Як класти плитку на підлогу в кухні

Як покласти плитку на кухні: розбір 6-ти популярних схем розкладок

Красива, затишна кухня. мрія будь-якої господині. Однак це приміщення має ряд особливостей: вологість, перепади температур, підвищені санітарні норми, тому до обробних матеріалів пред’являють особливі вимоги. Вони повинні бути не тільки красивими, але і практичними, безпечними. Як облицювальний матеріал на кухні найчастіше використовують плитку. Пояснюється це стійкістю даного матеріалу до підвищеної вологості, високих температур і механічних впливів. Ті, хто створює свій інтер’єр самостійно, часто замислюються, як покласти плитку на кухні своїми руками. Про це ми сьогодні і поговоримо.

Варіант # 4. «шахи»

Для даного способу характерно використання плитки двох контрастних кольорів. Зовсім не обов’язково використовувати тільки чорний і білий колір. Підійдуть і інші варіанти.

Варіант «модульний»

За даною технологією для облицювання використовують плитку не менше трьох типорозмірів, що позбавляє поверхню від монотонного чергування однакових сегментів. Виглядає такий варіант укладання дуже незвично, і досить нетривіально, вимагає обережного використання декоративних елементів, оскільки і так є досить динамічним.

При виборі модульної плитки необхідно звернути увагу на те, що довжини всіх її боку повинні бути кратні один одному, вся плитка повинна бути однією фактури і, бажано, з однієї колекції. Можна відразу придбати готову плитку з позначкою «modulare» на упаковці. Колір може бути як однотонним, так і контрастним, але необхідно уникати зайвої строкатості.

Варіанти розкладки плитки на кухні

Після виконання всіх підготовчих маніпуляцій можна, нарешті, визначитися з тим, які варіанти укладання плитки на кухні краще вибрати. Тут є простір для фантазії, оскільки варіантів існує досить багато.

Варіант # 2. «в перев’язку» або «в розбіг»

Вид плитки покладеної таким способом нагадує цегляну кладку. кожен наступний ряд зрушать щодо попереднього на пів-плитки. Це один з найпростіших варіантів укладання.

Краще виглядає однотонна плитка прямокутної форми. Варто врахувати, що при облицюванні підлоги «в перев’язку» укладку ведуть тільки горизонтальними рядами, при цьому не бажано застосовувати плитку різних фактур і кольорів, так як стать буде виглядати нерівним.

Підготовка до укладання та розрахунки

Для того щоб укладання плитки була виконана якісно, ​​потрібно підготувати необхідні матеріали, інструменти та, звичайно ж, підстава. Не секрет, що кінцевий результат буде залежати від його стану. А підставою під плитку може служити: бетонну підлогу, цементна стяжка, дерев’яна підлога і навіть стара керамічна плитка. У кожному конкретному випадку існують свої секрети підготовки, але до загальних вимог можна віднести те, що основа повинна бути рівним і чистим.

Далі розраховують, скільки плитки необхідно придбати. Зручніше робити розрахунки для кожної стіни окремо. Виконується ця процедура елементарно:

  • Обчислюють площу стіни, на яку будуть класти плитку (ширину множать на довжину).
  • Складають схему. З’ясовують, скільки плитки потрібно на ряд, чи потрібно буде її різати. Всі числа округлюються в більшу сторону.
  • Кількість плитки залежить від способу її укладання, обраного візерунка.
  • Заздалегідь продумується використання декоративних елементів і їх кількість.

Як вибрати якісну плитку?

Оформлення кухні плиткою надає приміщенню особливий шарм і затишок. Вибір на сьогоднішній день величезний. Відповідні варіанти можуть доглянути як любителі класики, так і шанувальники стилю кантрі, прихильники мінімалізму і любителі яскравих інтер’єрів.

Перше з чим стикається домашній майстер. це вибір відповідної плитки. Помилки на даному етапі неприпустимі, потрібно вибирати матеріал, враховуючи не тільки естетичні уподобання, а й його технічні властивості. Матеріал для виготовлення плитки є глина з різними добавками.

Її формують, спеціальним чином пресують і піддають випалу. Потім поверхню забарвлюється, може наноситися візерунок, глазур. Поверхня може бути або гладкою, або рельєфною. Різні зразки відрізняються за ціною, зовнішнім виглядом, міцності, пористості покриття і т.д.

