Плити електричні склокераміка які краще для кухні

Газова або електрична плита?

Доцільніше робити вибір, відштовхуючись від ступеня доступності ресурсу. Якщо будинок підключений до газопроводу, то логічно зупинитися на газовій плиті. Електричний аналог вибирають, коли з газифікацією є проблеми, іноді з особистих або дизайнерським перевагам. Якщо в будинку є газ, але ви вибираєте електричну плиту, експлуатація обійдеться вам недешево. Для тих, хто сумнівається, є комбінований варіант: пара конфорок працює, спалюючи газ, інші використовують електрику.

Матеріал вручений поверхні

Варильна поверхня виконується з металу і кераміки, а розташовані на ній конфорки можуть бути виготовлені з різних матеріалів і мати різну конструкцію. Про конфорках поговоримо трохи пізніше, а поки з’ясуємо, які матеріали використовують для виготовлення варильні поверхні:

  • Емальована сталь. Це самий бюджетний варіант. Більшість радянських плит виконувалися саме з таким покриттям. Воно має відмінні гігієнічні якості, може бути забарвлене практично в будь-який відтінок, але от якщо ви не встежити, і втече молоко або проллється суп, то витирати забруднення необхідно відразу ж, інакше вони буквально присохнути до емалі, і очистити її буде дуже важко. До абразивним засобам краще не вдаватися, інакше можна отримати подряпану поверхню, а це не дуже естетично. Ще один мінус емалі. Нестійкість до відколів;
    плити, електричні, склокераміка, краще
  • Нержавіюча сталь. Може бути матовою або полірованою. Виглядають такі панелі лаконічно, в дусі сучасних стилів інтер’єру. У догляді поверхню дуже проста, а втекли продукти «прилипають» до неї набагато слабше і легко очищаються. Невеликим мінусом можна назвати той факт, що на металі добре видно всі відбитки пальців, але позбавлятися від них нескладно;
  • Склокераміка. Матеріал полюбили за прекрасний зовнішній вигляд і простоту догляду. Таку поверхню отримують електричні плити. Склокераміка дуже боїться цукру, тому, займаючись приготуванням страв, що містять його, необхідно бути гранично обережним. Гарячу солодку рідину відразу ж треба витирати з панелі, інакше можуть з’явитися неестетичні западини. Як і з іншими поверхнями, про чищення абразивними складами необхідно забути. Склокераміка. Досить міцний матеріал, який витримує навантаження до 25 кг на квадратний сантиметр. Для приготування страв краще використовувати посуд з плоским дном, яка б повністю закривала конфорку;
  • «Газ на склі». Варильна поверхня з газовими конфорками ховається під шаром склокераміки або загартованого скла. Перший варіант краще, оскільки склокераміка краще проводить тепло, але цей параметр не настільки важливий, оскільки газова конфорка і так швидко нагріває поверхню. Загартоване скло обійдеться вам дешевше, але поводитися з ним необхідно буде трохи акуратніше, ніж з склокерамікою, оскільки воно відносно легко дряпається.

Газові плити

З кількістю конфорок ми вже розібралися. Настала черга зрозуміти, якого типу можуть бути конфорки в газовій плиті, крім, природно, самих звичайних:

  • Овальні конфорки відмінно підходять для довгастих Казанков і качатників, забезпечує рівномірний прогрів в них, а значить, смак готових страв буде набагато краще. Якщо ви часто готуєте в подібній овальному посуді, то краще, щоб на плиті була одна відповідна конфорка;
  • Конфорка для приготування страви на повільному вогні. Захоплені кулінари знають, що деяких страв для досягнення необхідного смаку необхідно довго чекати на повільному вогні. На жаль, навіть найменша і малопотужна звичайна газова конфорка не здатна забезпечити такі умови. Куди краще використовувати спеціальні конфорки, в яких, полум’я ховається під кришкою, дозволяючи тепла розподілятися більш рівномірно;
  • Багатоконтурні конфорки мають кілька рівнів форсунок і дозволяють істотно збільшувати швидкість приготування деяких страв.

Поверхня може покриватися однієї цільної гратами, але це не дуже зручно. Стежити за чистотою плити буде простіше, якщо конструкція решітки буде секційної та складатися з двох частин. Перфекціоністи і любителі чистоти можуть звернути увагу на моделі з окремими гратами для кожної конфорки: будь-яке забруднення можна буде тут же прибрати, не припиняючи процес приготування на інших конфорках. Є решітки з досить великим отвором над конфоркою: каструлі і сковорідки туди не проваляться, а ось з туркою можуть виникнути труднощі, але пасе спеціальна накладка, яка дозволить спокійно ставити наймініатюрніші ємності.

