Як правильно топити піч дровами в будинку

зупинка печі

Найважливіше завдання при зупинці печі. не допустити потрапляння газу CO в житловий простір. При експлуатації чавунних, цегляних, глиняних конструкцій необхідно також запобігти втраті тепла і вихід його через трубу.

Правильна зупинка виконується наступним чином:

  • вугілля ворушать кочергою, рівномірно розподіляючи їх по всій поверхні пода;
  • піддавали відкривають повністю;
  • шибер закривають, отвір в його конструкції забезпечить мінімальну тягу.

В умовах максимального надходження кисню і найменшою тяги кондиційне паливо догорає за 10 хвилин. Синюваті язики полум’я, вогники, наліт блакитного відтінку на вугіллі повинні зникнути.

Некондиційні вугілля збирають совком, а потім гасять снігом або водою. В’юшку, топку і піддавали закривають остаточно, тільки повністю переконавшись у відсутності ознак горіння або тління всередині печі.

Як топити піч правильно, дотримуючись правил пожежної та особистої безпеки

Розпалювання і завантаження першої партії палива

Розпалювання печі можна виконувати двома способами.

  • У першому випадку розпалювання поєднують з початкової завантаженням матеріалу для горіння, укладаючи її в центрі.
  • У другому випадку дрова укладають на заздалегідь підготовлену палаючу розпалювання.

Для успішної експлуатації опалювальної конструкції необхідно задіяти щипці для дров і вугілля. Вони потрібні, щоб завантажувати в піч додаткові порції палива, поправляти осідає під впливом вогню матеріал.

Розпалювання кладуть під дрова, а не зверху, інакше первинні піролізні гази підуть в трубу і згорять, чи не вплинувши на стан палива. Помилка небезпечна і тим, що наслідком її стане посилена засмічення непрогрітій системи димових каналів відкладеннями пожежонебезпечної аморфної сажі.

Відправимо матеріал на пошту

Досконале вивчення питання, як правильно топити піч, має виконуватися до здійснення перших практичних маніпуляцій. Точні знання допомагають попередити виникнення небезпечних для життя і здоров’я ситуацій, економлять час і ресурси, продовжують термін служби конструкцій.

Основні принципи роботи з твердопаливними печами

Вірно вибудувана топка печі, де в якості палива використовується деревина, передбачає організацію поступової газифікації матеріалу. Температура всередині при цьому не повинна падати нижче показника, необхідного для повного згоряння вуглецю. В іншому випадку робота конструкції може зациклитися на першій стадії. піролізі.

Непрогріта топка стає сприятливим середовищем для утворення значного обсягу графітової сажі. Даний процес поглинає більшу частину енергії, що виділяється піролізний газами в процесі згоряння. Ситуація ускладнюється тим, що максимальна температура, при якій піч функціонує адекватно (забирає і накопичує або віддає тепло в приміщення), дорівнює 1,2-1,3 тис. ° C, чого недостатньо для утилізації графіту.

Щоб уникнути виникнення порушень рекомендується дотримуватися наступних правил:

  • при розпалюванні паливо має якнайшвидше нагрітися до стану, коли починається виражена газифікація;
  • розпалювання печей на вугіллі повинна приводити до швидкого прогрівання матеріалу до температури займання вуглецевої основи як мінімум в одній його точці;
  • хід діючу пенсійну систему житловому приміщенні печі виставляється за допомогою обмеження надходження кисню і тяги на найбільші значення теплової ефективності;
  • хід печі, що працює в лазні, виставляється таким чином, щоб згоряння піролізних газів відбувалося миттєво (допустимо також організовувати їх негайне видалення через димохід);
  • зупинка печі, що працює в житловому просторі, виконується до прогорання палива в золу або до моменту повного згасання вугілля;
  • зупинка печі, що працює в лазні, проводиться за допомогою гасіння непрогоревшіх вугілля безпосередньо після закінчення піролізу.

Отримання тепла від печей за допомогою спалювання торфу небажано, оскільки процес призводить до утворення значного обсягу кислотних радикалів. Не варто також ризикувати і використовувати в якості палива буре вугілля.

Покрокова інструкція по розпалюванні і організації роботи твердопаливної печі

Перші кроки до отримання тепла шляхом експлуатації твердопаливних печей виконують задовго до настання сезону холодів. Заготівлю, складування матеріалу виробляють таким чином, щоб його було зручно «дозувати» і переносити в приміщення, коли прийде час.

Решта заходи необхідно здійснювати, не пропускаючи жодного пункту.

  • Перед тим, як топити піч, зольник розвантажують від золи, що залишилася в ньому після попереднього сеансу експлуатації.
  • Паливну частина конструкції піддають зовнішньому огляду, профілактичної чищення.
  • Піч акуратно розтоплюють, потім виконують завантаження першої партії палива.
  • Роботу конструкції регулюють, запускаючи її на робочий хід.
  • Паливо довантажують в міру витрати, поки піч і приміщення не виявляться нагрітими до потрібного стану.
  • Зупинку печі виробляють таким чином, щоб повністю виключити ризик мимовільного загоряння залишків палива і попадання чадного газу в приміщення.

Одноразова завантаження всієї приготовленої для обігріву приміщення партії матеріалу неприпустима. Підтоплення шляхом поступового додавання дров або вугілля. єдиний спосіб заощадити.

Зовнішній огляд і підготовка печі до роботи

Навіть докладні знання про те, як правильно топити домашню піч, не допоможуть правильно виконати всі заходи в разі, якщо конструкція має щілини, інші дефекти.

  • Між топкової дверцятами і косяком не повинно спостерігатися щілин. Наявність найтоншого отвору призводить до надмірного вступу повітря, сбивающего температуру всередині конструкції.
  • Все заслінки і дверцята непрацюючої печі повинні бути щільно закриті, щоб уникнути попадання всередину пилу, частинок сміття.
  • Відомий нагар, сажа піддаються видаленню за допомогою віника з голих прутів, закріпленого на довгій рукояті.
  • Дверцята, місця їх закріплення звільняють від пилу, шиберні засувки і в’юшки протирають, виймаючи повністю.

