Яке дерево підходить для обробної дошки

Розміри і форми обробних дощок

Дерев’яні обробні дошки поділяються на певні види, які відрізняються розмірами і зовнішнім виглядом. Дошки можуть бути невеликими. На таких зручно нарізати буханець і дрібні овочі. Великі пристосування відносяться до категорії професійних і використовуються для оброблення м’ясних туш.

Найзручнішими габаритами прийнято вважати 40см х 30см або 35см х 25см. Такі дошки вважаються класичними. Але в продаж надходять і нестандартні варіанти. Вони також відрізняються різноманіттям форм.

До самим звичним відносяться круглі, прямокутні, овальні й квадратні зразки. Але зараз можна зустріти і хитромудрі фігурки, схожі на звіряток, що нагадують овочі і фрукти, квіти і грибочки.

Але основною властивістю дошки обробною повинен бути не її зовнішній вигляд, а зручність у використанні. Краса і дивовижний дизайн повинні відійти на другий план. Зустрічаються екземпляри з малюнками, випалюванням і декупажем. Це буде радувати око, але ніяк не відбитися на її функціональності.

2 Zeller

Найміцніші матеріали
Країна: Німеччина
Середня
Рейтинг (2019): 4.8

Zeller пропонує одні з найдорожчих дощок з найбільш щільного дерева для нарізки будь-яких продуктів. Виріб відрізняється довгим терміном служби і високою щільністю, завдяки чому не деформується, не вбирає вологу і запахи. Воно легко миється, не робить згубного впливу на ножі. Зворотний бік має металеві ніжки, які не ковзають на столі. Матеріал має антимікробні властивості, практично не боїться вогкості.

недоліки

Мінуси дерев’яних виробів:

  • негігієнічний матеріал;
  • швидко вбирають запахи;
  • згодом деформуються, стають увігнутими;
  • вимагають ретельного догляду;
  • псуються від миючих засобів.

Недоліки скляних моделей:

  • неприємні звуки при нарізці продуктів;
  • легко б’ються.

Мінуси пластикових дощок:

  • не люблять високих температур;
  • екологічна небезпечність;
  • виділення токсичних речовин.

Плюси і мінуси

Одним з головних переваг дерев’яних дощок можна назвати їх екологічність. Але це справедливо лише по відношенню до виробів з цілісного шматка деревини. Якщо говорити про склеєних варіантах, то вони являють собою зафіксовані відносно один одного дерев’яні ламелі. Такі вироби апріорі не можуть називатися екологічними, адже мають в складі клей.

Дерев’яні вироби характеризуються міцністю, надійністю, стійкістю.

Існують спеціальні види торцевих дощок, які виконані з дерева і переносять навіть рубку м’яса, удари металевим молотком. Втім, навіть звичайнісінька версія з деревини не боїться ударів ножем. Вона не розколеться і не пошкодиться, якщо впаде з висоти. Такий кухонний аксесуар підходить для щоденного застосування.

На відміну від скляних і керамічних аналогів, дошки з дерева не затуплівают ножі. А стукіт ножа про деревину не дратує (як, наприклад, скрип ножів об скляні поверхні дошки), він практично непомітний.

Повертаючись до питання про екологічність виробів, варто відзначити, що (незалежно від виду) вони такими і виглядають. Багато хто використовує дерев’яні дошки в якості прикраси для кухні або їдальні, оскільки натуральна деревина вносить в інтер’єр затишок і благородство. Важливо, що ціновий діапазон також різний. від досить демократичних за вартістю до більш дорогих варіантів.

З плюсів можна також сказати про велику кількість розмірів, форм вироби.

Серед дерев’яного асортименту без великих труднощів можна знайти як величезні дошки для оброблення тесту, так і невелику начиння для буханкаа. Крім того, сьогодні великою популярністю користуються сервіровки дошки з дерева, на яких не ріжуть, а подають страви. Найчастіше це буханець, пироги, піца, але можуть бути і шматки м’яса із зеленню і овочами.

Як і будь-який виріб, дерев’яні дошки мають недоліки. В першу чергу, це гігроскопічність матеріалу. Будь-яка деревина в більшій чи меншій мірі вбирає воду, сік від продуктів і т. Д. Природно, це призводить і до вбирання запахів, тому дерев’яну дошку слід мити після кожного використання.

Однак, і надмірне миття (особливо замочування вироби) здатне привести до псування деревини, зокрема, деформації вироби.

