Обробна дошка з якого матеріалу краще

З якого дерева обробна дошка краще

Якщо після всього прочитаного складно зробити вибір, краще віддати перевагу безпрограшного варіанту. дубу. Це найбільш міцний і твердий вид деревини, який відрізняється високою зносостійкістю і щільністю. Дошки з дуба стійкі до впливу вологи, тому їх можна без побоювання експлуатувати на кухні.

інші породи

Крім вищевказаних найбільш поширених у виробництві обробних дощок сортів деревини, використовуються і менш популярні породи, серед яких:

  • Береза ​​- це вже ділова деревина, відноситься до порід середньої твердості, добре обробляється, але березова дошка швидко чорніє, крім того, від вогкості її покоробить. Широко поширена в Північній півкулі, на території Росії. Найчастіше використовують для виробництва фанери. Обробна дошка з берези буде коштувати дуже дешево. Але і якість буде відповідне.
  • Граб. порода широко поширена в Азії, Північному Кавказі. Текстура виражена погано, колір. сіруватий. З граба виходять легкі дошки, які мають достатню твердістю і міцністю, які добре демонструють себе в повсякденній роботі.
  • Акація. це дуже гарне щільне і тверде дерево з червонуватим відтінком. Виростає переважно в Австралії, Африці, Мексиці та Азії. З нього виходять відмінні кухонні дошки, які служать своїм власникам не один рік.
  • Дрібнолиста в’яз. поширений в Азії. Має яскраво виражений фактурний малюнок з темною серцевиною і шоколадними відтінками по краях. Міцність знаходиться нарівні з дубом. Обробні дошки з цього матеріалу функціональні і виглядають дорого.
  • Гевея. це каучукове, швидкоростуча дерево родом з тропічних лісів Північної Америки, застосовується для виготовлення гуми. Щільність структури дуже низька. При нагріванні, як і у сосни, можуть виділятися смоли.
  • Клен. найбільш поширений в європейській частині Росії. Володіє красивим білуватим забарвленням з добре помітним візерунком. Клен, як і осика, широко використовується в столярній справі, але через високу твердості є не найкращим матеріалом для виробництва кухонних дощок.

Переваги і недоліки

Основною перевагою дерев’яних обробних дощок є екологічність, адже для їх виготовлення застосовується натуральна деревина. Але це ніяк не відноситься до тих виробам, які робляться з тирси і клею, як фанера. За стандартами при виробництві не повинні застосовувати ніякі хімічні реагенти або речовини, небезпечні для людського здоров’я. Виробник повинен дотримуватися всіх норм і гарантувати абсолютну безпеку. Однак варто враховувати, що найдешевші вироби навряд чи виготовляються відповідно до норм, найчастіше вони просто клепають в якомусь підвалі. Тому краще трохи переплатити, але бути впевненим в якості продукції.

Обробні дошки. яку вибрати. Рубрика Skills & Tools

Крім екологічної чистоти, кухонні дерев’яні дошки відрізняються такими важливими робочими якостями, як зносостійкість, тривалий термін експлуатації і надійність.

Незважаючи на численні плюси, дерево, як матеріал, має ряд недоліків. Якісна деревина має досить високу вартість у порівнянні з тим же пластиком або склом. До того ж дерево схильне до вбирання запахів і вологи. Такі вироби вимагають особливого догляду. Вони мають відносно велику вагу і не переносять тривалий контакт з вологою.

Як вибирати дошку

  • розміри (цей критерій залежить від цілей придбання, універсальним варіантом буде велика обробна дошка, він підійде і для роботи з великими шматками м’яса для нарізки);
  • тип деревини (від цього ключового параметра буде залежати багато чого: і міцність, і знос, і догляд, і то, як поверхня буде вбирати запахи чи вологу, тому дерево для обробної дошки необхідно підбирати ретельно, щоб знайти для себе оптимальний варіант);
  • дизайн і декор (для деяких цей пункт може здатися незначним, проте обов’язково знайдеться той, для кого він просто принциповий, оскільки дошка повинна гармонійно вписуватися в інтер’єр кухні і поєднуватися з іншими столовими, так як на ринку є дуже багато найоригінальніших виробів, цей питання вирішити буде досить просто).

Крім цього, важливе значення має ціна.

Найдешевші дерев’яні дошки. з фанери, а також ті, що зроблені з м’якої деревини. Перший варіант поганий тим, що з часом верхній шар починає кришитися, другий варіант завдяки своїй структурі мінімально тупить ножі, але має маленький термін служби, всього півроку-рік, так як такі вироби швидко деформуються від вологи і тріскаються.

Дорожчі, міцні та довговічні дошки роблять з дуба та інших листяних порід. Однак вони досить важкі, що необхідно уHonor в залежності від подальшого призначення. Середні по твердості і ціною екземпляри роблять з бука, клена, горіха. це золота середина.

Чи не все, але, напевно, багато хто помічав, що обробні дошки з дерева складаються не з цілісного шматка, а з невеликих ділянок. вузьких смужок, які добре видно з торця. Чим вже така ділянка, тим більше стійкість поверхні до викривлення. Оптимальне співвідношення товщини до ширини. 2 до 3 відповідно. При цьому ділянки повинні розташовуватися не хаотично, а в строгому порядку.

