Як правильно топити піч дровами взимку

Особливості топки різних типів печей

Існує кілька типів печей, в залежності від матеріалу:

  • З нержавіючої сталі;
  • чавунні;
  • цегляні.

до змісту

Як правильно топити металеву пічку?

Найчастіше дані прилади для обігріву зустрічаються в лазнях, але нерідкі випадки, коли їх будують собі і жителі звичайних сільських будинків. Обов’язково потрібно враховувати температуру в печі для горіння дров при роботі з подібною конструкцією. Хоч такі печі відрізняються малими габаритами, топити їх з метою збереження тепла в приміщенні протягом тривалого часу, вміє далеко не кожен власник.

Загальні правила ідентичні для всіх видів пічних конструкцій, тому не варто лякатися цієї справи. в ньому немає абсолютно нічого складного, під силу буде кожному майстру при бажанні:

Особливості роботи з чавунною піччю

  • Одним з головних правил роботи з такою піччю є обов’язкове тримання щільно зачиненими дверей і поддувальной конструкції.
  • Пристрій для регулювання повітряного тяги повинно залишатися широко відкритим. тільки так можна забезпечити кращу якість роботи з піччю подібного типу.
  • З метою правильно укладання дров у піч, не боячись отримати термічні опіки, придбайте спеціальні рукавички для захисту шкіри рук, а фартух. щоб не забруднити сажею одяг.
  • Обов’язково дотримуйтесь заходів безпеки під час праці. при закладці кожної нової порції дров обов’язково потрібно обережно відчиняти дверцята, ні в якому разі не поспішаючи. внутріпечное тиск неодмінно має прийти в стан норми.

Грамотно топимо грубку з цегли

Подібну конструкцію в перші півгодини роботи потрібно топити вельми інтенсивно, рівно до досягнення оптимальної температури повітря в приміщенні.

Как топить печку

При досягненні потрібного показника слід встановити регулятор тяги, щоб уникнути подальшого зниження температури. Температура в топці дров’яної печі повинна бути стабільною. Це допоможе значно зменшити витрати сировини.

Печі з цегли мають найбільші габарити в порівнянні з іншими видами опалювальних пристроїв, тому працювати з подібною конструкцією можуть тільки фізично витривалі люди, які не мають проблем зі здоров’ям. Для забезпечення безперебійного функціонування такої печі часто доводиться піднімати тяжкості.

Починаємо з грамотної закладки дров

Необхідно ретельно підготувати пічної механізм до процедури опалення. У стандартних промислових моделях печі працювати потрібно, використовуючи три головні складові. топкової камерою, спеціалізованою системою відводу диму, гару, обладнаної піддувалом і пристроєм для зберігання золи від дров. зольником.

Його необхідно ретельно очистити від залишків золи, що залишилися з часів минулої розпалювання. зайва кількість даної речовини буде заважати доступу повітря в піч. Цим буде значно сповільнюватися процес розпалювання. У більшості печей зольник являє собою маленький відсік, тому його прибирання не відніме у пічника багато часу і сил. Після завершення підготовки можна приступати до наступного етапу. закладці дров.

У питанні того, як правильно топити дров’яну піч, важливе місце займає робота з димоотводним і поддувальной системами.

  • Перед початком роботи відкрийте обидва канали з метою наповнення камери горіння киснем.
  • У процесі взаємодії з димоотводним каналом відкрийте шахтного заслінку, що йде від камери для топки до дахового висновку.
  • Підготуйте необхідний обсяг палива для початку роботи, а також для здійснення всього опалювального процесу.
  • Первинна маса дров для розпалювання повинна становити мінімум третину від усього обсягу пічної камери.
  • Дрова необхідно використовувати виключно хорошої якості.

Перший розпал є відповідальним заходом. Сирими дровами розтопити піч намагатися не варто. весь матеріал для топлення печі обов’язково повинен бути легко і швидко займистих. В іншому випадку є ризик витратити даремно його величезна кількість, але не досягти бажаної мети. розтопити піч так, щоб було тепло.

Потрібно стежити, щоб основа матеріалу для горіння була добре просушеної. На перших порах добре закладати спочатку більш тонкі дров’яні поліна. Можливе використання різних допоміжних засобів. сухого паперу зі старих книг або газет, добре просушеної перед початком роботи деревної кори.

Як максимально зберегти тепло в приміщенні?

Не варто надмірно часто відкривати піддавали. коли температура в будинку досягне потрібної позначки, зачиніть його і почніть роботу безпосередньо з топкової дверцятами. Додайте нову порцію дров. Таким чином, температура залишиться на потрібному рівні ще не одну годину, ви істотно заощадите сили на її підтримку.

Правила пожежної безпеки

Як і в будь-якому виробничо-опалювальному праці, в роботі з грубками є свої правила пожежної безпеки, які необхідно знати всім власникам даних пристроїв. Важливо пам’ятати: як розпалювати піч дровами без надмірного сажевиделенія, після догорання останньої закладки не забути згребти тліюче вугілля, щільно закрити всі пічні отвори по завершенню роботи.

