Як доглядати за обробною дошкою з дерева

RuChef blog

Як доглядати за обробною дошкою

Ви. щасливий володар прекрасної обробної дошки з дерева. Прийшла пора дізнатися, як за нею доглядати, щоб продовжити термін її служби на багато років. Правильний догляд за обробною дошкою запобіжить поява тріщин, цвілі і мікробів. І не важливо, нова дошка або стара.

Відразу після покупки обробіть дерев’яну поверхню маслом для захисту від вологи, бактерій і запахів їжі. Цю процедуру потрібно повторювати регулярно в міру висихання олії. Масло заповнює пори деревини і запобігає проникненню рідин і частинок їжі.

Перекис водню

Перекис водню. ефективний засіб боротьби з бактеріями на поверхні обробної дошки. Дошку необхідно спочатку ретельно вимити (перекис неефективна на брудній поверхні), а потім протерти серветкою, змоченою в 3% розчині перекису водню (при необхідності можна розбавити її водою).

мінеральне масло

Протріть дошку мінеральним маслом і дайте вбратися, після цього видаліть залишки масла сухою чистою серветкою. Не бійтеся нанести занадто багато масла. в даному випадку, чим більше, тим краще. Протирайте дошку не рідше одного разу на місяць.

доглядати, обробною, дошкою, дерево

Бджолиний віск

Бджолиний віск часто додають до мінерального маслу, щоб додати щільність. Століттями віск використовували як герметик для захисту від вологи при виготовленні кошиків, тканин, при зберіганні їжі і інших швидкопсувних продуктів, а також для догляду за деревом. Віск підвищує вологостійкість (хоча все ж таки не робить дерево водонепроникним), допомагає захистити обробну дошку від зносу і води. Віск залишається на поверхні, заповнюючи пори і щілини, тоді як масло вбирається в дерево і не може створити таку захисну плівку. Шар воску не дозволяє волозі, бактеріям і частинкам грязі проникати всередину дерев’яної поверхні. Крім того, після обробки воском дошка стає гладкою і приємною на дотик, набуває ніжний і приємний аромат.

дезінфекція

Всі обробні дошки незалежно від їх типу вимагають регулярного чищення та дезінфекції. Нижче наводимо кілька варіантів, які рекомендуються для догляду за обробними дошками.

Гаряча вода миючий засіб

Наукові дослідження показали, що це. найбільш оптимальний метод дезінфекції будь-обробної дошки.

Можна використовувати будь-який миючий засіб на основі поверхнево-активних речовин (ПАР), наприклад, засіб для миття посуду або рідке мило. Дезінфікуючі засоби на основі ПАР видаляють будь-які забруднення разом з бактеріями, і при цьому абсолютно безпечні для людини. Важливим фактором є те, що ці кошти не викликають корозії металів.

Процедура очищення трохи відрізняється для великих і маленьких обробних дощок. Якщо дошка поміщається в мийку, то почистіть її з миючим засобом і гарячою водою з-під крана, потім сполосніть і насухо витріть.

Велику дошку ви не зможете помістити в мийку і мити її під струменем води, тому її потрібно чистити так само, як, наприклад, обідній стіл. за допомогою вологої губки і миючого засобу. Не забудьте в кінці насухо витерти дошку і переконатися, що під дошкою не залишилося вологи (особливо якщо вона без ніжок).

НІКОЛИ не занурюйте дерев’яну дошку в раковину з водою і не мийте в посудомийній машині. Вода проникне в пори дерева, і після висушування дошка почне тріскатися. Винятки становлять дошки з композитних матеріалів або водовідштовхувальним деревини (гевея).

Після використання обробну дошку можна протерти безбарвним столовим оцтом. Оцтова кислота, що міститься в харчовому оцті, ефективно вбиває хвороботворні бактерії (кишкова паличка, сальмонела і стафілокок). Людям з алергією на інші засоби дезінфекції краще використовувати саме оцет.

Оцет зручно зберігати в пляшці зі спреєм. Це дозволить вам легко очищати і дезінфікувати поверхню дошки. Обробивши дошку, дайте їй добре просохнути.

На жаль, оцтова кислота руйнує жири, в тому числі, що входять до складу масел для профілактики дощок. Тому після використання оцту ми рекомендуємо повторно обробити поверхню дошки мінеральним маслом або маззю.

Бук для обробної дошки

Деревина бука, як би це дивно не звучало. поганий варіант для обробної дошки. Так, бук дуже твердий і зносостійкий матеріал. Але має високу гідроскопічністю. Що для обробної дошки абсолютно не потрібно. Дошка з бука швидко зіпсуватися

Звичайно важливо, з якого матеріалу зроблена дошка. Але і догляд за дерев’яною обробною дошкою грає не останню роль в терміні служби кухонного начиння.

Дошка з деревини сосни

Обробна дошка з сосни теж не кращий варіант. Свої відмінні характеристики, деревина сосни втрачає при першому контакті з вологою. Крім того, сосна-м’яке дерево. І на обробній дошці через це будуть залишатися сліди від ножа. Сосна містить в собі смоли, які будуть виділятися при нагріванні. Дошка з сосни точно не прослужить довго, стане розтріскуватися і жолобитися

Обробна дошка з берези

Береза ​​для обробної дошки використовується дуже часто. Але не через хороших характеристик, а швидше через низьку вартості дерева. Береза ​​погано переносить вологу і чорніє дуже швидко. Для обробної дошки це не дуже хороший варіант

З якого дерева зробити обробну дошку

Всі дерев’яні предмети в нашій країні, переважно виробляються з найпоширеніших порід дерев. Таких, як дуб, сосна, акація, береза ​​і бук.

У кожної породи дерева є свої характеристики, фізичні, механічні та естетичні характеристики.