Дерев’яні дошки вимагають особливого догляду, наприклад, їм протипоказана мийка в посудомийній машині.

критерії вибору

При виборі важливо враховувати, з якої породи деревини зроблена дошка. Один з кращих варіантів. дуб або акація. Наступний критерієм будуть особливості дошки: зроблена вона з цільного шматка або є склеєний аналог.

Дошки великих розмірів краще вибирати склеєні, оскільки вони менше схильні до деформації.

Якщо плануєте рубати на дошці м’ясо, вибирайте торцеві. Більш дрібні дошки можуть бути з цільної деревини. Розміри вироби визначайте призначенням.

Якщо вибір припав на вироби з хвої, варто купувати найбільш якісний (і зазвичай дорожчий) варіант. В такому випадку можна застрахувати себе від виділення смоли. Не слід використовувати одну і ту ж дошку для всіх продуктів. Як мінімум, потрібно 3 вироби: для сирого м’яса, овочів і зелені, буханкаа.

Якщо плануєте нарізати сир, краще також придбати окрему дошку: цей продукт настільки ніжний і так легко вбирає смаки і запахи, що не готовий «ділити» дошку з іншими видами їжі.

Якщо прийнято рішення вибрати і придбати відразу кілька виробів, то є сенс шукати набір виробів на підставці. Як правило, його покупка обійдеться дешевше, ніж придбання аналогічної кількості кухонних предметів. Та й виглядати комплект буде в єдиному стилі. Нарешті, важливо звернути увагу на зовнішній вигляд начиння, адже дошки повинні підходити до загального інтер’єру кухні або їдальні.

3 Набір гнучких обробних дощок «Fissman»

Повний комплект за вигідною ціною
Країна: Росія (проводиться в Китаї)
Середня
Рейтинг (2019): 4.6

Кращі обробні дошки для кухні з дерева

Рекомендації по вибору

  • Бічна поверхня. перший фактор. Такі моделі робляться з цілісних частин дерева або ж зі склеєних брусків. Перший варіант безумовно бажаний до покупки, так він механічно краще, ніж склеєний варіант.

Важливо! У клеєного варіанту є один плюс, він менше деформується при митті, але якщо ви не хочете раптом побачити шматки клею в їжі, беріть перший варіант.

  • Товщина. Тут керуйтеся таким правилом: чим товще, тим краще. Найдовше служать 3-4 сантиметрові предмети.
  • Розмір. Тут вже самі вибирайте, для чого вам потрібна дошка: буханець. значить менше, м’ясо. значить якомога більше, все просто.

Важливо! Але є і свої мінуси, з часом на поверхні із пластику з’являється багато подряпин через ножа, на відміну від дерев’яних, в цьому плані вони поступаються.

З якого дерева роблять обробні дошки?

дерево

Краще дошки. це ті, виготовлені з природних матеріалів і різних порід дерева. Дерев’яні моделі залишаються як і раніше актуальними і найбільш затребуваними. Але щоб предмет щоденного вжитку не зіпсувався дуже швидко, треба знати про те, з якого дерева роблять обробні дошки, і яке ж краще дерево для обробної дошки. Розглянемо різні варіанти.

дерево, підходить, обробної, дошки

силікон

Скляні, мармурові та сланцеві

У цих дощок можна виділити такі загальні риси:

  • НЕ покриваються плямами;
  • не залишається на їх поверхні і подряпин.

Але ножів вони дуже вже не подобаються. Використовувати їх рекомендується для замішування тіста або сервіровки.

Догляд за ними дуже простий. протираєте милом, далі дезінфіціруете. Приклад розчину: змішайте дві частини оцту з однією води. Розпорошите і протріть ганчіркою.

Тепер ви знаєте, з якого дерева роблять обробні дошки, переходимо до рекомендацій і моментам, на які треба звернути увагу при виборі начиння.

Скільки треба дощок будинку?

Обробних дощок на кухні повинно бути декілька:

  • одна. для м’яса і птиці;
  • друга. для риби;
  • третя. для овочів;
  • ще одна. основна, для різання буханкаа.

Важливо! Це дуже важлива річ, так як з крові м’яса або риби, або птаха можуть потрапити бактерії в основну їжу, буханець, овочі, сири, ковбаси та інше.

Так, за такої кухонним начинням теж треба доглядати час від часу, так як з’являються в’їдаються запахи, тріщини, подряпини та інше.

