Як зробити мексиканську суміш в домашніх умовах

Інгредієнти приправи тако і секрети рецепта: опис і заміна

зробити, мексиканську, домашніх, умовах

Table of Contents

застосування приправи

Тако підходить для м’ясних страв, соусів, теплих салатів південно-американської (tex-mex) і мексиканської кухонь. Використовують в закусках до пива, приготуванні вегетаріанської їжі, сендвічах, для гуляшу.

  • з твердим сиром;
  • листям салату;
  • помідорами та іншими свіжими овочами, зеленню;
  • томатними соусами;
  • квасолею, іншими бобовими.

Салати або соуси сумішшю приправляють за смаком. У м’ясо або фарш додають з розрахунку 1,5-2 ст. л. спеції на кожні 500 г продукту.

У Мексиці з приправою Taco готують національну їжу з загальною назвою страв. тако.

Інгредієнти для томатного соусу з Taco:

  • 1 кг обсмаженого фаршу;
  • 4 ст. л. мексиканської приправи 1 ст. л. кукурудзяної муки (якщо її або крохмалю немає в складі тако);
  • 200 мл води;
  • 70 г томатної пасти або 200 г запечених помідор без шкірки.

Інгредієнти добре перемішують і млоять на слабкому вогні до загусання. Перед вимиканням соус пробують на сіль, гостроту, коригують смак.

Рецепт і приготування техаського салату з Taco (на 6 порцій):

  • Нарізають кубиками 2 помідори без шкірки, 200 г Чеддер або іншого гострого сиру.
  • Дрібно шаткують цибулину.
  • Нарізають 200 г листя салату.
  • Обсмажують з приправою тако 400 г свинячо-яловичого фаршу.
  • Інгредієнти перемішують, заправляють 200 г соусу «Сальса».
  • Салат подають зі шматочками тортильи.

Для заміни справжнього тако кулінари радять поекспериментувати з гострими спеціями і свіжим часником, цибулею, зеленню базиліка, сухим майораном, кмином. Їх додають в процесі приготування гарячих страв. Гостроту регулюють за смаком.

Що таке тако

Приправа тако (Taco). це мексиканська суміш спецій. Вона середньо гостра, пекуча, ароматна, пряна, червоно-коричневого кольору. Всі компоненти висушені і подрібнені в порошок.

Особливу пікантність суміші додає поєднання смаку і запаху кожного інгредієнта. У різних областях країни складу приправи, збалансованість пропорцій відрізняються.

Швидкий вечерю за 20 хвилин. Рис із замороженими овочами

  • копчена паприка;
  • цибуля;
  • майоран (Origanum majorana);
  • материнка звичайна (орегано, Origanum vuLGare);
  • базилік;
  • кумін;
  • червоний перець (чилі);
  • часник;
  • коріандр;
  • ямайський (чорний) перець;
  • кмин;
  • білий перець;
  • кукурудзяне борошно;
  • коричневий цукор;
  • сіль.

У 10 г приправи міститься 32 кілокалорії, 135 кДж, 5 г вуглеводів, 0,5 г білків. Жири відсутні. Тако посилює виділення травних ферментів, прискорює метаболізм. Це покращує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє нормалізації ваги.

У складі є гострі спеції. Тому пряність можна вживати при загостренні гастриту, виразки, інших хворобах травної системи.

Опис приготування спеції тако

Для мексиканської суміші потрібні сухі спеції, що входять до складу Taco, і чайна ложка або інша мірна ємність. Також готують кавомолку або млин для перемелювання приправ і герметично закривається тару для зберігання.

Основні інгредієнти для традиційного тако:

  • 11 г червоного перцю (пекучий чилі);
  • 9 г зіри (кумина);
  • 22 г кукурудзяного крохмалю (можна замінити борошном або зовсім не додавати);
  • 10 г крупно меленої солі;
  • 5 г копченої гострої паприки;
  • 6 г коріандру;
  • 1,5 г кайенского перцю.

ЖгуHonor можна посилити сушеним часником, гірчицею і / або збільшенням пропорцій гострого перцю. Знижують її додаванням материнки, цибулі, петрушки, базиліка або іншої зелені, цукру. Зменшують також заміною чилі на чорний або білий перець.

Суміш готується не довше 5 хвилин. Відведені пропорції спецій подрібнюють в порошок до однорідної консистенції, змішують і пересипають в банку для зберігання.