Пічки в Болгарії

Знизу такого каміна знаходиться ящик для попелу, під ним. відділення для сушіння дров. Втім, ефективніше сушити дрова нагорі, на плиті, треба тільки стежити, щоб вони не загорілися. Якщо ви не встежити, дрова на плиті почнуть тліти, і від цього набереться повна хата диму (тут вже ви точно згадайте про ці дровах).Нужна чи духовка? На нашу думку, потрібна. Ми взимку її використовуємо досить активно.

У такій духовці зручно запікати овочі (картоплю або буряк) в фользі, тушкувати м’ясо (наприклад, відбивні по-болгарськи) або готувати запіканки з майже готових продуктів. Ідея піч в такій духовці бісквіти себе не виправдала через незручності (неможливості!) Регулювання температури. Взагалі, для страв, які вимогливі до температури приготування, такі духовки не дуже добре підходять.

топити, дрова, взимку

А для всіх інших. цілком. І електрику економиться.

Як розтопити піч у хаті: основні правила

Розпалювання печі дровами передбачає наступну послідовність робіт:

  • відкривають засувки димоходу, перевіряють тягу, підвівши до топки запалений сірник або папір. Полум’я має втягнутися в сторону димоходу;
  • проводять підготовку топки, чистять колосникові грати, видаляють накопичилася золу з зольника;
  • укладають два сухих поліна, залишаючи між ними зазор для затравки з сухої тріски і скіпи, яка також включає в свій склад зім’ятий папір або трохи берести. Зверху навскоси укладають ще 2-3 поліна;
  • піддавали залишають відкритим і підпалюють приманку за допомогою сірника або запальнички, закривають дверцята камери згоряння. Коли полум’я розгориться, з’явиться характерне гудіння, далі можна прикрити піддавали;
  • через 10-20 хвилин після розпалу потрібно палива у вигляді додаткової порції полін. Кочергою вирівнюють залишки затравки і на жар укладають дрова в кількості, що не перевищує 2/3 об’єму камери згоряння.

При закладці полін в топку потрібно залишати між ними зазор для надходження повітря. Залежно від необхідної інтенсивності горіння нова порція дров додається з інтервалом в 40-60 хвилин або трохи більше. Загальний час розпалювання займає не більше 3 годин.

вибір дров

Дрова з різних порід дерева по-різному поводяться в печі. Кращим паливом вважаються тверді листяні дерева (дуб, береза, липа, осика). Береза ​​дає більше тепла в порівнянні з осикою або сосною і не іскриться при горінні. Осика прогорає, практично не залишаючи золи. Деревина плодових і хвойних дерев не рекомендується для розпалювання.

топити, дрова, взимку

За тепловіддачі при згорянні, дубове паливо вважається найбільш ефективним. Якщо прийняти обсяг дубових дров за 1, то для забезпечення рівної теплової енергії треба спалити такий обсяг дров інших порід: береза ​​- 1,33, сосна і вільха. 1,6, ялина. 1,73, осика. 2.

  • деревина розпилюється на чурбакі і поліна;
  • чурбакі розколюються на полінця, їх перетин наближається до сектору кола висотою 7-9 см;
  • поліна розміром до 5 см залишаються недоторканими, а розміром до 8-9 см розколюються навпіл або на четвертини;
  • зберігаються дрова в стосах під навісом або в приміщенні (сараї); найкраще використовувати дрова, які просушують на повітрі не менше 2-х років;
  • попередня досушка дров перед закладкою проводиться поблизу печі або в Дровникі;
  • дровник печі постійно поповнюється для забезпечення необхідного розпалювального матеріалу.

Як правильно топити піч дровами

Ефективність нагрівання і витрата палива в твердопаливних печах істотно залежить від правильності запуску і підтримки процесу горіння в топці. Процес згоряння дров умовно поділяється на 2 етапи. розпал та горіння. На першому етапі відбувається розігрів деревини, що викликає виділення горючого газу (піроліз). Спочатку загоряється саме цей газ, а теплова енергія від його горіння доводить температуру на вуглецевій основі до рівня загоряння.

Увага. Велика частина теплової енергії в топці на дровах забезпечується горінням газів, що виділяються. Для ефективної роботи печі необхідно забезпечити оптимальну газифікацію і насичення піролізних газів киснем.

Проблема полягає в тому, що гази мають тенденцію до швидкого згорянню і зникненню через димохід. Правильна топка печі залежить від: породи дерева, забезпечення поступової газифікації, підтримки оптимальної температури в топці, достатнього насичення киснем, повного спалювання піролізних газів.

