Який тип конфорок краще в електричних плитах

Table of Contents

Популярні моделі

Розглянемо найбільш затребувані електричні плити з Hi Light-конфорками. Що це за моделі:

    Beko HIC 64403 TX. Типовий представник електроплит з стрічковим типом нагріву. На склокераміки розташовані 4 конфорки, одна з яких є овальної, що дозволяє легко приготувати в ній блюдо в довгій утятніце, при цьому нагрів буде рівномірним. У ній передбачено сенсорне управління, є індикатор залишкового тепла і блокування від дітей.

Hansa BHC63906. Особливістю цієї моделі є автоматика закипання. Це означає, що спочатку конфорка розігрівається до максимального значення, а потім плита перемикається в спочатку заданий режим.

Miele KM 6230. Режими роботи конфорок задаються за допомогою цифрової клавіатури. Конфорки нагріваються дуже швидко (виробник заявляє, що на 35% швидше, ніж у інших фірм). Передбачена функція використання залишкового тепла і можливість установки мінімального рівня потужності.

Характеристики Hi Light-конфорок

Представлені нижче дані допоможуть дати повне уявлення про варильних поверхнях стрічкового типу. Hi Light-конфорки мають наступні характеристики:

  • Елемент нагріву. Гофрована стрічка з високоомного сплаву;
  • Швидкість нагріву. 5-7 секунд;
  • Сильне нагрівання вручений поверхні (в порівнянні з індукційними плитами);
  • Споживання електроенергії. 2 кВт / год.

який, конфорка, краще, електричних

Ключовою характеристикою такого нагрівального елементу вручений поверхні є швидкість. У цьому полягає і головне призначення Hi Light-конфорки. Що це таке, стає зрозуміло з назви. Це елемент швидкого нагріву, який має ряд переваг перед індукційними і рапідних плитами.

Гідності й недоліки

Постараємося виділити основні плюси і мінуси Hi Light-конфорки.

  • Потрібно мінімум часу на нагрів конфорки, тому до приготування їжі можна приступати майже так само швидко, як і на газовій плиті;
  • Висока швидкість нагріву сприяє економії електроенергії, адже часу на приготування буде йти менше;
  • Короткий час переходу від самого гарячого рівня нагрівання до мінімального;
  • Практично не поступається по функціональності індукційній плиті, при цьому варто в 2 рази дешевше;
  • Можна не купувати спеціальний посуд як для плит з індукційним типом нагрівального елементу;
  • Склокерамічна поверхня легко очищається від нальоту і бруду.
  • Робота нагрівального елементу безпосередньо залежить від напруги в мережі;
  • Потрібен якийсь час для охолодження конфорки після вимкнення на відміну від індукційних плит, які охолоджуються відразу моментально;
  • Недостатньо високий рівень пожежної;
  • Високе споживання електроенергії.

Hi Light-конфорки. Що це?

Інше їх назва. Стрічкові. У перекладі з англійської мови Hi-Light. Це сучасний елемент швидкого нагріву. Застосовується він в плитах зі склокерамічними поверхнями для приготування їжі. Зовні такий нагрівальний елемент представляє тонку пружину (спіраль), виготовлену із спеціального сплаву високого опору (високоомного) і покладену по колу в формі стрічки або змійки.

Якщо необхідно швидко розігріти їжу або приготувати кашу на сніданок ідеально підійдуть Hi Light-конфорки. Що це таке можна зрозуміти з назви. Це елемент, який забезпечує швидке нагрівання поверхні плити буквально за 5 секунд. Такі конфорки мають найбільший попит. Споживання електроенергії в процесі їх експлуатації становить 2 кВт / год.

Практично жодна кухня не обходиться без електричної плити. Саме завдяки цій техніці кожна господиня отримує можливість нагодувати свою сім’ю смачним сніданком, обідом або вечерею. На ринку представлений широкий асортимент плит, які відрізняються між собою по функціоналу, габаритам і ціною. Але однією з найбільш важливих характеристик є тип конфорки варильної поверхні. Всього розрізняють 4 їх виду. У нашій статті докладно розглянемо тип конфорок Hi Light, представимо їх основні характеристики, вкажемо на переваги і недоліки. Також зупинимо увагу на популярних моделях електроплит з такими конфорками.

