Як побудувати піч з цеглини

Як побудувати цегляну літню піч на дачі своїми руками

Як Побудувати Піч З Цеглини

Повноцінне і своєчасне харчування повинне бути присутнім Не тільки в міських умовах, але і при виїзді за місто. Літня піч дозволяє організувати харчування сім’ї і при цьому зберегти прохолоду в житлових приміщеннях. Можна з легкістю зробити річну піч своїми руками, Використовуючи для цього Пропоновані на сторінці знання і підручний матеріали. При дотриманням всіх рекомендацій річна піч на дачі вийде продуктивної в плані готування і безпечної в плані мимовільно загоряння.

Існують різні печі для готування на вулиці, в першу чергу це традиційна російська піч, в якій можна спекти ароматний буханець, запекти рибу і птицю, протушкувати овочі і каші. Перед тим як побудувати піч на вулиці своїми руками, радимо визначитися з раціоном і асортиментом бажаних страв. Це дозволить вибрати оптимальний варіант конструкції. Побудована своїми руками річна піч на дачі прослужити довго, тому приводів для її заміни Чи не буде. У зв’язку з цим постарайтеся врахувати всі потрібні функції заздалегідь. А актуальні ідеї і фото їх реалізації можна знайти на цій сторінці.

Проста цегляна вулична піч для буханкаа і піци

Звести вуличну піч для буханкаа і піци можна з різних матеріалів – вогнетривка цегли, бетонних плит або з Спеціальних готових модулів для будівництва печей, які збираються як конструктор. На зведення з готових деталей вуличної печі для піци буде потрібно не болів трьох годин, а для будівництва будиночка навколо неї необхідно більше часу.

Місце для зведення вуличної печі для готування слід вибирати особливо ретельно. Хоча в такій печі відкритий вогонь не використовується, все-таки необхідно вибрати для неї захищений від вітру ділянку далеко від дерев’яних будівель і дерев (не менше б м), але не занадто далеко від будинку, так як доведеться носить продукти і посуду.

Маса простий вуличної печі становить не менше 400 кг, тому на місці її установки необхідно звести спеціальний фундамент. Для цього необхідно вийняти грунт на глибину 20-40 см і покласти ущільнену піщано-гравійну суміш.

Зверху необхідно укласти армовані тротуарні плити товщиною 5-10 см. На фундаменті слід викласти один ряд цегельної кладки, Який буде опорою для стін печі. Потім потрібно звести подпечье – каркас з бруса 9 × 9 см, з’єднаного внахлестку кріпильними болтами. На готовий каркас буде монтуватися вогнетривка теплоізоляційна плита товщиною 8 см.

Основною частиною простий печі на вулиці є топливник, або горнило, Який є прямокутним ящик, де відбувається спалювання дров. У ньому ж готується їжа. У горнилі розташовується гирло для виходу димових газів. Вище нього знаходиться Димова труба. Глибина горнила зазвичай становить 75-100 см.

Для зведення горнила вживають цегла або бетонні плити. Крім того, можна придбати готовий будівельний набір для вуличних печей, деталі якого виготовляються зі спеціального жаропрочному бетону. Таку цегляну літню піч легко зібрати конструктор.

Готові блоки з’єднуються між собою за допомогою спеціального жаропрочному клею-мастики. Замість нього можна використовувати розчин з 2 частин звичайного цементу, 4 частин жаропрочному цементу і 4 частин мертеля. Перед кладкою рекомендується зволожувати шви, а потім недопуску зазорів в шарі розчину. Якщо не вдалося дістати готовий набір для будівництва печі для буханкаа і піци, то можна скласти її самостійно з цегли. Для кладки рекомендується використовувати червона цегла нормального випалу, а топливник слід зводити з огнеупорна цегли. Як розчин найкраще використовувати суміш з вогнетривкої глини і піску (у співвідношенні 1: 2) і зачинити водою до консистенції густих вершків.

Поки готова піч для буханкаа і піци буде сохнуть, можна приступить до захисту її від опадів. Для цього стропила в нижній частині необхідно зафіксувати до фундаментної плити і покрити опалубкою з вагонки. При цьому слід залишити мінімум 20 см простору між піччю і скатом даху для подальшої теплоізоляції печі. Зверху дах потрібно покрити бітумною черепицею, а коник даху – листовий сталлю.

Трубу слід вставити в манжету зі свинцевим напуском, наповнену мінеральною ватою. Для захисту труби від проникнення вологи необхідно зазор між манжетою і трубою заповнити високотемпературним силіконом. Між трубою і дахом слід укласти шар мінеральної вати. У вуличних печах теплоізоляція дуже важлива. Між піччю і скатом даху потрібно насипати шар негорючого керамзиту товщиною 10 см і укласти мінеральну вату. Така прошарок захистить дах від перегріву і створить оптимальну температуру для випікання. Крім того, якісна теплоізоляція дозволить готує їжу навіть в холодну пору року – до.10 С. При більш низьких температурах використовувати вуличну піч недоцільно: витрачатиметься велика кількість дров.

