електрична) і від конкретної моделі виробника. При приготуванні їжі в духовій печі господаркам необхідно дотримуватися техніки безпеки.

Способи включення духовки

Духовку включають ручним і автоматичним способами.

Ручний передбачає використання сірників, запальнички, покупного електророзпалю.

Отвір видно над металевою пластиною духової шафи, на передній частині або під нею. В останньому випадку металеву панель знімають або зрушують і підносять вогонь до отвору.

Якщо розпал автоматичний, то повертають рукоятку газу до потрібної температури і натискають на кнопку електроподжіга. В її відсутність натискають і утримують ручку газу.

Увага! Повторюйте процедуру розпалювання при відкритих дверцятах: накопичився газ може привести до вибуху.