З якого дерева зробити обробну дошку

Обробна дошка це необхідний предмет на кухні. Запропоновані на ринку дошки мають розмаїття. Є дошки з пластику, скла, кераміки, дерева. У кожного виду матеріалу є свої достоїнства і недоліки.

І все таки, виконана з якого дерева, обробна дошка, прослужить вірою і правдою. І не один місяць або рік.

Деревина акації для обробної дошки

Дерев’яна обробна дошка з акації, до речі кажучи, теж зовсім непоганий варіант. Самим головним достоїнством деревини акації є висока стійкість до вологи. Але ж обробна дошка постійно миється плюс на ній ріжуть, практично завжди, мокрі продукти. Зробити дошку з акації не складе труднощів. Адже деревина дуже легка і комфортна в обробці. Дошка з деревини акації прослужить дуже довго, стійко переносячи вологу і механічні навантаження.

Дубова обробна дошка

Дубова дошка. Назва говорить сама за себе. Дійсно, дубова обробна дошка-ідеальний вибір для кухні. Прослужить вона довго, не боїться вологи і відмінно справляється з механічними навантаженнями.

Як доглядати за дерев’яними обробною дошкою

  • Необхідно зберігати дошки у відкритому просторі, не в тумбочках, шафах і т. Д.
  • Обробні дошки з дерева потрібно мити після кожного використання і добре просушувати, знову ж таки не в шафках
  • Якщо дерево увібрало неприємний запах, можна протерти його лимоном або оцтом. Це нейтралізує дратівливий «аромат»

Скільки дощок потрібно на кухні?

На великих професійних кухнях використовується до дванадцяти дощок, але для нас це, мабуть, забагато, і ми будемо використовувати всього три-п’ять штук. Три. це мінімальна кількість; якщо ми почнемо різати буханець або фрукти там, де обробляв оселедець. в загальному, нічого хорошого від такого сусідства не буде. Звичайно, можна після нарізки кожного «ароматного» продукту протирати дошку шматочком лимона або імбиру, але правильніше буде придбати кілька дощок.

Знадобиться одна дошка для буханкаобулочних виробів, ще одна для оброблення сирого м’яса і риби і, нарешті, ще одна. для нарізки готових продуктів: овочів, фруктів, сиру, копченостей. Можна завести ще парочку дощок. окрему для риби і для часнику з цибулею.

При виборі розмірів дошки треба виходити з розмірів столу, кухні і раковини для миття. Зрозуміло, що чим дошка більше, тим зручніше, але тим вона важча. Найкращий (з міркування функціональності, але не зручності) розмір близько 30 на 50 сантиметрів. велику уже важко добре вимити.

За формою дошка може бути прямокутна, квадратна, кругла або овальна (для обробки риби). Подумайте, де будете зберігати дошку. Рішень тут маса: від висувних під стільницею і настінних стелажів до вішалок і настільних власників. Головна умова. дошка повинна в них швидко сохнути.

Який матеріал краще для обробної дошки?

пластмасові дошки

Бюджетні дошки виконують з акрилу (поліметілакрілат): вони невибагливі, але швидко туплять ніж. Трохи краща гостроту зберігають дошки з поліпропілену і поліетилену. Один з кращих варіантів на побутову кухню. поліуретан.

Дошки зі штучного каменю

Так само, як і скляні, такі дошки підходять для розкочування тіста, але швидко туплять ножі. В іншому це непоганий вибір: такі дошки красиві, гігієнічні і виключно довговічні.

Обробні дошки зі штучного каменю так само, як і скляні, туплять ножі, але добре підходять для розкочування тіста

Дерев’яні доски

Дерев’яні обробні дошки виконуються в двох варіантах. торцеві (end grain) і бічні (edge ​​grain).

Бічні дошки. це дошки, у яких волокна деревини, з якої вона виготовлена, розташовані поперек руху ножа. Роблять їх найпростішим способом: дерево пиляють на довгі дошки і з них нарізають обробні. Така бічна дошка легше і дешевше торцевої, її легше мити.

Торцеві дошки. це дошки, волокна яких розташовані назустріч руху ножа, тобто ми працюємо як би на зрізі (пеньку) дерева, набраного з «кубиків» на кшталт шахівниці. Торцева поверхня дерева є більш твердої, ніж бічна, проте ніж тупить помітно менше. Зазвичай торцеві дошки виготовляються з маленьких блоків, склеєних разом. Такі дошки іноді називають «Butcher Blocks».

На професійних кухнях можна зустріти і мініатюрні колоди, що представляють собою торцевої спіл зі стовбура.

Як вибрати дерев’яну дошку і як за нею доглядати

Торцева обробна дошка: такі менше туплять ріжучу кромку ножа

Дошки можуть бути виготовлені з різних порід дерева.

  • Варіанти дешевше. це береза ​​і липа. Саме вони першими покриваються слідами від ножа, а від частого миття поступово розбухають.
  • Дорожчі варіанти. дуб, акація, ясен. води не бояться, що не покриваються з часом тріщинами.
  • Ще краще. бамбук і каучуконоси типу гевеї. Це одночасно і екологічні, і зносостійкі породи, а вже про їх зовнішній вигляд і говорити не доводиться: їх деревина виглядає куди приємніше дешевих березових дощок.
  • Одним їх кращих варіантів вважається дошка з павлонія, або адамове дерево. Дошки з неї легкі, але при цьому міцні і зносостійкі. Нарізка до неї не липне, дошка легко миється і швидко висихає, погано вбирає вологу.

