Підготовка глини для кладки печі

Основні способи приготування розчину глини для закладення печі

Підготовка глини для кладки печі

Види глиняних розчинів

Залежно від типу глини розрізняють такі розчини:

Найбільш пластичні розчини жирні, найменше пластичні. нежирні. При висиханні жирні дають сильну усадку, тріскаються, а худий починає руйнуватися. У будь-якому випадку цілісність кладки порушується, і продукти горіння потрапляють в приміщення, що загрожує отруєнням. Тому перед початком роботи потрібно переконатися, що вибрана нормальна глина, а при підготовці суміші підтримувались оптимальні пропорції компонентів. Це можна визначити лише емпіричним шляхом.

Як перевірити глиняний жир

Досвідчені виробники плит здатні визначити вміст жиру на дотик, але для цього потрібно бути справді професійним. Більшість людей це не так, тому слід звернутися до більш надійних методів. Візьміть трохи глини (приблизно літрову банку) і обережно вийміть з неї всі сторонні предмети. камінчики, гілочки і т. Д. Розділіть весь обсяг на п’ять рівних частин. Далі потрібно додати пісок у таких пропорціях:

  • 1 частина. взагалі не додавати;
  • 2 частина. 25% піску;
  • 3 частина. 50% піску;
  • 4 частина. 100% пісок;
  • 5 частина. 150%.

Додайте в отриману суміш воду, перемішайте і подрібніть до отримання однорідної пластичної маси, схожої на тісто. Вона не повинна липнути до пальців. Існує багато способів перевірити вміст жиру в Інтернеті. Ми пропонуємо дві найпоширеніші та надійні. Виберіть найбільш зручний.

Скручуємо і сушимо глиняні кульки

Розкачайте кульки з готового «тіста», стисніть їх між долонями в коржі і залиште сохнути. Ви обов’язково повинні знати, який торт, з якої суміші готується, де стільки піску. Залишається дочекатися повного висихання і визначити пропорції. Для сушки знадобиться 3 дні, в суху погоду. 2. "Правильний" корж щільний, не розтріскується, не розсихається, і якщо він впаде з висоти 1 м, він не розвалиться. Він визначає співвідношення піску та глини, придатного для приготування розчину для кладки.

Перевірка з дошками

Приготуйте кульки з глиняної суміші, як описано вище. Вам знадобляться дві гладкі, добре стругані дошки. Розмістіть кульки між ними і акуратно натисніть зверху, поступово збільшуючи навантаження. Кульки почнуть перетворюватися на коржі, на яких в якийсь момент утворюються тріщини. Якщо тріщини з’явилися майже одразу. цей розчин худий, якщо обсяг кулі зменшився вдвічі і більше. занадто жирний. Зазвичай матеріал повинен змінювати форму приблизно на третину.

3 способи приготування якісного глиняного розчину

Ми вже визначилися з сировиною, вам знадобиться:

Пісок і глина очищаються від домішок (найкраще просіювати через сито). Воду слід брати злегка мінералізовану. Чим більше солей у воді, тим вище ймовірність появи плям на кладці. Ідеальний варіант. чиста дощова вода.

Перший спосіб: розминання ніг

Замочіть глину на 2-3 дні в сильному широкому жолобі. Коли воно промокне, надіньте гумові чоботи і починайте його замішувати ногами, поступово додаючи пісок. Розчин потрібно зморшити до однорідної консистенції. Розбийте великі грудочки, які трапляються, а якщо ні, викиньте їх. Коли маса буде готова, перевірте її руками і переконайтесь, що всі шматочки зняті. Якщо розчин готується правильно, то він сповзає з лопати, залишаючи невеликий слід. Жирний розчин дуже сильно затьмарить лопату, а пісний не залишить залишків.

Другий спосіб: «рубати» дерев’яною лопатою

Підготуйте молоток. дерев’яний настил 1,5х1,5 м. Якщо глина не потребує додавання піску, то насипайте її шарами на підлогу, змочіть водою. Коли глина намокне, прогрійте її в грядці заввишки 30-35 см і починайте бити краєм дерев’яної лопати. Це як бити шматки з великого шматка. Удар допоможе подрібнити великі шматки. Одночасно видаліть із розчину сторонні предмети та камені.

Якщо вам потрібно додати пісок, то його насипають широкою грядкою на випал, роблять відступи. Зверху насипається шар глини і змочується водою. Наступний шар. пісок. Далі розчин готують так само, як і без піску. збивають лопатою, поки не з’явиться густа однорідна маса без домішок і грудочок. Готовий розчин фільтрують через сито.

Третій спосіб: змочити і перемішати

Якщо глина нормальної жирності, пісок до неї не потрібно додавати. У цьому випадку розчин можна приготувати наступним чином. Глина укладається шарами в ємність і змочується водою. Коли вся глина закладена, її заливають. Суміш повинна постояти кілька годин, після чого її перемішують і проціджують через сито. Щільність розчину регулюється додаванням води за потребою. Якщо вам потрібно додати пісок, то його додають після замочування і фільтрування глини.

У багатьох рецептах глиняного розчину згадуються різні добавки. Наприклад, рекомендується додавати 1 кг цементу або 0,1-0,15 кг столової солі на кожні 10 кг глини. Виробники печей обґрунтовано зазначають, що готуючи глину для закладання печі, наші предки не могли дозволити собі розкоші додавати дорогу і дефіцитну сіль у ті часи, і цементу вони зовсім не знали. Причому кладка тривала десятиліттями. На думку експертів, всі види добавок необов’язкові.