Найкраще вибирати дошки з поперечним розташуванням волокон (якщо брати за основу лезо ножа). Такий тип має достатню міцність, збереженням ріжучої кромки інструменту і стійкістю до крошенію, що обумовлено більш простим проникненням леза в структуру деревини без її пошкодження.

Яка деревина використовується для виробництва кухонних дощок

Деревина в усі часи вважалася найкращим натуральним матеріалом для виготовлення кухонного начиння. Перш за все, це обумовлено тим, що дерев’яні вироби мають особливий живим теплом і нагадують людині про його зв’язки з природою. Екологічно чистий матеріал не виділяє ніяких шкідливих речовин, що важливо для приготування їжі.

До того ж деякі породи мають антибактеріальні властивості, що запобігає накопиченню і розмноження харчових бактерій.

На планеті існує багато різних сортів дерев, кожне з яких має свої особливі характеристики. Кожен вид завдяки унікальним властивостям знайшов своє застосування в промисловості: наприклад, сосна найчастіше використовується для будівельних робіт, дорогі меблі виготовляють з яблунь, дубів, груш або вишень. Для виготовлення кухонних дощок застосовуються різні породи дерев, від сорту залежать практично всі параметри вироби.

сосна

Сосна. це найбільш дешевий виробничий матеріал. Однак для обробної дошки це не кращий варіант. По-перше, вона просякнута смолою, з-за чого при нагріванні може виникати характерний запах, по-друге, при контакті з вологою цей матеріал швидко втрачає свої характеристики, по-третє, на досить м’якій структурі дерева будуть залишатися сліди від ножа. Такий виріб буде служити недовго, воно швидко почне тріскатися і жолобитися.

обробна, дошка, якого, краще

Обробна дошка з сосни.

Це дерево родом з Північної Америки, Європи та Азії. Воно має відмінну твердістю і міцністю. Характерною рисою матеріалу є червонуватий відтінок і красивий природний малюнок. Головний недолік цієї породи. гігроскопічність, тобто дошка з бука, як і дошка з липи, добре вбирає вологу. Для продовження терміну служби поверхню з цієї деревини просочують лаком, що не дуже добре для роботи на кухні. Але якщо застосовувати її для нарізки виключно сухих продуктів, наприклад, буханкаа, то вона зможе прослужити досить довго.

Обробна дошка з бука.

Іноді дуб величають царем дерев за його відмінні властивості. Про нього згадують у величезних кількостях легенд, приписуючи йому разючу міцність. На просторах Росії найбільш поширена порода. черешчатий дуб. Це високе дерево з сильно розгалуженим пишними гілками та могутнім стовбуром.

Вироби з нього мають чудовою якістю, напевно, це кращий матеріал для обробної дошки. Він практично не схильний до гниття, має вражаючими антибактеріальними властивостями. Деревина відрізняє золотисто-коричневим відтінком і текстурою, які ні з чим не сплутати. Дошки виходять щільними, хоч дещо й важкими, що гарантує тривалий термін служби і стійкість до зношування. Дуб росте дуже довго, є дерева, яким більше 1000 років, його досить складно обробляти. все це позначається на ціні. Але це того варто: таким виробам не страшна волога. Професійні кухарі віддають перевагу саме цьому матеріалу.

дубова дошка.

По твердості, та й за багатьма характеристиками це дерево схоже з дубом. Легко обробляється і відрізняється рівною і великої текстурою і розкішним кольором. Кухонні дошки, виготовлені з горіха, не бояться вологи і мають високу зносостійкість.

Обробна дошка зроблена з горіха.

Трохи дешевше дуба, якщо кошти не дозволяють придбати «царську» деревину, то це буде оптимальний вибір.

Ясень

Має красиву шовковистою структурою, яка чимось нагадує дубову. За щільністю і твердості ця деревина перевершує навіть дуб. Така обробна дошка практична, добре протистоїть волозі, має дуже великий термін служби, але про неї швидко тупляться ножі.

Обробна дошка з білого ясеня.

З якого дерева роблять обробні дошки

Обробна дошка. це той предмет, без якого не обходиться жодна кухня. Вони виготовляються з самих різних матеріалів, мають різні форми, можуть бути пересувними або вмонтованими в край мийки. Але, незважаючи на все це, як і багато років тому, найпопулярнішими, зручними і безпечними залишаються дерев’яні обробні дошки.

Обробна дошка з дерева.

Матеріали для дощок

Існує три основних види матеріалу, з якого в даний час робляться обробні дошки. Розглянемо кожен з них з точки зору переваг і недоліків.

Про те, яку дошку і з якого матеріалу вибрати дивіться в корисному

Види обробних дощок

Такі вироби прийнято ділити на два типи:

Розміри і форми обробних дощок

Дерев’яні обробні дошки поділяються на певні види, які відрізняються розмірами і зовнішнім виглядом. Дошки можуть бути невеликими. На таких зручно нарізати буханець і дрібні овочі. Великі пристосування відносяться до категорії професійних і використовуються для оброблення м’ясних туш.

Найзручнішими габаритами прийнято вважати 40см х 30см або 35см х 25см. Такі дошки вважаються класичними. Але в продаж надходять і нестандартні варіанти. Вони також відрізняються різноманіттям форм.