Відгуки покупців

Серед недоліків Hi Light-конфорок покупці відзначили велику витрату електроенергії. Для багатьох це стало головним чинником при виборі варильної поверхні.

Стільки коштують Hi Light-конфорки?

Це середнє значення по країні. Таку ж ціну має більшість електричних плит, представлених сьогодні на вітчизняному ринку. У той же час модель Hansa BHC63906 коштує набагато дешевше. В середньому до 10 тисяч рублів. Це бюджетний варіант плити зі склокерамічною поверхнею і Hi Light-конфорками.

Доступна така плита з унікальним цифровим управлінням лише вузькому колу споживачів.

Типи нагрівальних елементів варильні поверхні

Розрізняють 4 види конфорок: рапідние, галогенні, індукційні і Hi Light. Розглянемо їх більш детально.

Рапідние конфорки вважаються самі простими. Їх нагрівальний елемент являє собою спіраль з ніхрому. Нагрівається для варки поверхня приблизно за 12 секунд. Рапідние конфорки мають круглу форму і різний розмір. Витрата електроенергії становить 1-1,5 кВт / год. Його величина залежить від розміру конфорки.

Галогенні варильні поверхні складаються з нагрівального елементу у вигляді кварцового газонаповненої трубки. Приступати до приготування їжі на таких конфорках можна вже через 2 секунди. Споживання електроенергії становить близько 2 кВт / год.

Індукційні. Дорогий, але при цьому найбезпечніший тип конфорок. Їх перевага полягає в тому, що нагрівається не для варки поверхня, а дно посуду, яка стоїть на плиті. Це дозволяє знизити ризик отримання опіку при приготуванні їжі до мінімуму. До того ж можна відрегулювати потужність максимально точно, що дозволяє економно витрачати електроенергію. Недолік індукційних конфорок полягає в тому, що потрібно купувати спеціальний посуд, та й ціна на них занадто висока.

Залишилося з’ясувати, що означає Hi Light-конфорки. Розглянемо цей тип вручений поверхні максимально докладно.

Габарити плити і кількість конфорок

Кількість конфорок і габарити плити, як ви розумієте, знаходяться в прямій залежності один від одного. Щоб вибрати плиту на кухню правильно, враховуйте традиції харчування в сім’ї і площа кухні. Стандартний варіант. Для варки поверхня або плита шириною 60 см на 4 конфорки. Якщо місця на кухні зовсім мало, то можна взяти поверхню шириною 30 см з двома конфорками. Також продаються компактні плити шириною 50 см. Підійдуть такі зменшені панелі і тим, хто не особливо часто готує або живе один. Велика сім’я може вибрати плиту шириною 90 см з 6 конфорками.

Хороша робоча поверхня має конфорки різного розміру і потужності, щоб у господині не виникало проблем з приготуванням різних типів страв. Пристрої середньої цінової категорії при стандартній ширині можуть оснащуватися додаткової п’ятої конфоркою. Як правило, вона має невелику потужність і призначена для томління страв, або ж може включатися в парі з однією з основних пальників, коли необхідно приготувати щось у великій ємності.

Глибина варильних панелей, як правило, становить 50-60 см. Виробники окремо стоячих плит враховують загальноприйняту висоту кухонної стільниці і роблять моделі висотою 85 см, оснащуючи їх ніжками, завдяки яким можна досить рівно виставити плиту навіть на нахиленою поверхні.

Бажано не розміщувати плиту в безпосередній близькості до холодильника (щоб на нього не летіли розпечені бризки, і не здійснювався постійний прямий нагрів) і до мийки, так як краплі води будуть потрапляти на поверхню.