Що стосується вибору цільної або клеєної дошки, рекомендуємо зупинити свій вибір на першій. Друга прослужить довго, якщо не кидати її в раковині «відмокати», але при розшаруванні, яке рано чи пізно станеться, в їжу почнуть потрапляти клей і частинки деревини. Найкраще вибрати дошку, випиляну з цільного шматка, причому таку, де волокна будуть йти вздовж, а не поперек. вона буде найбільш довговічною.

На професійних кухнях часто використовують т.зв. торцеві блоки: вони складаються з досить товстих брусків, склеєних між собою таким чином, що на поверхню виходять їх торці з річними кільцями. Такі дошки найбільш міцні та довговічні, хоча досить дороги і вимагають догляду. При зберіганні будь-яких дощок небажано попадання на них яскравого сонячного світла.

скляні дошки

Від склокераміки відразу рекомендуємо відмовитися. звичайно, скляні дошки дуже красиві і гігієнічні, прості в догляді, а вже по довговічності вони точно дадуть фору дерев’яним. Але якщо ви користуєтеся дійсно хорошими, дорогими ножами, скло швидко зіпсує їх. в кращому випадку ріжучакромка буде просто затупляться, а можливо, і почне вимагати ремонту через численні відколів. Тим більше шкідлива така дошка, якщо ви користуєтеся керамічними ножами для нарізання зелені. такий інструмент скло погубить ще швидше. Правда, такі дошки непогано купувати для розкочування тіста.

Красива, гігієнічна, але не щадить ножі скляна дошка

силіконові дошки

Відмінний варіант не тільки для стаціонарної кухні, але і для пікніка. такі дошки легко скочуються в трубочку або складаються вдвічі; їх легко прибирати в сумку або рюкзак. Вони гігієнічні, легко миються, не шкодять ріжучої кромці ножа, а вона, в свою чергу, не шкодить їм.

Силіконова дошка зручна і на кухні, і на пікніку

Як доглядати за дерев’яними кухонними дошками

Дерев’яні обробні дошки екологічні, довговічні і зручні в побуті.

Незважаючи на простоту, для збереження зовнішнього вигляду і функціональності їм потрібен правильний догляд.

Domik.ua розповідає, де зберігати і як доглядати за дерев’яними обробними дошками, щоб вони прослужили багато років.

Існують бамбукові, пластмасові, скляні, силіконові, кам’яні, дерев’яні обробні дошки. Саме останній тип кухонних дощок. найпоширеніший. Причини популярності дерев’яних кухонних обробних дощок прості:

Як доглядати за дерев’яними обробною дошкою

Очищення після кожного використання. Обробну дошку обов’язково мити вручну відразу після використання. Робити це потрібно в теплій воді. Якщо затягнути з миттям дошки, залишки продуктів на ній спровокують розмноження мікроорганізмів і бактерій.

Порада: особливо важливо очищати обробну дошку безпосередньо після нарізки сирого м’яса.

Догляд за обробній дошці. випуск 9

Якщо мікробактерії від м’яса потраплять в волокна деревини, можуть розвинутися патогенні бактерії, небезпечні для людини.

Протирання після миття. Після миття необхідно протерти дошку м’якою ганчіркою і посипати крупною сіллю. Після закінчення півгодини потрібно стерти сіль половинкою лимона. Після закінчення протирання сполосніть дошку під проточною водою і висушіть її на рівній поверхні.

Профілактика виникнення бактерій. Дерев’яну дошку необхідно періодично протирати розчином оцту або чистого лимонного соку. Особливо це важливо після нарізування сирого м’яса, риби і сильно пахнуть продуктів.

Правильна сушка. Важливо правильно сушити дошку, щоб вона не втрачала форму. Сушити обробну дошку необхідно, уклавши її на плоску поверхню так, щоб вона не деформувалася. Якщо постійно ставити дошку набік, то поступово вона буде «вигинатися» в певну сторону.

Догляд за дошкою. Згодом на поверхні обробних дощок з’являються видимі порізи, тріщини від впливу ножа. Щоб оновити виріб, потрібно відшліфувати дошку грубим наждачним папером. Потім. відполірувати дрібні вади дрібнозернистим наждачним папером. Після цього потрібно помити дошку з милом і промаслити її.

Як не можна звертатися з обробною дошкою з натурального дерева

Чи не мити обробну дошку в посудомийній машині. Дерев’яні обробні дошки вкрай чутливі до води. Ні в якому разі не слід ставити дерев’яну дошку в посудомийку. Так руйнуються волокна деревини і дошка може розсохтися або покритися густою сіткою дрібних тріщин. Її необхідно мити виключно вручну.

Чи не замочувати обробну дошку. В цьому немає необхідності. Набагато важливіше мити її і сушити відразу після використання.

Чи не тримати дошку мокрою. У мокрих шарах деревини можуть оселитися бактерії.

Чи не ставити дошку сушитися на бік або впритул один до одного. Не можна розміщувати дошку на просушку в сушарку для посуду. Це невідповідний для неї місце. Щоб висохнути, кухонній дошці необхідний постійний приплив свіжого повітря.

Як змащувати дерев’яну дошку

Деревина. це не самий довговічний матеріал. Через постійного впливу вологи або високої температури деревина псується. Щоб продовжити термін служби дерев’яної обробної дошки, потрібно періодично просочувати її маслом.

Спочатку дошку миють і сушать. На суху поверхню дошки потрібно нанести м’якою губкою гаряче масло. Це кошти, які застосовуються для просочення дерев’яного посуду та меблів. Підійде будь-яку рослинну олію. лляне, соняшникова, оливкова, кукурудзяна, вазелінове, соєва або будь-яка з переліку з додаванням бджолиного воску.

Надлишки масла, яке вже не вбирається, слід стерти м’якою тканинною серветкою.