Звис даху перед Усть печі є пожежонебезпечним місцем, тому він повинен бути облицьований вогнетривким плитами товщиною 30 мм. Через сильний спека від печі фронтон рекомендується побудувати НЕ з дерева, а з пористого бетону товщиною 50 мм і облицьовувати плиткою. Для більшої надійності все дерев’яні деталі слід покрити спеціальними захисним складом – антипіреном. Крім того, будь-яку дерев’яну конструкцію під відкритим небом необхідно захищати від грибка, комах і гнилі. Для цього можна використовувати спеціальні хімікати. Найпростіше для захисту деревини нанести на дерев’яні частини конструкції вологостійку фарбу.

Проста для варки річна піч з цегли

Російська річна піч з цегли використовується для приготування їжі та гарячої води. Звести таку конструкцію за цим принципом зовсім нескладно.

Перед тим як побудувати піч на вулиці необхідно визначити Найбільш підходяще місце на ділянці для пристрою фундаменту. Місце слід вибирати далеко від дерев’яних та інших легкозаймистих будівель, Враховуючи переважний напрямок вітру.

Для створення фундаменту необхідно зняти рослинний шар на глибину близько 150 мм (до корінного ґрунту), насипати на дно шар піску товщиною 70-80 мм і залити бетоном трохи вище поверхні землі. В якості наповнювача можна використовувати гравій, щебінь, розколоті цегла.

Через кілька днів можна приступати до кладки топки з керамічної повнотілої цегли. Для цього рекомендується використовувати вапняно-глиняний розчин. Товщина швів повинна складати НЕ більше 10 мм. Для приготування розчину будуть потрібні 1 частина глини, 1 частина вапняно молока і 2 частини піску. Цегла можна використовувати як новий, так і був у вжитку, але тільки після видалення з нього старого розчину.

Перед тим як зробити річну піч, потрібно покласти перший ряд – він представляє собою днище печі. Його необхідно викласти майже по всій площі фундаменту, ретельно закривши шви розчином.

Другий ряд необхідно викладати по площі першого, здійснюючи перев’язку швів. Попереду слід залишити поглиблення для колосникових грат. Для кладки можна використовувати цілі цеглини, тричвертні і навіть половинки.

Подальшу кладку стіни топки необхідно здійснювати по периметру товщиною всього в півцеглини. Кладку слід вести з перев’язкою швів, в Деяких місцях Використовуючи тричвертні частини цегли. Таким чином, необхідно викласти п’ять рядів. Така висота топки цілком прийнятна – язики полум’я палаючого палива будуть розташовуватися трохи нижче перекриває топку плити.

Поки будуть підсихати цегляні стіни, можна приступати до виготовлення верхньої обв’язки, плити, труби, колосниковую і заслінки. Обв’язку необхідно зварити з куточка 35 × 35 мм. Потім слід Привар до її передньої частини опорну смугу – ложемент для перекриває плити. На передній торець потрібно Привар гачки для заслінки. Готову обв’язку необхідно помістити на кладку з розчином.

З такого ж куточка 35 х 35 мм потрібно зробити остов колосникових грат на ніжках. Для виготовлення його решітки можна використовувати арматурні прутки діаметром 16 мм. Заслінку рекомендується вирізати з сталевого листа товщиною 3 мм. При наявності дверки топки і піддувалом їх можна вмонтувати в піч, але в цьому немає особливої ​​необхідності, так як від садової печі НЕ потрібно вишуканого вигляду. Щоб не ускладнювати конструкцію, заслінку рекомендується зробити знімною. До неї потрібно Привар ручку і просвердлити чотири пари отворів з кроком 25 мм. Ці отвори необхідні для регулювання ширини щілини, через яку повітря буде подаватися в піддувалом. Щоб регулювати тягу в топці, заслінку на гачках, прикріплених до обв’язки, можна перевага вище або нижче, з однієї пари отворів на іншу.

Як зробити російську річну піч з цегли для приготування їжі на вулиці

Літня російська піч підходить для приготування страв будь-якої кухні світу. У ній можна випікати буханець, пироги, коржі, лаваш, а також італійську піцу. Піч на вулиці призначена також для приготування рибних та м’ясних страв. Російська піч на вулиці здатна тривалої час зберігати тепло. Основними її недоліками є великий розмір і нераціонально велика витрата палива, збільшується ще й тому, що для розігріву такої печі необхідно багато часу. Топить вуличну піч для приготування їжі рекомендується тільки дровами листяних порід.