Тако тримають в темному сухому місці. Термін придатності самостійно зробленої приправи. не більше 30 днів (через місяць аромат вже буде слабким).

Для довідки: в середньому в 1 ст. л. без гірки поміщається 6,5 г мелених спецій, а в 1 ч. л. 2,5 м Але у всіх приправ різний питома вага, тому краще уточнювати їх масу в ложці за допомогою калькулятора перекладу одиниць.

Суміш тако підходить не тільки для їжі мексиканської кухні. Приправа поєднується з усіма гострими м’ясними стравами, традиційними у інших народів. Оригінальну пряність з Америки продають рідко, тому господині вважають за краще її робити самостійно.

Чи подобається вам тако або ви знайшли їй заміну серед інших приправ? Коментуйте статтю і діліться нею в кулінарних групах і з друзями в соціальних мережах. Всього найкращого.

Особливості

Цемент давно набув статусу самого затребуваного матеріалу, який використовується для будівництва. З його допомогою отримують бетон, що застосовується для фундаментів майбутніх споруд. Цементний склад є головною сполучною для отримання бетонної суміші.

Сам цемент є в’язким мінеральним порошком, який при з’єднанні з водою стає тягучою масою сіруватого кольору і через деякий час твердне на відкритому повітрі.

Виготовляється порошок при подрібненні клінкеру і подальшого додавання мінеральних речовин і гіпсу. Загуснув цемент може бути підданий несприятливому впливу з боку агресивного середовища і простої води. Для поліпшення характеристик в цементний склад додають гідроактівні матеріал, що перешкоджає проникненню солей. Стійкість до корозії підвищується при додаванні в початковий склад сировини. спеціальної полімерної добавки, яка значно знижує пористість і перешкоджає несприятливому фізико-хімічного впливу на навколишнє середовище.

Всілякі цементні склади вбирають різний обсяг води. Зернистість матеріалу має досить високу щільність, що перевищує в три рази щільність води. Внаслідок цього при додаванні великої кількості води частина цементу не розчиниться, а виявиться на поверхні приготованого розчину. Тому матеріал осяде, а верхівка споруди з отриманого цементного розчину вийде нестійкою і розтріскується конструкцією.

Вартість матеріалу залежить від якості його помелу: чим дрібніше складові цементу, тим більше людина за нього заплатить. Це безпосередньо пов’язано зі швидкістю схоплювання: склад з дрібним помелом затвердіє набагато стрімкіше, ніж цемент грубого помелу.

Для визначення зернового складу матеріал проходять крізь сито з осередками менше 80 мкм. При якісному цементному складі найбільша частина суміші просівається. Але при цьому не варто забувати, що дрібний помел якісніше, але в майбутньому зажадає більшого обсягу води. Тому рекомендується віддати перевагу складу, що володіє і дрібними частинками (до 40 мкм), і великими (до 80 мкм). При такому розкладі цементна суміш матиме всі необхідні і прийнятні властивості.

Можливість відтавання і заморожування. одна з головних характеристик цементної суміші. Вода, що знаходиться в пористих ділянках цементної конструкції, при низькій температурі розширюється в обсязі до 8%. При дублюванні цього процесу бетон тріскається, що сприяє знищенню побудованих конструкцій.

У зв’язку з цим в будівельних роботах цемент не застосовується в чистому вигляді. Підвищити термін експлуатації і посилити стійкість бетону допоможе деревне пек, абіетат натрію та інші мінеральні добавки.

Як правильно розводити?

Заміс цементу в домашніх умовах своїми руками рекомендується виконувати в ємності з металу або пластмаси. Для цього знадобиться лопата, шпателі і дриль з різними насадками. При великому обсязі приготування цементу (від 1 до 3 куб. М) практичніше буде скористатися бетонозмішувачів. Всі необхідні інструменти, матеріали, а також місце для розведення готуються задовго до початку робіт.

Варто пам’ятати, що приготовлену суміш необхідно застосувати відразу ж після її отримання, потім вона починає тверднути, і експлуатація її неможлива.

Читайте також:  Як зробити перегородки в лазні своїми руками

Пісок необхідно завчасно промити і просушити. Мокрі наповнювачі ні в якому разі не додаються. це порушить співвідношення води і цементу. Перевірка на відповідність визначається наступним чином: марка зі стійкістю, визначеною на заводі, розділяється на кількість часток піску. Переважно замішувати цемент, використовуючи чисту воду (також допускається використовувати талу, дощову і питну воду). Для того щоб надати пластичність, можна ввести мильний розчин, вапно, пластифікатор, але не порушувати норму: більше 4% від в’язкої частки складу.