Читайте також:  Чи Можна Побудувати Будинок На Мат Капітал

Виробники кухонних плит

На ринку представлена ​​величезна кількість різної продукції з різним функціоналом і цінником. Відповідальний виробник навіть найпростішу і недорогу плиту зробить якісно, ​​тому при покупці такого важливого і багато в чому небезпечного обладнання краще довіряти великим і зарекомендували себе виробникам. Цій темі ми присвятимо окремий матеріал, ну, а поки коротко відзначимо, що відмінні газові та електричні, окремо стоячі і вбудовані плити виробляють компанії Gorenje, Indesit, Zanussi, Electrolux, Beko, Hotpoint / Ariston, Hansa, а також Miele, Bosch, Samsung і Siemens. Також непогано себе зарекомендувала продукція під брендами Greta, Gefest, Cameron і Deluxe.

Як вибрати плиту для кухні: 8 рад

Важливіше плити на кухні тільки холодильник, і то не факт. Приготування супу, каші, картоплі, м’яса і багатьох інших простих страв і кулінарних шедеврів немислимо без кухонної плити, якщо ви, звичайно, не сироїд. Кожна господиня розуміє, що від якості виконання плити, її оснащення та зручності залежить, наскільки смачною буде виходити їжа, і наскільки комфортним буде процес її приготування. Виробники немов знущаються над нами, пропонуючи сотні різних моделей. Це газові та електричні плити, самостійні моделі і вбудовані, з духовкою і без, з двома, чотирма і навіть шістьма конфорками. Спробуємо розібратися, як вибрати плиту для кухні та впоратися з усім цим розмаїттям.

Газові плити

На відкритому вогні продукти готуються швидше і рівномірно, зберігають більше корисних речовин, так як включенням / виключенням полум’я можна здійснити як миттєвий нагрів посуду, так і миттєве його припинення. Фактично ви отримуєте повний контроль над стравою, адже варто вимкнути конфорку, як нагрів припиниться. Саме тому професійні кухарі вважають за краще використовувати саме газові плити. Зворотний бік медалі. Утворення продуктів згоряння, які разом з частинками жиру і пилу можуть осідати на стінах та інших поверхнях липким шаром. Отдельностоящая газова плита комплектується часто газовою духовкою. Якщо ж ви вибрали газову варильну поверхню, то духовку можна підібрати електричну.

Сучасні виробники, як правило, оснащують газові плити функцією «газ-контроль»: якщо раптом полум’я згасне, припиниться подача газу. Перед покупкою краще, про всяк випадок, перепитати про наявність даної опції.

З часів радянської епохи газові плити зазнали мінімальні зміни. Більшість новацій пов’язано з дизайном, але і в функціональному плані з’явилися деякі оновлення. Так, наприклад, окремі моделі отримують експрес-конфорки, інші оснащуються підставками для використання сковорідок «вок» (вони мають круглий дно).

Решітка, на яку ставиться посуд, може бути емальованому або чавунної. Перший варіант подешевше, але з часом така решітка прогорає. Чавунний варіант поводиться набагато краще, але боїться падінь. Може розколотися. Сама панель виконується з нержавіючої сталі або отримує емальоване покриття.

Газові плити

З кількістю конфорок ми вже розібралися. Настала черга зрозуміти, якого типу можуть бути конфорки в газовій плиті, крім, природно, самих звичайних:

  • Овальні конфорки відмінно підходять для довгастих Казанков і качатників, забезпечує рівномірний прогрів в них, а значить, смак готових страв буде набагато краще. Якщо ви часто готуєте в подібній овальному посуді, то краще, щоб на плиті була одна відповідна конфорка;
  • Конфорка для приготування страви на повільному вогні. Захоплені кулінари знають, що деяких страв для досягнення необхідного смаку необхідно довго чекати на повільному вогні. На жаль, навіть найменша і малопотужна звичайна газова конфорка не здатна забезпечити такі умови. Куди краще використовувати спеціальні конфорки, в яких, полум’я ховається під кришкою, дозволяючи тепла розподілятися більш рівномірно;
  • Багатоконтурні конфорки мають кілька рівнів форсунок і дозволяють істотно збільшувати швидкість приготування деяких страв.

Поверхня може покриватися однієї цільної гратами, але це не дуже зручно. Стежити за чистотою плити буде простіше, якщо конструкція решітки буде секційної та складатися з двох частин. Перфекціоністи і любителі чистоти можуть звернути увагу на моделі з окремими гратами для кожної конфорки: будь-яке забруднення можна буде тут же прибрати, не припиняючи процес приготування на інших конфорках. Є решітки з досить великим отвором над конфоркою: каструлі і сковорідки туди не проваляться, а ось з туркою можуть виникнути труднощі, але пасе спеціальна накладка, яка дозволить спокійно ставити наймініатюрніші ємності.