Також якщо у вашому будинку час від часу з’являються комахи, то обробні дошки повинні ретельно митися до використання і після нього! Крім того:

  • Щоб на матеріалі не з’являлися тріщини, зрідка протирайте її рослинним маслом.
  • Від неприємних запахів позбавить сіль з часточкою лимона.
  • Не зберігайте предмети їх притиснувши один до одного.
  • Для просочення матеріалу такої кухонного начиння застосовуйте вазелінове масло або бджолиний віск. їх можна знайти в аптеці. Наносите на суху дошку, через кілька годин протріть від надлишку.
  • Прибрати глибокі порізи вам допоможе наждачний папір і трохи вашої сили. Тріть наждачним папером, потім відполіруйте дрібні вади, вимиває з милом і промаслюється.
  • Якщо ваша дошка погнулися або ще щось в цьому роді, поступайте таким чином: на проблемне місце кладете тканину і прасуєте праскою. Повторюйте до усунення вади.
  • Після всіх процедур бажано вішати, а не класти.

різновиди

Обробні дошки діляться на два види. торцеві і бічні:

  • Торцева. дошка, волокна якої розташовуються поперечно в ставленні до лезу ножа, виконана вона з деревини.
  • Бічна, волокна якої розташовані паралельно. Така модель легше і дешевше торцевої, зате торцеві, в свою чергу, більш довговічні і спокійні до леза ножа, тому що ріжучакромка менше зношується.

Скляні, мармурові та сланцеві

У цих дощок можна виділити такі загальні риси:

  • НЕ покриваються плямами;
  • не залишається на їх поверхні і подряпин.

Але ножів вони дуже вже не подобаються. Використовувати їх рекомендується для замішування тіста або сервіровки.

Догляд за ними дуже простий. протираєте милом, далі дезінфіціруете. Приклад розчину: змішайте дві частини оцту з однією води. Розпорошите і протріть ганчіркою.

Тепер ви знаєте, з якого дерева роблять обробні дошки, переходимо до рекомендацій і моментам, на які треба звернути увагу при виборі начиння.

красиві скляні

Порівняно недавно на ринку з’явилися скляні обробні дошки для кухні. Які краще вибрати варіанти, залежить від оформлення інтер’єру. Вони досить стильно виглядають і стануть прикрасою. До того ж вони не вбирають запахи і не дряпаються. Вони стійкі до температури і можуть використовуватися як підставки під гаряче. Мити їх просто. Але у них більше мінусів, ніж плюсів. Вони дуже туплять ножі через свою твердості. До того ж звук металу по склу буквально «ріже» нерви. Це досить крихкий предмет, який може розбитися при падінні. Перед покупкою потрібно подивитися, чи є гумові ніжки на нижній стороні. Якщо їх немає, то дошка буде ковзати і буде незручна у використанні.

Крок перший: готуємо основу дошки

В даному проекті обробна дошка складається з трьох склеєних деталей.

  • провести дошки через фуганок, домігшись ідеальної рівності країв;
  • прогнати через стругальний верстат, щоб вирівняти поверхню.

Склеювати на підготовчому етапі дошки не потрібно. Зрозуміло, для виготовлення кухонного аксесуара можна використовувати і цільні широкі дошки, в цьому випадку даний крок потрібно пропустити.

З якого дерева роблять обробні дошки

Мабуть, сьогодні не знайти господинь, які б не користувалися обробними дошками. Ці пристосування є невід’ємним атрибутом будь-якої кухні і чудовими помічниками кухарів.

На них роблять безліч корисних дій: подрібнюють овочі і фрукти, рубають м’ясо, ріжуть сир і ковбаси, шаткують капусту, мельчат цибулю і моркву. Вони, перш за все. гарант того, що стіл або інша обробна поверхню, які стоять великі гроші, залишаться цілими і неушкодженими.

Тільки якісна і хороша обробна дошка може зробити легким і швидким приготування їжі. Будь-яка торгова точка вам запропонує на вибір сотні варіантів дощок, і часто зробити правильний вибір досить складно.

Розміри і форми обробних дощок

Дерев’яні обробні дошки поділяються на певні види, які відрізняються розмірами і зовнішнім виглядом. Дошки можуть бути невеликими. На таких зручно нарізати буханець і дрібні овочі. Великі пристосування відносяться до категорії професійних і використовуються для оброблення м’ясних туш.

