Які бувають плити для приготування їжі

Table of Contents

Установка плити на піч своїми руками

Процес установки слід почати з вивчення цього питання на спеціалізованих сайтах, а тільки потім приступати до роботи.

Правила експлуатації та догляд

Акуратне відношення до виробу збільшить термін експлуатації.

  • Правильна перша топка. Запорука довговічності настилу. Необхідно поступово розпалювати (спочатку стружка і маленькі поліна) топку, і дати охолонути протягом декількох годин.
  • Слід виключити механічні пошкодження: відколи, подряпини.
  • Під час зберігання плити може з’явитися іржа. Не варто її здирати або намагатися прибрати іншими способами. Вона зникне в процесі експлуатації.
  • Не варто перевантажувати пристрій.
  • Необхідно стежити за тим, щоб волога не потрапляла на розігрітий настил.

При правильній експлуатації і належному догляді ваша плита послужить не один рік.

На цегляну піч

Установка вручений плити на цегляну піч вимагає деяких зусиль. Як правильно встановити плиту на цегляну піч?

Слід дотримуватися наступних рекомендацій:

    Не варто вмуровують плиту впритул. Потрібно залишити зазор в 5 міліметрів по периметру панелі. Адже при нагріванні чавун має властивість розширюватися, а завдяки такій установці цегляна піч не буде руйнуватися.

Яка краще. Сталева або чавунна?

Варильна плита для печі виготовляється з чавуну або металу. Який же продукт має більше плюсів: плита для печі чавунна або сталева?

  • Міцність і довговічність. Чавунна плита надійно прослужить вам не одне десятиліття.
  • Тепловіддача. За рахунок наявності деяких хімічних речовин у складі чавуну, що використовується для лиття листів, він має кращі фізичні характеристики, в порівнянні зі сталлю.
  • Стійкість до деформації і корозії.
  • Стійкість до перепадів температур. За рахунок цього чавунна панель для печі зберігає свій первинний зовнішній вигляд протягом усього використання.

Деякі виробники акцентують увагу ще на деякі переваги чавуну в порівнянні зі сталлю: чавун не так сушить повітря. Вам не доведеться використовувати зволожувачі повітря або інші пристрої для збереження вологості в приміщенні.

Основними перевагами сталевих плит є:

  • Швидке нагрівання. Буквально через пару хвилин поверхня нагрівається до потрібної температури. Але і остигає така плита значно швидше, ніж чавунна.
  • Невелика вага. Зазвичай сталеві плити важать в десять разів менше чавунних. Це дозволяє здійснити швидку установку, не докладаючи особливих зусиль. Але за рахунок маленького ваги, такі вироби здатні витримати невеликий вантаж. Якщо ви будете використовувати досить важку посуд, краще віддати перевагу чавунній плиті.
  • Невелика вартість. Ціни на чавунні плити для печі більше, ніж на плити зі сталі. Але і термін їх експлуатації значно вище.

Збірні плити

Ці конструкції являють собою лист з чавуну і кілька круглих деталей різного характеру. Чавунні кільця для печі вставляються один в одного подібно пазли. За рахунок того, що поверхні мають зазори, метал не деформується під впливом високих температур.

А різні діаметри кілець дозволяють максимально швидко приготувати їжу в різній посуді. Адже для нагріву великої каструлі води ви можете скористатися колом найбільшого діаметра, а залізну кружку зручніше поставити на найменшу деталь.

Огляд чавунних настилів

  • Пілсен (HTT) Плита 3А. Матеріал: чавунне литво. Колір чорний. Розмір: 985 x 650. Діаметр конфорок: Ø 32, 393 мм. Вага: 51 кг. Ціна. Від 49 тисяч руб.
  • Плита 2-х конфорочна «Русское лиття». Плита чавунна пічна 710х410. Маса: 25,08 кг. Ціна. Від 3000 руб.
  • Плита 2-х конфорочна «Р». «Пічне литво Росія». Чавунна плита для печі 700 см на 400 см. Вага: 25 кг. Ціна від 3 тис. Руб.
  • Чавунна плита для казана H2521 «Пічне литво HALMAT». Розміри: 505 × 455. Маса: 21 кг. Ціна від 15 000 руб.
  • ПЛИТА 5А SVT 301. Виробник SVT. Розміри: 460 х 700. Ціна 0т 17 000 руб.