У класичній вуличної печі для приготування їжі відсутні димові канали. Удосконалена російська піч додатково має опалювальний щиток з димовими каналами і кухонну плиту.

Вуличну російську піч на вулиці під навісом у своєму розпорядженні на підставі – подпечье. Вище знаходиться горнило печі і припічок.

У горнилі спалюються дрова, готується їжа. У шестка розташовується гирло печі для виходу димових газів з горнила. Над Усть знаходиться димозбірником печі, а вище нього – Димова труба. Стінки похилого димоходу виконують функцію другого газового порогу.

Вибір розмірів топливника-горнила залежить від призначення печі.

При будівництві російської печі на вулиці своїми руками її зовнішні стінки повинні бути викладені з впровадженням теплоізоляції для скорочення тепло- втрат.

Для цього можна використовувати вермикуліт з глиною або керамзит і базальтову вату. У такій печі можна готувати і в холодну пору року при температурі до.10 ° С, але дров буде потрібно набагато більше. Подивіться на фото піч на вулиці – продемонстровані варіанти її облаштування:

Як побудувати просту російську піч на вулиці своїми руками з цегли

Як побудувати основні конструкції – розібралися. Залишилося приділяти час димохідної системі. Формуючи піч з цегли на вулиці, опорну плиту димової труби рекомендується вирізати з сталевого листа товщиною 3 мм. Замість листа можна використовувати смуги металу. Для того щоб зробити з них підстава для труби, знадобиться сварка. До опорній плиті, як і до обв’язки, слід Привар ложемент перекриває плити і сталеву циліндричну трубу діаметром 200 мм. Її довжина може варіюватися від 40 см до 1,2 м. При відсутності підходящої труби димову трубу можна зробити зварений, надійно Поєднавши всі елементи зварюванням з куточками обв’язки.

Єдиний готовий елемент російської печі – чавунна варки плита з конфорками. Але і її можна зробити самостійно, якщо знайдеться відповідна сталева плита товщиною 4-6 мм. У ній слід вирізати два круглих отвори для конфорок. Вирізані кола потім можна буде використовувати для виготовлення кришок конфорок.

Варильну плиту необхідно розмістити на ложемент і цегляні бічні стінки, а всередині топки встановити колосникові грати. Після цього слід обережно розтопити і ретельно просушити кладку, а потім використовувати річну варильну піч за призначенням.

Для захисту від дощів і в зимовий період російську піч рекомендується прикривати зверху листом плоского шиферу з вирізаним отвором під трубу, а саму трубу потрібно накрити вирізаним шматком.

Проста цегляна вулична піч для буханкаа і піци

Звести вуличну піч для буханкаа і піци можна з різних матеріалів – вогнетривка цегли, бетонних плит або з Спеціальних готових модулів для будівництва печей, які збираються як конструктор. На зведення з готових деталей вуличної печі для піци буде потрібно не болів трьох годин, а для будівництва будиночка навколо неї необхідно більше часу.

Місце для зведення вуличної печі для готування слід вибирати особливо ретельно. Хоча в такій печі відкритий вогонь не використовується, все-таки необхідно вибрати для неї захищений від вітру ділянку далеко від дерев’яних будівель і дерев (не менше б м), але не занадто далеко від будинку, так як доведеться носить продукти і посуду.

Маса простий вуличної печі становить не менше 400 кг, тому на місці її установки необхідно звести спеціальний фундамент. Для цього необхідно вийняти грунт на глибину 20-40 см і покласти ущільнену піщано-гравійну суміш.

Зверху необхідно укласти армовані тротуарні плити товщиною 5-10 см. На фундаменті слід викласти один ряд цегельної кладки, Який буде опорою для стін печі. Потім потрібно звести подпечье – каркас з бруса 9 × 9 см, з’єднаного внахлестку кріпильними болтами. На готовий каркас буде монтуватися вогнетривка теплоізоляційна плита товщиною 8 см.

Основною частиною простий печі на вулиці є топливник, або горнило, Який є прямокутним ящик, де відбувається спалювання дров. У ньому ж готується їжа. У горнилі розташовується гирло для виходу димових газів. Вище нього знаходиться Димова труба. Глибина горнила зазвичай становить 75-100 см.

Для зведення горнила вживають цегла або бетонні плити. Крім того, можна придбати готовий будівельний набір для вуличних печей, деталі якого виготовляються зі спеціального жаропрочному бетону. Таку цегляну літню піч легко зібрати конструктор.