Бажано, щоб язики полум’я гріли тільки дно посуду, а не її стінки, інакше вона швидко прийде в непридатність, а пластикові ручки постраждають в першу чергу. Так як будь-яка газова поверхня оснащується конфорками різного розміру і потужності, проблем не виникне.

Правила безпеки, або Куди поставити плиту?

Установку кухонної плити краще довірити фахівцеві, особливо якщо мова йде про газову пристрої. За таких обставин має бути дотриманий цілий ряд умов:

  • Висота стель в приміщенні не менше 2 м;
  • Наявність кватирки;
  • Наявність витяжки;
  • Впритул до стіни або в кут плиту краще не ставити. Між обладнанням і пристроєм повинен залишатися невеликий зазор;
  • Від мийки до плити має бути відстань не менше 50 см;
  • Мінімальна відстань від вікна до плити 30 см.

Що ж стосується електричних панелей, то, перш за все, необхідно проаналізувати можливості електромережі, адже навантаження від плити буде чимала.

Правильний вибір духовки

Коли з параметрами вручений поверхні ви визначилися, настає час вибирати «низ». Піч, як і варильні панелі, можуть отримувати тепло як з газу, так і з електрики. Вважається, що електричні духові шафи краще, так як в них можна більш точно регулювати параметри роботи. Розглянемо основні властивості кожного варіанту трохи докладніше:

  • Газові духовки коштують дешевше електричних, так і в експлуатації вони більш економні. У плані функціоналу вони програють. Найпростіші духовки отримують газовий пальник, розташовану всередині, і гриль. Верхній нагрівальний елемент. Зазвичай він працює від електрики (менш економний, зате більш регульований нагрів), рідше духовки оснащують газовим грилем (погано піддається регулюванню). У деяких газових духовках є і режим конвекції, але за якістю виконання він поступається аналогу в електричних шафах, адже тут вентилятор просто роздуває нагріте в духовці повітря. В електричних же духовках близько вентилятора знаходиться ТЕН, забезпечуючи більш рівномірний нагрів. Краще брати газову духовку з автоподжиг;
  • Електричні духовки в найпростішій комплектації мають два Тена, зверху і знизу. Більш просунуті моделі отримують функцію конвекції і 4 нагрівальних елемента: зверху, знизу, збоку і навколо вентилятора. З таким пристроєм можна буде готувати будь-які страви, досягаючи потрібного результату. Більш того, багатофункціональні духовки можуть не тільки запікати в різних режимах, але і допомагати з розморожуванням і сушінням овочів / фруктів / грибів. На панелі управління духовки все режими позначаються зрозумілими символами.

Крім того, більшість духовок, незалежно від типу, отримують вбудовану підсвітку і таймер. Практично всі моделі мають відкидається дверцята, рідше зустрічається орні (такі духовки зручні при розташуванні їх на рівні очей), ще рідше. Виїжджають. Кількість стекол може відрізнятися, часто використовують подвійне скління, є моделі з 3 і 4 стеклами: чим з більше, тим краще теплоізоляція. Управління виробляють електромеханічним (просто і зручно) або електронним способом. Останній дозволяє проводити більш тонкі налаштування, а й ламається частіше.

Що ж стосується системи очищення, то зараз використовують кілька варіантів:

  • Традиційна, за допомогою губки, води та миючого засобу. Благо емаль в духовці роблять такий, щоб бруд в неї не в’їдається і легко відчищати. Це досягається завдяки включенню до складу графіту і кремнію;
  • Каталітична чистка здійснюється завдяки спеціальному покриттю на стінках. Воно має невеликі пори, завдяки яким здійснюється поглинання жирів для їх подальшого розщеплення. Процес очищення відбувається вже під час приготування їжі. Вам нічого робити не треба;
  • Каталітична очистка передбачає короткочасне підвищення температури до 500 0 С, завдяки чому всі забруднення просто згорають. Залишається тільки потім вологою губкою видаляти золу. Найефективніший і дорогий спосіб очищення;
  • Парова очищення можлива в будь-який духовці. Досить в деко налити води і включити слабкий нагрів хвилин на 30. Після цього всі забруднення будуть відходити набагато легше.

Зростає популярність духовок з телескопічними напрямними. З ними дійсно набагато зручніше діставати блюдо. З додаткових функцій можна відзначити управління роботою духовки за допомогою Wi-Fi.