До змісту

Цілісні плити

Чавунний лист для печі з цільної поверхнею або конфорками стандартного діаметра відноситься до розряду цілісних настилів. За рахунок цілісності конструкції зазорів на звуження і розширення металу вони не мають.

Ця особливість зменшує практичність і довговічність таких виробів. Але вони мають і свої переваги. Легка установка і порівняно низька ціна за рахунок спрощеності конструкції подобається багатьом покупцям.

Вибір і установка чавунної плити для печі

Більшість людей для приготування їжі використовують газові та електричні плити. Але як же готувати на дачі або в приватному будинку, де не завжди є можливість встановити такі пристрої. А обігрів приміщення і приготування їжі відбувається на печі?

Вихід є. Чавунна плита для печі (інші назви: чавунний настил, чавунна варки поверхня). Вона послужить не тільки для приготування кулінарних шедеврів, а й стане гідною прикрасою інтер’єру.

Це лист металу, який розташовується зверху печі і виконує дві функції:

  • Вручений панелі для приготування їжі або нагріву води;
  • Обігріву приміщення.
Читайте також:  Кладка Цегли В Одну Цеглину Відео

Газова плита без духовки

Основним елементом на будь-якій кухні є плита, яка дозволяє швидко і в будь-який момент приготувати гарячу страву (відварне, смажене, запечене). Останнім часом найбільшою популярністю користуються пристрої без духової шафи. Їх відрізняють компактні розміри, зменшення споживання газу, електроенергії, економія простору. Виробники представляють широкий вибір варильних панелей. Знайомимося з вимогами до устаткування, як правильно вибрати підходящий варіант.

Важливо! Такий тип плити не призначений для запікання, приготування випічки.

Плюси і мінуси газових плит без духовки

Якщо ви користуєтеся подібним пристроєм, то знаєте про очевидні переваги техніки:

  • Компактність і невелику вагу;
  • Простота установки і використання;
  • Автомат-контроль за станом пальника, інтенсивності вогню;
  • Час приготування скорочується в кілька разів;
  • Не потрібно підключення до електромережі;
  • Невисока вартість.

До недоліків конструкції відносять неможливість приготувати запечені страви, робити випічку, поява жирового нальоту на зовнішньому корпусі, більш ретельний догляд і чищення. Невеликі пристрої можуть легко від’їжджати убік, неякісне покриття (емаль, пластик) швидко ламаються, з’являються тріщини, потертості.

Які бувають плити без духовки?

Панель для приготування їжі є металеву основу з 2-5 конфорками, що працює від мережі, газового балона, трубопроводу. Розрізняють різний дизайн за розміром в залежності від призначення, експлуатаційного навантаження, оформлення приміщення. Відсутність духовки дозволяє монтувати на робочій поверхні квадратні, прямокутні, овальні, кутові пристрою. Бувають вбудовані та накладні, що працюють від газу і електромережі, що виготовляються з різних матеріалів.

Поради щодо вибору плит без духовки

При покупці варильної панелі фахівці рекомендують звертати увагу на наступні моменти:

  • По-перше, необхідно визначити тип плити (газ, електрика) в залежності від потреб господарства, проведених комунікацій. Якщо використовується газовий балон, потрібно знати техніку безпеки по його експлуатації.
  • Накладки набувають в більшості випадків для дачних будинків, сільській місцевості, де немає прокладеного газогону. Підійде такий варіант невеликим сім’ям, одиноким людям, які рідко готують.
  • При виборі враховують легкість монтажу, які будуть потрібні додаткові матеріали, відповідність кухонного гарнітуру, сумісність зі стільницею за кольором, формою.
  • Для установки буде потрібно спеціальні навички, можна скористатися послугами професійних будівельників з гарантією якості робіт.
  • Найпоширеніший вид плит на 2-4 конфорки, зручно, практично, комфортно.
  • Приділіть особливу увагу матеріалу, з якого виготовлена ​​накладка. Сталь найбільш практична при транспортуванні, експлуатації, емальований поверхню легка в чищенні, має гарний вигляд.
  • Матеріал решіток повинен бути виготовлений з чавуну (більш надійний і довговічний), стали (не володіють достатньою міцністю, деформуються, прогинаються при навантаженнях, високих температурах).
  • У паспорті пристрою обов’язково вказують потужність. Чим вище показники, тим швидше приготується їжа.
  • Наявність додаткових функцій: електрозапалювання, газ-контроль, п’єзоелемент, автоматичне регулювання інтенсивності полум’я.