  • Кахельна плитка, наприклад, має пористу основу, тому застосовується тільки всередині приміщень. Лицьова її сторона захищена глазур’ю. Така плитка відмінно підходить для фартуха і декорування стін на кухні, для підлоги її не застосовували.
  • Керамічна плитка має дещо інші характеристики, ніж кахельна. Вона більш тверда, міцна і має незначний водопоглинанням. Плитка, покрита глазур’ю, краще захищена від вологи, але менш стійка до механічних пошкоджень.
  • Плитка з керамограніта, мабуть, найбільш міцна. Вона володіє високою зносостійкістю, тому відмінно підходить в якості підлогового покриття. До недоліків можна віднести мізерну колірну гамму.
класти, плитка, підлогу, кухні

Необхідні інструменти та матеріали

Для укладання вам буде потрібно:

  • Двометровий рівень або правило для перевірки площині;
  • Бульбашковий рівень 40-50 см;
  • Рулетка, олівець, малярський шнур;
  • Кисть або валик для нанесення грунтовки;
  • Шпатель: звичайний і гребінка з зубцями 12 мм;
  • Гумовий молоток;
  • Болгарка з алмазним диском;
  • Грунтовка глибокого проникнення;
  • Плитковий клей;
  • Пластикові клини і хрестики для швів 3 мм;
  • Затирка і гумовий шпатель.
Читайте також:  Холодну Підлогу В Лазні Що Робити

приготування клею

Згідно з інструкцією виробника, наливаємо необхідну кількість води в 10-літрове відро і поступово додаємо туди клей. При цьому суміш потрібно постійно розмішувати міксером або перфоратором з насадкою-віночком.

Підготовчі роботи

Спочатку робиться розмітка, щоб підрахувати необхідну кількість плитки для підлоги.

Якщо ви вибрали однотонний дизайн, як в нашому випадку. зробити це неважко. Чи вважаєте площа статі і додаєте 10% для запасу.

Або робите простіше. знаючи розміри кахлю, вважаєте скільки штук вам знадобиться викласти по довжині і ширині кімнати з урахуванням підрізування.

Якщо ви бачите, що по краях виходять підрізування менше ширини плитки, і це буде на видному місці, то потрібно трохи змістити розкладку, щоб отримати менше обрізків. Щоб було наочніше, простіше скласти креслення розкладки в масштабі. Детальніше про правильну розкладці читайте в іншій статті.

Якщо обрана обробка підлоги з орнаментом, врахуйте, що кількість відходів підвищиться.

Рясно прогрунтуйте стяжку будь ґрунтовкою глибокого проникнення і почекайте поки вона висохне.

класти, плитка, підлогу, кухні

Наявність рівною стяжки не тільки сильно спростить вам роботу і зменшить витрату клею, але і дасть гарантію, що після укладання плитка не трісне через нерівномірне схоплювання клею різної товщини (він дає усадку з різною швидкістю при підсиханні). Тому не пошкодуйте грошей, і перед тим, як покласти плитку на кухні зробіть хоча б чорнову стяжку з гідроізоляцією.

Укладання плитки для підлоги в кухні

    Нанесіть клей рівномірним шаром на саму плитку за допомогою звичайного шпателя. Потім проведіть по ньому гребінкою під прямим кутом, щоб залишилися однакові борозенки клею.

  • Якщо один з країв лежить нерівно. постукайте по ньому гумовим молотком, і потім знову перевірте рівнем.
  • Продовжуємо укладку у напрямку вправо. Між плитками вставляємо пластикові хрестики. Перед тим як вставляти хрестик, проведіть їм по шву, щоб прибрати зайвий клей, інакше, коли він засохне. це буде зробити дуже важко. А щоб випадково не зрушити кахель в сторону стіни, поставте туди пластикові клини.
  • Для спрощення вирівнювання плиток між собою, є один простий спосіб: перш ніж притиснути чергову плитку, покладіть на неї рівень, щоб він звисав з боку над попереднім елементом. Так ви побачите, наскільки ще опускати її, поки рівень не торкнеться попередньої.

    Закінчуємо укладати перший ряд в праву сторону і перевіряємо загальний рівень за допомогою довгого рівня. Якщо його немає. підійде довге правило або навіть рівний профіль 1,5-2 метра з доданим невеликим бульбашковим рівнем.

    розмітка

    Від стіни, де розташований вхід на кухню, відміряйте відстань, рівну ширині плитки з урахуванням зазору 5 мм, який потім сховається під плінтусом.

    За мітках натягніть малярський шнур і відбийте волосінь. За нею піде перший ряд плитки.

    Для укладання плитки в одному напрямку на виворітній стороні є допоміжні стрілки. Але коли ви намажете її клеєм, то цю стрілочку стане не видно. Щоб виправити це, відразу зробіть на торцях позначки олівцем.

    Відзначаємо на торці плитки напрямок укладання

    Зробіть позначку в центрі дверей і покладіть туди плитку без клею, для орієнтиру.