Черговість для введення матеріалів в ємність визначається методом замішування. Якщо не використовується спеціалізоване обладнання, то в ємність просівають пісок, потім цемент, а після цього додають воду. За допомогою бетонозмішувача. спочатку додають воду, після чого пісок і цемент. При будь-якому методі цементна основа розлучається протягом 5 хвилин. За цей проміжок часу основа повинна стати однорідною консистенцією.

Якісно розведена суміш залишається на шпателі і повільно з нього стікає, а якщо її перевернути, то в ній відсутні грудки або погано розведені частки.

рецепти

Перш ніж зробити цементну основу, потрібно визначити, для якої мети він знадобиться. Кожна суміш вимагає певних співвідношень. Нижче наведені найпоширеніші варіанти приготування цементних сумішей.

  • Для штукатурення стін. Щоб отримати такий вид суміші, потрібне використання співвідношення цементу і піску в пропорції 1: 3. Норма води дорівнює кількості цементу. Для отримання потрібної консистенції вода доповнюється в суху суміш поступово. При необхідності виконання будівельних робіт всередині приміщення перевага віддається маркам М150 або М120, а при плануванні штукатурки фасадів. марці М300.
  • Цегляна кладка. У цьому випадку буде потрібно співвідношення цементу і піску в пропорції 1: 4. Марки М300 і М400 є найкращим варіантом для такого виду будівельних робіт. Нерідко ця суміш розбавляється гашеним вапном, яка виступає в якості в’яжучого компонента. Кількість розраховане на одну частину цементу і дві десяті гашеного вапна.
  • Плитка на стяжка. Стандартної пропорцією для отримання такого складу є 1 частина цементної основи на 3 частини піску. Для цього ідеально підійде марка М400. Вода в цьому випадку береться в обсязі однієї другої до вже доданої частини цементу.
  • Бетонна суміш. Для отримання бетону використовується 1 частина цементної основи, 2 частини піску і 4 частини гравію. При плануванні можна використовувати отриману бетонну суміш в якості фундаменту для майбутнього приміщення. В цьому випадку рекомендується придбати матеріали марки М500. Норма води дорівнює одній другій від частини цементної основи. Вода повинна бути використана чиста і питна.

Як правильно розводити цемент?

У тих, хто стикався з будівельно-ремонтними роботами, хоча б раз виникало питання, як правильно приготувати цемент, так як він є одним з найбільш поширених основ, яка застосовується в будівельних і ремонтних роботах. Нерідко при замішуванні розчину будівельники не дотримуються необхідні стандартами пропорції приготування суміші, що позначається на кінцевому результаті: виконане таким чином спорудження згодом приходить в непридатність. У зв’язку з цим нижче розглянуто правильна техніка розведення цементу, виконавши яку можна отримати якісний розчин для майбутньої споруди.

Поради

Просіювання піску може здатися нудним і непотрібним заняттям. Але якщо є необхідність отримати якісну і рівну поверхню, то слід позбутися всіляких домішок в піску. Для просіювання потрібно використовувати сито або сітку з дрібними осередками.

Ще один бюджетний варіант. просвердлити на дні відра дірки, використовуючи при цьому тонке свердло. Для великої кількості піску можна спорудити дерев’яний каркас, на який потрібно натягнути металеву сітку. Після цього залишиться лише помістити пісок і трусити за краю каркаса. Отриманий матеріал з дрібними зернами прекрасно підійде для цементної суміші.

Для отримання однорідної суміші пісок і цемент можна замісити за допомогою спеціальної насадки для дриля або шпателя. При необхідності можна замішати більш масштабний обсяг суміші. в такому випадку використовується бетонозмішувач або широка ванна, в якій всі складові розмішуються за допомогою лопати. Бюджетний варіант. це використовувати в якості підстави для розмішування розчину шматок старого лінолеуму.

Після отримання однорідної розчину додається необхідний обсяг води, який приблизно дорівнює кількості цементної суміші. Слід постійно її перемішувати до тих пір, поки не вийде однорідна маса. Не варто домагатися надто рідкої консистенції. розчину досить добре схоплюватися і при перевертанні шпателя не стікати.