До самим звичним відносяться круглі, прямокутні, овальні й квадратні зразки. Але зараз можна зустріти і хитромудрі фігурки, схожі на звіряток, що нагадують овочі і фрукти, квіти і грибочки.

Але основною властивістю дошки обробною повинен бути не її зовнішній вигляд, а зручність у використанні. Краса і дивовижний дизайн повинні відійти на другий план. Зустрічаються екземпляри з малюнками, випалюванням і декупажем. Це буде радувати око, але ніяк не відбитися на її функціональності.

З яких порід дерев роблять обробні дошки

Існує велика кількість порід дерев, що володіють своїми певними властивостями і якостями. Дерев’яних виробів дуже багато: це столи і стільці, меблі та різноманітні вироби. Дорогі меблі виходить з яблуні, дуба, груші, вишні, горіха. З них також можна виготовити і обробні дошки. А ось сосна для цих цілей не підійде. Необхідно розібратися, з чого найкраще робити дошки для оброблення.

  • Бук. Родом з Північної Америки, Азії та Європи. Має хорошу стійкість та міцність, красивим червонуватим відтінком і чудовим природним малюнком. Але одним з його основних недоліків є гігроскопічність. Для довговічності обробні дошки покривають лаком, що негативно позначається на якості їжі. Але якщо на ній різати виключно сухі продукти, наприклад буханець, то можна мати її на кухні для цих цілей.

На них роблять безліч корисних дій: подрібнюють овочі і фрукти, рубають м’ясо, ріжуть сир і ковбаси, шаткують капусту, мельчат цибулю і моркву. Вони, перш за все. гарант того, що стіл або інша обробна поверхню, які стоять великі гроші, залишаться цілими і неушкодженими.

Тільки якісна і хороша обробна дошка може зробити легким і швидким приготування їжі. Будь-яка торгова точка вам запропонує на вибір сотні варіантів дощок, і часто зробити правильний вибір досить складно.

З якого матеріалу краще вибрати обробну дошку? Плюси і мінуси порід дерева. Спили і обробка

Необхідно, перш за все, звертати увагу на такі характеристики, як гігієнічність, безпека, практичність. Матеріал для виготовлення грає також важливу роль.

Догляд за дерев’яними обробними дошками

Щоб обробна дошка служила довгий час, необхідно здійснювати за нею певний відхід. Як тільки виріб придбано, варто протерти його мінеральним або лляною олією. Бажано таку процедуру провести кілька разів, щоб вийшов якісний захисний шар.

Після кожного приготування їжі дошка обов’язково миється. Це дасть можливість уникнути неприємних запахів. Робиться така процедура за допомогою оцту, соку лимона або простий проточної води. Бажано не застосовувати миючі засоби, щоб згодом вони не потрапили в людський організм.

Бажано зберігати дошки на відкритому місці, а не укладати в ящики. Повітря повинен постійно циркулювати, щоб не з’явилася цвіль і неприємний запах. Бажано придбати кілька обробних дощечок для різних груп продуктів: риби, м’яса, фруктів, буханкаобулочних виробів.

Характеристики обробних дощок

Деякі господині наївно вважають, що найкраща обробна дошка виготовляється з цільного дерев’яного шматка. Хочеться відзначити, що такі вироби практично не виготовляються.

Справа в тому, що цільні шматки дерева не підходять для цих цілей. Будь-яка деревина при сушінні може потріскатися і покоробитися. І якщо все таки дошку зробити цільної, то, як тільки ви її помиєте під водою, її застосування в подальшому будемо безглуздим заняттям через свого пошкодженого виду.

Звичайно ж, існують і винятки. Наприклад, махагони. червоне дерево, яке при попаданні вологи не втрачає своїх властивостей і параметрів. Але з нього дошки робити недоцільно, хіба що повісити їх на стінку для краси.

Придбані в торгових точках дошки можуть швидко потріскатися. Це говорить про те, що при їх виготовленні був порушений технологічний процес. Практично всі обробні дошки мають вигляд тонких дерев’яних смужок, іменованих ділянками. Чим менше товщина смужки, тим якісніше буде виріб.

При дотриманні технології виробництва, склеєні дошки будуть мати достатню міцність і цілісністю, незважаючи на безліч складових.

Перш, ніж придбати обробні дошки, необхідно ознайомитися з їх основними характеристиками. Розмір також має значення. Дошка повинна бути такою, щоб на ній зручно було порізати продукти, а потім вона помістилася в раковину для миття. Необхідно пам’ятати, що вічних дощок не буває, тому з регулярністю варто купувати для кухні нові обробні вироби.

Як доглядати за обробними дошками з різних матеріалів?

Обробна дошка, яка постійно контактує з харчовими продуктами, вимагає відповідного звернення, щоб не стати розсадником бактерій. Догляд залежить від того, з якого матеріалу вона виготовлена. По-різному потрібно чистити дерев’яну, пластикову або скляну дошку. Які методи чищення використовувати для кожного типу обробних дощок, розповість будинків.

Як чистити дерев’яну дошку?