Обов’язковою для виконання підготовчим заходом є перевірка тяги. Для його здійснення використовують запалену свічку або сірник, полум’я по черзі підносять до відкритим поддувальной і топкової дверцят. Воно повинно помітно тягнутися усередину, не зриваючись.

Застояні і нові печі схильні до утворення парових пробок. В цьому випадку тяга буде відсутній навіть при неповній топці, абсолютно чистих каналах і димарі.

  • Щоб усунути пробку, яка засіла в димоході, в ньому через прочищувальні дверцята спалюють факел з газети.
  • Для видалення пробки з печі газети, стружку джгут невеликими порціями в топці. Піддавали, в’юшки і шибер повинні бути при цьому повністю відкритими.

Видалення щільних пробок вимагає багаторазового виконання зазначених маніпуляцій. Якщо вони не допомагають впоратися з проблемою, необхідно ретельно оглянути дефлектор димової труби на предмет наявності засмічень і пошкоджень.

Регулювання ходу і підтоплення

Виконавши розпалювання, здійснюють такі маніпуляції:

  • шибер прикривають на 50%;
  • поддувальную дверцята закривають, але не повністю, а залишаючи зазор в 2,5 пальця;
  • топкові дверцята щільно закривають.

Якщо запуск був проведений правильно, піч самостійно стає на робочий хід через 10-15 хвилин після того, як топкова дверцята виявляється закритою. Контроль процесу здійснюють, перевіряючи швидкість нагріву чола, наявність шелесту. Шум оцінюють, приглушаючи інші джерела звуку і прислухаючись на відстані 5-10 см від чола.

Правильність ходу легко оцінити за кольором і характером полум’я. Для цього зручно використовувати дверцята з жароміцного скла.

  • Білий колір вогню свідчить про горіння піролізних газів або надмірному надходженні кисню.
  • Жовте полум’я. оптимальний варіант, оскільки дозволяє зробити висновок про те, що паливо згорає повністю, а температура в топці досягла найкращого значення.
  • Мови червоного полум’я говорять про неповному згорянні дров чи іншого палива, нестачі кисню або тяги.
  • Рудуватий відтінок вогню повинен насторожити опалювача, оскільки його утворення є свідченням «нецільових» витрат теплової енергії на освіту графітової сажі.
  • Синє або блакитне полум’я говорить про те, що в топці відбувається виділення і часткова утилізація чадного газу.

Довантаження здійснюють, відкриваючи топкові дверцята на 15-20 секунд, не більше, в іншому випадку грубка зіб’ється з ходу. Дрова підкидають, укладаючи їх пошарово, при цьому під склепінням має залишатися не менше 0,15 м вільного простору.

Як правильно закладати дрова

Перед закладанням палива, слід підготувати систему до запуску. Сучасна пічне пристрій складається з трьох компонентів: топкова камера, куди завантажується паливо, система відводу диму і диму, зольник, відсік для скупчення відходів горіння дров.

Перед розпалюванням, необхідно очистити зольник, що забезпечить вільний доступ повітря, а відповідно, значно спростить процес розпалювання. Після цього можна проводити закладці, згідно покрокової інструкції:

  • відкрити Піддувальний і димоотводним канали, забезпечивши доступ кисню;
  • відкрити шахтного заслінку;
  • дно печі встелити папером, на яку залежить масив дров (не менше третини від обсягу камери згоряння);
  • тепер можна підпалювати папір.

Відомо кілька способів закладки брусів:

  • поліна розташовуються горизонтально в ряд. Укладання повинна бути не надто щільної;
  • укладка конусом;
  • перший поліно укладається по діагоналі, інші під кутом щодо першого.

Чим краще і вигідніше топити дровами або брикетами

Топити пелетами можна і навіть потрібно. Це сучасний вид палива, спеціально має відмінні показники енергоефективності. Спеціально підібраний склад забезпечує високу тепловіддачу, швидкий розпал та тривалий термін горіння, що дозволяє працювати пічного пристрою в автономному режимі протягом тривалого часу.

Які дрова чистять димохід

Фахівці рекомендують завжди тримати про запас осикові поліна, що мають одну цікаву властивість. вони здатні видаляти, що утворилися при спалюванні інших сортів деревини, нагар і сажу. Правда, в якості основного виду палива осика не підходить, вона виділяє мало тепла і погано горить.

Як економно топити дровами

Щоб ефективно використовувати пічне опалення, слід дотримуватися кількох простих правил:

  • використовувати відповідне паливо. Наприклад, для заданої печі з водяним опаленням необхідно спалити 0,75 м3 дубових або 1 м3 березових, 1,2 м3 вільхових і соснових або 1,5 м3 осикових дров;
  • контролювати приплив повітря в топливник, забезпечуючи необхідний баланс між температурою і тривалістю горіння.

Вважається, що дрова згоряють в оптимальному режимі, якщо колір полум’я. жовтий!

Як топити російську піч взимку, щоб було тепло

Якщо дров’яне пристрій є єдиним джерелом опалення, протопити її справа не одного дня. Як правило, щоб вивести її на робочий режим потрібно кілька днів і постійний контроль процесу в камері горіння. Її необхідно підтримувати паливом щодня, коли немає сильних морозів, і двічі на добу, коли настають суворі морози. Це дозволить пічного пристрою ефективно зберігати і рівномірно віддавати накопичене тепло, створюючи комфортний клімат у всьому будинку.

Як правильно топити піч дровами в будинку?

Незважаючи на повальну газифікацію, дров’яні хранительки домашнього вогнища все також є досить поширеним джерелом тепла. Найчастіше булерьян (чавунний агрегат), металеву або цегляну піч можна зустріти в котеджах в заміських селищах, в селі, дачних будинках, а також в російській лазні. Пічні багатовікові традиції в поєднанні з сучасними технологіями і матеріалами дозволяють закласти дров’яну піч, що дозволяє ефективно забезпечити теплом приміщення будь-якої площі і призначення. Але щоб досягти її максимальної ефективності та безпечної роботи, а також знизити витрати, пов’язані з купівлею сировини необхідно мати відповіді на цілий ряд питань: коли можна розтоплювати агрегат після кладки, як прогрівати приміщення, щоб не вчадіти, чи можна і як розтоплювати сирими брусами, чому не горять поліна в печі, як правильно опалювати нову піч з цегли та інші.