Приготований розчин рекомендується застосовувати не пізніше двох годин з моменту його отримання. У зв’язку з цим слід планувати час, за яке реалізується отримана суміш.

При придбанні готового матеріалу необхідно бути впевненим, що він був приготовлений безпосередньо перед тим, як бути відправленим покупцеві. Доцільно перед здійсненням покупки вивчити всю інформацію про продукт, щоб переконатися, з яких складових складається розчин, а також як його застосовувати.

Всі цементні суміші володіють одними постійними складовими, в які входять цемент, кар’єрний пісок, щебінь і вода. Їх співвідношення змінюються в зв’язку з тягучим елементом. Іншими словами, чим цементна марка вище, тим густіше буде приготовлений розчин. Наприклад, на 1 куб. м цементна суміш буде витрачена наступним способом: марка М150. 230 кг, марка М200. 185 кг, марка М300. 120 кг, марка М400. 90 кг.

Пропорції змінюються в залежності від обраної марки і типу бетону. При ручній кладці суміш можна використовувати, з’єднавши компоненти таким методом: цемент марки М300. одна частина, пісок. три з половиною частини, щебінь. п’ять частин, вода. одна друга частина. По завершенні вийде бетонна суміш марки М50.

Важливо, щоб вода використовувалася без всіляких домішок: масла, з’єднань, що містять хлор, залишків інших розчинів.

Цемент з додаванням вапна виходить в результаті різних пропорцій. В цьому випадку чималу роль відіграє місце використання. Наприклад, для використання штукатурної суміші на ділянках найбільшого зносу рекомендується збільшити в’яжучий матеріал.

Проте, існує єдина послідовність для приготування розчину:

  • заздалегідь додати в ємність з вапном чисту воду;
  • з’єднати пісок з цементом;
  • розмішати отриману суміш у вапняній рідини.

Володіючи базовими знаннями про цементному розчині, можна прискорити процес його приготування, а також правильно підібрати необхідні складові.

Про те, як правильно замішувати цементний розчин, дивіться в наступному відео.

Мексиканська суміш: рецепти приготування

Найпростіше приготувати тушковану мексиканську суміш. Для цього слід розігріти в сковороді трохи олії (вершкового або рослинного. на ваш розсуд), висипати вміст пакету (в попередньої розморожуванні суміш не потребує) і, помішуючи лопаткою, обсмажувати протягом декількох хвилин. Потім долити трохи води, посолити і додати інші спеції на свій смак, накрити сковорідку кришкою і залишити гаситися до готовності.

Але якщо в запасі є трохи часу і хочеться варіант цікавіше, пропонуємо вам інші рецепти приготування мексиканської суміші.

Як зробити заморозку мексиканської суміші і що з неї готувати

Мексиканська суміш. це мікс з овочів, як правило, в замороженому вигляді. Ви легко знайдете в більш-менш великому супермаркеті асорті пакетоване і на вагу. Але це не просто набір будь-яких нарізаних овочів. Основний склад мексиканської суміші завжди однаковий, і якщо в нього включаються не регламентовані добавки (наприклад, рис), цей нюанс завжди вказано на упаковці.

Для людей, які страждають на целіакію, купувати заморожені овочеві суміші не завжди безпечно. Але мексиканську суміш в літньо-осінній період завжди можна приготувати самим! Кілька пакетів міксу вас не раз виручать в холоду, особливо, якщо ви поспішаєте. Такий напівфабрикат дивовижно швидко і разюче легко перетворюється в дуже смачна страва. Давайте ж подивимося, як можна приготувати заморожену мексиканську суміш в домашніх умовах.

Мексиканська суміш в мультиварці

Ніяких принципових відмінностей приготування суміші в мультиварці від готування на вогні. немає. Але ми вам підкажемо смачний рецепт гарніру.

Читайте також:  Як правильно зробити парну в лазні

Для нього знадобиться 400 г замороженої мексиканської суміші, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 150 мл нежирної сметани. можна замінити несолодким йогуртом. Сіль і спеції. за смаком.

Спеції додати в сметану або йогурт, перемішати. Цибулю і часник дрібно нарізати. Обсмажити цибулю і часник в мультиварці а режимі «випічка» протягом 4-5 хвилин, потім в чашу мультиварки додати овочі і сметану; перемішати і залишити на режимі «гасіння» на одну годину.