Бажано, щоб язики полум’я гріли тільки дно посуду, а не її стінки, інакше вона швидко прийде в непридатність, а пластикові ручки постраждають в першу чергу. Так як будь-яка газова поверхня оснащується конфорками різного розміру і потужності, проблем не виникне.

Вбудована або окремостояча?

Всі існуючі варіанти виконання кухонної плити можна поділити на три види:

  • Окремостояча плита з духовкою;
  • Вбудована панель з залежним духовою шафою;
  • Вбудована панель з незалежним духовою шафою.

Отдельностоящая плита обійдеться найдешевше і відмінно впишеться в ті кухні, оснащення яких побудовано з окремих модулів. При бажанні плиту можна буде перемістити на інше місце, а спеціальні ніжки, якими оснащуються всі сучасні моделі, дозволять відрегулювати плиту так, щоб нівелювати нерівності підлогового покриття.

Вбудована в стільницю панель виглядає набагато естетичніше, адже весь кухонний гарнітур виходить монолітним. Плита не буде переривати стрункі ряди шафок, виділяючись окремим блоком. Забігаючи наперед, відзначимо, що панель може бути як газової, так і електричної або комбінованої.

У разі вибору параметра з вбудованою панеллю, подумайте, чи необхідний вам духову шафу. У деяких сім’ях, де будинки готують трохи і нечасто, потреби в ньому немає взагалі. Якщо ж без духовки ніяк, то доведеться вирішувати, чи буде вона пов’язана з варильною поверхнею, або ж працювати самостійно. Перший варіант обійдеться вам трохи дешевше, але доведеться розміщувати духовку строго під поверхнею, так як управління і тим, і іншим буде здійснюватися з одного панелі. Крім того, в разі серйозної поломки міняти доведеться обидва елементи.

Незалежне розміщення духовки і варильної поверхні. Більш вигідне рішення. Духова шафа отримує власну панель управління і може розташовуватися хоч в протилежному від вручений поверхні кінці кухні. Завдяки подібного рішення кухню можна буде облаштувати більш продумано і зручно. Розміри панелі і духовки можуть бути абсолютно різними.

Конфорки для електроплит: особливості та види.

КОНФОРКИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОПЛИТ: ОСОБЛИВОСТІ І ВИДИ.

Конфорки для електроплит розрізняються за своїм розміром, потужності і типу. Вони бувають у вигляді кола, а можуть бути спіральними, конфорка може бути чавунної, а на деяких плитах встановлена ​​галогенова, зустрічаються також індукційні і рапідние моделі. Вибираючи електричну плиту, важливо приділити увагу конфорок. У цій статті ви дізнаєтеся про види конфорок, різниці між ними, про основні функції електроплит.

ПРИСТРІЙ І ПРИНЦИП РОБОТИ: В наші дні для всіх уже став звичним вид емальованих електроплит зі стандартними нагрівальними елементами округлої форми Однак сучасні виробники налагодили випуск і інших, набагато більш цікавих варіантів. Наприклад, стеклокерамические з ідеально рівною поверхнею без чітко вираженого контуру. Незалежно від свого зовнішнього вигляду, ТЕН пальника покликаний підтримувати підвищені температури так, щоб можна було нагрівати каструлю або сковороду за мінімальний період. Завдяки особливій технології виробництва конфорки всіх видів набувають високу стійкість до механічних пошкоджень, і їх дуже складно пошкодити, навіть якщо недбало поставити на поверхню варильні ємності. Принцип дії таких пальників дуже простий. У момент включення основний робочий елемент починає прогріватися, при цьому йде трансформація одного типу енергії в інший, і цей процес супроводжується виділенням тепла. У класичних моделях з емальованим покриттям або покриттям з нержавіючої сталі можуть бути встановлені чавунні конфорки або відкрита спіраль (ТЕН) різних розмірів. Плюсом таких конфорок можна назвати лише їх міцність, а з мінусів. Довгий процес нагріву (10-12 хвилин для стандартних конфорок по 1 кВт, 3-6 хвилин для експрес-конфорок потужністю 1,5-2 кВт) і, відповідно, охолодження. Будь-яка конфорка для електроплити влаштована так, що має свою відокремлену електроланцюг, по якій і відбувається подача електричної енергії і її подальше перетворення в теплову. У конструкцію входить азбестовий шар, в ньому підведена проводка з підвищеними параметрами опору, завдяки їй відбувається нагрів.