Процес топки складається з наступних етапів:

  • Підготовка та зберігання палива.
  • Очищення зольной зони від золи, накопиченої під час експлуатації печі.
  • Ревізія печі. Особлива увага приділяється роботі засувок і заслінок, станом димоходу.
  • Розпалювання печі, тобто забезпечення первинного піролізного газу.
  • дров в пічну топку.
  • Набір робочого режиму печі і регулювання процесу.
  • Довантаження палива при необхідності поповнення його обсягу для забезпечення повного витрачання першого завантаження або при недостатньому ступені обігріву.
  • зупинка печі.

повторна

Тривала робота печі не обмежується однією закладкою, якої може вистачити на 6-8 ч. Не чекаючи поки зникне блакитнувате полум’я, здійснюється повторна закладка палива. Процес мало чим відрізняється від подтопкі, але займе більше часу.

У процесі чергового закладення необхідно забезпечити 2 основні умови: збереження залишкового тепла для полегшення розпалювання і запобігання потрапляння чадного газу в приміщення. Щоб нові дрова відразу спалахували, залишки попередньої закладки і тліюче вугілля згрібають в центр топки. Вони повинні опинитися в середині нової дров’яної укладання. Далі, проводяться всі роботи, аналогічні першій закладці.

Готуємо тверде паливо

Для розпалювання печі необхідно тверде паливо. це, частіше за все, дрова. Найкращими вважаються дрова березові, а так же, дубові, осикові, з модрини, соснові. Дрова повинні бути сухими, тобто заздалегідь заготовленими.

Добре, якщо вони вже близько року або двох відлежалися в захищеній від дощу дровітні. Розтопити піч сирими дровами, хоча з працею, але можна, але, все ж, це клопітно і топити ними не рентабельно, так як, до 50% тепла буде витрачатися на випарювання вологи.

І ця волога випаровуючись, буде руйнувати димар.

Найоптимальніший розмір дров: товщина. від 5 до 10см, а довжина. сантиметрів на 5 або 10 менше довжини топливника печі.

Ще для розпалювання знадобитися швидко займисті предмети. це можуть бути старі газети, або береста, або суха солома, а також, тонкі смоляні тріски (скіпки), які можна наколоти або навіть нарізати зі смолистої поліна.

І якщо ви зібралися топити вугіллям, тоді приготуйте якісний кам’яне вугілля.

Як безпечно і ефективно розтопити дров’яну піч в будинку?

Вирішуючи, як розтопити піч сухими або сирими дровами, вугіллям, важливо враховувати особливості опалювального вузла. Кілька простих прийомів допоможуть швидко домогтися появи стійкого полум’я і обігріти приміщення.

Природна сушка нової печі

Природна сушка печі після кладки триває приблизно 5 днів. Під час неї слід відкрити всі засувки і дверки, через які буде здійснюватися природна циркуляція повітря. Саме завдяки тязі повітря, проходячи через внутрішній простір печі, забирає з собою всю випаровується вологу і виводить її через димохід. Природним шляхом відбувається сушка тільки поверхневих шарів кладки.

Для збільшення ефективності процесу природного сушіння рекомендується помістити в топку включену лампочку потужністю 200 Вт або розташувати перед топкової дверцятами тепловентилятор таким чином, щоб струмінь теплого повітря була направлена ​​безпосередньо в топку.

Але слід пам’ятати, що повністю просушити піч тільки шляхом природного сушіння неможливо, тому після першого етапу необхідно перейти до примусовій сушці.

застереження

Багато людей, які користуються піччю, знають про ту небезпеку, яку може принести освіту чадного газу. Не завжди можна визначити, що це сталося. Тому постарайтеся ніколи не лягати спати, не перевіривши вугілля в печі, не залишайте їх на ніч без нагляду.

Про виникнення чадного газу може свідчити згасання палива в топці, іноді таке трапляється при використанні сирих дров. При підозрі на освіту чадного «вбивці», закрийте паливну дверку, а засувку і в’юшку повністю відкрийте. 10-15 хвилин буде достатньо, щоб убезпечити себе і своїх близьких від отруєння чадним газом.

Гріємося в морози (в тому числі взимку)

Холодна пора року, особливо зима, припускають більш часте використання печі. Намагаючись максимально зігріти приміщення, не варто занадто часто і сильно топити піч, так як можна отримати її перегрів. Перекалённая піч може швидше руйнуватися, цегляна кладка починає кришитися, в каналах з’являються прогари тощо.

види палива

В якості палива для печі можна використовувати:

  • дрова;
  • торф;
  • вугілля.

Підготовка до топки

Щоб процес протоплювання приміщень був максимально результативним, потрібно заздалегідь підготуватися до цього процесу.

огляд печі

Справність печі. відсутність відколів, тріщин, прогарів. запорука довгого і бездоганної служби цього опалювального приладу. Постарайтеся регулярно оглядати піч і, в разі виявлення несправностей своєчасно їх усувати.

Перед тим як приступати до розпалювання, не забудьте подбати про гарну тязі, перевірте роботу заслінки, очистіть димохід, переконайтеся в хорошій вентиляції приміщення.

Топимо піч після тривалого простою

Після зими, приїхавши на дачу, ви захочете зігрітися і затопити піч. Зробити це потрібно так, щоб не заподіяти шкоди ні печі, ні самому житловому або банного будовою.