Готові блоки з’єднуються між собою за допомогою спеціального жаропрочному клею-мастики. Замість нього можна використовувати розчин з 2 частин звичайного цементу, 4 частин жаропрочному цементу і 4 частин мертеля. Перед кладкою рекомендується зволожувати шви, а потім недопуску зазорів в шарі розчину. Якщо не вдалося дістати готовий набір для будівництва печі для буханкаа і піци, то можна скласти її самостійно з цегли. Для кладки рекомендується використовувати червона цегла нормального випалу, а топливник слід зводити з огнеупорна цегли. Як розчин найкраще використовувати суміш з вогнетривкої глини і піску (у співвідношенні 1: 2) і зачинити водою до консистенції густих вершків.

Поки готова піч для буханкаа і піци буде сохнуть, можна приступить до захисту її від опадів. Для цього стропила в нижній частині необхідно зафіксувати до фундаментної плити і покрити опалубкою з вагонки. При цьому слід залишити мінімум 20 см простору між піччю і скатом даху для подальшої теплоізоляції печі. Зверху дах потрібно покрити бітумною черепицею, а коник даху – листовий сталлю.

Трубу слід вставити в манжету зі свинцевим напуском, наповнену мінеральною ватою. Для захисту труби від проникнення вологи необхідно зазор між манжетою і трубою заповнити високотемпературним силіконом. Між трубою і дахом слід укласти шар мінеральної вати. У вуличних печах теплоізоляція дуже важлива. Між піччю і скатом даху потрібно насипати шар негорючого керамзиту товщиною 10 см і укласти мінеральну вату. Така прошарок захистить дах від перегріву і створить оптимальну температуру для випікання. Крім того, якісна теплоізоляція дозволить готує їжу навіть в холодну пору року – до.10 С. При більш низьких температурах використовувати вуличну піч недоцільно: витрачатиметься велика кількість дров.

Звис даху перед Усть печі є пожежонебезпечним місцем, тому він повинен бути облицьований вогнетривким плитами товщиною 30 мм. Через сильний спека від печі фронтон рекомендується побудувати НЕ з дерева, а з пористого бетону товщиною 50 мм і облицьовувати плиткою. Для більшої надійності все дерев’яні деталі слід покрити спеціальними захисним складом – антипіреном. Крім того, будь-яку дерев’яну конструкцію під відкритим небом необхідно захищати від грибка, комах і гнилі. Для цього можна використовувати спеціальні хімікати. Найпростіше для захисту деревини нанести на дерев’яні частини конструкції вологостійку фарбу.

Як зробити російську річну піч з цегли для приготування їжі на вулиці

Літня російська піч підходить для приготування страв будь-якої кухні світу. У ній можна випікати буханець, пироги, коржі, лаваш, а також італійську піцу. Піч на вулиці призначена також для приготування рибних та м’ясних страв. Російська піч на вулиці здатна тривалої час зберігати тепло. Основними її недоліками є великий розмір і нераціонально велика витрата палива, збільшується ще й тому, що для розігріву такої печі необхідно багато часу. Топить вуличну піч для приготування їжі рекомендується тільки дровами листяних порід.

У класичній вуличної печі для приготування їжі відсутні димові канали. Удосконалена російська піч додатково має опалювальний щиток з димовими каналами і кухонну плиту.

Вуличну російську піч на вулиці під навісом у своєму розпорядженні на підставі – подпечье. Вище знаходиться горнило печі і припічок.

У горнилі спалюються дрова, готується їжа. У шестка розташовується гирло печі для виходу димових газів з горнила. Над Усть знаходиться димозбірником печі, а вище нього – Димова труба. Стінки похилого димоходу виконують функцію другого газового порогу.

Вибір розмірів топливника-горнила залежить від призначення печі.

При будівництві російської печі на вулиці своїми руками її зовнішні стінки повинні бути викладені з впровадженням теплоізоляції для скорочення тепло- втрат.

Для цього можна використовувати вермикуліт з глиною або керамзит і базальтову вату. У такій печі можна готувати і в холодну пору року при температурі до.10 ° С, але дров буде потрібно набагато більше. Подивіться на фото піч на вулиці – продемонстровані варіанти її облаштування:

Як побудувати цегляну літню піч на дачі своїми руками

Повноцінне і своєчасне харчування повинне бути присутнім Не тільки в міських умовах, але і при виїзді за місто. Літня піч дозволяє організувати харчування сім’ї і при цьому зберегти прохолоду в житлових приміщеннях. Можна з легкістю зробити річну піч своїми руками, Використовуючи для цього Пропоновані на сторінці знання і підручний матеріали. При дотриманням всіх рекомендацій річна піч на дачі вийде продуктивної в плані готування і безпечної в плані мимовільно загоряння.