Склад мексиканської суміші:

Мексиканська суміш: як приготувати в домашніх умовах напівфабрикат для заморозки

Щоб приготувати таку мексиканську суміш, знадобиться близько 30 хвилин. Вихід міксу. близько 2 кг.

Мексиканська суміш з куркою

Для приготування мексиканської суміші з куркою знадобиться 400 г овочевої суміші, охолоджена випотрошена курка середнього розміру, 1 цибулина, 1 ст.л. вершкового масла, 1 ст.л. подрібненої зелені петрушки, 1 ст.л. подрібненої зелені кропу, чверть склянки будь-якого бульйону; сіль і спеції.

Як приготувати заморожену мексиканську суміш (порядок роботи)

Всі овочі слід добре вимити і залишити на повітрі до висихання.

Зерна кукурудзи зрізати з качана гострим ножем.

У стручкової квасолі зрізати кінчики з обох сторін. Кожен стручок розрізати на три частини; зрізи повинні бути похилими.

Болгарський перець почистити і нарізати кубиками. Для мексиканської суміші перець потрібно вибирати яскравий, бажано, червоний. Тоді і результат буде яскравим і красивим.

Горошок визріває набагато раніше, ніж інші овочі, радимо подбати про нього заздалегідь, очистити і заморозити ще в червні, а в суміш додати вже заморожений горошок.

Моркву почистити і нарізати дрібними кубиками.

У глибоку миску скласти підготовлені продукти.

Готову мексиканську суміш розкласти по пакетах для заморожування (ні в якому разі не в звичайні пакети для харчових продуктів, інакше вміст морозилки придбає неприємний запах) і відправити в морозильну камеру.

По можливості, для заморозки потрібно вибрати самий «холодний» режим. На виробництві використовується «шокова заморозка», яка дозволяє по максимуму зберегти корисні речовини, що містяться в свіжих овочах.

Суп з мексиканської сумішшю

Простий живильний суп з мексиканської сумішшю не тільки смачний і корисний, його ще й дуже легко готувати. Для приготування супу на нашу рецептом знадобиться 200 г мексиканської суміші, 300 г курячого супові набори, 4-5 середнього розміру бульб картоплі, шматочок вершкового масла, свіжа зелень і сіль за смаком.

Курячий набір залити водою (2-2,5 літра) і варити на середньому вогні близько півгодини, не забуваючи знімати піну. Після закінчення цього часу нарізати картоплю невеликими кубиками і додати в бульйон. Посолити. Засікти ще чверть години і не поспішаючи дрібно нарізати цибулю. Потім всипати в суп мексиканську суміш, додати цибулю і варити ще 10 хвилин. В кінці приготування додати вершкове масло.

Суп розлити по тарілках, і в кожну щедро всипати нарізану свіжу зелень.

Мексиканська суміш: як приготувати в домашніх умовах напівфабрикат для заморозки

Щоб приготувати таку мексиканську суміш, знадобиться близько 30 хвилин. Вихід міксу. близько 2 кг.

Як приготувати заморожену мексиканську суміш (порядок роботи)

Всі овочі слід добре вимити і залишити на повітрі до висихання.

Зерна кукурудзи зрізати з качана гострим ножем.

У стручкової квасолі зрізати кінчики з обох сторін. Кожен стручок розрізати на три частини; зрізи повинні бути похилими.

Болгарський перець почистити і нарізати кубиками. Для мексиканської суміші перець потрібно вибирати яскравий, бажано, червоний. Тоді і результат буде яскравим і красивим.

Горошок визріває набагато раніше, ніж інші овочі, радимо подбати про нього заздалегідь, очистити і заморозити ще в червні, а в суміш додати вже заморожений горошок.

Моркву почистити і нарізати дрібними кубиками.

У глибоку миску скласти підготовлені продукти.

Готову мексиканську суміш розкласти по пакетах для заморожування (ні в якому разі не в звичайні пакети для харчових продуктів, інакше вміст морозилки придбає неприємний запах) і відправити в морозильну камеру.

По можливості, для заморозки потрібно вибрати самий «холодний» режим. На виробництві використовується «шокова заморозка», яка дозволяє по максимуму зберегти корисні речовини, що містяться в свіжих овочах.

Вибір і підготовка продуктів

Склад упаковки з мексиканської сумішшю повинен бути постійним: стручкова квасоля, кукурудза, горошок, цибуля, морква і болгарський перець. Багато хто вважає: раз Мексика, то це використання пекучого перцю і пікантних спецій. Але в замороженому напівфабрикаті нічого подібного немає. У процесі приготування можна самостійно додати приправи і сіль за смаком.