Дерев’яні обробні дошки є найбільш довговічними і найпопулярнішими. Однак, щоб вона могла служити нам як можна довше, потрібно правильний догляд. Уже перед першим використанням варто просочити її олією (може бути те, що ми використовуємо для смаження). Пам’ятайте, що дерев’яну дошку не слід занадто часто мити водою. Ми ніколи не моєму її в посудомийній машині.

Для чищення дерев’яної обробної дошки варто звернути увагу на наступні домашні хитрощі:

  • Посипте робочу поверхню дошки товстим шаром солі і залиште на ніч. Ретельно сполоснути вранці.
  • Для дерева замість рідини для миття посуду краще використовувати харчову соду.
  • Зміна кольору через продукти можна видалити за допомогою оцту. Він також має бактерицидну ефектом.
  • Щоб позбутися від небажаних запахів, треба натерти дошку скибочкою лимона, залишити на 15-20 хвилин, сполоснути і протерти насухо кухонним рушником.

Не забувайте витирати дошку насухо після очищення і після кожного використання. Варто періодично натирати її поверхню рослинним маслом або спеціальної екологічної просоченням для дерева, яка може контактувати з харчовими продуктами.

Як чистити скляну обробну дошку?

Скляні обробні дошки можуть бути не дуже популярні, тому що вони легко ламаються і туплять ножі, а також в процесі нарізки видають неприємний звук. Однак їх найлегше обслуговувати. Їх можна мити в посудомийній машині і не потрібно нічим просочувати.

Ключовим недоліком в процесі мийки є те, що вона може вислизнути з рук і розбитися в самий невідповідний момент. Тому важливо дотримуватися правил безпеки при поводженні зі склом. Також важливо передбачити місце зберігання, щоб кромка скляній обробної дошки не зазнала контакту з поверхнями, які можуть завдати їй шкоди.

Як чистити пластикову дошку?

Пластикові обробні дошки довговічні, стійкі до високих температур і не вбирають запахи їжі. Відрізняються прийнятною ціною. Однак у даній начиння є свої недоліки. Дошка з пластика може бути легко пошкоджена ножем, і в утворилися розрізах можуть накопичуватися бактерії.

Пластикову дошку можна мити в посудомийній машині, як скляну. Звичайна рідина для миття посуду або вода з оцтом відмінно впорається з брудом на пластиковій дошці. Проте, її досить часто варто замінювати.

Кожній групі продуктів. своя обробна дошка

Кожен харчової пройдуть має свої особливості, тому на кухні краще мати кілька дощок.

  • Дерев’яна дошка краще підійде для більш сухих продуктів, таких як буханкаобулочние вироби.
  • Скляна дошка, яка не вбирає запахи, вологу і не змінює колір, стане хорошим помічником для нарізки сирого м’яса і риби, цибулі та часнику, буряків і моркви, фруктів.
  • Пластикова дошка, хоча і є універсальною, найкраще впорається в разі готових продуктів: м’ясних виробів, сиру, цитрусових, свіжих і варених овочів.

Адаптація обробної дошки під відповідні групи продуктів і правильний догляд дозволить продовжити її термін служби.

Один у полі не воїн

Ще один момент: вважається, що не можна використовувати одну дошку для оброблення всіх видів продуктів. Це негігієнічно, навіть якщо вона володіє антибактеріальним покриттям.

По перше. це складно перевірити, адже ви не побачите мертвих мікробів. А по-друге. навіть просте ополіскування дошки після нарізки кожного виду продуктів займе час і ускладнить процес готування. Виходить, це ще й непрактично.

Ідеальним кількістю буде 4 обробні дошки:

  • для сирого м’яса;
  • для риби;
  • для буханкаа;
  • для овочів, фруктів і варених продуктів.

Причини цілком обгрунтовані. М’ясо і риба до термічної обробки можуть містити хвороботворні мікроорганізми, якими не варто приправляти салат. Специфічний запах морепродуктів легко виявиться в іншому блюді. А окрему дошку для буханкаа зовсім не обов’язково мити.

Якщо ви не їсте м’яса. вітаємо, необхідний мінімум зводиться до трьох, але їх може бути і більше. І ось невеликий спойлер-рада. вони не обов’язково повинні бути зроблені з однакових матеріалів.

Яка обробна дошка краще: Гід покупця

Є предмети, без яких в будинку не обійтися, і обробна дошка, безперечно, один з них. Питання в тому, яка обробна дошка краще підходить для звичайної, середньостатистичної кухні. І як вибрати варіант, повністю влаштовує за всіма параметрами?

Щоб полегшити вам пошуки ідеалу, ми пропонуємо вам ознайомитися з характеристиками найбільш популярних видів обробних дощок, використовуваними матеріалами, їх плюсами і мінусами. Хоча, кажуть, ніщо не ідеально, цілком можливо знайти те, що максимально відповідають вашим вимогам, з яких ми і почнемо.

Скло

Склокерамічні або скляні дошки досить популярні у наших господинь. Чи справді вони такі хороші?

  • багатство кольорів, малюнків;
  • стійкість до вологи і високих температур;
  • гумові ніжки, завдяки яким дошка щільно лежить на столі.
  • висока твердість скла швидко тупить ножі;
  • на такій дошці можна різати керамічними ножами;
  • як правило, невеликі розміри;
  • упустите. розіб’ється;
  • специфічний скрип (не для людей зі слабкими нервами) при нарізці.