Якими дровами краще топити в будинку

Кожен вид деревини має свої характеристики, що й визначає придатність використання в тому чи іншому типі агрегату. Показники тривалості горіння, інтенсивності, тепловіддачі, якості просушування, кількості залишеної золи являють предопределяющими. Крім дубових дров, визнаних оптимальним джерелом для генерації тепла, ідеальними вважаються яблуневі поліна, що володіють найбільшим коефіцієнтом енергогенерації. Поліна з яблуні довго горять і залишають після себе мало золи. Приблизно такою ж ефективністю, схожою з дубовими дровами, володіють і інші сорти фруктових дров. Добре використовувати хмиз з берези, здатний тривалий час підтримувати високу температуру горіння в камері.

Можна розтоплювати сосною, але тоді доведеться стежити за вогнищем. Підвищений смоли часто викликає появу іскор, що може стати причиною пожежі.

Чим, якими дровами краще топити піч

Ви повинні знати, що деревина, що має низьку теплопровідність, при тривалому горінні здатні вигоряти відносно невеликими ділянками. У нашому випадку, строго обмеженими. Особливо в умовах створеного нами недостатнього газообміну.

топити, дрова, будинку

Вибираємо, ніж ми будемо топити піч. Деякі породи дерев мають різну теплопровідність уздовж волокон і поперек. З таблиці видно, що це особливість характерна для дуба і сосни. Значить, для нашої розпалювання краще підійдуть саме вони. Ось вам і відповідь на питання, якими дровами краще топити піч у хаті? Але цілком придатні для цього тополя, береза, клен, липа, ялиця та інші дерев’яні чурки. У них теплопровідність нижче, але обігріти цегляний або дерев’яний будинок, баню, дачу і вони здатні.

При розпаленні колоди на першому етапі виникає звичайне горіння. Це окислительное полум’я. Але як тільки температура в середині дерева перевищить температуру горіння дерева, вона падає на розмір числа Марті (Тг х 0.240377.). Нагадаю, що температура горіння дуба становить 840-900 градусів, сосна 610-630 градусів.

Слідом в серцевині нашого пня виникає високотемпературна плазма. Вона починає відбирати кисень у дерева, яким замкнено з усіх боків. Таким чином, в опецьку об’єднуються два види полум’я. відновне і окисне.

У чому їх суть і різниця я розповів в іншій мініатюрі. За рахунок такої єдності двох типів полум’я зростає теплопровідність. А раз так, то підвищується і тепловиділення.

Покрокова інструкція як правильно дровами топити піч

Ну а тепер до справи! Берете колоду, придатне в вашому випадку по довжині і діаметру. До нього свердло довше. І свердліть отвір в центрі поліна на глибину свердла. Згодиться для цього електродриль, коловорот, ручне свердло.

Потім відміряєте глибину свер на бічній частині поліна.

Робите ще один отвір збоку під прямим кутом. Обидва ваші отвори повинні з’єднатися. Паливо для буржуйки чи іншої печі готове.

Помістивши колода в буржуйку, розпаліть його, як розпалювали в старовину російський самовар. Попередньо насипте тріски в верхній отвір. Лучиною підпаліть брёвнишко через бічний отвір. Бажано, щоб висота колоди була на 5-7 см менше висоти грубки.

Наш рукотворний «самовар» швидко розгориться і буде горіти в печі від 7 до 9 годин. Якщо ви розкладіть багаття на вулиці, то колоду згорить швидше, за 5-7 годин.

Перед вами самий звичайний вулкан. Не маючи припливу кисню, він створює високу температуру всередині і виділяє цілий спектр різних теплових випромінювань. Горіння поліна триватиме до тих пір, поки одна з його сторін не прогорить. Слідом збільшиться приплив кисню, який і погасить високотемпературну плазму.

Відбудеться це, як казав вище, дуже нескоро. Комісар Катар стверджує, що таким чином хорошою колоди вам вистачить рівно в 3.8 рази довше, ніж ви б спалили її колотої. І тепла в нашому випадку від горіння дров отримаєте більше.

Хімічна енергія горіння може виділятися у вигляді світла і теплового випромінювання. Нас цікавить тільки друге. тепло. А світло, тобто світиться зону полум’я, ми замкнули всередині колоди.

Як правильно топити піч дровами в будинку, лазні, на дачі

Сьогодні вам розповім, як правильно топити піч дровами. Щоб вийшло і економно, і в будинку стало тепло, а в лазні жарко. Ідея належить Комісару Катару, я лише ретранслюю її в маси. Як-не-як, зима на дворі і це питання хвилює багатьох. І не важливо, мають намір ви топити піч в дерев’яному, збірно-щитовому або кам’яному будинку. Це буде російську піч або піч тривалого горіння, цегляна, чавунна або металева, піч камін або голландка, чудо піч або банна. Цей спосіб тривалого, ефективного та економічного обігріву працює навіть на відкритому повітрі.

Комісар Катар визначає в мініатюрі цей спосіб, як «Обігріти себе знанням». Весь процес правильної і економічної топки печі дровами укладається в три постулати.

Ви повинні керуватися тим принципом, що, за інших рівних умов, дія променевої теплоти під прямим кутом до опромінюваної поверхні сильніше. Плюс шорстка і темна поверхня краще поглинає тепло, а гладка і полірована відображають теплові промені і гріється гірше. Тому ідеальний варіант для нашого експерименту, це буржуйка, приблизно, як на фото.

Але це не принципово. Так ефективно, економічно і правильно топити дровами можна російську піч, голландку, піч тривалого горіння, цегляну, чавунну, металеву, банну, піч камін і чудо піч. Головне, щоб в дверку або зверху ви змогли завантажити в неї велику цурку.