В першу чергу потрібно оглянути піч зовні і зсередини на виявлення:

  • тріщин;
  • відколів;
  • сторонніх предметів;
  • дрібних тварин і птахів;
  • надлишків сажі.

Все це зможе стати перешкодою для нормальної експлуатації печі. Сколи та тріщини необхідно усунути, закривши їх розчином, сторонні предмети видалити. Для очищення димоходу від сажі можна скористатися спеціальним металевим кулею на довгій мотузці. Куля, який нерідко оснащують дротяним йоржиком, спускають «в шахту» і піднімають нагору, повторюючи ці маніпуляції кілька разів, струшуючи сажу після кожного підйому.

Обов’язкове дію перед розтоплення печі після тривалої перерви. перевірка тяги. Дрова підпалюють при всіх відкритих дверцятах (зольника, піддувала, топкової дверки), потім їх закривають, регулюючи ступінь витяжки.

Іноді відсутність тяги може бути пов’язано з великою кількістю холодного повітря, що знаходиться в димоході. Тому прогрівання димохідної частини печі допоможе усунути цю проблему.

Укладаємо два поліна паралельно один одному на деякій відстані, потім кладемо зверху на них інші два, розташовуючи їх перпендикулярно першому ряду. Виходить подобу міні-колодязя, всередині якого потрібно помістити папір, шматок берести і лучину-трісочки.

Піч, яку довго не топили, не можна відразу використовувати на всю потужність, намагайтеся, щоб процес топки був поступовим, починайте з невеликих часових проміжків.

Дотримання правил пожежної безпеки

Піч. пристрій, який вимагає ретельного дотримання певних правил:

  • Своєчасний ремонт, очищення всіх комплектуючих вузлів печі.
  • Побілка зовнішньої частини (для швидкого виявлення тріщин та ін.)
  • Не залишайте печі без нагляду. Особливо якщо в приміщенні перебувають маленькі дітлахи.
  • Прібейте перед топкою металевий лист (для безпеки в разі потрапляння іскор на підлогу).
  • Не варто топити піч більше 1,5 годин за один прийом, в день всього. не більше двох-трьох разів (щоб не перегартувати її).
  • Не можна топити піч перед самим відходом до сну (оптимально. за три години до того, як лягти в ліжко).
  • Не розміщуйте поруч з піччю дерев’яні меблі і начиння.
  • Використовуйте дрова, відповідні за розмірами отвору топки.
  • Зарухалися засувки димоходів тільки після повного згоряння дров.
  • Не використовуйте для розпалювання легкозаймисті матеріали (бензин, гас і ін.)

Фотогалерея: торф, дрова, вугілля

Вибір того чи іншого виду залежить від трьох головних показників. його енергоефективності, доступності і ціни.

У кожного палива є свої плюси і мінуси, давайте розглянемо їх детальніше.

Секрети опалювача як економно і ефективно використовувати дрова

На першому етапі слід вибрати оптимальну деревину. Найкраще для дров’яного опалення підходять «тверді» сорти. дуб, горіх або береза. Ці поліна володіють максимальною тепловіддачею. Але вибір можливий не завжди і часто використовують доступні породи. листяні або сосну. Остання містить велику кількість смол, які в процесі прогорання формуватимуть шар сажі всередині димоходу.

Для підготовки до зимового сезону необхідно зробити наступне:

  • підготувати дрова. поколоти на поліна і просушити їх;
  • організувати місце для їх зберігання. навіс або окреме приміщення;
  • зробити місце для просушування у печі. наступна партія дров повинна містити мінімум вологи.

Кoлічecтвo зaклaдивaeмиx дpoв зaвиcит oт типa oчaгa і eгo ​​індівідуaльниx ocoбeннocтeй