Порада: лляне масло. найоптимальніший варіант для просочення дошки. Воно не буде вимиватися водою і не змінить колір вироби. При змащення обробних дощок не слід економити масло. Краще нанести більше. деревина вбере в себе необхідну їй кількість.

Обговорити питання, пов’язані з вибором і використанням кухонних обробних дощок можна на порталі Domik.ua в розділі «Види кухонних обробних дощок: яку вибрати».

Матеріал підготувала Ірина Бегаль, журналіст рубрики «Поради з облаштування»

Які є обробні дошки?

На ринку представлені обробні дошки: дерев’яні, бамбукові, пластикові, скляні та мармурові. Дошки відрізняються один від одного не тільки зовнішнім виглядом, але перш за все міцністю, товщиною і вологовбиранням.

Дерев’яні доски. найпоширеніші на нашій кухні. Доступні в різній формі, розмірі, кольорі і товщині. Вони дуже гігієнічні, оскільки володіють антибактеріальними властивостями. Чим жорсткіше, тим краще. З якого дерева можна зробити обробну дошку? З дуба, акації, ясеня, груші, а також бука. Не забудьте просочити таку дошку.

Бамбукові дошки дуже тверді і міцні. Додатковою перевагою є те, що вони не вбирають воду і швидко сохнуть. Вони ідеально підходять для нарізки буханкаа, овочів, м’яса і навіть для подачі сиру та інших закусок.

Пластикові дошки також часто використовуються на кухні, в зв’язку зі зручністю використання. Їх дуже легко утримувати в чистоті. Їх можна мити як в посудомийній машині, так і вручну, швидко видаляючи з них забруднення.

Скляні дошки бувають самих різних кольорів, форм і дизайнів. Їх легко чистити. Недолік скляній дошки в тому, що ножі на ній затупятся набагато швидше, ніж на дерев’яній або пластиковій дошці.

Мармурові дошки тверді, вони не вбирають запахи, але вбирають рідини, які можуть викликати знебарвлення. Вони більше підходять для сервіровки продуктів, ніж для нарізки.

Як доглядати за обробною дошкою? прості поради

У кожного в будинку є мінімум 2-3 обробних дошки. Найбільш часто зустрічаються дерев’яні, бамбукові або пластикові. Рідше вибираємо скляні або мармурові дошки. Чи варто приділяти особливу увагу дошкам? Чи слід вибирати різні дошки в залежності від продукту, який ви ріжете? Як не зійти з розуму, але при цьому подбати про гігієну на кухні?

Кращі обробні дошки

Вважається, що дерев’яні дошки найкращі. І це правильно, якщо про неї належним чином дбають. Щоб дерев’яна обробна дошка довго служила на кухні, не забувайте протирати її поверхню вологою тканиною після кожного використання.

Якщо вона дуже брудна, краще промити її під проточною водою з м’яким миючим засобом, а після миття ретельно протерти і висушити. Ви можете спробувати очистити дерев’яну дошку від жирної бруду або сильного запаху, посипавши її сіллю і окропивши лимонним соком. Дайте дошці постояти кілька хвилин, а потім злегка промийте її водою. Ви повинні пам’ятати, що не можна сушити мокру дошку безпосередньо поруч з джерелом тепла. це може привести до її розтріскування.

Крім дерев’яної дошки варто обзавестися пластиковими (багато хто має кілька пластикових дощок різного кольору і використовують їх для певних видів продуктів) і скляними дошками. За ними дуже легко доглядати, їх можна мити в посудомийній машині, вони не вбирають запахи і рідини. Правильна очищення дощок дозволить вам використовувати їх довше і ви можете бути впевнені, що вони гігієнічно чисті.

Просочення дерев’яних обробних дощок

Доглядати за обробними дошками не так вже й складно!

Кожна кухонна дошка вимагає особливого поводження. Деякі, як наприклад дерев’яні дошки, потребують правильної очищення і догляду, щоб протягом тривалого часу вони могли нас радувати своєю природною красою. Але це зовсім не складно. просто дотримуйтесь наведеним вище радам.

пластикова дошка

Такі дошки славляться буйством колірної гами і різноманітністю форм. А ось довговічністю похвалитися не можуть. На жаль, вони швидко испещрялись порізами і вже через пару місяців втрачають свій зовнішній вигляд. До того ж важливо при виборі дошки звернути увагу на її склад, вона повинна бути виготовлена ​​з пропілену або поліетилену, вони не є небезпечними для здоров’я.

Що стосується догляду, то їх можна мити звичайним миючим засобом для миття посуду, і зрідка дезінфікувати содою. Соду наносите на губку і проходить по поверхні виробу, потім промиваєте дошку під водою і протираєте рушником. Якщо дошка забарвилася продуктами, то її можна спробувати освітлити соком лимона або лимонною кислотою розведеною в теплій воді.

Зберігання кухонних дощок

Для дощок краще придбати спеціальну підставку, і не ховати їх у шафи з глухими дверцятами. Вони повинні знаходитися на повітрі, в добре провітрюваному приміщенні. Їх краще розміщувати далеко від кухонної плити, а також виключити потрапляння сонячних променів. Крім того не варто їх розміщувати біля раковини, щоб вони не вбирало надлишки вологи.

Догляд за скляною дошкою

Така дошка з точки зору екологічності, зносостійкості і гігієнічності здається ідеальною. Але її сильно псує моторошний звук ножа, коли господиня нарізає на ній продукти, до того ж вона може розбитися на друзки при русі. А ще скло швидко тупить ножі. Зате доглядати за нею суще задоволення. Досить просто промивати її губкою з нанесеним засобом для миття посуду. Зрідка можна очищати її содою, щоб в рельєфній поверхні не скупчувалися частинки бактерій.