Електричні плити: конфорки

Електроплити мають різну кількість і розташування конфорок, які відрізняються розмірами і формою. Для швидкого нагріву, діаметр дна посуду повинен збігатися з розміром конфорки і бути рівним. Існують 4-7 рівнів регулювання нагріву:

  • Конфорка середньої потужності (чавунна) розігрівається до 10 хв;
  • Конфорка швидкого розігріву нагрівається за 6-7 хв при максимальній потужності;
  • Потужні конфорки (часто в склокерамічних і з емалевим покриттям плитах) виділяються на поверхні червоною плямою або пунктиром, розігріваються за 1 хвилину;
  • Допоміжні конфорки змінюють зону нагріву. Площа нагріву різних діаметрів регулюється натисканням кнопки або поворотом регулятора;
  • На круглій / овальної зоні розширення конфорки готуються страви у специфічній посуді (наприклад, утятніце);
  • Індукційні конфорки точно регулюють нагрів. У процесі приготування гріється дно посуду, при цьому конфорки залишаються холодними. Ідеально підходять для чавунної, сталевий і емальованого посуду.

Яка кухонна плита краще: типи плит

Основу сучасної кухні становить трикутник. Холодильник, мийка і плита.

Кухонні плити поділяються на три групи за способом нагріву:

  • Електричні;
  • Газові;
  • Комбіновані.

Бувають декількох видів:

  • Окремо
  • Стоять;
  • Вбудовуються.

Вбудовувані кухонні плити поділяються на дві частини:

Яка кухонна плита краще, як правильно вибрати. Основні питання в пошуку побутового приладу для комфортного та економічного використання.

Електрична плита. Плюси і мінуси

  • Вручений поверхні;
  • Духової шафи.

Варильна поверхня визначає тип електричної плити:

  • Класичні (звичайні) електроплити;
  • Стеклокерамические;
  • Індукційні.
  • Підлогові;
  • Настільні;
  • Вбудовані.

Які бувають кухонні плити

  • Газові плити з газовими духовками;
  • Газові плити з електричними духовками;
  • Електричні плити з електродуховкою і чавунними конфорками;
  • Електричні плити з поверхнею зі склокераміки;
  • Комбіновані плити з газовими та електричними конфорками і духовими шафами;
  • Індукційні плити.

Враховуйте можливості підключення кухонної плити у вашій квартирі до джерела нагріву, вибираючи певний тип побутового приладу.

Газова плита. Типи газових плит

Типи газових плит залежать від використовуваного газу.

  • Плити, що працюють на природному газі;
  • Плити, які споживають скраплений газ (з балонів).

Основна частина приладу складається з варильної поверхні, на якій розташовані від 2 до 6 конфорок, духовки або без неї. Поверхня і деталі плити (крім задньої поверхні) покриваються емаллю різних квітів або виготовляються з нержавіючої сталі. Висота газових плит 85 см (згідно зі стандартною висоті кухонної стільниці), ширина. 50-90 см, глибина від 50 до 60 см. Пальники забезпечують рівномірний розігрів духовки до температури 285-300 ° C не більше ніж за 25 хв.

бувають, плити, приготування
  • Швидкий розпал;
  • Можливість використання багатьох видів посуду;
  • Дешевше електричних на 10-20% (якщо порівнювати плити одного класу і виробника);
  • Зручно готувати їжу і регулювати температуру;
  • Швидкість приготування займає менше часу, оскільки температура відкритого полум’я вище температури електричного Тена.
  • При горінні спалює кисень, виділяючи вуглекислий газ;
  • Небезпека вибуху газу;
  • В духових шафах погано регулюється температура, неможливо поставити точну температуру;
  • Закопчене на предметах, розташованих близько від пальників через домішок використовуваного газу.

Газова плита економічніше електричної, оскільки споживання електроенергії обходиться користувачеві дорожче, ніж газ. Вимоги до якості електропроводки в будинку є жорсткими і безкомпромісними. Додаткові функції у газових плит забезпечують комфорт і безпеку в застосуванні: випускаються моделі, оснащені функціями газ-контролю духовки, електро-, авто-підпалу духовки і поверхні, з самоочищаються покриттями духовки і декількома видами нагріву.