Резюме: На наш погляд, краще вибрати цю дошку для красивої подачі сиру або фруктів, а не для нарізки і шинкування продуктів.

торцева дошка

Це. не дошка в загальноприйнятому розумінні, і не з’єднання горизонтальних шарів дерева, а моноліт з невеликих склеєних брусків з вертикальними волокнами.

Завдяки технології виготовлення торцеві обробні дошки нерідко відносять до професійного кухарському обладнанню.

  • НЕ тупить ножі;
  • практично вічна;
  • екологічна;
  • відповідних розмірів.
  • вартість;
  • спеціальний догляд: дошку не можна надовго залишати у воді, мити в посудомийній машині, також її треба періодично змащувати сумішшю мінерального масла і бджолиного воску.

З іншого боку, доглядати за торцевої дошкою не так і складно. Все, що потрібно. це уважність домочадців і 5-хвилинний ритуал протирання раз в два місяці, який, до речі, створює антибактеріальне покриття.

Швидше, недолік цієї дошки. масивність, що в поєднанні з габаритами наших кухонь змусить поламати голову на тему її розміщення.

Хочемо застерегти вас від популярної ілюзії. Ви не помічали, як часто народ звертає увагу на екологічну чистоту деталей, але абсолютно не перевіряє нешкідливість клею, яким вони з’єднані? Будьте послідовні, поцікавтеся у виробника, що він використовував в якості сполучного речовини.

Резюме: Рекомендуємо купувати імпортні дошки з твердих порід дерева. Якщо у вас велика і містка кухня, і готуєте багато і часто. то обов’язково купите ще і торцеву дошку.

дерево

Дошки з дерева застосовують в господарстві з давніх часів.

Сьогодні їх роблять з м’яких або твердих деревних порід, які відповідно швидко або повільно стісуються.

тонкий пластик

  • приємна ціна;
  • не вбирає запахи;
  • можна мити в посудомийній машині;
  • різноманітний в плані кольорів і форм;
  • довговічний.
  • немає великих розмірів;
  • совається по столу;
  • швидко тупить ножі;
  • гнеться, не підходить в якості підносу;
  • нестійкий до високих температур.

Проте, складається по згинах пластик дуже зручний для миття фруктів, овочів і пересипання нарізаного в каструлю.

Ця обробна дошка краще аналогів з товстого пластика тим, що з огляду на свою компактність, зручна для використання в походах, адже її можна компактно скласти по згинах.

Існують дошки з пластику з антибактеріальним покриттям, але, знову-таки, як ви перевірите, чи працює воно?

Важливо: перед покупкою зверніть увагу, з якого саме пластика зроблена обробна дошка, і ознайомтеся з характеристиками матеріалу. Наприклад, поліуретан не витримує температури понад 80 градусів, а, відповідно, не зіграє роль підношення для гарячої посуду.

М’яка деревина

  • невисока ціна;
  • НЕ тупить ножі.
  • матеріал легко «щепітся»;
  • схильність до деформацій. тріщинах і скручування від води;
  • відсутність захисної обробки;
  • миттєве вбирання барвників і запахів.

Краще використовувати таку дошку для нарізки буханкаа. А ось для м’яса вона однозначно не підходить.

Яка обробна дошка краще

Скільки обробних дощок має бути в господарстві? З якого матеріалу, якого розміру і форми. рекомендації від WDay.ru.

В ідеалі для кожного виду продуктів повинна бути своя обробна дошка. За гігієнічним нормам мінімально допустима кількість. 12. Зрозуміло, мало хто погодиться мати вдома такий великий арсенал. Тому обмежимося чотирма: одна. для сильно пахне риби, друга. для сирого м’яса і птиці, третя. для буханкаа, четверта. для всього іншого (овочі, сир, ковбасні вироби і так далі). Для сирих продуктів і м’яса краще підходить безпечний і легкий у догляді пластик, для термічно оброблених продуктів. дерево. Щоб інші члени сім’ї не плутали дошки, нехай вони будуть трохи відрізнятися за кольором або розміром. У продажу можна навіть знайти набори дощок, на кожній з яких є спеціальний значок із зображенням рибки, помідори і т.д.

Незважаючи на те що обробні дошки зараз роблять абсолютно будь-якої форми, професійні кухарі рекомендують не гнатися за екзотикою. На зручніше у використанні. класична прямокутна форма. Решта годяться більше для сервірування.

Щоб повернути свіжість дошці після розроблення риби, рекомендується натерти її половинкою лимона, залишити на кілька хвилин, а після. змити водою з миючим засобом.

Для риби і м’яса розмір дошки повинен бути не менше 30 х 50 см, для інших продуктів. 20 х 30 см. З замалою продукти будуть звалюватися в процесі різання, а надто великі екземпляри незручно мити і зберігати.

Самі підходящі кольори. білий, сірий, коричневий, чорний

Тільки такі кольори дозволять оцінити натуральний відтінок продукту на зрізі, а отже розгледіти його можливі недоліки. Так що краще відмовитися від яскравих фарб і принтів із зображенням шедеврів світового живопису.

Товщина дошки. в залежності від навантаження

Якщо для повсякденної різання підходять звичайні дошки товщиною 5-10 мм, то для підвищених навантажень (різка та рубка м’яса з кістками) будуть потрібні дошки товстіший (від 3 см).