Дошка з бамбука

Є один секретик, значно подовжує життя бамбуковій дошці. Після покупки її поверхню потрібно гарненько обробити лляною олією (оливкова або підсолене не підійде). Масло створить захисний бар’єр, який не дозволяє частинкам їжі вбиратися в фактуру дошки. Отже, покриваємо дошку маслом, залишаємо на 15 хвилин для вбирання, видаляємо надлишки серветкою.

Ну а для очищення такої дошки підійдуть всі способи, описані в пункті з дерев’яними дошками.

Догляд за дерев’яною дошкою

Якщо на такій дошці була нарізана риба, часник, цибуля та інші продукти мають специфічні ароматами, то її слід протерти розчином оцту. Для цього в склянку води наливаємо воду і додаємо сюди дві столові ложки оцту. Протираємо дошку і радіємо відсутності амбре.

Після нарізки не пахли продуктів можна мити дошку миючим засобом, призначеним для миття посуду. А після миття гарненько витерти рушником.

Ну а старі забруднення можна видалити крупною сіллю. Посипаємо дошку сіллю, і починаємо інтенсивно її як би втирати в поверхню виробу. Цей спосіб можна назвати «скрабом для кухонної дошки». Після чого залишаємо сіль прямо на дошці десь на півгодини, а потім змиваємо водою з крана.

Ще даний виріб можна натерти лимоном, він прекрасно видаляє запахи і освітлює поверхню. Виживаємо сік лимона на поверхню дошки, розподіляємо його по поверхні, залишаємо на півгодини. Потім гарненько проходимся по поверхні губкою. абразивної стороною, і промиваємо виріб під водою.

Ну і раз на півроку слід проводити дезінфекцію дошки. Беремо тазик, наповнюємо його водою, буквально по товщині дошки, всипаємо сюди харчову соду, можна насипати дві, три столові ложки. Гарненько розмішуємо розчин і занурюємо сюди дошку. Ми залишаємо виріб дезинфікуватися десь на 10 хвилин. Через відведений час, виймаємо виріб, промиваємо під проточною водою і витираємо насухо рушником.

Такі дошки не слід зберігати в шафі, вони повинні перебувати на повітрі, в добре провітрюваному просторі, і при цьому уникати попадання сонячних променів.

Догляд за фанерною обробною дошкою

Для початку потрібно розуміти, що такі вироби не довговічні, вони насичуються вологою, розбухають, на них легко зароджується грибок. Цей варіант найкращим чином підходить для нарізки буханкаа і інших буханкаобулочних виробів. Дошку можна помити засобом для миття посуду, і тут же насухо протерти рушником. Зберігати її слід на повітрі, в добре провітрюваному приміщенні.

Для оброблення сирого м’яса і риби потрібно використовувати окрему дошку, ніж для інших продуктів харчування.

Як доглядати за силіконової дошкою

Цей виріб дуже зручно в експлуатації, має якусь еластичність, не вбирає запахи, практично не пошкоджується від впливу ножа, виглядає стильно і свіжо. Очищати слід мильним розчином засобу для миття посуду, використовуючи губку. Все більше нема куди просто!

Дошка з каменю

Дошки з каменю і граніту мають бактерицидні властивості, вважаються міцними і довговічними. Але ціна їх кусається. Їх не можна чистити засобами з наявністю лугу, хлору і ацетону. Тривалий контакт з цими речовинами здатний почати руйнування вироби.

Такі дошки очищаються засобом для миття посуду. Ну а дезінфекція проводиться лимонним соком (видавлюється прямо на дошку), харчовою содою (на склянку води пів чайної ложки соди), і оцтом розведеним водою (на склянку води пів чайної ложки оцту). Потім дошка промивається водою і витирається насухо серветками.

Особливості догляду за обробною дошкою з дерева

Дерев’яна дошка сьогодні не тільки надійне і довговічне пристосування для оброблення продуктів, але і стильний аксесуар для сервірування столу. Оскільки даний предмет має на увазі практично щоденну експлуатацію, корисно знати кілька секретів продовження його терміну служби.

Правила догляду

Для продовження терміну служби дерев’яного аксесуара потрібно знати, як почистити обробну дошку. Ось кілька простих універсальних правил, які будуть корисні кожної господині:

  • перед початком експлуатації дерев’яну дошку потрібно обробити мінеральним маслом без запаху, кольору і смаку. Це убезпечить її від появи подряпин і тріщин (дерев’яні дошки для сервіровки і нарізання Foxwoodrus вже мають масляну просочення, тому вбирання вологи і різких запахів можна не боятися і просочувати додатково не потрібно);
  • використовуйте одну сторону дошки для нарізання продуктів, іншу. для сервіровки, так подача буде завжди виглядати акуратною;
  • після використання сервіровки дошки, так само як і обробні, потрібно вимити вручну за допомогою звичайного миючого засобу для посуду;
  • уникайте миття в посудомийних машинах: багатоскладові речовини і тривалий вплив води негативно позначиться на стані масиву;
  • альтернатива хімічним засобам. дошка, посипана сіллю. Натирання поверхні великої кухонною сіллю реанімує дошку від старих плям. Якісно позбавляє від залишків солі лимонний сік;
  • позбутися від різких запахів (риба, цибуля або часник) можна, витерши дерев’яну дошку оцтом (3 ст. л. на склянку води);
  • після миття насухо витерти рушником, залишити сохнути в місцях, віддалених від джерел тепла, інакше дошка може деформуватися через нерівномірне розширення волокон.

Різновиди і переваги

Виробники кухонних аксесуарів випускають дошки з дерева, пластика, скла, каменю. Класика жанру. обробна дошка з дерева, яка стала не тільки якісним інструментом в приготуванні їжі, але і гідним подарунком кожній господині.