Експеримент як ефективно і економно топити піч

«Я проводив експеримент і закривав бічний отвір глиною, після того, як вогонь в опецьку розгорівся. Тепло продовжувало виділятися, а верхній вихід вогню нагадав горіння свічки в невагомості (на фото праворуч) ». пише Катар.

Читач його билин Михайло Мотуз теж перевірив ідею Комісара Катару і у нього вийшло. Поліно горіло і зігрівало приміщення п’ять годин. Ось його звіт про проведене експерименті:

«Спробував сам такий« самовар ». У мене пічка кам’янка з колосником і чавунною плитою. Взяв поліно завдовжки 250 мм і діаметром 200 мм, яке влазив у грубку. Діаметр свердла був 30 мм.

Важко було підпалити, використовуючи примітивні засоби. Брав лучину з Смоляка. вона швидко прогорала, але не могла розпалити поліно. Ну, помучився, але плазма запалилася. П’ять годин колоду горіло. У мене чурка стояла на колоснику і прогоріла вниз. Відразу полум’яне горіння зупинилося. Діаметр отвору був уже по 100 мм. Я в цей отвір вставив березову чурочкой, вона спалахнула як сірник.

Залишився задоволений. Дякую за статтю. Тепер зрозуміло, як треба правильно топити піч дровами ».

Спробуйте і ви. Розповісте, що вийшло.

Як правильно топити піч у лазні?

Головною особливістю багатьох банних печей є наявність прямого димоходу. Справа в тому, що викривлені і ускладнені канали в житлових будинках сприяють тривалому збереженню тепла через більшої площі контакту теплих газів з навколишнім їх матеріалом. Так ось, банні споруди частіше виконуються з прямоструминними відводами, що сприяє підвищенню безпеки. Особливо це відноситься до металевих конструкцій. Тому в пошуках відповіді на питання про те, як правильно топити баню з металевою піччю, потрібно спиратися на нюанси роботи з прямим димарем. Що це означає на практиці? По-перше, слід бути готовим до швидкого згорянню закладок. Рясний приплив повітря в даному випадку неминучий, тому і процеси тління будуть швидкоплинними. По-друге, важливо ефективніше виконувати перевертання закладеної і палаючої маси, щоб на виході не отримати великі незгорілі вугілля.

Як правильно топити піч тривалого горіння?

Для розуміння особливостей обслуговування агрегатів, що працюють за принципом тривалого горіння, слід ознайомитися з ефектом розділеної топкової камери. У таких конструкціях відбувається не тільки згоряння дров, але і газу, який виходить в результаті їх тління. Але є й інша важлива відмінність. Такі печі припускають постачання киснем в менших обсягах, що й обумовлює довгий процес згоряння. Для самого опалювача це означає, що дрова треба буде розміщувати не кожні 2-2,5 години, а з проміжками в 4 години. В іншому ж правила догляду ті ж самі, але з більш уважним підходом до регулювання каналу димоходу.

Закладка

До моменту завершення підготовчих операцій слід підготувати повний розрахунковий обсяг дров, який буде використовуватися протягом усього процесу опалення. По крайней мере, потрібно відповідально підійти до приготування первинної розпалювальної маси. Вона, як правило, становить ¾ від можливості повного завантаження камери. Але важливо навіть не стільки розрахувати обсяг початкової закладки для розпалювання, скільки саме якість дров. Найчастіше питання щодо того, як правильно топити піч, обумовлюються труднощами саме першого розпалювання. На його якість впливає безліч факторів. від функції піддувала до ефективності розпалює вогню. Але найважливіше. це наявність в закладці легкозаймистих матеріалів, в якості яких може виступати і папір, і береста з тонкими гілочками. Головне, щоб основа для розпалювання була сухою. Є й інший нюанс. Навіть в разі успішного розпалювання суха частина закладки може швидко витратити, в результаті не почавши впевнений процес горіння. Уникнути цього дозволять тонкі скіпи, що переходять в повнотілі поліна. Тобто перша закладка повинна містити в собі весь спектр дров’яного матеріалу різних розмірів.

Особливості топки в металевих печах

Використання металевих конструкцій поширене не тільки в лазнях, а й у звичайних будинках. Такі агрегати відрізняються компактними розмірами, тому їх цілком можна встановити навіть в вітальні з забором невеликого майданчика. Відповідно, виникає інше питання: “Як правильно топити металеву піч, якщо вона встановлена ​​в будинку?” Загальні правила повністю поширюються на чавунні і металеві моделі, але є деякі обмеження при запалюванні. Фахівці не рекомендують використовувати для стимуляції первинного полум’я горючі рідинні суміші. Багато домовласники зловживають подібними засобами, що згубно позначається на екології. Навіть з активно працюючим димоходом повністю виключити шкідливі випаровування з приміщення не вдасться, тому від поливання закладки гасом або бензином слід відмовитися. В якості альтернативи можна скористатися спеціальними спиртовими таблетками. Вони легко і довго горять, що дозволить без зусиль виконати розпал. особливо цінний цей варіант, якщо мова йде про сирих дровах.

Що слід дотримуватися в процесі топки?

Коли розпал успішно відбувся, слід подбати про підготовку наступної партії дров, але тепер уже повністю складається з цільних полін. При цьому в маленькі за розміром камери не варто закладати занадто великі по діаметру дрова, розраховуючи, що вогонь з ними впорається. Для більш ефективного горіння рекомендується їх розколювати навпіл. Тепер слід відповісти на питання про те, як правильно топити піч, щоб в приміщення йшло максимум теплової енергії. Справа в тому, що саме великі поліна залишають великі вугілля, які довго тліють. У самому розпалі опалювального процесу толку від таких шматків трохи, оскільки їх тепло буде Крадуче надходять холодним повітрям. Тому по можливості їх варто акуратно виймати і зберігати для наступних сеансів. Також в процесі обслуговування топки важливо своєчасно перевертати слабогорящіе поліна. У таких операціях важливо досягати рівномірності розподілу вогню по простору всієї камери.