Існують різні печі для готування на вулиці, в першу чергу це традиційна російська піч, в якій можна спекти ароматний буханець, запекти рибу і птицю, протушкувати овочі і каші. Перед тим як побудувати піч на вулиці своїми руками, радимо визначитися з раціоном і асортиментом бажаних страв. Це дозволить вибрати оптимальний варіант конструкції. Побудована своїми руками річна піч на дачі прослужити довго, тому приводів для її заміни Чи не буде. У зв’язку з цим постарайтеся врахувати всі потрібні функції заздалегідь. А актуальні ідеї і фото їх реалізації можна знайти на цій сторінці.

Проста для варки річна піч з цегли

Російська річна піч з цегли використовується для приготування їжі та гарячої води. Звести таку конструкцію за цим принципом зовсім нескладно.

Перед тим як побудувати піч на вулиці необхідно визначити Найбільш підходяще місце на ділянці для пристрою фундаменту. Місце слід вибирати далеко від дерев’яних та інших легкозаймистих будівель, Враховуючи переважний напрямок вітру.

Для створення фундаменту необхідно зняти рослинний шар на глибину близько 150 мм (до корінного ґрунту), насипати на дно шар піску товщиною 70-80 мм і залити бетоном трохи вище поверхні землі. В якості наповнювача можна використовувати гравій, щебінь, розколоті цегла.

Через кілька днів можна приступати до кладки топки з керамічної повнотілої цегли. Для цього рекомендується використовувати вапняно-глиняний розчин. Товщина швів повинна складати НЕ більше 10 мм. Для приготування розчину будуть потрібні 1 частина глини, 1 частина вапняно молока і 2 частини піску. Цегла можна використовувати як новий, так і був у вжитку, але тільки після видалення з нього старого розчину.

Перед тим як зробити річну піч, потрібно покласти перший ряд – він представляє собою днище печі. Його необхідно викласти майже по всій площі фундаменту, ретельно закривши шви розчином.

Другий ряд необхідно викладати по площі першого, здійснюючи перев’язку швів. Попереду слід залишити поглиблення для колосникових грат. Для кладки можна використовувати цілі цеглини, тричвертні і навіть половинки.

Подальшу кладку стіни топки необхідно здійснювати по периметру товщиною всього в півцеглини. Кладку слід вести з перев’язкою швів, в Деяких місцях Використовуючи тричвертні частини цегли. Таким чином, необхідно викласти п’ять рядів. Така висота топки цілком прийнятна – язики полум’я палаючого палива будуть розташовуватися трохи нижче перекриває топку плити.

Поки будуть підсихати цегляні стіни, можна приступати до виготовлення верхньої обв’язки, плити, труби, колосниковую і заслінки. Обв’язку необхідно зварити з куточка 35 × 35 мм. Потім слід Привар до її передньої частини опорну смугу – ложемент для перекриває плити. На передній торець потрібно Привар гачки для заслінки. Готову обв’язку необхідно помістити на кладку з розчином.

З такого ж куточка 35 х 35 мм потрібно зробити остов колосникових грат на ніжках. Для виготовлення його решітки можна використовувати арматурні прутки діаметром 16 мм. Заслінку рекомендується вирізати з сталевого листа товщиною 3 мм. При наявності дверки топки і піддувалом їх можна вмонтувати в піч, але в цьому немає особливої ​​необхідності, так як від садової печі НЕ потрібно вишуканого вигляду. Щоб не ускладнювати конструкцію, заслінку рекомендується зробити знімною. До неї потрібно Привар ручку і просвердлити чотири пари отворів з кроком 25 мм. Ці отвори необхідні для регулювання ширини щілини, через яку повітря буде подаватися в піддувалом. Щоб регулювати тягу в топці, заслінку на гачках, прикріплених до обв’язки, можна перевага вище або нижче, з однієї пари отворів на іншу.

Як побудувати просту російську піч на вулиці своїми руками з цегли

Як побудувати основні конструкції – розібралися. Залишилося приділяти час димохідної системі. Формуючи піч з цегли на вулиці, опорну плиту димової труби рекомендується вирізати з сталевого листа товщиною 3 мм. Замість листа можна використовувати смуги металу. Для того щоб зробити з них підстава для труби, знадобиться сварка. До опорній плиті, як і до обв’язки, слід Привар ложемент перекриває плити і сталеву циліндричну трубу діаметром 200 мм. Її довжина може варіюватися від 40 см до 1,2 м. При відсутності підходящої труби димову трубу можна зробити зварений, надійно Поєднавши всі елементи зварюванням з куточками обв’язки.

Єдиний готовий елемент російської печі – чавунна варки плита з конфорками. Але і її можна зробити самостійно, якщо знайдеться відповідна сталева плита товщиною 4-6 мм. У ній слід вирізати два круглих отвори для конфорок. Вирізані кола потім можна буде використовувати для виготовлення кришок конфорок.