Читайте також:  Як дізнатися модель газової плити гефест

Класична (звичайна) електрична плита

Матеріал поверхні електричних плит різниться як:

  • Емаль буває різного кольору, не дорога за вартістю, легко відмивається;
  • Склокераміка має стильний дизайн, легко миється. Але скло дряпається і тріскається при попаданні рідини на поверхню. Вимоглива до посуду;
  • Нержавіюча сталь дорожче емальованого покриття. Алюмінієвий сплав не тьмяніє, не дряпається і догляд за ним мінімальний.

Класичні електроплити готують їжу довше, ніж газові, оскільки конфорки нагріваються (і остигають) певний час (в залежності від моделі). Оснащені регулятором температури і реле часу, які задають тривалість приготування їжі.

  • Відкрита спіраль або ТЕН;
  • Чавунні конфорки;
  • Склокераміка;
  • Індукційні.
  • Електромеханічний;
  • Електронний;
  • Механічний.
  • Зручна духовка з різновидом додаткових функцій, в ній легко готувати;
  • Безпечна в роботі при правильній установці;
  • Не утворює нагар і кіптява.
  • Коштують дорожче газових плит;
  • Залежність від електропостачання.

Склокерамічна (керамічна) плита: плюси і мінуси

Склокерамічні плити мають переваги перед традиційними кухонними плитами. Мають більшу теплопровідність і легко регулюється температурою, в порівнянні зі звичайними електроплитами. Мають дзеркальну, плоску і гладку поверхню з позначеними конфорками. Швидкість приготування їжі порівнянна з газовими плитами (розігріваються до заданої температури за 10-12 секунд). Плити оснащуються рядом додаткових функцій, які перетворюють процес приготування страв в задоволення. Чи безпечні в застосуванні.

  • Зручно миється, оскільки поверхня плоска і рівна;
  • Пальники не зношуються;
  • Стильний дизайн на тлі кухонного інтер’єру;
  • Нагрівальні елементи нагріваються / остигають швидше, ніж у електричних плит. За 2-3 хвилини закип’ятити два літри води;
  • Виключається можливість опіків.
  • Готують їжу тільки в посуді з чавуну і емалі. Ємності з міді, алюмінію, скла, нержавіючої сталі, порцеляни, кераміки, латуні не підходять для цього типу плит;
  • Миється спеціальними сумішами;
  • Поверхню легко дряпається і втрачає свої властивості;
  • Склокераміка схильна до пошкоджень: витримує велику вагу, але руйнується від точкового удару гострим предметом. Утворюються мікротріщини від попадання бризок води на нагріту поверхню. Залишаються змиваються плями від цукру, пластмаси, алюмінію і ін.;
  • Коштують дорожче електричних плит.

Різновиди електроплит для будинку

Вибираючи електроплиту, користувач стикається з великою кількістю різновидів цієї техніки. Види електричних плит включають кілька категорій. Поділяють побутову техніку за типом нагрівального елементу, матеріалу поверхні і способу установки. Незважаючи на те, що суворої і чіткої класифікації немає, можна кілька систематизувати та впорядкувати всю різноманітність сучасного ринку кухонних плит.

Hi-light

Це пальника з стрічковими нагрівальними елементами. Нагрівальна змійка виготовляється з енергоефективних сплавів. Конфорка розігрівається протягом 5-7 секунд, і після відключення остигає так само швидко. Регулювання подачі тепла ступінчаста, витрата енергії в 1.5 рази вище, ніж у ТЕНових аналогів. Незважаючи на передову технологію, такі типи плит не отримали належного поширення, їх «витісняють» індукційні варильні панелі.

Емаль

Перевага емалі в широкій колірній гамі, а при правильному догляді такий матеріал здатний прослужити довгі роки. Як правило, емаллю покривають класичні окремостоячі плити або переносні електричні плити.

Комбіновані нагрівачі

Аналізуючи, які бувають типи електричних плит, не можна випустити з уваги і комбіновані пристрої. Поєднуватися можуть як газ hi-light, індукція газ або індукція hi-light. Як правило, комбінація має на увазі розподіл «2 х 2», тобто 2 зони з одним типом нагрівача, а 2. З іншим.

Електроплита з комбінованими конфорками

Комбо-моделі отримали своє поширення за рахунок своєї універсальності, яскравим прикладом стане поєднання індукційної плити і керамічних конфорок. Перші відрізняються малим енергоспоживанням, швидким розігрівом і безпекою. Керамічні ж конфорки не так безпечні, але дозволяють використовувати будь-який посуд, яка не підійде до «індукції».