Читайте також:  Як Розрахувати Кількість Сітки Кладки

Индукционная плита или Электрическая плита Что лучше?

РІЗНОВИДИ. Перш ніж придбати пальник для своєї плити, важливо визначитися з її різновидом і упевнитися в тому, що вона гарантовано підійде до плити вашої моделі. Зазвичай в електричних плитах встановлюють чавунні конфорки, а також більш сучасні моделі, призначені для керамічних нагрівальних елементів. Чавунні конфорки візуально нагадують диски, вони досить довго прогріваються і при цьому довго остигають.

Тут використовується нихромовая спіраль, але вона розташовується в спеціальній термостійкої трубці, завдяки чому подача тепла до нагрівається посуді відбувається швидше. Чавунні і ТЕН-конфорки сьогодні залишаються досить популярними за рахунок низької вартості, доступності на ринку і найвищому класу надійності.

Чавун часто використовується для виготовлення конфорок з кількох причин: цей матеріал твердий і довговічний, але при цьому недорогий. На підтвердження цього можна згадати про бабусиних чавунних сковородах, які деякі господині досі використовують. Незважаючи на велику кількість сучасних матеріалів, конфорки продовжують робити з чавуну. Цей матеріал вже перевірений часом.

Будь-яка господиня, яка працювала з електроплитою, знає, що чавунні конфорки чень довго нагріваються і остигають. Саме тому багато хто вже відмовилися від класичних електроплит. Зараз покупці все частіше вибирають склокераміки або індукційні варильні поверхні. Переваги очевидні: економічна витрата електроенергії, швидке нагрівання та охолодження поверхні, поверхня чистити набагато простіше, та й матеріали набагато привабливіше.

Догляд за електроконфорки. Догляд за чавунними конфорками досить простий. Полягає він в своєчасному видаленні нагару. Мити конфорки треба тільки коли вони ледь теплі або охололи. Для цього краще взяти губку, змочену в миючому розчині. Після миття конфорки слід ретельно протерти насухо (не забороняється навіть змастити олією), інакше з часом на них з’явиться іржа. Емальований панель можна мити мильною водою; підійдуть гелі та засоби для посуду. Але не можна застосовувати речовини з абразивами. Пошкодити емаль здатна і кислота (оцет, лимонний сік і т.Д.). Не варто отскребать бруд, особливо за допомогою гострих предметів і жорстких губок. Після чистки емаль потрібно витерти м’якою тканиною.

Склокерамічні конфорки І ЇХ ТИПИ.

Конфорки для керамічних плит поділяють на рапідние, Hi Light (стрічкові), а також галогенні і індукційні.

Форма і дизайн

Зовнішній вигляд сучасних електроплит бездоганний: відсутність зайвих деталей, лаконічні форми, гладкі поверхні, базові кольори. Говорячи про забарвленні, слід зазначити, що для варки поверхня із склокераміки може бути прикрашена орнаментом або дизайнерськими ілюстраціями. Останні обійдуться дорожче, а ось плити з простими малюнками зустрічаються нечасто, але цілком доступні за вартістю.

Класичні плити з покриттям з емалі або нержавіючої сталі не відрізняються особливим стилем, але цілком здатні доповнити як затишну кухню, так і стилізовану під Hi-Tech.

Форма стаціонарних окремо стоячих плит не відрізняється креативом, на відміну від вбудованої техніки. Плоскі вбудовані панелі можуть бути круглими, овальними, прямокутними або нестандартними. Чим менше конфорок на плиті, тим більше вільного простору залишиться на столі.