Хоча дерево вважається найменш гігієнічним матеріалом, все залежить від породи.

Найдешевші і низькопробні. дошки з м’якого дерева. сосни або берези. Безпечний і зручний екземпляри з твердих порід. дуба, гевеї, акації, бука і бамбука. Вони хоч і на порядок дорожче, зате практично не вбирають запахи і вологу і не туплять ніж. Найдорожчі. дубові дошки.

Але перш ніж платити 400-600 рублів за дошку з твердих порід, подивіться, зроблена вона з цільного шматка дерева або з клеєної деревини. Другий варіант, як не дивно, краще. Така дошка менше схильна до деформації від води, а значить. прослужить довше.

Після кожного застосування дерев’яну дошку промивають під гарячою водою вручну з миючим засобом. Після цього її висушують в підвішеному стані. Дерево «не дружить» з посудомийній машиною і від такої автоматичної «помивочной» дуже швидко приходить в непридатність.

Цей матеріал особливо любимо шеф-кухарями. він легше, міцніше і безпечніше дерева, служить довше. А крім того, не боїться води і миється в посудомийній машині. Однак це стосується лише якісним сертифікованим екземплярів, вартість яких порівнянна з ціною за хорошу дерев’яну дошку (від 400 руб.). У хорошій пластикової дошки. шорстка поверхня, про що її тупятся ножі і на якій не ковзають продукти, і обов’язково є канавки для стоку соку.

Дешевий пластик, хімічний склад якого ви ніколи не дізнаєтеся, краще не брати. він швидко покривається порізами, а отже. великий ризик потрапляння його частинок в їжу.

Якщо вас не бентежить скрегіт металу по склу. то скляна дошка для вас, тим більше що найяскравіші дизайнерські моделі зазвичай роблять саме з цього матеріалу, та й коштують вони в межах 200-300 рублів. Скло вважається самим гігієнічним матеріалом, проте не кожен погодиться закрити очі на недоліки такої дошки: металевий скрегіт, необхідність частої заточки ножів і лову продуктів, які прагнуть «вислизнути» з гладкої поверхні.

Тим же, хто вирішить прикрасити свою кухню скляній дошкою, поради: вибирайте модель з жароміцного скла з гумовими ніжками для щільного прилягання до столу. Таку дошку ви зможете використовувати і в якості підставки під гаряче.

Види за матеріалом

Щоб оцінити, наскільки практична кухонна приналежність, зверніть увагу, з чого вона виготовлена. З якого матеріалу роблять хороші обробні дошки? У кожного виду є свої особливості. Давайте зупинимося на цьому докладніше:

  • Дерево. Для виготовлення обробних дощок використовують березу, сосну, дуб, бук або навіть екзотичне мангове дерево. Обробна дошка з якого дерева краще? Всі вироби з цього матеріалу відрізняються своєю міцністю. Готувати на них. одне задоволення: продукти не ковзають, кухонний ніж, стикаючись з поверхнею, видає приємний звук і не тупиться. Дерев’яні приналежності вбирають запахи, але при правильному догляді цього легко уникнути. Вироби з натурального матеріалу наповнять кухню затишком і допоможуть красиво сервірувати стіл.
  • Торцева дошка. вид дерев’яного аксесуара з особливо міцною структурою. Його виготовляють з брусків торцевої поверхні деревини, волокна якої розташовуються перпендикулярно щодо ножа. Торкаючись дошки, лезо не пошкоджує її, а лише розсовує волокна, які потім повертаються на місце.

Бамбук. Такі моделі за своїми характеристиками схожі на дерев’яні, але при цьому часто більш доступні. Зносостійкі і багатофункціональні, вони чудово підходять для підготовки інгредієнтів для блюд з м’яса і овочів, а також можуть виконувати роль підставки під гаряче або підношення. Важливий факт: бамбук. швидко поновлюваний матеріал. Він має високу швидкість росту і не вимагає добрив або пестицидів. Тому бамбук дуже екологічний.

Пластик. Головна перевага пластикових обробних дощок. простота догляду. Не сумніваючись, ви можете завантажити їх в посудомийну машину. Різноманітність кольорів дозволяє підібрати кухонний аксесуар під будь-який інтер’єр. Дошки з пластика різних кольорів ви можете використовувати для різних груп продуктів: сирого м’яса, свіжих овочів і т.д. Це дозволить запобігти перехресне зараження. На цьому питанні ми ще зупинимося більш детально. Матеріал дуже гнучкий, тому інгредієнти з таких дощок особливо зручно пересипати в каструлю або сковороду. Він більш стійкий до запахів, в порівнянні з деревом. Але, на відміну від останнього, на пластик не можна ставити гаряче.

Силікон. Силіконові килимки для нарізання продуктів легкі і добре гнуться. Матеріал іноді використовують в якості нековзною основи дерев’яних або пластикових дощок.

Скло і склокераміка. Склокерамічна поверхня не вбирає запахи і легко миється. Але за рахунок матеріалу не підійде для відбивання продуктів. Крім того, скло швидко призводить ножі в непридатність. тупить їх. Зате така красива дошка. відмінне рішення для апетитною презентації страви.