    Читайте також:  Як Розрізати Плитку Для Підлоги В Домашніх Умовах

    Укладаємо першу плитку по центру входу без клею

    На цьому об’єкті є вихід в іншу кімнату через лоджію, тому укладка плитки на кухні йде від дверей, щоб простіше було робити розмітку і по центру входу йшли цілі ряди. В інших випадках годі й укладати кілька доріжок кахлю, щоб залишити собі шлях назад, або починати від протилежної стіни.

    Кладемо плитку для підлоги на кухні правильно: покрокова інструкція

    Якщо одного разу витратити пару-трійку днів, щоб викласти кахель на підлозі в кухні, його вистачить вам на 10-15 років використання. За рахунок низької вартості, практичності та виключної вологостійкості, цей матеріал вважається кращим рішенням для приміщень з високою вологістю і навантаженням. У минулій статті ми розповідали про те, як зробити фартух з кахлю, а зараз поетапно розглянемо, як класти плитку на кухні правильно.

    Вибір плитки для підлоги на кухню залежить від того, чи хочете ви отримати однотонний колір або орнамент, віддаєте перевагу якості зарубіжних матеріалів або для вас більше підходить недорога російська плитка. У цій статті обробка буде виконуватися на прикладі рельєфною української плитки під камінь від Inter Cerama розміром 3535 см (колекція BARI світло-коричневого кольору).

    Після закінчення робіт перевіряємо ще раз поверхню підлоги довгим рівнем в різних напрямках. Якщо все добре, через добу очищаємо шви від залишків клею і заповнюємо їх відповідною за тоном затіркою. Через 30 хвилин надлишки затірки прибираються вологою губкою, а ще через добу. поверхня плитки остаточно відмивається від розлучень і повністю готова до використання.

    • Плитковий клей ЮНІС: вибір, технічні характеристики, витрата, інструкція
    • Укладання настінної плитки в кухні: покрокова інструкція
    • Затирка Mapei на цементній і епоксидної основі: опис, технічні характеристики, розрахунок і застосування

    Визначення кількості плитки для підлоги

    Щоб знати, яка кількість плитки потрібно, потрібно зробити відповідні розрахунки з урахуванням підрізування:

    • При виборі однотонного дизайну необхідно обчислити площу підлоги і для запасу додати 10%. Отриманий результат слід розділити на площу однієї одиниці виробу і отримати шуканий результат.
    • Коли розміри кахлю відомі, робиться розкладка плитки на підлозі в кухні. Для більшої наочності можна намалювати схему майбутньої підлоги в масштабі.
    • У тому випадку, якщо запроектована обробка підлоги плиткою з орнаментом, сильно зростає кількість відходів.
    • Потрібно пам’ятати, що укладання плитки на кухні на підлогу виробляється зі швами, в іншому випадку обрізане виріб може не поміститися в отриманий проміжок.

    Підготовка основи підлоги під плитку

    Перш, ніж почати укладання проводиться підготовка підлоги під плитку на кухні. Перед проведенням монтажу слід видалити старе покриття і при необхідності вирівняти підставу. Якщо перепад по висоті не перевищує 10 міліметрів, то таку нерівність можна буде усунути шляхом використання більшої кількості клейової суміші. Але при наявності значних дефектів поверхні, потрібно облаштування стяжки.

    Рівне чорнове підставу спростить проведення робіт і зменшить витрату клейового складу. Крім цього, плитка не трісне через нерівномірного висихання клею (він схоплюється з різною швидкістю, якщо нанесений шар має різну товщину).

    Тому в даному випадку бажано не економити і перед тим, як покласти плитку на кухні на підлогу, облаштувати чорнову стяжку і обов’язково з гідроізоляцією.

    Розмітка поверхні підлоги під плитку

    Послідовність дій перед укладанням плитки:

    • Від стінки, де знаходиться вхід в приміщення, відміряють відстань, яке відповідає ширині обраних плиток з урахуванням 5-міліметрового зазору (потім його приховає плінтус).
    • Згідно розмітці натягують малярський шнур, щоб відбити волосінь для першого ряду плитки.
    • Спеціально для укладання на зворотному боці виробів позначені допоміжні стрілки, але під шаром клею їх не буде видно, тому на торцях елементів роблять відповідні помітки, використовуючи олівець.
    • У центрі входу в кухню наносять позначку і для орієнтиру кладуть там плитку без застосування клею.

    Укладання плитки на кухні на підлогу: послідовність дій

    Приступаючи до ремонту кухонного приміщення, власники нерухомості замислюються над питанням, як покласти плитку для підлоги на кухні правильно. Цю роботу можна виконати самостійно, якщо знати деякі нюанси. До речі, через доступною вартості, практичності, чудовою вологостійкості плитка для підлоги вважається оптимальним варіантом облаштування підлоги кухні.