Перевірка тяги

Механізм роботи димового каналу і піддувала, як правило, залишається прихованим від очей, тому його ефективність іноді ігнорується. Більш того, навіть у разі відкриття каналу немає гарантії, що він повною мірою відповідає потребам вогнища в кисні. Дана система чітко простежується в чавунних і сталевих конструкціях. Питання про те, яким чином потрібно правильно топити металеву піч з точки зору достатнього харчування повітряними масами, зводиться до оцінки яскравості полум’я. Досвідчений опалювач за кольором вогню визначає достатність постачання киснем. Так, білий колір сигналізує про те, що канал відкритий надмірно, і засувку слід трохи прикрити. І навпаки, яскраво-жовтий відтінок говорить про те, що осередок отримує нормальний приплив кисню.

Підготовка печі до опалення

У класичних пічних конструкціях при підготовці справу доводиться мати з трьома основними компонентами. Це безпосередньо топкова камера, зольник і система димовидалення з піддувалом. Камера топки повинна бути ретельно очищена, щоб залишки колишнього сеансу не заважали процесу розпалу. Крім того, зайва маса золи стане перешкодою вентиляції, необхідної для доступу кисню. Також розчищення піддається і сам зольник. Як правило, це невеликий відсік, який бажано обслуговувати відразу після завершення процесу. У питанні про те, як правильно топити піч, особлива увага приділяється системам димовідведення та піддувала. Спочатку обидва канали повинні бути відкриті, щоб залишалася та сама можливість забезпечення камери киснем, необхідним для горіння. Що стосується каналу виведення диму, то слід відкрити заслінку шахти, яка йде від камери згоряння до висновку через дах.

Як правильно топити цегляну піч?

Цегляні, кам’яні і бетонні конструкції відрізняються значними розмірами і, відповідно, вимагають великих зусиль від опалювача. Розпалює маса повинна бути більше і капітальний, щоб запустився ґрунтовний процес обігріву всієї конструкції. На розпал потрібно більше часу. близько 1 години. Далі на кожну повну закладку може йти близько 2 годин. Ще більше ресурсів вимагають камінні конструкції. Вирішуючи питання про те, як правильно топити піч-камін, важливо враховувати і особливу функцію даної споруди. Такі конструкції відрізняються тим, що, крім обігріву, передбачають і можливість демонстрації відкритого полум’я. Тому слід з особливою акуратністю виконувати операції по закладці і зміні полін. Якщо закрита звичайна піч дає можливість опалювача відволіктися на деякий час, то з каміном бажано знаходитися поруч протягом усього топкового сеансу.

завершення топки

У дров’яних печах піддавали потрібно закривати після того, як всі дрова перетворяться на вугілля і над ними будуть миготіти невисокі (2-5 см) язики полум’я. Подальше дожигание цього вугілля призведе до зниження температури диму і охолодженню усіх каналів і внутрішніх поверхонь. Необхідно засікти, за скільки часу дрова прогорають до стану вугілля і надалі завершувати топку за часом. Це захистить опалювальний прилад і грубу від впливу холодного повітря і підвищить їх ККД. У вугільних печах в процесі топки необхідно 1-3 рази (залежить від розмірів і якості вугілля) ворушити паливо кочергою, щоб шлак зсипався в зольник, а повітря легше проходив через вугілля. Коли висота мов вогню скоротиться до двох-трьох см, топку потрібно припиняти і повністю закривати піддавали.

У російських печах залишилися після топки вугілля або згрібають в призначений для них кишеню, звідки димові гази безпосередньо йдуть в трубу, або витягують і кидають у відро з водою або виносять на вулицю, після чого топку закривають спеціальними дверцятами, щоб захистити від проникнення холодного повітря.

Закриття шибера (вьюжкі) залежить від типу палива. при топці дровами закривають, залишаючи щілину в 1 см, а через 15 хвилин закривають повністю (в російських печах закривають повністю відразу ж після видалення вугілля). При топці вугіллям закривають, залишаючи щілину в 2 см, а через півгодини прикривають майже повністю. Бажано в засувці вьюжкі вугільної печі просвердлити отвір діаметром 10 мм, завдяки чому через півгодини після закінчення топки, коли вугілля охолоне і різко скоротиться виділення димовиех газів, можна було закривати шибер повністю.

Перед наступною закладкою палива необхідно звільнити топку від золи і залишилися вугілля, потім очистити зольник. Це бажано виконувати при повністю відкритих шиберах, адже всередині топки зберігається температура 40-60 градусів, якої вистачить для прогріву димової труби.

Як правильно топити піч

Правильність протоплювання опалювального приладу (дров’яна або вугільна піч будь-якого типу) впливає не тільки на температуру в будинку і витрата дров, але і на термін служби печі. Перетоплять, тобто спалювання занадто великої кількості дров, призводить до руйнування кладки цегляної печі і збільшення ймовірності пожежі в приміщенні, де встановлена ​​металева піч. Слабка подача повітря стає причиною відкладення сажі на стінках опалювального приладу, грубі і димоходу, що нерідко призводить до пожежі. Адже при відкриванні дверцят печі до розпеченої сажі надходить достатньо кисню для її загоряння. В результаті слабшає кладка стін, руйнуються грубка і димар, а також велика ймовірність виникнення пожежі. Надлишок повітря призводить до охолодження внутрішніх поверхонь печі і грубі, через що знижується ККД.

Оптимальний час топки

Оптимальний час топки залежить від конструкції печі і грубі. Для металевих опалювальних приладів, які є сучасним аналогом буржуйки, час топки може бути будь-яким, адже вони не можуть запасати тепло і володіють вкрай низьким ККД. Час топки металевих печей з підключеною до них цегляної грубої залежить від потужності нагрівального приладу. Якщо потужність печі достатня для прогріву грубі, то час топки становить 1-2 години. Оптимальний час топки дров’яних цегляних печей, незалежно від їх конструкції становить 1-1,5 години, вугільних 2-2,5 години. Це викликано властивостями цегли і розчину.