Кількість пальників у побутових електроплит варіюється від 2 до 6. У найдешевших моделях використовуються спіралеподібні тени, трохи дорожче пропонуються плити з металевими тенами. Млинцями. Практичними вважають моделі з нагрівачами у вигляді диска. При догляді з них легше видаляються сліди їжі і розлучення.

Деякі бренди застосовують в оснащенні моделей технологію зміни форми і розміру пальника за рахунок її багатошаровості. Зона нагріву регулюється за допомогою сенсорної або механічної кнопки в залежності від діаметра дна посуду, встановленої на конфорку.

Емаль

Перевага емалі в широкій колірній гамі, а при правильному догляді такий матеріал здатний прослужити довгі роки. Як правило, емаллю покривають класичні окремостоячі плити або переносні електричні плити.

Загартоване скло і склокераміка

Загартоване скло, як і склокераміка, привертає міцністю і презентабельним зовнішнім виглядом. Гладкі блискучі поверхні вишукано доповнять будь-який дизайн, але вимагають особливого підходу до використання. В першу чергу, їх потрібно оберігати від точкових ударів, будь-яких абразивів і металевих губок. Алюмінієвий посуд для готування залишається сліди, тому від неї теж слід відмовитися, роблячи вибір на користь нержавіючої сталі, термостійкого скла, чавуну або кераміки.

Порівнюючи загартоване скло і склокераміки, перше дещо програє. Одне з корисних властивостей склокераміки. Вертикальна теплопередача. Говорячи простою мовою, під обрисами конфорки розташований нагрівальний елемент, який передає тепло строго вертикально. Таким чином, в процесі приготування нагрівається переважно конфорка, а не вся поверхня плити.

Hi-light

Це пальника з стрічковими нагрівальними елементами. Нагрівальна змійка виготовляється з енергоефективних сплавів. Конфорка розігрівається протягом 5-7 секунд, і після відключення остигає так само швидко. Регулювання подачі тепла ступінчаста, витрата енергії в 1.5 рази вище, ніж у ТЕНових аналогів. Незважаючи на передову технологію, такі типи плит не отримали належного поширення, їх «витісняють» індукційні варильні панелі.

У чому відмінність покриттів

Основна робоча зона будь плити. Для варки поверхня, де розміщені конфорки. Існує кілька видів покриттів:

  • Емаль;
  • Нержавіюча сталь;
  • Загартоване скло;
  • Склокераміка.

Класифікація за типом установки

Конструктивно електричні плити діляться на дві основні категорії.

Типи нагрівальних елементів

Класифікація плит по типу нагрівачів. Одна з ключових, найчастіше продавці саме так підрозділяють варильні поверхні. Крім того, тип нагрівача визначає енергоспоживання пристрою, швидкість приготування їжі, види підходящої посуду.

Нержавійка

Нержавіюча сталь. Практичний і естетичний варіант, вона може бути матовою, полірованою. На відміну від емалі, сталь більш стійка до абразивних порошків і металевим губками, але їх систематичне використання може призвести до втрати блиску. Нержавіюча сталь витримує значні механічні удари і в цілому. Це досить стійке покриття. Єдиний його недолік. Сталь швидко забруднюється, на ній видно всі краплі води або сліди їжі.

Види електричних плит

  • Окремостоячі;
  • Настільні;
  • Вбудовуються.

Перші найбільш звичні, прості, підійдуть для будь-якої кухні і дозволять переставляти їх стільки разів, скільки необхідно. До того ж їх вартість досить демократична щодо вбудованих моделей. Настільні. Це міні-плити, що розташовуються на стільниці або будь-який інший зручній поверхні. Вбудовувані плити. Модний сучасний варіант, відмінно доповнює кухонний гарнітур. У таких моделях є можливість окремого розміщення вручений панелі і духовки.

Духові шафи в електричних плитах

Духовка грає не менш важливу роль, ніж панель, тому до її вибору слід також поставитися з усією відповідальністю. Духова шафа ділиться на статичний і багатофункціональний. Перший відрізняється нагріванням у верхній і нижній частинах, а також в комплекті присутній крутив.