    Приготування клейового складу

    Клей розводять в ємності, підлива воду, виходячи з пропорції, зазначеної в інструкції на пачці. Суміш слід розмішувати постійно, використовуючи перфоратор, міксер або дриль зі спеціальною насадкою-віночком.

    Читайте також:  Як знайти лаги не розкриваючи підлогу

    В результаті має вийти клей по консистенції нагадує густу сметану. Йому дають настоятися протягом 10 хвилин (або згідно з інструкцією виробника). Перед нанесенням складу перемішують.

    Інструменти і будматеріали

    Перед тим, як укладати плитку для підлоги на кухні, потрібно правильно її вибрати. Купують дану продукцію з урахуванням площі приміщення, особистих уподобань, вартості (вона багато в чому залежить від виробника і класу вироби). У статті описується укладання рельєфною плитки з імітацією під натуральний камінь розміром 35х35 сантиметрів.

    Для роботи над створенням підлогового покриття будуть потрібні такі інструменти та матеріали:

    класти, плитка, підлогу, кухні
    • зубчастий з гребінкою і гумовий шпателі;
    • гумовий молоток;
    • болгарка плюс алмазний диск або плиткорез;
    • рулетка;
    • маркер або олівець;
    • двометрове правило;
    • малярський шнур;
    • ємності для затирання і клею;
    • бульбашковий рівень довжиною 50 сантиметрів;
    • пластикові хрестики і клини для швів;
    • клейовий склад для плитки;
    • валик для грунтовки;
    • перфоратор або дриль плюс віночок;
    • грунтовка;
    • кахельна плитка. Перед тим, як вибрати плитку на підлогу в кухню, необхідно вивчити всі плюси і мінуси можливих варіантів матеріалу.

    Технологія укладання плитки на підлозі кухні

    Монтаж виконується з урахуванням певних правил:

    • Укладання плитки на кухні починається з нанесення клейового складу на плитку шпателем. Потім під прямим кутом по шару клею проводять 12-міліметрової гребінкою, після чого на його поверхні залишаються борозенки. Зайву клейову суміш відправляють назад в ємність, а шпатель завадять в банку з водою.
    • Першу з плиток укладають праворуч від орієнтиру. Краї виробів поєднують по косильною волосіні і притискають до основи. За допомогою правила перевіряють, наскільки рівно проведений монтаж. У тому випадку, коли один край плитки покладений нерівно, по ньому треба постукати гумовим молотком і знову застосувати рівень.
    • Далі роботу продовжують в правому напрямку. Між плитками вставляють пластиковий хрестик. Але, перш, ніж його покласти, їм проводять по шву і тим самим прибирають надлишки клею, оскільки після його висихання зробити це буде набагато складніше. Щоб випадково не змістити плитку в сторону стіни, в залишений зазор поміщають пластикові клини. Після завершення монтажу початкового ряду вправо перевіряють правильність укладання за допомогою довгого (бажано двометрового) рівня.
    • При виявленні нерівності підлогового покриття на те, щоб обережно демонтувати криві плитки і прибрати надлишки або додати суміш у майстри є тільки 15 хвилин. По закінченню цього часу необхідно буде видалити виріб, очистити його поверхню і місце під ним за допомогою скребка.
    • Перш, як покласти плитку на кухні біля стіни, потрібно її підрізати. Якісна продукція для підлоги поверхні кухонного приміщення твердіше настінних виробів і для того, щоб відрізати зайву частину використовують болгарку з алмазним диском або плиткоріз. Коли підрізування завершена, приступають до укладання першого ряду ліворуч від орієнтира, який розташовується в центрі дверей на кухню.
    • Наступний ряд починають монтувати від маячка, що знаходиться при вході в приміщення і виконують укладання по обидва боки від нього. Кожну з плиток перевіряють за допомогою рівня, поєднуючи кути з сусідніми елементами. Час, що витрачається на облаштування підлогового покриття на кухні, безпосередньо залежить від якості матеріалу. Дешеві плитки можуть відрізнятися розмірами навіть в межах однієї упаковки.
    • Коли попереду розташовуються труби до того, як викласти плитку на підлогу на кухні, під них потрібно зробити болгаркою вирізи. Іноді виникає необхідність в створенні круглих отворів. Їх вирізають за допомогою спеціальних насадок на дриль, які називаються коронками і балеринки.

    Після завершення укладання підлогового покриття в кухонному приміщенні його поверхню перевіряють рівнем кілька разів в різних напрямках. Через 24 години шви очищають від залишків клею і заповнюють їх затіркою. Важливо знати, як затирати шви на плитці на підлозі правильно. Коли пройде півгодини, її надлишки прибирають за допомогою вологої губки. Ще через добу підлогу на кухні готовий до експлуатації.