Незважаючи на те, що коефіцієнт температурного розширення цих матеріалів дуже близький, при перегріванні розширюються і збільшуються в лінійних розмірах неоднаково, через що відбувається розрив розчину і поява щілин в кладці. Кожна щілина. це приплив додаткового повітря, який охолоджує димові гази і знижує ККД опалювального приладу. Тому вкрай небажано перетоплювати піч, краще топити 2 рази на добу. Якщо ж навіть при такому режимі топки в будинку холодно, то необхідно або утеплювати будинок, або робити більш потужну чи ефективну піч, здатну генерувати більшу кількість теплової енергії.

Які дрова краще підходять для топки

Якщо є можливість вибирати, то краще за все підходять для опалення дрова цих порід:

  • береза;
  • вільха;
  • дуб;
  • акація.

Після того як дерево спиляли, розпиляли на цурки і поколов на поліна, дрова потрібно просушити до вологості 10-13%. Для цього готові дрова потрібно витримати в сухому провітрюваному гаражі протягом одного-двох років. За цей час зайва волога вийде і поліна придбають потрібну вологість. Якщо ж сушити деревину в колодах або цурках, то процес сушіння розтягнеться 3-5 років. Тому сухі дрова менш теплотворних порід дадуть більше спека, ніж сирі дрова з більш теплотворних порід.

Як завантажувати піч паливом

Більшість правильно спроектованих і побудованих печей розраховані на одноразову закладку палива. Якщо ж потужність печі менше, ніж необхідно для нормального прогріву всіх випромінюючих тепло поверхонь, то доводиться 1-2 рази довантажувати паливо. Тому потужність печі, а також розмір топки, безпосередньо впливають на спосіб завантаження паливом. Чим більше за розміром топка, тим більші дрова можна використовувати. При цьому необхідно пам’ятати. оптимальні розміри поліна 6х6 см (ширина і товщина), а довжина повинна бути трохи коротше довжини топки.

Поліна набагато меншого розміру дадуть більше спека, але прогорять менше часу, через що тіло печі і грубі не встигне ввібрати потрібну кількість енергії. Сильне збільшення розміру полін призведе до зниження інтенсивності вогню і виділення димових газів, зате вони будуть горіти помітно довше.

Тому готові дрова укладають в одному напрямку максимально близько один до одного, заповнюючи топку до верхнього краю дверцята. Розпалювання можна укладати як знизу (в цьому випадку треба буде робити камеру з полін), так і зверху. Перший спосіб підходить для дров будь-якої вологості, другий тільки для сухих. Для розпалювання використовують папір, кору і деревину. На суху папір насипають невеликий шар тонко настругати (не товще одного мм) трісок з кори і деревини.

Замість паперу добре підходить сухе пальне. воно не загориться від випадкової іскри і дає досить тепла для розпалювання великих трісок. Причому ці тріски вкладають лише впритул один одному, а так, щоб між ними вільно ходив повітря. Над ними укладають шар трісок товщиною 3-5 мм. Наступний шар укладають з трісок товщиною 10-15 мм. Якщо дрова сухі, то трьох шарів досить, для розпалювання сирих дров потрібен четвертий шар з деревних планок товщиною 30-40 мм.

Не можна використовувати для розпалювання печі будь-які легкі нафтопродукти (бензин, гас і т. Д.), Проте можна застосовувати рідини на основі парафінів. При цьому рідиною поливають тільки два нижніх шару розпалювання, причому не більше одного см 3 на одну піч. Таким же чином можна використовувати і відпрацьоване машинне масло.

Якщо однієї закладки дров недостатньо, то після прогорання до вугілля необхідно швидко відкрити дверцята і підкинути кілька чурок, після чого відразу ж закрити дверцята. Небажано тримати дверцята відкритими більше п’ятнадцяти секунд, адже це призведе до зниження температури в топці і зміни режиму горіння дров. Тому для другої закладки краще використовувати товсті чурки або цілі поліна, розмір яких не перевищує 10х10 см. Більш товсті дрова можна застосовувати лише в печах великої потужності, що опалюють площу понад 150 м 2.

Якщо тяга слабка або будинок сильно охолов, то спочатку в топку завантажують тільки розпалювання з трьох шарів. Після того як розпалювання розгориться і прогріє димоходи й димову трубу, в топку завантажують четвертий шар розпалювання, а через 5 хвилин на палаючу розпалювання укладають дрова, намагаючись не збити вогонь. Причому дрова укладають партіями по 4-6 штук, після чого закривають дверцята і підкладають наступну партію через 5 хвилин. Такий спосіб завантаження печі забезпечує максимальну ефективність при слабкій тязі і вистуженной будинку. При нормальній тязі і регулярної топці піч розтоплюють тільки після повного завантаження дровами.

У вугільних печах спочатку в шахту засипають вугілля, потім зверху укладають розпалювання, над якою складають 5-7 чурок середнього розміру. Також можна спочатку завантажити в шахту дрова з верхньої розпалюванням, а після їх прогорання до золотих вугілля в 3-5 (з періодичністю 3-5 хвилин) прийомів заповнити шахту вугіллям.

Як готують піч до опалювального сезону

Підготовка до опалювального сезону починається з прочищення димаря, боровка, грубі і самої печі. Під час прочищення зі стін і дна каналів видаляють відкладення сажі, які перешкоджають руху димових газів і створюють загрозу загоряння. Після цього уважно перевіряють стан всіх металевих деталей, таких як дверки, колосники, вьюжкі і піддувала. Якщо якась із цих деталей несправна, її змінюють. Потім перевіряють стан зовнішніх поверхонь печі і грубі. Тріщини розшивають і закладають розчином кладки на основі глини. Переконавшись, що все в порядку, перевіряють тягу, для цього підносять запалений сірник до відкритих дверцятах і піддувалом.