У багатофункціональних духовках є велика кількість всіляких режимів готування, процес якої досить швидкий. Деякі елітні моделі забезпечені функціями автоматичного очищення стінок шафи, тоді як в дешевих варіантах цей процес відбувається вручну.

При виборі духовки варто звернути увагу і на спосіб управління, який буває механічним або сенсорним. Другий також використовується в більш дорогих моделях і має безліч корисних програм.

Настільні плитки

Такий варіант підійде, якщо кухня в квартирі зовсім маленька. Також плиту можна брати в поїздку, вона згодиться для дачі, або в іншому місці, де необхідно приготувати їжу. Ця мобільна і компактна модель комфортна у використанні і практична, має невелику вагу, займає трохи простору. Залежно від розмірів сім’ї і кулінарних уподобань можна вибрати плиту з різною кількістю конфорок: від однієї, двох і навіть чотирьох.

Читайте також:  Яку стяжку підлоги краще зробити в квартирі

Настільна модель може служити доповненням до вже наявної стоїть окремо або вбудованої кухонної плити. Електричні вироби цілком можна використовувати в сукупності з газовими. Це зручно, якщо з якої-небудь причини сталися перебої з газом.

Настільні електричні плити бувають млинці або спіральними. Перші мають чавунні конфорки, які володіють рівномірним нагріванням при включенні. Їх потужність регулюється шляхом ручних перемикачів. Такі плити витрачають багато електроенергії за рахунок повільного нагрівання. До того ж вони дуже довго остигають і вимагають дотримання безпеки при вільної включеної конфорці.

Спіральні настільні електроплити мають нагрівальний прилад відповідного виду. Вони швидко нагріваються, довго остигають, а управління відбувається за допомогою ручних перемикачів. Поверхня плит покрита емаллю. Від того, наскільки потужний прилад, залежить швидкість приготування їжі.

Индукционная плита или электрическая. Какую плиту выбрать

Також настільні плити можуть мати стеклокерамическую варильну поверхню або індукційну. Вона впливає не тільки на зовнішній вигляд виробу і якість готування, але й на ціну. Вимоги до посуду у даних плит такі ж, як і у окремо стоячих повнорозмірних.

Деякі моделі настільних електроплит мають духову шафу. Такий варіант вважається ідеальним для використання в дачних будиночках, так як має високу мобільність і компактністю. Він зручний для готування в невеликих за площею просторах. Зате по характеристикам і можливостям практично не відрізняється від повнорозмірних плит.

Настільні плити з духовкою можуть мати одну, дві або навіть три конфорки. А духову шафу оснащений двома полками для гасіння і запікання рум’яної скоринки. Усередині шафи їжа рівномірно прогрівається. У комплекті є крутив для смаження м’яса. Також подібні плити з духовками зазвичай оснащені таймером, функцією розморожування продуктів і ін.

Сучасні настільні електроплити з духовкою оснащуються спеціальним детектором контролю, який не дозволяє включати конфорки, якщо на них немає металевого посуду. Це захищає від випадкових опіків, а висувний пристрій духовки дозволяє безпечно діставати гарячі страви.

Вбудовані моделі

Останнім часом все частіше користується попитом вбудована техніка для кухні. Особливо це стосується духових шаф і варильних панелей. Широкий вибір моделей різного дизайну дозволяє експериментувати з інтер’єром кухні на свій смак і перетворювати як класичний стиль, так і ультрасучасний.

Завдяки високому попиту на подібну техніку, виробники виготовляють варильні поверхні з високоміцної склокераміки, неіржавіючої сталі і навіть використовують дзеркала. Вартість подібної техніки набагато вище стоїть окремо і, тим більше настільної. Такі плити зручні для сімей з маленькими дітьми, так як при грамотній установці абсолютно безпечні.

Серед популярних варильні поверхні можна виділити індукційну. Зовні вона практично не відрізняється від звичайної електричної, але має свої характерні особливості. По-перше, готувати на таких плитах можна тільки в спеціальному посуді, яка має властивість магнітитися. По-друге, конфорки моментально нагріваються при включенні і також швидко остигають, що дуже зручно. До того ж для автоматичного вимкнення плити досить зняти посуд з конфорок.