Варильну плиту необхідно розмістити на ложемент і цегляні бічні стінки, а всередині топки встановити колосникові грати. Після цього слід обережно розтопити і ретельно просушити кладку, а потім використовувати річну варильну піч за призначенням.

Для захисту від дощів і в зимовий період російську піч рекомендується прикривати зверху листом плоского шиферу з вирізаним отвором під трубу, а саму трубу потрібно накрити вирізаним шматком.

Не в тісноті і не в образі: маленька цегляна піч прогріє весь будинок і НЕ Займе багато місця

Цегляні печі, навіть найменші, мають багато переваг перед металевими отопітельними приладами.

Залізні грубки нагреваютса дуже швидко, але так само швидко охолоджуються, а не прогреваем повітря. Міні-піч з цегли довго віддає тепло і тримає комфортну температуру кілька годин.

Це опалювальне спорудження можна зробити самостійно, а не вдаючись до допомоги професійного Пічник.

Порядовка кладки

Кладка керамічної цегли ведеться на глиняно-піщаний розчин на підготовлених фундаменті:

  • 1 і 2 ряди. Суцільна кладка.

Фото 2. Схема кладки перших рядів для маленької опалювально-варильної печі. Далі слід труба димоходу.

  • 3 стор. Викладають камеру для піддувалом. Встановлюють (на дріт або металеві планки) дверцята піддувалом.
  • 4 стор. Триває кладка піддувалом і зміцнення його дверцята. Викладається уступ для колосникових грат.
  • 5 стор. На уступи вільно, без розчину, кладуть колосник. Навколо нього залишають зазори по 5-7 мм.
  • 6 стор. У портал печі встановлюють топкові дверцята. Вона кріпиться за допомогою укладання в шви сталевого дроту або за допомогою сталевих планок. Планки також укладаються в шви на розчин.
  • 7-11 ряди. Кладка топки, остаточне закріплення дверцята укладанням дроту (сталевих пластин) в шви на розчин.

Фото 3. Установка і кріплення дверцят для топки і прочищення. За допомогою виска стежать за точністю діжки.

  • 11а. По завершенні 11 ряду укладають металеву смугу (або куточок), на яку спиратиметься варильний настил. Після цього кладуть варильний настил.
  • 12-15 ряди. Зводяться стіни навколо варильного настилу (для варки камера), викладається димохід, що йде від топки.
  • 15а. Для того щоб над вручений камерою був звід з негорючого матеріалу, на нього кладуть лист плоского шиферу.
  • 16 стр. Звід вручений камери закривають суцільною кладкою, продовжують викладати димар.
  • 17 стр. Установка дверцята для чистки димоходу (на дріт або сталеві планки).
  • 18 стр. Закріплення дверцята.
  • 19-22 ряди. Кладка з обраної схемою.
  • 23 стр. Викладання ніші для духовки.
  • 24 стр. Кладка стін духової шафи, установка духової шафи. На дно камери по периметру кладуть смуги азбестовим картону. Духовку обмотують азбестовою мотузкою (для більшого контакту з цегляною кладкою і акумуляції тепла) і остаточно встановлюють в нішу.
  • 24-27 ряди. Навколо духовки зводять цегляну кладку.
  • 28 стр. Установка другої дверцята для очищення димового каналу.
  • 29 стр. Установка засувки над димовим каналом.
  • 30 стр. Кладка з обраної схемою.
  • 31 стр. Установка другої засувки над димовим каналом.
  • 32 стр. Завершення кладки.

Крім цього, 32 ряд є основою для зведення димаря. Вона може бути цегляною або металевої.

Фото 4. Приклад готової цегляної міні-печі з декоративною обробкою. Конструкція не передбачена для приготування їжі, але добре обігріє будинок.

Маленька опалювально-варильна піч

Це модель міні-печі для опалення та приготування їжі – зручне і дуже компактне споруда. Оптимальна площа приміщення, що обігрівається при мінусових температурах – 20-25 квадратних метрів.

Пристрій має такі розміри:

  • Довжина підстави (глибина) – 64 см;
  • Ширина підстави – 51 см;
  • Висота – 215 см.

Конструкцію зводять на кухні. У прилад входять:

  • Піддувалом;
  • Топкова камера;
  • Димові канали, які ведуть в димохід;
  • Варильний настил;
  • Ніша для духової шафи.

Варильний настил з чавуну має отвір, що закривається диском і кругом. У продажу є і суцільні настили. У ніші для духовий камери розташовують металеву духовку або водогрійний бачок з краном. Якщо нішу залишають вільною, вона служить для просушування речей. Для зведення печі знадобиться:

  • 222 штуки керамічної цегли;
  • Колосник (40х25 см);
  • Дверцята для топки (20х20 см);
  • Дверцята для піддувалом (14х14 см);
  • Варильний настил (35х38 см);
  • Металевий духову шафу або водогрійний бачок;
  • Залізний передтопковий лист (50х70 см);
  • Двоє дверцят для прочищувальна отворів (20х14 см);
  • Дві засувки;
  • Шматок плоского шиферу;
  • Куточок сталевий;
  • Глина, пісок або готова глиняно-піщана суміш для кладки.