При відкритій вьюжке полум’я повинно помітно відхилятися всередину печі. Якщо тяги немає або вона слабка (вогонь майже не відхиляється), то перевіряють цілісність боровка і димової труби, швидше за все, десь у них розриви або тріщини. Також можливе випадання окремих цеглин. Якщо самостійно відновити тягу не виходить, потрібно запросити досвідченого майстра.

Як дрова чи вугілля перетворюються в тепло

Температура в топці, завантаженої дровами або вугіллям, досягає 900-1200 градусів, однак температура поверхні добре протопленій печі становить 50-70 градусів. Температура грубі, яку використовують для збільшення ККД опалювального приладу, становить 45-60 градусів. При цьому температура диму, що виходить з отвору димової труби 150-250 градусів. Яким же чином високотемпературне полум’я в топці перетворюється в тепло, що випромінюється стінами печі?

Під час топки вуглець з вугілля або деревини окислюється з виділенням великої кількості тепла і відкритого вогню. Ця реакція відбувається не тільки в нижній, а й у верхній частині топки, адже язики вогню якраз і з’являються через окислення газоподібного вуглецю. Залежно від конструкції печі, температура на виході з топки може становити 600-800 градусів (печі з грубої або канальним димоходом) або 200-300 градусів в колпакових.

Це пов’язано з тим, що в колпакових печах топка є частиною ковпака, який вбирає жар від розпечених димових газів і, прогріваючись, випромінює тепло зовнішніми стінками. У канальних печах цю ж функцію виконують димоходи (канали), які нагріваються від розпечених димових і запасають тепло, поступово излучающееся в кімнату через зовнішні стінки. Від чого ж залежить ефективність вилучення тепла і кількість збереженої теплової енергії? Ефективність відбору тепла від димових газів залежить від:

  • швидкості руху газів по димоходу;
  • їх температури;
  • стану внутрішніх стін печі і димоходів;
  • вологості дров;
  • припливу вільного повітря.

Чим швидше рухається дим по ковпаку або каналам, тим ефективніше і равномерней він нагріває камінь або цегла. При малій швидкості руху диму сильно нагріваються внутрішні поверхні, розташовані поруч з топкою, однак, чим далі від топки, тим слабкіше нагрів. Саме тому при неправильній топці (тлінні з малим притоком повітря), відбувається перегрів однієї частини печі при недостатньому нагріванні іншій частині. Такий режим прийнятний лише для протоплених печей з грубим, тому що дозволяє підтримувати температуру всю ніч, але навіть в цьому випадку не уникнути сильного перепаду температур в різних частинах опалювального приладу і грубі.

Часта топка в режимі нестачі кисню (тління), призводить до утворення великої кількості сажі, яка осідає на стінках ковпака і каналів. Крім небезпеки загоряння, вона ще й знижує швидкість нагріву тіла печі або грубі, через що падає ККД нагрівального приладу і зростає витрата дров або вугілля. Не менш важливо і стан дров. Сирі дрова можуть дати сильний жар при достатньому притоці свіжого повітря, але, крім цього спека в димі буде багато водяної пари і вільного повітря, що призведе до зниження температури газів, що рухаються по ковпаку або каналам. Ця ж проблема виникає і при занадто довгою дозавантаження дров або вугілля.

Єдиний спосіб знизити вплив цієї проблеми. побудувати опалювальний прилад з газової в’юшкою, яку іноді називають сухим швом. Газова в’юшки розділяє дим на гарячий і холодний потоки. Гарячий потік йде в ковпак або канали, віддаючи їм тепло, а холодний відразу ж надходить в димову трубу і виходить назовні. Найчастіше сухий шов використовують в печах Кузнєцова та інших колпакових опалювальних пристроях, але вони підійдуть і для канальних печей, якщо передбачений прямий канал для холодного диму.

Як розпалювати і налаштовувати піч

Перед розпалюванням печі повністю відкривають всі вьюжкі і піддувала, а також перевіряють тягу. У деяких опалювальних приладах передбачена дверцята для прогріву димової труби. У таких печах ці дверцята відкривають і вставляють туди підпалених папір, яка прогріє повітря в димарі і збільшить тягу в топці. Після прогорання папери дверцята закривають і відразу ж підпалюють розтоплення. У печах без такої дверцята спосіб розпалювання залежить від вологості дров. Якщо дрова сухі, то їх закладають в піч, після чого підпалюють розтоплення, якщо ж дрова сирі, то спочатку розпалюють розпалювання, потім підкидають дрова як описано вище.

Після того як дрова розгорілися, в 2-3 прийоми перекривають вьюжку річного режиму роботи печі, через яку димові гази проходять безпосередньо в димову трубу. Закривати цю дверцята за один раз не можна, тому що тяги димаря може не вистачити, щоб відразу ж забезпечити нормальний рух диму по холодним каналах, через що чадний газ почне виходити через найменші щілини і наповнювати повітря в кімнаті. Ковпакові печі позбавлені цього недоліку, адже в їх конструкції взагалі не передбачений річний режим роботи.

Після закриття літньої вьюжкі піч поступово виходить на робочий режим і прогріває своє тіло і грубу. Періодично необхідно слухати звук печі, якщо вона починає гудіти, значить, тяга занадто сильна (таке буває під час сильного морозу і вітру), тому на третину прикривають піддавали. Якщо гудіння не припинився, то піддавали прикривають ще на третину, а також на 1-3 см прикривають вьюжку.

топити, дрова, будинку

У російських печах після закриття літньої вьюжкі тягу регулюють, орієнтуючись як звук, так і на колір полум’я. газ говорить про занадто сильній тязі і надлишку кисню, а червоний про недостатній тязі. При нормальній тязі вогонь буде жовтого кольору з невеликими червоними вкрапленнями. Через відсутність піддувала в російської печі, тягу регулюють тільки вьюжкой. У металевих печах зі скляними дверцятами орієнтуються на колір полум’я (повинен бути жовтим з ледь помітними червоними вкрапленнями) і роботою з нормальним звуком без гучного гудіння.

Укладання дров

Коли над розпалювальний дровами з’являються язики полум’я, можна проводити завантаження основної маси палива. Дрова необхідно укладати горизонтальними рядами або клітиною. Між полінами має залишатися відстань для виходу піролізних газів і надходження кисню всередину кладки.