Камінь. Моделі з граніту, мармуру або штучного каменю міцні та довговічні. Але, як і склокерамічні, швидко туплять лезо ножа. Дошки з такими поверхнями більше підходять для роботи з сухими продуктами. Додатковий плюс. на них зручно розгортати тісто.

Які обробні дошки краще

Неймовірно простий, але при цьому незамінний предмет на кухні. обробна дошка. У приготуванні вона грає не меншу роль, ніж ніж або каструля. Якісні вироби допомагають отримати максимум задоволення від цього процесу.

Мільйони років тому роль обробної дошки виконувала кам’яна брила. Її змінило дерево. У предметів з деревини довгий час не було аналогів. Вони з’явилися лише в XX столітті. Пластикова кухонне начиння зробила революцію, так як була більш зручна у використанні. Але і популярність дерев’яних приладдя не впала, а сам матеріал навчилися обробляти так, щоб поліпшити його практичні властивості.

У нашій статті постараємося розібратися, які обробні дошки краще.

Види за розміром і формою

Обробні дошки бувають самих різних форм і розмірів. І на ці параметри варто звертати увагу, адже від них залежить, чи комфортно вам буде працювати.

Прямокутна або квадратна. Це найпопулярніші види обробних дощок, так як у них зручна робоча поверхня. Такі моделі можна легко прибрати в шафу або повісити на стіну.

Кругла дошка відмінно підходить для продуктів відповідної форми. Її часто використовують для сервірування столу і подачі страв: піци, м’ясних, сирних або фруктових нарізок.

З якого матеріалу дошка краще?

Обробних дощок багато, вони відрізняються один від одного типом матеріалів і забарвленням. Фахівці піддали їх бактеріальним тестів. В результаті вони помітили, що на дошках з мармуру, скла і пластика бактерії розмножуються швидше, ніж на дерев’яних. Чим рівніше поверхня обробної дошки, тим краще це для мікробів.

Підписуйтесь на телеграм-канал foodandmood! І про свіжих рецептах, радах, Лайфхак дізнаєтеся першими!

Обробна дошка: бактерій більше, ніж на сидінні унітазу

Дошка для нарізання. основне і необхідне пристосування на кожній кухні. Спочатку вона виглядає красиво, але після деякого часу використання стає місцем проживання бактерій, якщо за нею не доглядати належним чином. І буває, що деякі дощечки стають настільки запущеними, що на них можна виявити бактерій набагато більше, ніж на сидіння унітазу.

Чому обробна дошка стає живильним середовищем для бактерій?

По-перше, справжній рай для бактерій. це сире м’ясо. Ми думаємо, що очищаючи дошку після м’яса, ми можемо безпечно використовувати її для різання овочів, фруктів або хрусткого буханкаа. Але це не так, вони все ще на дощечці. Тільки дуже висока температура вбиває більшість мікроорганізмів.

Тому з метою дотримання гігієни на кухні стоїть мати кілька обробних дощок, причому одну з них слід використовувати тільки для м’яса. Завдяки цьому ми знизимо ризик серйозних отруєнь і захворювань. Цю м’ясну дощечку потрібно особливо ретельно мити.

Як правильно доглядати за обробною дошкою

Зрозуміло, що обробну дошку слід ретельно мити після кожного використання. Але чи достатньо цього? Напевно немає, краще час від часу влаштовувати своїм дошках “генеральну прочухана”, особливо дерев’яним.

Сіль. Сіль добре допомагає очистити дошку. Досить один раз в декілька днів присипати поверхню дошки сіллю і залишити на ніч. На наступний ранок потрібно промити її під проточною водою, і дошка буде готова до використання.

Сіль з оцтом. Ця суміш створюється в одну мить. Просто влийте в оцет гарячу воду, додайте дрібку солі і перемішайте. Таким чином виходить саморобна рідина для протирання обробної дошки і інший кухонного начиння.

Масло з сіллю. Поєднання рослинного масла і солі дає ефективну рідина для чищення обробних дощок. Ці продукти є у всіх на кухні, тому вам слід використовувати їх не тільки для приготування їжі. Досить втерти цю суміш в подряпини або тріщини на обробній дошці. і можете вважати, що необхідну дезінфекцію ви провели.

Лимон. Лимонний сік теж відмінно підходить для очищення. Натерти обробну дошку лимоном. хороший спосіб захистити її від бактеріального вторгнення.

Лимон і сіль. Лимон відмінно поєднується з сіллю. Розріжте лимон навпіл, крупно посипте сіллю і потім протріть обробну дошку. Після такої процедури її можна використовувати знову, не боячись причаїлися бактерій.

Як і яку дошку краще вибрати. Яка обробна дошка краще?

Обробна дошка з дерева: особливості та критерії вибору

Немає нічого дивного в тому, що обробна дошка. незамінний предмет на кухні. Вона використовується для нарізування різних продуктів: м’яса, овочів, буханкаа. Для виробництва дощок використовуються різні матеріали, однак найбільш затребуваним є дерево. Такі вироби відрізняються тривалим терміном служби, простотою догляду та надійністю. Як вибрати обробну дошку з дерева і які нюанси враховувати при покупці?