Тенові

Тенові горелкі- основний тип нагріву, який використовується в плитах бюджетного сегмента. Формат може бути у вигляді трубчастої спіралі (частіше зустрічається у настільних моделей) або дисковий. Чавунні пальники-Тени довго розігріваються, і повільно остигають. Особливість їх установки в тому, що вони завжди підносяться над поверхнею плити, що створює такі незручності, як випадкове перекидання посуду і складності при збиранні.

Переваги. Це невибагливість до використовуваної посуді, користувач може встановлювати каструлі та сковорідки з будь-якого матеріалу або з дефектами на дні.

Крім плит зі стандартними дисками-млинцями зустрічаються в продажу моделі з модифікованими елементами: автоматичні і експрес-пальника. Диски з білим маркером в центрі оснащуються датчиками, що автоматично регулюють подачу тепла. Такі конфорки називають автоматичними. Експрес-диски позначаються червоним кружком в центрі. Відрізняються більш високою потужністю, за рахунок чого швидко нагріваються.

Індукційні

Індукційні нагрівальні елементи відрізняються від всіх вищеописаних принципом роботи: вони нагрівають виключно дно посуду, в якій готується страва. Завдяки цій властивості поверхню плити не нагрівається, користувач захищений від термічних опіків.

Потужність роботи конфорок регулюється, що забезпечує енергоефективність приладу.

Важливо! Для готування на індукційній плиті необхідний спеціальний посуд з намагнічує дном.

Детальніше про індукційних плитах можна прочитати тут.

Варильні настили «Літке»

  • Гарний зовнішній вигляд в витонченому втіленні.
  • Термостійкість. Стійкість до дії високих температур до 1000 ° С;
  • Екологічність. Виготовлення із застосуванням матеріалів, нешкідливих для життя і здоров’я користувачів.

Нижче наведено асортимент пічних поверхонь «Літке»

Назва Розмір під закладання Середня маса Ціна, руб.
Плита з одним отвором для конфорок під казан до 20 л.П1. 5 512х512х10 21,3 кг. 3 755.40
Плита з одним отвором для конфорок під казан до 40 л.П1. 6 600х600х16,5 46,16 кг. 8622.70
Плита пічна «Теплий потік» П1-7 413х340х8 9,32 кг. 1229,60
Плита з одним отвором для конфорок ПС2-3 / 2 362,5х410х8 10,04 кг. 1 314,98
Плита цільна з двома отворами для конфорок П2-3 710х410х12 24,56 кг 3140.25
Плита збірна з двома отворами для конфорок ПС2-3 710х410х8 19,98 кг. 2260.11
настил пічної 410х245х15 10,5 кг. 1 053,92
Плита з одним отвором для конфорок під казан до 20 л. Арт.Д-440 64064010 54.3 кг. 12526.26
Читайте також:  Плити електричні склокераміка які краще для кухні

Розглянемо ще дві популярні моделі пічних плит Балезінского ливарно-механічного заводу:

  • Плита пічна одноконфорная чавунна П 1-2 (710410): розміри 710410 мм, матеріал. Чавун,
  • Плита пічна чавунна ПС (710410): розміри 710410 мм, матеріал. Чавун,

Чавунна плита для печі П 1-2 Чавунна плита для печі П 1-2 Чавунна плита для печі ПС

Як зробити вибір

Всі вони володіють красивим зовнішнім виглядом, термостійкість до 1000 ° С і екологічністю, не виділяючи при нагріванні шкідливих речовин.

Для пічних плит прийняті стандартні розміри під закладку: 710х410 мм, 340х410 мм, 660х410 мм, 585х340 мм і інші. Кількість конфорок на типовий секції одна або дві.

Товщина чавуну в дорогих плитах досягає 12 мм, а сама конструкція має ребра жорсткості із зворотного боку. Вага становить близько 20. 25 кг.

Правила експлуатації та догляд

Акуратне відношення до виробу збільшить термін експлуатації.

  • Правильна перша топка. Запорука довговічності настилу. Необхідно поступово розпалювати (спочатку стружка і маленькі поліна) топку, і дати охолонути протягом декількох годин.
  • Слід виключити механічні пошкодження: відколи, подряпини.
  • Під час зберігання плити може з’явитися іржа. Не варто її здирати або намагатися прибрати іншими способами. Вона зникне в процесі експлуатації.
  • Не варто перевантажувати пристрій.
  • Необхідно стежити за тим, щоб волога не потрапляла на розігрітий настил.

