Як скласти піч з цегли

Необхідні інструменти та матеріали

Класти цегляну піч, яка завжди готова обігріти будь-яке житло, для себе не складно. Потрібно лише засвоїти деякі тонкощі будівництва цегляних печей і правильно використовувати отримані знання.

Яку цегляну піч можна встановити у вашому будинку і де це краще зробити?

За функціональністю всі печі зазвичай діляться на кілька типів. Кухонні плити мають спеціальну панель з чавуну, на якій можна нагрівати воду та готувати їжу. Такі печі найчастіше встановлюють на дачах і в невеликих приватних будинках, в яких люди не живуть взимку. В принципі, кухонна плита може нагріти невелику площу, але її головне завдання полягає не в цьому, а в приготуванні їжі.

Опалення призначене виключно для обігріву будинку. Їх на них не готують, оскільки у них немає панелі для приготування їжі, завдяки чому вони, як правило, дуже компактні за розміром. Приготування їжі та опалення – це поєднання перших двох типів цегляних печей, що дає можливість обігрівати велику площу та готувати будь-яку їжу. Часто такі пристрої оснащуються не тільки чавунною панеллю, але і окремою нішею, де можна сушити фрукти та овочі, і вбудованою духовкою.

Як скласти піч з цегли

Незалежно від типу, будь-яка піч повинна бути максимально вогнестійкою, не палити під час розпалу та горіння, а також створювати комфортні умови для перебування в будинку. Щоб цього досягти, потрібно вибрати правильне місце в будинку, де ви хочете розкласти плиту, керуючись такими рекомендаціями:

  • Не можна будувати опалювальний прилад біля зовнішньої стіни житлового будинку через те, що він дуже швидко охолоне через вплив холодного повітря ззовні.
  • Вони ставлять піч посеред кімнати або поруч із внутрішньою стіною. Він також може бути вбудований в стіну. Якщо пристрій розмістити в центрі кімнати (це робиться, коли площа житла досить велика), він розділяє його на кілька функціональних частин – вітальні та кухні, спальні та їдальні, і так далі. Для будівель невеликого розміру більше підійде піч, вбудована в стіну, або встановлена ​​безпосередньо під нею.
  • Для спрощення кладки бажано знайти правильно складену схему впорядкування певного типу печі.
  • Якщо піч побудована між двома кімнатами, її необхідно відокремити від поверхонь стін матеріалами з високим показником жароміцності.

Зверніть увагу, що великі прилади для опалення (кількість цегли більше 500) і з власним димоходом повинні бути встановлені в будинку на окремому фундаменті. Більше того, він не повинен мати зв’язку (механічного) з основою конструкції (цю вимогу потрібно дотримуватися, коли будинок і піч будуються разом).

Робимо фундамент і вибираємо цеглу для будівництва печі

Якщо будується відносно невелика піч у вже працюючому будинку з кахельним бетонним фундаментом, дозволяється монтувати його безпосередньо на існуючу основу. На бетонну підлогу потрібно лише викласти руберойд.

Коли підлога дерев’яний або будинок знаходиться на стрічковому фундаменті, потрібно буде підготувати окрему основу для опалювального приладу.

Ви можете зробити це самостійно за цією схемою:

  1. Позначимо на підлозі місце для майбутньої цегляної печі.
  2. Видаляємо відмічену частину настилу і копаємо яму під землею під землею (її глибина повинна становити близько півметра).
  3. На дно ями кладемо шар піску (приблизно 10 см), а зверху щебінь (тієї ж товщини), утрамбовуємо отриману «подушку».
  4. Кладемо опалубну опалубку для фундаменту по всьому периметру ями (вона піднімається приблизно на 11 см над рівнем основного покриття для підлоги).
  5. Половину ями під пічну основу заповнюємо сумішшю піску, гравію та цементу і чекаємо, поки вона затвердіє.
  6. Другу половину ями заповнюємо розчином (після того, як попередній склад у ямі буде міцно встановлений), який бажано зробити більш тонким (додати в нього трохи більше води).