Розморожувати мексиканську суміш не потрібно. Відразу можна приступати до тепловій обробці. Але якщо все ж відбувається розморожування, то готувати продукт потрібно відразу ж. Повторно відправляти суміш в морозилку не можна. Тому зручно зберігати її в окремих упаковках невеликого об’єму.

Інший варіант. приготувати мексиканську суміш самостійно і правильно її заморозити. Для цього потрібно відібрати свіжі овочі, почистити їх і помити. Порізати невеликими шматочками. Додати квасолю, кукурудзу і горошок. Перемішати і розкласти в порційні контейнери. Підписати дату і відправити в морозильну камеру.

легкий суп

Для приготування супу потріть моркву і наріжте цибулину. Поставте їх обсмажити в скляній вогнетривкої каструлі протягом 3 хвилин в мікрохвильовку, додавши столову ложку рослинної олії. Обережно дістаньте ємність (вона пекуча!) І влийте в неї літр окропу. Додайте сіль, по 150 грам заморожених стручкової квасолі і цвітної капусти. Поставте посуд в піч на 6-10 хвилин. Посипте готовий суп свіжою зеленню і подавайте з житніми сухариками.

Сіль потрібно взяти величезного помелу і не йодірованную.Взамен ступки дозволено застосовувати кавомолку, але скасувати, якщо це буде особлива кавомолка для спецій.

Заморені фаршировані овочі

Як приготувати мексиканські сирні коржики

Мексиканські сирні коржики дюже примітивно приготувати. Крім того, дане блюдо вразить вас своїм ніжним смаком. Покваптеся його зробити.

Пшеничне борошно, завчасно просіявши спільно з таким інгредієнтом, як розпушувач для тіста, об’єднайте з цукровим піском і сухим знежиреним молоком. Приправте дану суміш сіллю на свій смак, пізніше чого перемішайте її належним чином.

Склад «Мексиканської» овочевої суміші

Всі овочі проходять попередню процедуру бланшування, завдяки чому зберігають не тільки зовнішню привабливість, але і всі поживні властивості.

Класична «Мексиканська» овочева суміш обов’язково складається з п’яти інгредієнтів:

  • Солодкий перець. Овоч має яскравий неповторним смаком і масою корисних властивостей. Надає суміші особливу пікантність.
  • Кукурудза. Для суміші використовують стиглі зерна або молоді качани.
  • Квасоля. У складі «Мексиканської» овочевої суміші зазвичай присутній молода стручкова квасоля. При використанні звичайної червоної квасолі, боби попередньо відварюють до готовності.
  • Зелений горошок. Для складання суміші використовують горошок мозкових сортів молочної стиглості.
  • Морква. Незамінний інгредієнт більшості овочевих коктейлів. Морква прекрасно зберігається під час заморозки. Використовуються солодкі сорти: Амстердамська, Каротель паризька, Пармекс.

«Мексиканська» овочева суміш

«Мексиканська» овочева суміш. асорті з кукурудзи, квасолі, зеленого горошку, моркви і солодкого перцю. Овочевий коктейль гасять, відварюють, обсмажують. Використовують для приготування різних страв, в тому числі, і вегетаріанських.

Заморожена овочева суміш «Мексиканська» випускається в невеликих порційних пакетах по 350-500 г. Легко готується в домашніх умовах, зберігається 6.18 міс. в морозильній камері.

Існує кілька видів «Мексиканської» суміші, які відрізняються додатковими інгредієнтами. Крім основного складу в овочевому напівфабрикаті може бути присутнім: рис, гіркий перець, помідор, цибуля, зелень.

Існуючі технології виготовлення

Плитка і бруківка, яку ви могли бачити у сусідів, виготовляється за все за трьома технологіями: заливка в опалубку, вібролиття і вібропресування.

Під’їзна доріжка з імітацією тротуарної плитки методом штампування

Існує і техніка імітації тротуарної плитки, коли фактура створюється штампами на вологій бетонної поверхні. На перший погляд доріжка може бути схожою на мощених, але насправді це монолітна бетонна плита з усіма своїми недоліками. Придивившись до швах легко помітити, що вони невіддільні від плит і не здатні забезпечити відведення води в грунт. Тому якщо вам сподобався побачений на фото варіант з імітацією, рекомендуємо відтворювати його в класичною технологією, з окремих плит. В такому випадку ваша копія прослужить в 3-4 рази довше, ніж оригінал.