Електричні плити

Говорячи про електричних плитах, мають на увазі цілу групу пристроїв, об’єднаних тим, що джерелом нагрівання в них виступає електрику. Перетворюватися і подаватися воно може різними способами, тому електричні конфорки можуть бути різних типів:

  • Конфорки з електроспіраллю всередині. У цьому випадку за нагрів відповідає спіральний ТЕН. Щоб прогрітися, конфорці потрібен час, від 8-10 сек до 20 сек, а це дуже багато. Зверху ТЕН прикритий чавунної або сталевої підставкою, які в народі називають «млинцями». Найдавніший, незручний, але і найдешевший варіант;
  • Конфорки з стрічковим нагрівальним елементом (high light) більш сучасні, прогріваються за 3-6 сек, наближаються до газових аналогам. За нагрівання відповідає гофрована металева стрічка, яка перебуває в керамічному блюді. Зверху такі конфорки прикриваються склокерамічною панеллю;
  • Конфорки з рапідних елементами оснащуються Ніхромовий спіралями, які розігріваються до 10 сек. Як у випадку з стрічковим нагрівальним елементом, потрібно високий струм пуску, що необхідно врахувати при виборі автоматів захисту ланцюга вручений панелі;
  • Конфорки з галогенними нагрівальними елементами оснащуються кварцовими трубками, заповненими розрідженим паром галогенів. Електричний струм, проходячи крізь газ, змушує еготізлучать світло і тепло. На розігрів необхідна всього 1 секунда, остигає конфорка дуже швидко, енергії споживає небагато, але коштує дорого і не відрізняється довговічністю, тому такі плити широкого поширення не набули;
  • Індукційні конфорки працюють принципово інакше. Вони нагрівають не панель, а посуд. Сама ж варки поверхня стає злегка теплій від контакту з розігрітими каструлями. Під конфоркою розміщуються магнітні подушки, які при включенні утворюють електромагнітне поле з матеріалом посуду. Посуд має виконуватися з магнітного матеріалу і мати товсте дно. Нагрівання здійснюється дуже швидко, після виключення конфорки він миттєво припиняється. З мінусів ціна, складності в установці і необхідність міняти знаходиться в побуті посуд (або її частина).

Електрична конфорка може не тільки просто гріти, а й володіти рядом додаткових функцій:

  • Таймер і регулятор температури є практично у всіх моделях;
  • Індикатори на панелі можуть підказати, що якась конфорка ще занадто гаряча;
  • Площа нагріву може регулюватися в залежності від типу використовуваної посуду. Робиться це за допомогою елементів управління або розумною автоматикою;
  • Автоматика допоможе також і в процесі приготування їжі. Завдяки температурними датчиками конфорка «розуміє», закипіла рідина, а після закипання включає мінімальний режим, потім переводить нагрів на робочі температури;
  • Найбільш просунуті конфорки отримують «термозонд», спеціальне пристосування, яке вставляється всередину м’ясного продукту і контролює його приготування. Конфорка вимкнеться, як тільки м’ясо досягло необхідного ступеня готовності. Деякі особливо потужні конфорки оснащуються функцією попереднього відключення, щоб блюдо доготовляє від залишкового тепла;
  • Функція запам’ятовування режимів нагріву і готування за рецептом. Прерогатива дорогих моделей, але з такими опціями процес приготування буде максимально простий.

Управління конфорками здійснюється важелями або сенсорними кнопками.

Електричні плити

Конфорки електричної плити нагріваються набагато повільніше, і так само повільно остигають, так що єдиний вихід не переварити / пережарити блюдо. Просто знімати посуд з конфорки, викидаючи в повітря цінне тепло. Регулювати ступінь нагріву набагато складніше. Індукційні панелі позбавлені цього недоліку. Зате при роботі електрична варильна поверхня не буде утворювати продукти згоряння, а значить, догляд за кухнею спроститься. Крім того, електрична плита менш пожежонебезпечна, та й про витоки газу не йдеться.

Зручно, що тепло не буде поширюватися за межі конфорки. Найдешевші поверхні отримують чіткі межі нагріву, в більш просунутих варильних поверхнях площа нагріву можна зменшувати і збільшувати в залежності від розміру посуду. Поверхня може мати окантовку або обходитися без неї. Сказати, який варіант краще, складно, оскільки з окантовкою вдасться уникнути потрапляння на підлогу крапель пролилася рідини, але і в догляді такі вироби складніше.

Не забувайте і про комбіновані панелі, які дозволяють об’єднати переваги газового і електричного нагріву.