У oтoпітeльниe пeчі cлeдуeт зaгpужaть пoлную пopцію дpoв зa oдин пpіeм або xoтя б 3/4 oт paзoвoй нopми, пpи цьому дo пepeкpитія тoплівнікa дoлжнo ocтaвaтьcя пpocтpaнcтвo нe мeнee 20 cм.В бaнниe пeчі-кaмeнкі cнaчaлa зaклaдивaют pacтoпoчний мaтepіaл і нeбoльшoe кoлічecтвo cуxіx мeлкіx дpoв. Пocлe нopмaльнoгo paзгopaнія зaгpужaют пoлную пopцію дpoв. Для пpoтaплівaнія пeчі-кaмeнкі іcпoльзуют тoлькo чіcтиe кoлoтиe дpoвa. Пepeд нaчaлoм тoпкі пeчі жeлaтeльнo пpoвeтpіть пoмeщeніe.Тoпку oтoпітeльнoй пeчі нaчінaют c ee пoдгoтoвкі, для чeгo нeoбxoдімo: пoлнocтью oткpить трубу; Oчиcт кoлocнікoвую peшeтку і УДАЛ зoлу з зoльнoй кaмepи; зaкpить пoддувaльную двepку; пpoвepіть тягу; улoжіть нa кoлocнікoвую peшeтку pacтoпку: скіпи, бepecту, бумaгу і cуxіe мeлкіe дpoвa; улoжіть дpoвa, пpeднaзнaчeнниe нa oдну тoпку, гopізoнтaльнимі cлoямі; зaжeчь pacтoпку; як тoлькo pacтoпкa paзгopітcя, зaкpить тoпoчную двepку і oткpить пoддувaльную. Кoгдa дpoвa xopoшo paзгopятcя, пpікpить чacтічнo пoддувaльную двepку і пpoізвecті peгуліpoвку тяги пeчнoй зaдвіжкoй. Вo вpeмя тoпкі мaccів пeчі дoлжeн пoглoщaть мaкcімaльнoe кoлічecтвo тeплa. Дocтігaeтcя етo пoвишeніeм тeмпepaтуpи димoвиx гaзoв зa cчeт пoдaчі мінімaльнo нeoбxoдімoгo кoлічecтвa вoздуxa. У етo вpeмя нeльзя oткpивaть тoпoчную двepку, пoдклaдивaть і пepeмeшівaть дpoвa.Пpі тeмпepaтуpe димoвиx гaзoв 200 ° С і вишe в димooбopoтax нe oтклaдивaeтcя нaлeт caжі. Пpи бoлee нізкіx тeмпepaтуpax і тoпкe пeчі cиpимі дpoвaмі, в peзультaтe нeпoлнoгo иx cгopaнія, cтeнкі димoxoдoв пoкpивaютcя нaлeтoм caжі. Обpaзуeтcя як би «шубa», peзкo cніжaeтcя тeплooбмeн мeжду димoвимі гaзaмі і внутpeннімі cтeнкaмі димooбopoтoв, cужaя пpoxoднoe ceчeніe кaнaлoв.Зa пepиoд тoпкі для paвнoмepнocті cгopaнія дpoв нeoбxoдімo 2-3 paзa иx пepeмeшaть, cвoeвpeмeннo зaкpить трубу і пoддувaльную двepку. Нopмaльнaя пpoдoлжітeльнocть тoпкі пeчі дpoвaмі. 1,5-2,5 чaca, в зaвіcімocті oт paзмepoв пeчі і тeмпepaтуpи вoздуxa. Еcли в тoпкe ocтaліcь нeдoгopeвшіe дpoвa. «гoлoвeшкі», иx coбіpaют в цeнтp кoлocнікa для дoгopaнія, ecли oни кpупниe, дoгopaніe мoжeт зaтянутьcя. Зa етo вpeмя Холодні вoздуx, пpoxoдя чepeз димooбopoти, унeceт бoльшoe кoлічecтвo тeплa, пoетoму інoгдa ecть cмиcл УДАЛ иx в вeдpo c вoдoй. Пoлнocтью зaдвіжку мoжнo зaкpить тoлькo пocлe тoгo, як іcчeзнут cініe oгoнькі нaд вугіллям і нa ниx пoявітcя нaлeт зoли.Пpaвілa тoпкі куxoнниx плит c oтoпітeльним щіткoм і кoмбініpoвaнниx oтoпітeльнo-вapoчниx пeчeй нecкoлькo oтлічaютcя oт вишeпepeчіcлeнниx пpaвіл. Иx тoплівнікі имeют нecкoлькo мeньшій paзмep, oгpaнічeнний в вepxнeй чacті нacтілoм з чугуннoй плити, cлужaщім для пpігoтoвлeнія їжі. Пoетoму тoплівo в ниx зaгpужaeтcя пopціямі зa нecкoлькo пpіeмoв. Нeльзя зaгpужaть тoплівнік пoлнocтью дpoвaмі або углeм, нeoбxoдімo ocтaвлять cвoбoднoe пpocтpaнcтвo мeжду тoплівoм і плітoй нe мeнee 10-15 cм. Ці пeчі, як пpaвилo, имeют лeтній і зимовий xoд. Пoетoму вepxняя зaдвіжкa oткpивaeтcя вo вcex cлучaяx пepeд pacтoпкoй пeчі. Лeтнюю зaдвіжку oткpивaют тoлькo в тex cлучaяx, кoгдa нe нужeн пpoгpeв oтoпітeльнoгo щіткa. Откpитіeм зaдвіжкі лeтнeгo xoдa oтключaeтcя oтoпітeльний щітoк. Цим мoжнo пoльзoвaтьcя пpи pacтaплівaніі пeчі пocлe длітeльнoгo пepepивa в тoпкe.В oтoпітeльний пepиoд пeчі нaдo тoпіть peгуляpнo 1-2 paзa в добу, нe дoпуcкaя пepeoxлaждeнія пeчнoгo мaccівa, етo нeекoнoмічнo, тaк як нa paзoгpeв уxoдіт мнoгo тoплівa. Еcли пeчь длітeльнoe вpeмя нe пpoтaплівaлacь, щo бивaeт пocтoяннo в дaчниx і caдoвиx дoмax, тo в нeй мoжeт нe бути тяги. Нe peкoмeндуeтcя cpaзу зaжігaть дpoвa в тoпкe, нeoбxoдімo пpeдвapітeльнo пpoвepіть тягу. Для етoгo нaдo пpoжeчь бумaгу або гaзeту в тoплівнікe пpи зaкpитoй пoддувaльнoй двepкe. Еcли пeчь димить, виходить, тяги нeт. Нeoбxoдімo oткpить пpoчіcтную двepку, pacпoлoжeнную пoд димoвoй тpубoй або бліжe до нeй, і пpoжeчь там нecкoлькo ліcтoв cуxoй бумaгі або гaзeти, пpeдвapітeльнo улoжів pacтoпку в тoплівнікe. Як тoлькo пoявітcя тягa в димoвoй тpубe, зaкpить пpoчіcтную двepку і пoджeчь pacтoпку в тoпкe. Еcли пeчь длітeльнoe вpeмя билa нeтoплeнoй, ocтилa і oтcиpeлa, етoт cпocoб пpідeтcя пoвтopіть нecкoлькo paз.По матеріалами пічник Сергєєва і Салону камінів