Найзручнішими габаритами прийнято вважати 40см х 30см або 35см х 25см. Такі дошки вважаються класичними. Але в продаж надходять і нестандартні варіанти. Вони також відрізняються різноманіттям форм.

До самим звичним відносяться круглі, прямокутні, овальні й квадратні зразки. Але зараз можна зустріти і хитромудрі фігурки, схожі на звіряток, що нагадують овочі і фрукти, квіти і грибочки.

Але основною властивістю дошки обробною повинен бути не її зовнішній вигляд, а зручність у використанні. Краса і дивовижний дизайн повинні відійти на другий план. Зустрічаються екземпляри з малюнками, випалюванням і декупажем. Це буде радувати око, але ніяк не відбитися на її функціональності.

Штучний камінь

Дошки з акрилового каменю. теж новинка ринку. Вони витримують високу температуру, що не дряпаються, легкі в зверненні. Але різка на них затупляє будь-які, навіть супергострий ножі. До того ж вартість такого атрибута буде не маленькою.

Які обробні дошки найкращі, вирішує кожен для себе сам, тому що однозначної відповіді не може дати навіть професіонал.

Характеристики обробних дощок

Деякі господині наївно вважають, що найкраща обробна дошка виготовляється з цільного дерев’яного шматка. Хочеться відзначити, що такі вироби практично не виготовляються.

Справа в тому, що цільні шматки дерева не підходять для цих цілей. Будь-яка деревина при сушінні може потріскатися і покоробитися. І якщо все таки дошку зробити цільної, то, як тільки ви її помиєте під водою, її застосування в подальшому будемо безглуздим заняттям через свого пошкодженого виду.

Звичайно ж, існують і винятки. Наприклад, махагони. червоне дерево, яке при попаданні вологи не втрачає своїх властивостей і параметрів. Але з нього дошки робити недоцільно, хіба що повісити їх на стінку для краси.

Придбані в торгових точках дошки можуть швидко потріскатися. Це говорить про те, що при їх виготовленні був порушений технологічний процес. Практично всі обробні дошки мають вигляд тонких дерев’яних смужок, іменованих ділянками. Чим менше товщина смужки, тим якісніше буде виріб.

При дотриманні технології виробництва, склеєні дошки будуть мати достатню міцність і цілісністю, незважаючи на безліч складових.

красиві скляні

Порівняно недавно на ринку з’явилися скляні обробні дошки для кухні. Які краще вибрати варіанти, залежить від оформлення інтер’єру. Вони досить стильно виглядають і стануть прикрасою. До того ж вони не вбирають запахи і не дряпаються. Вони стійкі до температури і можуть використовуватися як підставки під гаряче. Мити їх просто. Але у них більше мінусів, ніж плюсів. Вони дуже туплять ножі через свою твердості. До того ж звук металу по склу буквально «ріже» нерви. Це досить крихкий предмет, який може розбитися при падінні. Перед покупкою потрібно подивитися, чи є гумові ніжки на нижній стороні. Якщо їх немає, то дошка буде ковзати і буде незручна у використанні.

Дерево або пластик?

Співробітники з американської лабораторії провели дослідження, яка обробна дошка краще: дерев’яна або пластикова. В результаті з’ясувалося, що, коли поверхня гладка, обидва варіанти досить гігієнічні і придатні до вживання. Але поява дрібних тріщин суттєво змінило картину. У дерев’яних зразках мікроби гинули після обробки і просушування. А ось в пластиці вони не витравлюють нічим і продовжували розмножуватися. З подряпинами такі дошки стають небезпечними для здоров’я. До речі, в американських закладах громадського харчування заборонено використовувати пластикові дошки незалежно від складу.

різноманітність матеріалів

Сьогодні сучасні виробники пропонують кухонне приладдя різного складу і ціни. У тому числі і обробні дошки. Які краще вибрати, щоб довше служили, були безпечні для здоров’я, що не тупили ножі і відповідали заявленій на ціннику вартості? Кожен матеріал має свої плюси і мінуси. Їх потрібно уHonor, вибираючи обробні дошки для кухні. Які краще. вирішувати господині.

пластик

Гладка поверхня пластику може ковзати по поверхні столу, що не дуже зручно при обробленні продуктів. На них не можна ставити і обробляти гарячі страви. Згодом на пластиці утворюються тріщини, в яких накопичуються і розмножуються бактерії, чому з’являються неприємні запахи. Такий виріб потрібно викидати.