На поверхні практично не залишається плям, за нею легко доглядати, протерши після використання серветкою. Але якщо одночасно на декількох конфорках готується їжа, то вони можуть працювати не в повну силу.

Отдельностоящие варіанти

Все електроплити можна розділити по типу варильні поверхні на наступні категорії:

  • З емальованому поверхнею,
  • Зі склокерамічною.

Класичними і найбільш звичними є емальовані, з конфорками з чавуну. Вони прості і зручні в експлуатації, мають невисоку вартість, довговічні і практичні, стійкі перед можливими зовнішніми ушкодженнями начебто випадкових ударів і падіння важкої посуду.

З мінусів можна виділити тривалий приготування їжі, так як чавунні конфорки довго нагріваються, а, потім, також довго остигають. При цьому витрачається багато електроенергії. Мити таку плиту не дуже зручно, за рахунок піднятих над поверхнею конфорок.

Склокерамічні панелі у електроплит набагато сучасніше. Поверхня такої плити складається з листа кераміки, що відрізняється великою міцністю. У догляді вони зручніше, так як поверхня з конфорками рівна і ідеально гладка. Також приготування на таких плитах відбувається набагато швидше. А електрики витрачається в кілька разів менше, ніж у плит з емальованому поверхнею. До того ж стеклокерамические панелі виглядають привабливо і підкреслять будь-який інтер’єр.

Але і недоліки у таких поверхонь все-таки є. Неможливість використання посуду з алюмінію і міді, яка залишає після себе непривабливі сліди. Чавун також не слід використовувати. Склокераміка вимагає тільки ідеально рівного і гладкого дна у каструль і сковорідок, тому для подібних плит доведеться придбати посуд з нержавіючої сталі.

Поверхня з кераміки можна випадково подряпати гострим предметом. Цей дефект виправити буде не можна. До того ж подібні плити коштують набагато дорожче, ніж моделі з емальованим покриттям.

Електрична плита: виключно надійна помічниця на кухні!

На ринку сучасної побутової техніки представлений широкий вибір приладів, серед яких одну з провідних ролей відіграє кухонна плита. Різновидів її безліч, але основним критерієм, за яким вона класифікується. Це принцип роботи. Виділяють газові, електричні та комбіновані моделі. Останнім часом особливо популярною стає електроплита: її використовують в тих квартирах, в яких відсутня газопровід. Інформація про їх різновидах і поради щодо вибору. В даній статті.

Вибір електроплити для кухні

Щоб не розгубитися у величезному виборі моделей, необхідно заздалегідь визначитися з тим, яка саме плита повинна бути на кухні: її дизайн, функції, комплектація, тип вручений поверхні та інше. Кожна з них має свої позитивні і негативні якості, тому важливо до покупки проаналізувати всі за і проти, позначити цінові рамки і вибрати підходящого виробника з високим рейтингом. Стандартна глибина плити зазвичай дорівнює 550 мм, але є моделі і з іншими параметрами. Плити з емальованому поверхнею мають спіральні або суцільні конфорки. Деякі електричні панелі оснащені спеціальним датчиком, що відключає конфорки, коли ті дійдуть до певної температури. Так, витрачається менше енергії.

При виборі плити варто враховувати час нагрівання. Емальовані панелі гріються довше і також довго остигають, але ціна їх невисока, порівняно з склокерамічними або індукційними. Останні моментально нагріваються і відключаються при знятті посуду з конфорок, що дуже зручно і безпечно.

Емальовані плити важче мити, плями швидко пригоряють, а підняті над поверхнею конфорки, доставляють при цьому чимало незручності. Склокерамічні панелі зручніше і в експлуатації, і в догляді: поверхню досить протерти серветкою. До того ж вони бувають з сенсорним або механічним керуванням. Перше краще в плані безпеки, особливо для сімей з маленькими дітьми.

Вибір кухонної плити. Непросте заняття, що вимагає обізнаності в даному питанні. Електроплити мають масу переваг перед газовими, але щоб прийняти вірне рішення і придбати дійсно якісну річ, необхідно заздалегідь вивчити всю важливу інформацію про технічну сторону питання. Надійні побутові прилади прослужать багато років і будуть незамінними помічниками на кухні.