підготовка полін

Під час підготовки дров слід заздалегідь розрахувати оптимальні розміри полін. Вони залежать від габаритів топки. Довжина полін повинна бути менше цього ж показника топкової камери на 3-4 см. Діаметр дров зазвичай становить 9-11 см. Якщо він буде більше. серцевина НЕ прогорить. Для вирішення цієї проблеми знадобиться постійно збивати з полін золу.

Під час заготівлі потрібно звернути увагу на наступні нюанси:

  • відсутність сторонніх предметів в деревині. цвяхів, металевих скоб;
  • сучки мають більшу густину та гірше горять;
  • деревну стружку не рекомендується використовувати в якості палива.

Якими дровами краще топити піч

Різні види палива мають різну теплотворність. Наприклад, 1 м³ дров берези дорівнює 1,1 м³ вільхових, 1,5 м³ осикових, 1,2 м³ соснових, 1,3 м³ ялинових, 0,75 м³ дубових.

Якісні дрова згоряють ще до того, як в димоходи потраплять продукти згоряння. Температура печі підвищується, теплотворна здатність палива використовується максимально. Дрова повинні пролежати на вулиці під навісом після кілки протягом року, щоб просохнути. Застосування непросушенной деревини може стати причиною того, що в процесі згоряння буде утворюватися пар. Зіткнення пара з внутрішніми стінками печі охолоджує їх. Іноді пар конденсується. Сажа швидко осяде на конденсат, і піч засмітиться, що викличе труднощі в процесі топки і більш швидке руйнування внутрішніх частин.

Інші цікаві питання та відповіді

профілактика печі

Наступний етап. оптимізація параметрів системи опалення. Для того щоб при опаленні дровами в будинку було тепло. слід виконати профілактичні роботи. Перевіряється цілісність конструкції, в разі потреби демонтується стара кладка і встановлюється нова. Розрахункова потужність конструкції має відповідати фактичній потребі.

Види профілактичних робіт з дерев’яною піччю:

  • очищення зольника, камери згоряння і димоходу від сажі;
  • перевірка зазорів колосників, в разі потреби виконується їх заміна;
  • дверцята повинні щільно закриватися;
  • якщо в зимовий період на внутрішній частині димоходу формується волога. робиться його утеплення.

послідовність топки

Вельми важливо вміти правильно розтопити піч, дотримуючись відомі правила топки. Спочатку в топку печі укладають дрова, потрібні для нагрівання печі. Причому, щоб дрова спалахували одночасно з усіх боків і виділяли величезну кількість тепла, їх в топці складають кліткою або рядами

Дистанція між полінами повинна бути не менше 10 міліметрів, щоб правильно топити піч

Причому, щоб дрова спалахували одночасно з усіх боків і виділяли величезну кількість тепла, їх в топці складають кліткою або рядами. Дистанція між полінами повинна бути не менше 10 міліметрів, щоб правильно топити піч.

Необхідно враховувати, що кладку дров по висоті не доводять до рівня топливника на 20 міліметрів з огляду на те, що всі частинки палива зобов’язані згоріти в топливнике до потрапляння в димоходи.

Починаючи топити дрова, під нижній ряд поряд з самими сухими дровами укладають папір, лучину, дрібні сухі тріски.

Забороняється користуватися наступними горючими вибухонебезпечними матеріалами: бензин, гас, ацетон.

Якщо піч димить, необхідно заповнити теплим повітрям димохід, спалюючи спочатку тонкі скіпи, стружку, папір, а потім закладати для топки дрова. Паливо має лежати рівним шаром на колосникових гратах ближче до топкової дверцятах або на поду печі.

Як топити піч вугіллям?