Схеми цегляних міні-печей

Маленькі печі займають невелику площу, розміри їх підстав коливаються від 50 до 70 сантиметрів завширшки і до 65-100 см в довжину. Висота опалювального споруди становить від 1,5 до 2,3 метрів. У піч вбудовується варильний настил, духова шафа, водогрійний бак. Пічник також Розроблено прилади, призначений тільки для опалення будинку.

Проблеми при будівництві міні-печі своїми руками

Пічники-любителі через недосвідченість роблять помилки, які потім призводять до проблем. Розглянемо найпоширеніші випадки:

  • Кладка печей з відхиленням від проекту. В результаті в димових каналах є нормальної тяги, нерівномірно нагреваютса стіни. Рішенням проблеми буде розбір печі і кладка за перевіреними схемами.
  • Кладка печей «на око», без використання рівня, каркаса, схилів, правила. Пристрій перекошується, зміщується центр ваги, в процесі експлуатації прилад швидше руйнується.
  • Неправильне приготування розчину. Кладка тріскається і фарбували. Тимчасове рішення проблеми – купівля заводський суміші і закладення тріщин новим розчином. Якщо кладка тріскається постійно і глибоко, піч доведеться перекласти.
  • Топка свежесложенного і непросохлі пристрою. Це призведе до розтріскування кладки, яку треба буде замазувати розчином.

Вибір проекту

В інтернеті та в підручниках по безпечну справі є порядовой схеми-креслення десятка міні-печей.

Вибір великий, але якщо в домашнього майстра зовсім немає досвіду, варто проконсультуватися з місцевими професіоналами або з людьми, які успішно сооружали подібні грубки. Вибираючи пристрій, який планується зводити своїми руками, враховують кілька факторів:

  • Площа приміщення, що опалюється
  • Кількість обігріваються кімнат;
  • Температуру повітря в зимовий час;
  • Частоту використання опалювального споруди;
  • Призначення міні-печі;
  • Досвід пічного будівництва та ремонту;
  • Матеріальні затрати.

Фото 1. Перед початком будівництва дуже корисно змоделювати зовнішній вигляд, розміри і порядовку майбутньої грубки.

Якщо планується готує їжу, кращим буде варіант з варильних настилом і духовими шафою. Потреба в гарячій воді в зимовий час і в міжсезоння закриє водогрійний бачок в ніші. У ній же, прибрав знімний бак, можна сушити взуття та інші речі. Якщо в будинку завжди є електрики і газової плити, вибирають варіант печі без варильного настилу і ніші для духовки.

Для регіонів, де зимова температура опускається нижче 20 градусів і тримається на цьому рівні тижні, підійде піч великих габаритів з тепловими екранами. Міні-піч не рекомендується топити безперервно понад дві години поспіль.

Для багатьох людей має значення дизайн конструкції. Її можна облицьовувати плиткою або викласти цеглою з рельєфною поверхнею.

Матеріали

Для обраного проекту міні-печі знадобиться якісний цегла. Слід вибирати рівний цегла 1 сорту, рівномірного забарвлення, без сколів і тріщин.

Якщо майстер створює розчин з ОКРЕМИХ інгредієнтів, слід придбати пісок і глину. Співвідношення матеріалів визначають дослідним шляхом. Розчин черпають шпателем і нахиляють його робочу поверхню на 45-50 градусів. Кладочная маса нормального складу НЕ опадає грудки зі шпателя і НЕ стікає з нього.

Як зробити малогабаритну піч: рекомендації і Покрокова інструкція

Перед тим як приступати до кладки, проводять підготовчі роботи. Вони включають такі етапи:

  • Вибір проекту;
  • Вибір і покупка матеріалів;
  • Покупка металевих деталей грубки;
  • Підготовка інструменту, ємності для розчину;
  • Підготовка місця для споруди печі;
  • Будівництво міні-печі.

Корисне

Ознайомтеся з, в якому показаний приклад будівництва маленької опалювально-варильної печі з подробними поясненнями кожного етапу.

Ковпакові.

Такі печі служать для затримання тепла в приміщенні. Тепле повітря, відповідно до законів фізики, прагне вгору, де його утримує ковпак. Остигаючи, повітряні потоки тяжчають і опускаються вниз. І, так як холодне повітря більше не потрібен, він виходить через подвертку.

Плюси колпакових печей:

  • Забезпечують рівномірні прогрів приміщення за рахунок своєї конструкції.
  • Сажу з легкістю можна прибрати, так як вона накопичується в одному місці – під ковпаком.