Переваги і недоліки

Головна перевага обробних дощок з дерева. це екологічність, оскільки для їх виробництва використовується натуральна деревина. При виготовленні виробів не застосовуються хімічні реагенти або інші речовини, які можуть бути небезпечні для здоров’я людини. Це гарантує абсолютну безпеку і нешкідливість.

Обробні дошки з дерева відрізняються високою зносостійкістю, надійністю і тривалим терміном експлуатації.

Обробні дошки з дерева не можна мити в посудомийній машині.

Такі вироби мають і ряд недоліків. Перш за все, вкрай складно вибрати оптимальний тип деревини, щоб дошка прослужила довго. Крім того, дерево дуже швидко вбирає запахи і соки продуктів. Тому вироби вимагають особливо ретельного догляду і обов’язкового миття після кожного використання.

До незначним недоліків можна віднести і чималу вагу виробів. Крім того, дерев’яні обробні дошки не можна мити в посудомийній машині або тримати в воді довгий час.

З якого дерева обробна дошка краще

Для виробництва обробних дощок застосовується деревина різних порід. Кожна з них відрізняється особливими експлуатаційними властивостями, що варто враховувати при виборі.

Сосна. це найбільш дешевий матеріал. Вона легко піддається обробці, однак дошки з такої деревини недовговічні. При регулярному контакті з вологою (під час миття) сосна швидко тріскається, набухає і втрачає свої властивості.

Береза ​​відрізняється середньою твердістю і легко обробляється. Однак це також не ідеальний варіант для обробної дошки, оскільки деревина швидко чорніє, втрачаючи презентабельний вигляд. Крім того, в результаті постійного впливу вологи дошку може образити.

Бук. це тверде і міцне дерево, однак і воно відоме своїми недоліками. Така деревина дуже гігроскопічна. швидко втягує в себе вологу. Щоб захистити вироби з бука, їх покривають лаком, але такий метод не підходить для обробних дощок.

Хороший варіант сировини для виготовлення кухонного начиння. акація. Така деревина досить міцна, вологостійка і має тривалий термін експлуатації.

Якщо ще думаєте, з якого дерева краще вибрати обробну дошку, віддайте перевагу безпрограшного варіанту. дубу. Це найбільш міцний і твердий вид деревини, який відрізняється високою зносостійкістю і щільністю. Дошки з дуба стійкі до впливу вологи, тому їх можна без побоювання експлуатувати на кухні.

Обробні дошки поділяються на види залежно від розмірів і дизайну. Перший критерій дуже важливий: від нього залежить зручність експлуатації. Вироби бувають різних розмірів: дуже маленькі використовуються для нарізки буханкаа, великі. для професійної обробки м’яса. Класичні габарити. 40 × 30 см або 35 × 25 см. Однак сьогодні на ринку можна знайти вироби нестандартних параметрів.

Сучасні дерев’яні дошки для оброблення продуктів випускаються різних форм. Вони можуть бути круглі, квадратні, прямокутні або у вигляді хитромудрих фігур.

Щоб дошка була не тільки зручною і функціональною, але і красивою, необхідно звернути увагу на дизайн. Вироби прикрашаються малюнками, декупажем або випалюванням. Це надає їм оригінальності, а також дозволяє стати прекрасним елементом інтер’єру кухні.

як вибирати

При виборі обробної дошки враховуйте кілька важливих аспектів.

  • Тип деревини. Оптимальним варіантом стане дуб або акація.
  • Розміри. Цей критерій враховує, для яких цілей купується дошка. Для оброблення м’яса слід вибирати великі вироби, а для нарізки овочів або фруктів підійдуть і малогабаритні.
  • Дизайн. Для деяких це принциповий пункт, оскільки дошки повинні гармонійно вписуватися в інтер’єр кухні. На ринку представлений величезний асортимент простих гладких виробів, з оригінальними зображеннями, декупажем або вирубкою.

Правила догляду

Для того щоб продовжити термін експлуатації дерев’яної обробної дошки, слід дотримуватися базові правила догляду. Відразу після придбання нового виробу його слід добре обробити лляною або мінеральним маслом. Проводити таку процедуру необхідно тричі, щоб забезпечити виробу надійний захисний шар.

Дерев’яну дошку слід мити відразу після готування. Це гарантовано вбереже її від вбирання неприємних запахів. Для процедури варто використовувати просту воду і оцет або сік лимона. Не рекомендується застосовувати хімічні мийні засоби. Вони погано виполікуються з волокон деревини і можуть потрапити в організм.

Зберігати обробні дошки з дерева слід на відкритій поверхні, а не в ящику. Важливо забезпечити вільну циркуляцію повітря, щоб уникнути передчасного псування вироби, появи цвілі або неприємного запаху.

Крім того, фахівці рекомендують використовувати окремі дошки для різних груп продуктів. Наприклад, для буханкаа, овочів, м’яса і риби варто застосовувати індивідуальний набір посуду. Інакше патогенні мікроорганізми з м’ясних продуктів потраплять на буханкаобулочние вироби, а потім в організм.

Обробні дошки з дерева. незамінний кухонний інвентар, який застосовується для нарізки та подрібнення різних продуктів. Щоб вони прослужили довго, важливо з усією відповідальністю підійти до їх вибору, з огляду на основні характеристики.