Читайте також:  Як зробити глину для ліплення своїми руками

Папрікаш, паелья, мексиканська суміш. своїми руками

Укладка плитки

Укладати готову плитку можна на пісок з сухим цементом, або на бетонний розчин. Для доріжки, для якої не передбачаються великі навантаження, підійде перший варіант. Другий же варіант необхідний, якщо передбачається сильне навантаження на доріжку, наприклад пересування по ній автомобіля.

Перш за все потрібно підготувати майданчик. Викопується котлован приблизно десять сантиметрів глибиною, в нього засипається невеликий граніт до середини глибини. Граніт ретельно утрамбовується. Поверх нього заливається піщано-цементний розчин. Пісок з цементом в такому розчині змішують в пропорції чотири до одного, а воду додають в обсязі, рівному обсягу цементу.

На залиту доріжку укладається плитка. Процедуру заливки і укладання слід виробляти по невеликих площах, приблизно по одному квадратному метру. Це необхідно, щоб домогтися рівномірності укладання.

Укладання пліткіІсточнік ibuildrussia.ru

приготування розчину

Для самостійного приготування робочого розчину на основі цементу рекомендується дотримуватися наступних пропорцій:

  • білого кольору цемент марки «М-500». 23% від загального обсягу;
  • дрібнозернистий річковий чистий просіяний пісок. 20% від загального обсягу;
  • гранітний чистий дрібнофракційний щебінь. 57% від загального обсягу;
  • чиста вода кімнатної температури. 40% від загального обсягу сухих компонентів;
  • рідкий пігмент в кількості 0,7 л на квадратний метр;
  • пластифікатор, що надає бетонної маси пластичність, в кількості 0,5% від загального обсягу цементу;
  • диспергатор, що забезпечує готової тротуарній плитці високий рівень морозостійкості, в кількості 90 г на квадратний метр.

Найкраще зарекомендували себе добавки-пластифікатори «Вестпласт», «Рlastimix-F», «Поліпласт СП-1», «Маster Silk» і «Суперпластифікатор С-3».

На першому етапі здійснюється ретельне перемішування піску з цементом і пластифікаторами. Потім в суміш додається гранітний щебінь, після чого заливається рідина. Диспергатори і фарбувальні пігменти розлучаються у воді, після чого вводяться в бетонний розчин.

Консистенція правильно приготовленого розчину досить щільна, але не кришиться і не розтікається.

Для змішування інгредієнтів застосовується бетономішалка, але альтернативним варіантом є використання стандартного будівельного міксера.

присадки

Як присадок розчину тротуарної плитки, застосовується три інгредієнта:

  • Пластифікатор, що поліпшує технічні характеристики вироби.
  • Затвердітель. інгредієнт, що сприяє прискоренню застигання бетону.
  • фарбувальний пігмент.

Часто, виробники ігнорують ці добавки, тим самим зменшуючи кінцеву вартість плитки, але насправді, це значно знижує технічні характеристики і зменшує термін експлуатації.

Як приготувати мексиканську суміш. мексиканська овочева суміш.

затвердітель

Прийнято вважати, що Затверджувачі для бетону використовують тільки при роботі в зимовий час, але це не так. Використання реагентів, які прискорюють застигання бетонної суміші, актуально і теплу пору року. Завдяки їм, готова плитка твердне значно швидше, що виключає її руйнування в процесі природного сушіння.

Крім того, використання цих присадок дозволяє значно прискорити процес виробництва.

Важливо! Застосовувати Затверджувачі потрібно дуже акуратно, і готувати суміш невеликими порціями, щоб уникнути застигання до того, як розчин буде використаний

Поетапне приготування розчину

Зараз ми розглянемо кілька варіантів правильного приготування розчину для виробництва тротуарної плитки. Почнемо з найпростіших способів і поступово будемо переходити до більш складним.

Бензопила або електропила. що вибрати для саду? 4 помилки при вирощуванні томатів в горщиках, які здійснюють майже всі господині Секрети вирощування розсади від японців, які дуже трепетно ​​ставляться до землі

Коли ви займаєтеся приготуванням розчину для виробництва тротуарної плитки в домашніх умовах, то необов’язково слідувати нормам, які рекомендуються для підприємств. Якщо дуже сильно старатися, то для виробництва цього матеріалу можна використовувати будь-який рецепт бетонної суміші. Кілька найбільш поширених наведемо нижче.