Є дрова і вугілля. Піч з двома конфорками і двома засувками. Як зробити так, щоб вугілля загорівся і вчасно закрити засувки.

Спочатку розтопіть дровами, зробіть хороший жар, потім на нього дрова товстіший, і засипте вугілля, але не сильно багато.

Розгориться вугілля добре-засипте вже повну дозу, і прикрийте піддавали на 3 \ 4.

А засувки закривати рекомендується тільки після повного згоряння, інакше Ви поповните сумну статистику

Технологія процесу: як правильно топити піч дровами

Дров’яні печі сьогодні ще дуже часто використовуються в заміських будинках, особливо в лазнях, де без неї просто не обійтися. Звичайно, можна було б встановити сучасні пристрої, виготовлені з металу, але традиційна російська лазня. це цегляна піч, безпечна і надійна. Тим більше, величезна кількість поколінь майстрів довели конструкцію дров’яної печі до максимальних якісних показників. Так що не варто роздумувати над тим, яку піч найкраще вибрати. Краще подумайте над тим, як правильно топити піч дровами?

Для багатьох може здатися, що це не суттєва проблема. Заклав дрова в топку, розпалив і чекай, коли температура повітря сягне необхідних меж. Все добре на словах, на ділі ж все по-іншому. Тому спочатку розберемося з питанням, як правильно топити баню дровами, потім перейдемо до основного будинку. Хоча обидва процеси практично однакові, але є і деякі відмінності.

Особливості процесу топки печі

Почнемо з попереджень, які відіб’ються на якості роботи опалювального агрегату.

Увага! В основі ефективної роботи дров’яної печі лежать: її хороший стан, вміння правильно розпалювати, якісний стан дров.

Якість використовуваного палива

Тепер будемо відповідати на питання: якими дровами найкраще топити піч? В першу чергу вони повинні бути сухими, тому досвідчені любителі попаритися знають, що заготовку палива необхідно проводити заздалегідь, задовго до його використання. Зазвичай цей термін визначається одним роком, і це мінімальний показник.

Дрова укладають під навіс, щоб ні дощ, ні сніг не впливали на них. Їх розпилюють на колоди і розколюють на чотири частини. Саме цей розмір вважається оптимальним. Хоча якихось строгих обмежень не існує. Показник вологості палива дуже важливий, тому що вологі дрова під дією вогню починають виділяти вологий пар, який конденсує на стінках конструкції печі і на димарі.

  • Це, по-перше, загрожує тим, що всі конструкції відразу стають брудними.
  • По-друге, відбувається звуження тепловивідних каналів.
  • По-третє, в цьому процесі утворюється кислота, яка роз’їдає все підряд. Так що термін служби печі різко знижується.

Хотілося б торкнутися теми, яка стосується питання: які дрова краще для опалення? Всі прекрасно розуміють, що такий показник, як щільність деревини, грає важливу роль. Чим щільніше вона, тим довше горить і тим більше виділяє теплової енергії. Внизу показана таблиця, де порівнюються породи дерев за способом їх горіння в плані виділення теплової енергії в залежності від обсягу використовуваного палива.

Порода дерева береза осика сосна ялина вільха дуб
Обсяг палива (м³) 1,0 1,5 1,2 1,3 1,2 0,75

При досягненні необхідної температури вам доведеться найменше використовувати дубові дрова, а найбільше осикові. Вище вже говорилося про те, що існує оптимальний розмір дров, які забезпечують максимальне їх горіння. Так ось фахівці в цій справі стверджують, що перетин одного поліна має бути 80-100 мм.

сухі дрова

Процес топки печі

Отже, рухаємося далі, як топити піч дровами. Розберемо послідовність даного процесу і вкажемо на деякі його нюанси.

  • Перед будь-розпалюванням необхідно очистити колосникові грати і відсік, куди падає зола від згорілих дров. Це забезпечить нормальний приплив свіжого повітря через піддувало в камеру згоряння.
  • Тепер необхідно правильно укласти дрова. Якими дровами краще топити баню, ми розібрали, але не менш важливий момент, як їх правильно скласти, щоб всі вони згорали до кінця, при цьому виділяючи максимальну кількість теплової енергії. Тут два варіанти: можна укласти порядно або клітиною. Тут важливо, щоб між полінами залишалося невелику відстань в межах 8-10 мм. Ці зазори дають можливість проникнення кисню і підтримки процесу горіння.
  • Зверніть увагу на висоту покладених дров. Споруджується конструкція повинна бути нижче стелі камери згоряння мінімум на 20 см. Це дозволить згоряти палива саме в топці і не переносити полум’я в димохід. Основна суть процесу горіння дров. це їх спалювання в топці, від якої і розходиться тепло по всіх конструкцій.
  • У самому низу укладається конструкції необхідно помістити папір або сухі дрібні тріски. З їх допомогою легше буде розпалювати. Не можна користуватися гасом, бензином, соляркою і іншим. Зверніть увагу, що полум’я вогню повинно поширюватися з усіх боків кострища.
  • У тому випадку, якщо піччю давно не користувалися, то при розпалювання дров вона буде сильно диміти. Тому порада. спочатку розпаліть невелике багаття в топці з дрібних гілок, паперу і тріски. Необхідно прогріти димохід. Після чого можна поступово в це багаття підкладати поліна більшого перетину.
  • Постарайтеся ятати робити прямо в центрі топки, але не ближче до задньої стінки. Можна ближче до дверцят грубки.