Але дерево дереву ворожнечу. Дошка обробна дерев‘яна може бути виготовлена ​​з таких порід дерева:

  • береза, липа (бюджетний варіант, що характеризується швидким набуханням деревини після контакту з вологою);
  • ясен, акація, дуб (довговічний матеріал, стійкий до миття і механічної дії);
  • бамбук (екологічно чистий матеріал не боїться подряпин і води, хоча в дешевих варіантах може з часом розділитися на волокна).

Обробна дошка з дерева має кілька переваг:

  • натуральні матеріали;
  • міцність і стійкість;
  • великий вибір;
  • доступна ціна;
  • менше псує лезо ножів;
  • довговічна за умови належного догляду.

Де придбати в Мінську

Якщо стоїть питання вибору подарунка, відмінним презентом стане набір Foxwoodrus з темного дуба з 5 предметів. У подарунковий набір входить обробна дошка з соусника, 2 дошки для сервіровки, медова ложка і тарілка для закусок. Такі дерев’яні аксесуари, виконані в еко-стилі, стануть прекрасним подарунком не тільки любителям готування, але й професійним кухарям.

Огляд бамбуковій дошки Bergner Green

Bergner. це досить відомий виробник кухонного начиння з КНР з хорошою репутацією. Говорячи про бамбукових дошках для різання, ми найчастіше собі уявляємо цільну поверхню «під дерево» або ж комбінацію смуг / квадратиків різних відтінків. Green. унікальна серія, в яку входять аксесуари для різання, виготовлені з комбінації бамбука і силікону. Це стандартні бамбукові дошки, доповнені пружними силіконовими окантовками. У серії Green представлено кілька поверхонь для різання різних розмірів.

У наше століття високого технічного прогресу нові технології і матеріали використовуються у всіх сферах життя. Не залишається без уваги і домашнє господарство. Регулярно господаркам пропонуються новинки для кухні та догляду за будинком. Одне з недавно з’явилися в Росії пристосувань для приготування їжі. обробна бамбукова дошка. Чим відрізняється новинка від традиційних дерев’яних поверхонь для різання, чи варто її купувати?

Технологія виготовлення обробних дощок

Бамбук. рослина трав’яниста, має стебла великого діаметра, порожнисті усередині. Невже з нього можливо виготовити дошку, що нагадує візуально дерев’яну? Секрет в новітній технології обробки сировини. Бамбукові стебла ріжуться на тонкі смужки, після чого склеюються один з одним і пресуються. За аналогічним принципом виготовляється ламінат для підлоги. Важливе питання: чи можна допускати постійний контакт харчових продуктів з дошкою, просоченої клеєм? Виробники стверджують, що бамбукова дошка обробна набагато безпечніше, ніж аналоги з інших матеріалів, а при виробництві використовуються тільки нешкідливі клейові склади. Але все ж якщо ви зважилися на цю покупку, переконайтеся в тому, що обраний виріб створено без використання формальдегідного клею.

Чи швидко тупляться ножі при використанні бамбуковій дошки?

Виробники стверджують, що одна з переваг бамбука перед деревиною полягає в його міцності. Але чи дійсно це гідність? Які якості демонструє бамбукова дошка при експлуатації? Якісні вироби відомих торговок марок підходять для роботи з ножами, виконаними з будь-яких матеріалів. При цьому леза тупляться помірно. Що важливо. при різанні не роздає неприємних звуків (це специфічна проблема обробних дощок зі скла). З упевненістю можна сказати, що бамбукові дошки. це гідна альтернатива дерев’яним, що має ряд незаперечних переваг. Але чому ж тоді так поширена думка, що використання бамбукових поверхонь для різання вимагає частої заточки ножів? Причин цього явища дві: це використання неякісних ріжучих елементів або сумнівна якість самої дошки.

тонкощі догляду

Популярний питання у господинь, які вже встигли придбати в свій будинок цю новинку: як доглядати за бамбуковою обробною дошкою? Насправді, ніяких особливих маніпуляцій з даною поверхнею для різання виконувати не потрібно. Мити дошку можна звичним засобом для посуду. Бамбук добре переносить вплив вологи, але замочувати у воді вироби з нього не рекомендується. Після миття протріть дошку насухо або залиште сохнути на повітрі. Цікава ідея: багато господинь вважають за краще використовувати аксесуари для різання з бамбука в якості підставок під гаряче або для декору кухні. В цьому випадку бамбукові вироби також можна регулярно мити.

Популярні бренди

Але невже дійсно важливо, під якою торговою маркою продається бамбукова дошка? Виробники зі світовим ім’ям, які спеціалізуються на обробці бамбука, гарантують якість своєї продукції. Зрозуміло, фірмова кухонне начиння коштує дорожче продукції невідомого виробника, а й якість відповідна. Купуючи обробну дошку відомої торгової марки, ви можете бути впевнені в тому, що при правильному догляді вона прослужить вам досить довго і дійсно підходить для обробки харчових продуктів.

Плюси і мінуси

Найчастіше бамбукова дошка обробна порівнюється з аналогом з деревини. Що цікаво, звичні породи дерева, що використовуються для виготовлення кухонного начиння, за багатьма параметрами програють бамбуку. Деревина м’якша, менш зносостійка і краще вбирає вологу. Дошки з бамбука позиціонуються як дуже міцні і стійкі до механічних пошкоджень. При цьому такі поверхні для різання НЕ туплять ножі і вимагають мінімального догляду.

Чи не боїться бамбукова дошка впливу вологи. Зрозуміло, спеціально замочувати її не потрібно, а ось різання соковитих продуктів ваша кухонні “помічниця” переживе без шкоди. Ще одна перевага бамбука. стійкість до фарбування. Ваша дошка збереже свій первісний колір навіть в тому випадку, якщо ви будете щодня різати на ній буряк та інші продукти, що виділяють барвистий сік.