Порядовки – детальна схема кладки печі з цегли.

Як побудувати піч своїми руками? Розглянемо, як потрібно здійснювати кладку цегли на прикладі російської печі.
Ряд номер.

  • Розрахований на гідроізоляції фундаменту. Класти скошені цеглини і ¾. Під час кладки використовувати цементно-піщаний розчин.
  • Другий ряд представляє собою основи для стінок зони опечье.
  • Третій ряд – стінки опечье (3/4 цегла).
  • Четвертий ряд – опора подпечка.
  • П’ятий ряд розташовується по кутах з метою створення опори арки. Також використовувати цей ряд для викладанні подпечка.
  • Шостий ряд викладається за шаблоном з дерева, Який буде тимчасовим склепінням опечье.
  • Ряд для зводу починають класти від країв до середини. Центральний цегла вбивається киянкою для забезпечення міцності. Також цеглини потрібно класти якомога ближче один одному, а в отвори між ними класти цегляні осколки.
  • Стіни оплечья складаються з цегли цього ряду.
  • Стіни печі і стіни холодної грубки викладаються в цьому ряду.
  • Заключний ряд для опечье. Між цеглою зазори засипати піском, заради ізоляції.
  • Зміцнення перекриття опечье з додавання перекіс цегли.
  • Починається використання глиняно-піщаного цементу. Кладка шетска. Цегла повинна лягати рівно, але потім все одно обов’язково потрібно його відшліфувати.
  • Цегла цього ряду стануть шестка і вручений камерою. Додаткова установка дуги гирла.
  • Стінки шестка і горнила.
  • Стінки шестка і горнила.
  • Стінки шестка і горнила.
  • Скласти опори для зводу варильної камери.
  • Складається з огнеупорна цегли склепінням.
  • Стінки шестка.
  • Стіни шестка. Заповнити прощеліни піском.
  • Кладка горнила, початок самоварники.
  • Кінець перекришки. Установка віддушини.
  • Канали самоварники і перетрубья.
  • Те ж канали.
  • Додатковий канал для в’юшки.
  • Те ж канали.
  • Установка полудверки.
  • Перев’язка швів і ті ж канали.
  • Перев’язка швів і ті ж канали.
  • Перев’язка швів і ті ж канали.
  • З’єднання труби і віддушини.
  • Установка засувки.
  • Кладка труби.

33 кладка труби.

Конструкція і креслення.

Як побудувати піч своїми руками? Існують основні типи конструкцій:

Класифікація в залежності від конструкції. Звичайна прямокутна.

Плюси:

  • НЕ Займає багато місця.
  • Проста конструкція.
  • Низькі ціни на матеріал і паливо.

Мінуси:

  • Середній ККД.
  • Не дуже довго тримає тепло.

Звичайна прямокутна піч – середній варіант, Який підійде для стандартного прогріву не дуже великого приміщення.

Піч – «голландка».

Відноситься до канального типу.

Плюси:

  • Проста кладка
  • Займає относительно мало місця, так як має витягнуту форму.
  • Швидко нагрівається.
  • Щодо мало важить.
  • Допускає приготування їжі.
  • Не потрібно регулярно протоплювати для підтримки працездатності.

Мінуси:

  • Швидко остигає.
  • Низький ККД.

Виходить, що піч – «голландка” не підійде в якості основного джерела тепла і НЕ зможе Нагріти велике приміщення. Зате така піч зручна для маленьких кімнат і автомобільні використання.

Російська піч.

Плюси:

  • ККД може досягати 80 відсотків.
  • Дуже довго тримає тепло, в Деяких випадку – дві доби.
  • Топка з усіх боків оточує вогонь і Знижує рівень пожежонебезпеки конструкції.

Мінуси:

  • Великий розмір.
  • Багато важить.
  • Довгий прогрів.
  • Після перерви обов’язкове добова протопку.
  • Має Найбільш складною конструкцією з усіх можливих видів печей.

Російська піч підійде в якості постійного джерела тепла, повністю замінить і навіть перевершить плиту, може служить навіть в якості ліжка, але в такій печі величезні габарити, і її установка повинна бути виправдана.

Інструменти і матеріали

Прямоточні.

Принцип роботи таких печей полягає в наступному: повітря переміщається в піддувалом, йде вгору і, минаючи колосник, виходить через трубу.

Мінуси прямоточних печей:

  • Низький ККД, з огляду на те, що разом з холодним повітрям з печі йде і теплий, Який ще можна було б використовувати для нагріву приміщення.

Плюси:

  • За рахунок того, що такі печі роблять їх цегли, Який добре тримає тепло, приміщення прогрівається рівномірно і затримує тепло.