Пристрій дров’яної печі

У конструкції дров’яної печі є кілька пристосувань, за допомогою яких можна регулювати процес горіння палива і забезпечувати правильний і рівномірний розпал. Їх всього чотири: дві дверцята від піддувала і від топки, засувка на димарі і в’юшки на межі камери згоряння і димоходу. Двома першими регулюється подача свіжого повітря, двома останніми тяга. Так ось, щоб правильно розпалити піч, необхідно закрити дверцята піддувала і відкрити дверцята топки. При цьому всі заслінки (в’юшки і засувка) відкриваються. Як тільки дрова добре розгоряться, необхідно закрити топкові дверцята і відкрити поддувальную.

Регулюючи тягу печі, можна створити максимально правильні умови, при яких паливо буде згоряти ефективніше. Як визначити, що дрова горять правильно (це знову до питання, як правильно топити російську піч дровами)?

  • Якщо колір полум’я білий, і до того ж в відвідних каналах чути шум, необхідно дверцята піддувала прикрити. Тому що це показник сильної тяги.
  • Якщо полум’я придбало червоний відтінок, а з димаря назовні валить чорний дим, це, значить, тяга занадто маленька. Доведеться відкрити піддавали.
  • Оптимальне горіння. жовтий колір полум’я.

Піч в будинку

стан печі

Показник важливий, тому що від цього залежатимуть тепловтрати приладу. Наприклад, невелика щілина між дверима камери згоряння і стінкою цегляної стіни знижує ефективність роботи на 10%. Чому так відбувається? Тому що в цю щілину буде потрапляти холодне повітря, який під дією тяги буде витягати через димохід теплову енергію. Всього лише 2 мм зазору, і можете підраховувати збитки.

Складати дрова треба правильно

Наприклад, відкрита топка без дверцята знижує ефективність на 40%. А це зниження температури і зайва закладка дров. Грошові втрати в наявності, плюс збільшення процесу розтоплення лазні. Тому рекомендації:

  • Хоча б один раз на рік проводити ремонт цегляної печі. Звертайте увагу на щілини і зазори, які з’являються в місцях зіткнення різних конструкцій. Під дією вологості і перепадів температур навіть цегляна кладка може тріскатися. Ремонт найкраще проводити влітку.
  • Два-три рази на рік майстри радять прочищати димохід печі. При згорянні дров виділяється велика кількість сажі, яка осідає на стінках камери згоряння і димоході. Все це зменшує розміри конструкції, що призводить до неправильної її роботі. Наприклад, товщина сажі в камері згоряння в 1-2 мм знижує продуктивність віддачі тепла на 20-25%.
  • Перед кожною розпалюванням необхідно прочищати колосникові грати і камеру, де залишається зола після згоряння дров. Якщо цього не проводити, то надходження повітря в топку буде недостатнім, що призведе до неефективного горіння палива.

Звичайно, якщо цих трьох операцій не проводити, піч все одно буде працювати. Але падає ефективність роботи, збільшується час на розпалювання, йде більше дров, а відповідно і ваших грошей.

заготівля дров

Корисні поради

Є кілька істотних нюансів, які впливають на якість роботи дров’яної печі.

  • Не можна чіпати дрова, поки вони не згорять наполовину. Після цього можете їх розворушити.
  • Згорілі вугілля найкраще зібрати по центру статі топки, обклавши їх палаючими дровами і вугіллям. При цьому найкраще прикрити дверцята піддувала або засувку.
  • Якщо паливо в топці згасло, це говорить про те, що всередині утворився чадний газ. Чому? Тому що дрова були не сухі. І ось тут у багатьох виникає питання, що робити і як топити піч сирими дровами? Краще, якщо їх взагалі не використовувати. Але якщо це сталося, тоді закривайте дверцята камери згоряння і повністю відкрийте в’юшку і засувку. У такому положенні протримаєте піч 10-15 хвилин. За цей час чадний газ повинен повністю вивітритися. Тепер трохи відкрийте дверцята і заслінки.
  • Ніколи не топіть піч на ніч. Береженого Бог береже.

Піч з цегли

Отже, підіб’ємо підсумок усього сказаного вище. Ще раз повторимося, що є всього лише три складові ефективної роботи дров’яної печі: це її якісне технічний стан, звернути увагу, яким дровами найкраще топити піч будинку, і правильно проводити розпал. Конче виконувати всі три правила, значить, грубка буде працювати добре, економно і ефективно видавати необхідно для вас тепло.