Бамбук. що за «звір»?

Вироби з бамбука завжди продаються окремо від аналогів з дерева. І дійсно, бамбук. це не вид деревини, а трав’яниста рослина. Його стебла ростуть дуже швидко і при цьому відрізняються досить високою міцністю. Сьогодні з бамбука виготовляють матеріали для декоративного оздоблення інтер’єрів, а також обробні дошки для використання на кухні та багато інших побутові дрібниці. Ставлення до такого повсюдного використання даного матеріалу у всіх покупців різний. Кому-то новинка подобається, інші ж упевнені, що бамбукова дошка нічим не краще звичної дерев’яної. Постараємося розібратися в цьому питанні і порівняти всі плюси і мінуси виробів даної категорії з їх аналогами.

Із дерева

Обробні дошки з цього матеріалу популярні з давніх часів. З переваг. низька ціна, що не затуплюють леза ножів, менше формують бактерії, довговічні. Але варто враховувати, що в посудомийній машині мити вироби такого типу не можна. Для більш тривалого збереження потрібно знати про деякі правила:

  • Після використання її потрібно відразу ж промити і добре висушити.
  • Для видалення сильних плям не варто замочувати дошку, а висипати на неї трохи солі і соди і потерти часточкою лимона.
  • Щоб не деформувати річ її слід зберігати на горизонтальній поверхні.
  • При глибоких порізах поверхню потрібно відшліфувати наждачним папером.
  • Бджолиним воском або вазеліновим маслом раз на півроку потрібно промаслюється обробну дошку.
  • Зберігати дерев’яні вироби бажано в провітрюваній кімнаті, а не в шафі. Не варто залишати їх вологими і на сонці.
  • Якщо після використання залишився різкий аромат, то видалити його можна оцтовим розчином, кухонним милом.
  • При сильних забрудненнях її можна проскрабіровать крупною сіллю.

Найбільше вбирають бактерії. тропічні породи. Тому після використання їх слід мити дуже ретельно.

з бамбука

Такі дошки практично не відрізняються від дерев’яних. Однак, вони містять кілька переваг: вони більш міцні, довговічні, набагато менше забарвлюється і дряпаються, стійкі до пошкоджень, не бояться вологи, і не завдають шкоди довкіллю. Їх також можна застосовувати в якості підставок під гаряче. Доглядати за ними досить просто:

  • завжди мити обробну дошку з милом;
  • не залишати в воді на довгий час, так як через це вони можуть просто розвалитися;
  • після миття слід насухо протирати;
  • щоб фарбувальні продукти не залишили слідів перед цим поверхню потрібно обробити лляною або мінеральним маслом. Це допоможе створити олійною бар’єр від всіх плям.

Недоліки такого матеріалу. завищена ціна, виготовлення в невеликих розмірах, менш якісні ніж поверхні з поліпропілену і твердих порід.

Бджолиний віск

Для зміцнення результату після попереднього способу можна зробити суміш з бджолиного воску і вазелінового масла. Приготування такої суміші досить просте:

  • на водяній бані потрібно нагріти масло і розчинити в ньому віск. Щоб прискорити процес також підійде мікрохвильова піч;
  • бажано обробну дошку теж розігріти, якщо не влазить в мікрохвильовку, то можна скористатися духовкою;
  • після цього за допомогою кисті або ганчірки покрити отриманою сумішшю всі сторони;
  • в такому вигляді залишити до застигання.

Ця просочення вважається довговічніше. Вона здатна закрити всі пори і невеликі тріщини. Таку процедуру потрібно проводити приблизно 1 раз в 2-3 місяці.

Правила, як доглядати за дерев’яною обробною дошкою

Зараз дошки виробляються з різних матеріалів: скляні, дерев’яні, з каменю, пластикові, бамбукові, оливкові. У кожного з них існують як переваги, так і недоліки. Тому слід знати правила правильного підбору і як вірного догляду за ними, щоб вони не прийшли в непридатність через кілька днів.

з пластика

Головна перевага перед іншими варіантами. ціна. Вони абсолютно невибагливі в догляді: їх можна тримати довгий час у воді, зберігати в будь-якому місці і мити навіть в посудомийній машині, але з додаванням дезинфікуючого засобу для чищення. Однак, з мінусів потрібно відзначити те, що такі обробні дошки слід мити набагато частіше через відсутність антибактеріальних властивостей, вони дряпаються і темно набагато сильніше, на них не можна ставити гаряче, що не виготовляються в великих розмірах, сильно гнуться і міняти їх доведеться через кожні 3 місяці.

Завжди потрібно дивитися на етикетку перед покупкою пластикової дошки, деякі з них можуть бути не призначені для приготування їжі.

Існують спеціальні гнуться дошки з пластику. Вони зручні для пересипання в каструлю, миття продуктів. Ще вони займають дійсно мало місця і тому дуже компактні.

Вазелинове масло

У порівнянні з усіма відомими способами, застосування вазелінового масла є найдієвішим. Воно відноситься до мінеральних масел і тому при попаданні його в організм ніякої шкоди для здоров’я заподіяно не буде. Для обробки слід враховувати кілька правил:

  • на дошку вилити невелику кількість масла і за допомогою ганчірки втерти його круговими рухами;
  • втирати до тих пір, поки воно все не вбереться. Не потрібно турбуватися, що поверхня вбере занадто багато;
  • надлишки можна прибрати паперовими серветками.

Таке покриття буде захищене від бактерій і містити гідроізолюючі елементи. Проводити цю процедуру з новою дошкою слід кілька разів з перервами о 2 годині.