Зараз випускаються гнучкі дошки з пластику. Вони зручні у використанні, недорогі. Але термін їх служби обмежений. Вони швидко приходять в непридатність.

Щоб продовжити термін служби пластику, виробники випускають багатошарові дошки. Коли верхній шар приходить в непридатність, його можна підчепити гострим предметом і зняти. Дошка знову буде як нова. Товщина шарів близько 2 мм, при тому що вся пластина. близько 5 см.

Штучний камінь

Дошки з акрилового каменю. теж новинка ринку. Вони витримують високу температуру, що не дряпаються, легкі в зверненні. Але різка на них затупляє будь-які, навіть супергострий ножі. До того ж вартість такого атрибута буде не маленькою.

Які обробні дошки найкращі, вирішує кожен для себе сам, тому що однозначної відповіді не може дати навіть професіонал.

Обробні дошки: які краще, особливості вибору та рекомендації

Жодна кухня. ні домашня, ні професійна. не обходиться без обробних дощок. За допомогою цього нехитрого пристосування зручно обробляти продукти, зберігаючи поверхню столу від подряпин і забруднень. Нарізку можна переносити до плити, не боячись розсипати по дорозі. З давніх-давен люди використовували дерев’яні дошки, які випилювали з різних порід дерева. Але розвиток технологій призвів до того, що зараз ці кухонні атрибути роблять з найрізноманітніших матеріалів. Пластик, дерево, штучний камінь, скло. все це використовується у виробництві. Питанням, з якого матеріалу краще обробна дошка, задається кожна господиня перед покупкою.

Догляд за дерев’яними дошками

Незалежно від обраного матеріалу, за дощечкою потрібно доглядати, щоб вона прослужила якомога довше. Після покупки бажано змастити її мінеральним або лляною олією. Повторити цю процедуру кілька разів протягом доби. Потім потрібно промити і висушити. Для дезінфекції їх можна обтирати лимонним соком або оцтом раз в тиждень. І ще: дерев’яні дошки краще зберігати на повітрі, а не в закритому ящику.

Класика. дерев’яні дощечки

Традиційний і найпоширеніший матеріал. дерево. Такі пристосування універсальні. підходять для оброблення овочів, фруктів, м’яса, риби, буханкаа і інших продуктів. При роботі дошка не ковзає по столу, а нарізані припаси НЕ елозят по поверхні. Цей аспект знижує ризик порізів і травм. До того ж дерев’яна поверхню дбайливо ставиться до ножів, які не затуплена їх заточку. Це дозволяє довше служити кухонного інвентарю. Але сортів деревини багато, а яке дерево краще для обробної дошки, залежить від властивостей матеріалу. На упаковці має бути вказано, з якого сорту зроблений той або інший предмет кухонного начиння.

Дуб. найміцніше і тверде дерево. Воно не тріскається, не деформується, не вбирає запахи. З давніх-давен його використовували в кораблебудуванні, тому що він не боїться вологи. Це один з кращих варіантів дерев’яних обробних дощок. Але такий атрибут в кухні буде досить важкуватий, та й ціна такої продукції не буде низькою.

Акація тверда, не поглинає запахи, стійка до вологи. Але теж досить недешево коштує.

Гевея, або каучукове дерево, визнаний в світі матеріал для обробних дощок. Вони щільні, стійкі до води і запахів. Та й ціна у них досить демократична.

Сосна і береза ​​- поширені породи деревини, але для кухонного приладдя вони занадто м’які. Вони вбирають запахи, кришаться під гострим лезом і деформуються до такого ступеня, що можуть растрескаться. Цей варіант недорогий, але і недовговічний.

Бамбук. матеріал, з якого роблять гарні і практичні обробні дошки, які краще будуть виглядати в кухні, адже це відмінне декоративна прикраса. Вони мають ряд переваг: стійкі до стирання, практично не дряпаються, не вбирають вологу і запахи. Але є один суттєвий мінус. Бамбук. рослина трав’яниста і не володіє цілісною деревиною. Дошки виготовляють з тонких смужок, склеєних між собою. І від якості клею залежить придатність матеріалу до використання на кухні. Якщо використовувався склад на основі формальдегіду, то такий виріб краще навіть не купувати, тому що ця речовина, потрапляючи в організм, викликає важкі отруєння. До того ж воно здатне накопичуватися в органах і тканинах. Склад клею на упаковці, на жаль, не вказується.