База для опалювального приладу

Після цього потрібно ретельно вирівняти фундамент правилом і почекати близько місяця, поки він затвердіє. І в цей час ви можете вибрати і придбати цеглу, пам’ятаючи, що довговічність печі залежить від її якості.

Для кладки використовують вогнетривкі, керамічні, шамотні та спеціальні цегляні цегли, а також вироби, виготовлені вручну. Усі ці матеріали слід вибирати маркуванням, що вказує на їх міцність. Цегляну піч в будинку слід будувати зі спеціальних виробів марок М150 – М200, що мають:

  • рівномірний колір;
  • прямі краї без відколів і тріщин;
  • геометрично правильної форми;
  • розміри 11,3х6,5 або 23х12,3 см (доцільно купувати цеглу саме з цими параметрами, оскільки для них розроблено більшість порядкових схем).

Спеціальна цегляна цегла

Дозволено використовувати не димохідну цеглу, а шамот. Але будьте готові до того, що плита з шамотного матеріалу не тільки швидко нагріється, але і швидко охолоне. Зовні вироби з шамоту облицьовані керамічною цеглою. Це обов’язково. Ця обробка рекомендується для опалювальних конструкцій, побудованих із спеціальних пічних цегли.

Рішення мурованих плит – якими вони повинні бути?

Перш ніж скласти духовку своїми руками, слід зрозуміти склади, які забезпечать надійну фіксацію цегли та всієї конструкції. Зазвичай використовують кладки з кладки на основі піску та глини (біла каолінова або шамотна мергель для звичайної цегли, сіра кембрійська або мелена вогнетривка глина для кераміки).

Компоненти складу для укладання печі потрібно підбирати дуже ретельно. Наприклад, якщо ви відчуваєте, що якийсь запах (неприємний або приємний) походить від шамотного глини, не приймайте його. Аромат вказує на наявність органічної речовини в сировині. Така глина не підходить для кладки печей. Хто бере пісок, головне, щоб в ньому не було сторонніх домішок.

Пропорції в розчині глини та піску визначаються емпірично шляхом проведення спеціальних випробувань за цією схемою:

  • залити 1 кг глини звичайною водою і залишити на 24 години, поки склад не підкислиться;
  • замісити глину до стану пластиліну (додавання до підкисленої суміші води);
  • розділіть партію на 3-5 частин і додайте пісок у різні його порції (від 10 до 100 об.%);
  • перемішайте розчини (якомога ретельніше) і висушіть їх близько 3,5 годин.

Потім зразки потрібно обережно розкачати в «сосиски» довжиною 30–40 см із перетином близько 1,5 см і обернути навколо круглої заготовки більшого діаметру. Після цього дочекайтеся висихання сполук (близько півгодини). Залишається лише проаналізувати якість рішень.

Перевірка якості розчину для кладки

Якщо на «ковбасі» утворилися мікроскопічні тріщини або їх немає зовсім, сміливо змішуйте глину та пісок у пропорціях, використаних для цього зразка. З тріщинами глибиною не більше 2 мм розчин можна використовувати для укладання тих ділянок нагрівальної конструкції, які не прогріваються вище 280-300 ° C. Якщо "ковбаси" покриті сльозами і глибокими тріщинами, це означає, що в приготованій суміші занадто багато піску. Її використання для будівництва печі заборонено.

Кладка з цегляної печі – важливі поради професіоналів

Важливо суворо дотримуватися схеми замовлення, яку ви вибрали для конкретної моделі дизайну печі, а також визначити тип кладки. Найпоширенішими способами встановлення цегли є кладка з порожніми стиками та підрізання. В останньому випадку не потрібно штукатурити готову плиту – розчин присутній в ній у всіх зроблених стиках. Але при виконанні робіт з порожніми стиками штукатурка побудованої печі – обов’язкова операція.