Топка не повинна бути повністю забита дровами. До верху камери повинно залишатися простір висотою не менше

Висота закладки залежить від розмірів і якості палива. Слід враховувати такі рекомендації:

  • дрова, заготовлені більше років тому і просущенние попередньо в приміщенні.
  • дрова річної заготівлі або старе паливо без підсушування.
  • недавно заготовлені дрова. не більше 14 см.

перезавантаження

Тривала робота печі не обмежується однією закладкою, якої може вистачити на Не чекаючи поки зникне блакитнувате полум’я, здійснюється повторна закладка палива. Процес мало чим відрізняється від подтопкі, але займе більше часу.

У процесі чергового закладення необхідно забезпечити 2 основні умови: збереження залишкового тепла для полегшення розпалювання і запобігання потрапляння чадного газу в приміщення. Щоб нові дрова відразу спалахували, залишки попередньої закладки і тліюче вугілля згрібають в центр топки. Вони повинні опинитися в середині нової дров’яної укладання. Далі, проводяться всі роботи, аналогічні першій закладці.

особливості подтопкі

Іноді для нормальної роботи печі необхідна довантаження палива (подтопкі). Така необхідність може виникнути через недостатність першої закладки, швидкого згоряння дров, уповільнення горіння при неповному згорянні закладки, недостатнього прогрівання печі. Для того щоб піч не вийшла з робочого режиму, топкові дверцята можна відкривати на час не більше 25 с. Якщо не вдалося завантажити дрова в потрібному обсязі, то повторне відкриття дверець здійснюється не раніше, ніж через

Довантаження дров проводиться аналогічно основній закладці, тобто рядами. Додаткове паливо повинне зберегти мінімально допустимий зазор до верху топкової камери (не менше 20 см). При проведенні подтопкі слід враховувати рекомендації:

  • довантаження проводиться не раніше, ніж через хвилин після виходу печі на робочий режим і при наборі нею достатньої температури;
  • основна закладка повинна повністю просісти, а середини всіх полін обвуглитися;
  • починається довантаження з укладання одного поліна по діагоналі, з очікуванням часу до його доброго займання;
  • тільки після займання першого поліна закладається рядами інше паливо;
  • через хвилин після закладки проводиться регулювання режиму за допомогою піддувала і в’юшки.

Як правильно топити піч дровами

Ефективність нагрівання і витрата палива в твердопаливних печах істотно залежить від правильності запуску і підтримки процесу горіння в топці. Процес згоряння дров умовно поділяється на 2 етапи. розпал та горіння. На першому етапі відбувається розігрів деревини, що викликає виділення горючого газу (піроліз). Спочатку загоряється саме цей газ, а теплова енергія від його горіння доводить температуру на вуглецевій основі до рівня загоряння.

Увага. Велика частина теплової енергії в топці на дровах забезпечується горінням газів, що виділяються. Для ефективної роботи печі необхідно забезпечити оптимальну газифікацію і насичення піролізних газів киснем.

Проблема полягає в тому, що гази мають тенденцію до швидкого згорянню і зникненню через димохід. Правильна топка печі залежить від: породи дерева, забезпечення поступової газифікації, підтримки оптимальної температури в топці, достатнього насичення киснем, повного спалювання піролізних газів.

Процес топки складається з наступних етапів:

  • Підготовка та зберігання палива.
  • Очищення зольной зони від золи, накопиченої під час експлуатації печі.
  • Ревізія печі. Особлива увага приділяється роботі засувок і заслінок, станом димоходу.
  • Розпалювання печі, тобто забезпечення первинного піролізного газу.
  • Завантаження дров в пічну топку.
  • Набір робочого режиму печі і регулювання процесу.
  • Довантаження палива при необхідності поповнення його обсягу для забезпечення повного витрачання першого завантаження або при недостатньому ступені обігріву.
  • зупинка печі.

Робочий режим

Якщо все зроблено правильно, то дрова починають горіти. Далі повністю відкривається піддувальна дверцята, забезпечуючи максимальний доступ кисню повітря. Процес горіння контролюється шляхом часткового прикривання дверцята і засувками.

  • Нормальне горіння характеризується полум’ям золотисто-солом’яного відтінку.
  • Надмірне надходження повітря викликає різке збільшення яскравості вогню (полум’я стає майже білим) і поява гулу. В цьому випадку слід прикрити піддавали.
  • Поява диму з труби і кіптяви, мляве горіння (червонуватий відтінок полум’я) вказує на недолік кисню. Необхідно збільшити тягу, відкриваючи пічну засувку.

особливості розпалювання

Після завершення підготовчої стадії (заготівля палива, ревізія та наладка печі) можна приступити до експлуатації печі. Режим її роботи задається правильним проведенням розпалювання.

Важливо. Забезпечити оптимальну роботу печі не вийде при спробі підпалити відразу повне завантаження палива. Завдання першого етапу. створити потрібну температуру в топці за рахунок піролізного газу.

Існує важливе правило розпалювання дров’яної печі. вона повинна проводитися з максимальною швидкістю для того, щоб горючий газ не встиг вивітритися, в іншому випадку він не зможе підпалити основну масу палива. Швидкість процесу залежить від регулювання подачі повітря і створення тяги, для чого призначені пічні засувки (в’юшки) і піддувальна зольна дверцята.

Правильна розпалювання забезпечується при відкритій засувці і закритому зольніке.Растопка прискориться при використанні легковозгораемие матеріалів. Можна використовувати папір (зазвичай половина газетного аркуша), деревні стружки, кілька невеликих скіп. Таку ятати необхідно укласти під дровами, в середній частині.

Топимо піч дровами правильно

Правильна топка печі забезпечує тепло і затишок в домі, а також економну витрату палива. Експлуатацію печі не можна вважати надто складним процесом, але і халатне ставлення веде до зайвих проблем і зниження терміну служби конструкції.

Правильна топка печі. запорука її довговічності.