Приготування сухого цементно-піщаного розчину в пропорції 1: 1,5. Поступово до піску і цементу додаємо воду і доводимо суміш до консистенції густої сметани. Для кращого перемішування необхідно використовувати перфоратор або дриль, забезпечену насадкою «міксер». Коли потрібна консистенція буде отримана, її викладаємо в підготовлені форми.

Інший спосіб приготування суміші для тротуарної плитки. Необхідно взяти два відра піску і залити його шести літрами води, а потім ретельно все перемішати. Після цього потрібно в суміш додати два відра цементу.

Коли суміш готова, необхідно засипати ще п’ять відер піску, акуратно залити все водою, якої потрібно близько шести літрів. В результаті повинен вийти розчин густої консистенції, який не повинен прилипати до мастерку. Готову суміш необхідно перемішати протягом декількох хвилин, а потім завантажити в форму.

Якщо в готовий розчин в якості добавки вноситься пластифікатор, то властивості складу істотно розширюються. Склад набуває еластичність і стає більш стійким до низьких температур.

При додаванні пластифікаторів необхідно стежити за тим, щоб склад залишався густим. Коли суміш буде готова, її розподіляють за формами, а потім за допомогою вібрації формують плитки.

Щоб підвищити міцність розчину, до складу необхідно додати щебінь, відсів або мікрокремнезём. В цьому випадку необхідності в перфораторі немає. Якщо для розмішування використовувати міксер, то поломки не уникнути. Найкраще користуватися лопатою. Щоб полегшити собі завдання з приготування суміші, можна скористатися бетономішалкою.

Якщо тротуарну плитку планується виготовляти в виробничих масштабах, то більш відповідально необхідно підходити до приготування бетону. Потрібно заздалегідь ознайомитися з нормами державного стандарту і при приготуванні суміші дотримуватися цих параметрів. З особливою ретельністю необхідно підходити до відбору матеріалу.

Також важливо враховувати марку цементу, яка повинна бути не нижче М500 і не містити добавки. Щебінь для приготування суміші необхідно використовувати гранітний, фракція 5-10 мм

Добавки необхідно використовувати без економії.

Для фарбування краще всього застосовувати імпортний колір німецького або виробництва Чехії. Якщо вибір припав на користь барвника вітчизняного виробництва, то закладка повинна бути збільшена на 80%. Дозування цементу і барвників змінювати не можна, інакше це вплине на якісні характеристики тротуарної плитки, її колір буде непостійним.

пластифікатор

Це особливий полімер, який додають в бетонні розчини для поліпшення його якості. Він робить суміш більш пластичної і виганяє бульбашки повітря, які скупчуються всередині суміші.

Цікаво! Використовуючи в домашньому виробництві якісний пластифікатор, можна обійтися без вібростола. Це значно прискорює процес виготовлення.

Крім цього, пластифікатор впливає на якість готового бетону:

  • Перешкоджає утворенню тріщин на плитці.
  • Чи не дає волозі проникати всередину вироби.
  • Нейтралізує солі і перешкоджає появі плям на поверхні.
  • Робить поверхню виробу більш гладкою і глянсовою.

Особливості приготування пластифікатора

Слід пам’ятати про те, що про приготування пластифікатора потрібно подбати заздалегідь. Робиться це в такий спосіб. Пластифікатор С-3 засипається в підігріту до 40 градусів воду. Тут необхідно дотримуватися пропорції 1: 2. Потім він перемішується протягом 15 хвилин перфоратором з насадкою «міксер». Коли перемішування буде закінчено, розчин необхідно залишити на деякий час.

Найкраще займатися приготуванням розчину ввечері. Вранці, коли почнеться приготування бетонної суміші, буде досить перемішати протягом 15 хвилин суміш, після чого її може використовувати.

Всі матеріали, які будуть використовуватися для приготування бетонної суміші, необхідно розташувати в крокової доступності. Бажано заздалегідь визначитися з тим, скільки мірних ємностей буде використовуватися для кожного компонента суміші.

Робоче місце повинно бути обладнане таким чином: цемент, пісок і щебінь висипають на листи металу, які укладені навколо бетонозмішувача на відстані маху. Поруч же розташовують ємність, яку завчасно необхідно наповнити водою.