Схема розташування конструкцій печі

Щоб не допустити фатальних помилок, початківцям рекомендується в питаннях будівництва опалювальних конструкцій будинку попередньо викласти цеглу без використання піщано-глиняної суміші. Робиться це в порядку з допомогою рейок товщиною 5 мм. Їх розміщують між рядами цегли. Насправді планки «замінюють» розчином.

Після того як ви складете всю духовку насухо і переконайтеся, що все зроблено правильно, починайте розбирати конструкцію. По можливості пронумеруйте всі цеглини і складіть їх окремо. Тоді процес обробки кладки буде для вас набагато швидшим.

Процес обробки печі

Інші рекомендації фахівців, яких ви обов’язково повинні дотримуватися, будуючи піч у приватному будинку:

  • вертикальні стики (всі без винятку) повинні бути заповнені розчином, щоб уникнути ймовірності розшарування конструкції;
  • кожну цеглу в кладці слід підтримувати щонайменше двома іншими;
  • найменша ширина шва – 2 мм;
  • потрібно виконати перев’язку всіх рядів вертикально;
  • товщина розчину для кладки приймається близько 5–7 мм, після натискання на цеглу це значення зменшується на 2–3 мм (дозволяється злегка торкатися рядами гумовим молотком);
  • при використанні керамічної цегли їх занурюють на пару секунд у звичайну воду, завдяки чому вони без проблем прилипають до розчину, не слід купати вироби з печива;
  • Перед кладкою цегли слід очистити щіткою для волосся від пилу і крихти (ця операція називається вичавкою).

Деякі важливіші моменти. Цеглини укладають в призначене місце, по одному. Якщо камінь лежав «повз», його потрібно вийняти, видаліть з нього глинисто-піщану суміш, а потім знову покладіть. Ступка, яку вийняли з цегли, далі не застосовується.

Ми проводимо закладку печі самостійно за зрозумілою та простою технологією.

Перший ряд опалювальної конструкції викладається без використання розчину. Потім всі цегли, що входять до нього, ретельно вирівнюються і визначаються місця розташування всіх дверей та інших елементів печі. Після цього потрібно встановити положення кутових каменів і викласти їх на розчин.

Ми використовуємо рівень для точної перевірки горизонтального положення цегли, а також рулеткою для перевірки розмірів будівлі, що будується, по діагоналі та плану. Тепер ви можете укладати перший ряд на піщано-глинисту суміш, починаючи роботу з середини ряду.

Викладаємо перший ряд на піщано-глинисту суміш

Вертикальність усієї цегляної печі в процесі її будівництва контролюється простим пристроєм – відвідними лініями, натягнутими на шпагат від стелі до кутів печі. Лінії, зроблені таким чином, стануть відмінною орієнтиром для кладки. Завершивши перший ряд, виконуємо кладку другого ряду за аналогічним малюнком:

  • покладіть каміння в кути на своє місце;
  • перевіряємо вертикальність кутів сантехнікою зі стелі;
  • викласти середину другого ряду.

Таким же чином викладаємо третій і наступні ряди цегли. Не забувайте постійно перевіряти план будівництва печі (із замовленням). Необхідно очистити зовнішню і внутрішню частини каменів від зайвого розчину за допомогою будівельної кельми.

Залежно від типу печі виберіть місце розташування печі, повітродувки, зольної золи. У звичайному нагрівальному приладі повітродувку найчастіше виготовляють після третього ряду цегли, зольницю – після п’ятої.

При укладанні печі слід дотримуватися важливого принципу одягання використовуваних каменів, який передбачає цеглу, що покриває наступний ряд кожного шва, розташований вертикально. Бажано, щоб вертикальне з’єднання розташовувалося чітко в центрі цегли наступного ряду. На практиці така «ідилія» досягається рідко. У цьому випадку спробуйте зрушити шов на максимум чверть каменю.

Не забудьте встановити спеціальний лист між підлогою та першим рядом кладки (це називається попереднє нагрівання). Він приховає невеликий проміжок, завжди присутній у цьому місці. Як бачите, цегляну піч не так складно розкласти своїми руками.