При правильній експлуатації і належному догляді ваша плита послужить не один рік.

Різновиди виручених настилів з чавуну

Незалежно від комплектації все плитки відмінно виконують функцію теплообміну, на них можна готувати їжу. Варильні настили бувають двох типів. Збірні і цільні. Відмінність перших в теплових зазорах між деталями, за рахунок яких відбувається компенсація розширення нагрівається металу. Але у кожного типу є і додаткові особливості.

Монолітна поверхню з конфорками

Це суцільнолитий лист металу товщиною не менше 8 мм. У ньому можуть бути обладнані конфорки фіксованого розміру (поглиблення або виступи в місцях приготування їжі). Глухі плити виїмок не мають. Варильні поверхні такого типу найпростіші в установці і мають невисоку вартість, тому дуже популярні в недорогих печах.

Важливо! Через те, що немає відкритих конфорок щоб зігріти в чайнику або каструлі доводиться прогрівати всю плиту, а це зайва витрата палива.

Недоліки цілісних плит:

  • Неможливість регулювати температуру в конфорці, доводиться прогрівати всю поверхню;
  • Відсутність зазорів робить плиту дуже чутливою до сильного нагрівання.

Розбірна чавунна конструкція

Особливістю конструкції є кілька кілець різного діаметра, які вкладаються один в одного подібно пазлу. Прибираючи кільця можна підібрати оптимальний Калібр конфорки під конкретну каструлю або сковорідку.

Така схема дає чимало переваг перед традиційною:

  • Висока надійність і жорсткість поверхні. Вона не боїться нагревов за рахунок зазорів між частинами конфорки, що оберігають метал від деформації.
  • Можливість регулювати інтенсивність нагріву шляхом відкриття окремих секцій. Готування відбувається на відкритому вогні і не вимагає повного нагріву всій поверхні. Таким чином, економиться час і дрова.

Важливо! Посуд має бути придатна для використання на відкритому вогні. Найкраще для цього підходить чавунний іалюмініевая посуд.

Мала варильна піч

На дачі або на літній кухні піч може бути встановлена ​​тільки для однієї мети. Приготування їжі. У цьому випадку немає ніякої необхідності витрачати матеріал на димооборот. Відмінна модель варильної печі представлена ​​на порядовке.

Ця багатофункціональна дров’яна плита виконує кілька функцій: на вручений поверхні можна варити і смажити, в духовці. Запікати, крім того, вона оснащена вбудованим баком для нагріву води.

  • 1. Топка;
  • 2. Зольник і піддавали;
  • 3. Духову шафу;
  • 4. Водяний бак;
  • 5. Прочищувальна дверцята.

Піч по конструкції і типу нагріву нагадує «шведку», але без димових каналів. Нагріте дим йде відразу в димар, тому топлять піч малою кількістю палива. Вихід в димохід розташований ззаду, що дозволяє своїми руками вивести трубу через стіну, дотримуючись протипожежні норми.

Индукционная плита или Электрическая плита Что лучше?

На таку грубку потрібно не більше 250 штук цегли. Що дозволяє встановити її на підлогу будинку без зведення фундаменту. Теплоізоляцію при цьому робити також необхідно, але в зворотній послідовності: на підлогу настилають повсть, просочений рідким глиняним розчином, а на нього. Лист покрівельного заліза. Поверх листа починають кладку.

Перші два ряди. Як і у шведки, суцільні. У 3 ряду встановлюють чистку, в 4 і 5. Дверку зольника, формують димооборот і вихід в димохід. У 6 ряду роблять перекриття дверки зольника, встановлюють духовку і водяний бак. У 7 ряду на дно топки кладуть колосник, з 8 по 10 ряд викладають перегородку між топкою і духовкою, ставлять топкові дверцята. 11 ряд. Перекриття над дверцятами топки, духовкою і баком. Також в 11 ряду роблять виїмку для укладання плити.

Верх печі перекривають варильною поверхнею з чавуну з двома комфорками. Їх підбирають так, щоб максимально нагрівається була розташована над топкою. Кладуть плиту з зазором 5 мм на глиняний розчин з додаванням азбесту.