Зі скла

Обробні дошки, зроблені з таких матеріалів хороші тим, що на них не залишається ніяких подряпин, плям, вони гігієнічні, стійкі до вологи, тепла, привабливі, зносостійкі і їх можна мити в посудомойке. Щоб вони залишалися в хорошому стані слід враховувати кілька правил:

  • після використання потрібно завжди ретельно вимивати з милом;
  • для нарізки дошки такого типу краще не використовувати. Бажано їх використовувати для сервіровки або ж замішування тіста.

Незважаючи на достоїнства є кілька недоліків: леза ножів набагато швидше затупляются при взаємодії з такою поверхнею, видають при нарізки неприємний звук, небажано користуватися керамічними ножами, при падінні можуть легко розбитися. Її краще використовувати для красивої подачі продуктів.

Підготовка до експлуатації

Догляд за обробній дерев’яною дошкою починається з обробки виробу перед першим використанням. Для просочення рекомендується застосовувати вазелінове масло. Воно захищає деревину від тріщин і пошкоджень. Обробка маслом проводиться після попереднього очищення обробної поверхні. Її необхідно насухо протерти паперовим рушником. На тканину рекомендується нанести вазелінове масло, акуратно протерти поверхню, розподіливши засіб тонким шаром по всій площі.

Маслу необхідний час, щоб вбратися. Протягом доби після обробки краще відмовитися від використання обробної поверхні. Але якщо необхідно терміново взяти нову дошку в експлуатацію, дайте маслу вбратися хоча б дві години.

Після просочення поверхню може виявитися липкою або жирної. Для видалення надлишків олії можна використовувати паперовий рушник або серветки. Після просочення дошка буде готова до використання, її стійкість до пошкоджень і деформацій підвищиться, а подальший догляд значно спроститься.

43 як відновити дерев’яну дошку. How to restore a wooden cutting board

Матеріали для обробки

Для догляду за обробною дошкою підходять різні масла, безпечні для людини. Для очищення і обробки не рекомендується використовувати рослинні сорти (соняшникова, кукурудзяна, оливкова). Вони нестійкі до псування при кімнатній температурі. Найкраще підходить мінеральне масло. Воно не має запаху, смаку, безпечно для людини. Їм рекомендується обробляти обробну дошку не рідше 1 разу на місяць.

Бджолиний віск. ефективний герметик для захисту від руйнівної дії вологи. Він широко використовується для догляду за виробами з дерева. Віск заповнює пори і мікротріщини, перетворюється в захисну плівку, яка перешкоджає проникненню вологи, бактерій і частинок бруду.

Інші засоби по догляду за масивною дошкою: кокосове і льняна олії. Вони містять рослинні жири, які забезпечують тривалий час зберігання. Для профілактики і догляду ці сорти можна використовувати. Але вони не замінюють обробку мінеральним маслом або бджолиним воском.

Догляд за обробною дошкою

Основні рекомендації по експлуатації

Незважаючи на численні переваги виробів з натуральної сировини, вони потребують особливої ​​уваги. Як доглядати за обробною дошкою з дерева? Основні правила, яких необхідно дотримуватися при експлуатації:

  • вироби потрібно відразу очищати від залишків їжі, видаляти краплі вологи і будь-яких рідин;
  • дерев’яні дошки не можна мити в посудомийній машині. Їм належить виключно ручна очистка;
  • після миття дошка обов’язково протирається насухо;
  • перед використанням поверхню необхідно обробити вологою губкою;
  • кожні кілька тижнів рекомендується проводити повторні масляні просочення;
  • вироби з натуральної сировини заборонено замочувати або надовго залишати в воді.

Обробні дошки рекомендується сушити в підвішеному або вертикальному положенні. Не слід ставити вироби впритул один до одного. Для повного висихання поверхні необхідний постійний приплив свіжого повітря.

Догляд за дерев’яними обробними дошками: основні поради по експлуатації, обробці та дезінфекції

Обробні дошки з масиву різних порід дерева популярні завдяки своїм відмінним експлуатаційним характеристикам. Вони міцні, довговічні, естетичні. Але з часом на їх поверхнях з’являються тріщини, в яких створюються прекрасні умови для розвитку мікроорганізмів. Масляна просочення і правильний, регулярний догляд за дерев’яною дошкою продовжать термін її експлуатації, захистять поверхню від механічних пошкоджень, проникнення і розмноження бактерій. Пропонуємо ознайомитися з основними порадами та рекомендаціями з очищення, дезінфекції та використання виробів з натурального матеріалу.

Дезінфекція обробної дошки

Догляд за торцевої дошкою включає регулярну дезінфекцію поверхні. Для цього можна використовувати такі способи обробки:

  • миючий засіб на основі ПАР. Воно видаляє будь-які забруднення і бактерії, не викликає корозії металів (які можуть бути додатковими елементами вироби), є повністю безпечним для людини;
  • ефективний спосіб боротьби з забрудненнями. обробка оцтом. Кислота, що міститься в цьому харчовому продукті, знищує бактерії, легко і швидко очищає поверхню, руйнує жири. Після застосування оцту рекомендується обробити дошку мінеральним маслом;
  • перекис водню застосовується в догляді за різними виробами з дерева. Вона знищує бактерії і хвороботворні мікроорганізми. Дошка ополіскується водою, витирається насухо і потім обробляється вологою серветкою, змоченою в перекису.

Знаючи, як доглядати за обробними дошками, можна збільшити їх експлуатаційний ресурс, запобігти розвитку бактерій, появі цвілі і грибка. Регулярна обробка поверхонь дозволяє зберегти естетичність виробів, що важливо, коли вони використовуються для подачі страв в ресторанах і кафе.