Чим точити керамічні ножі в домашніх умовах

Як заточувати керамічні ножі

Чим точити керамічні ножі в домашніх умовах

Особливість керамічних ножів

Основна особливість керамічних ножів полягає в тому, що вони дуже довго не тьмяніють і не іржавіють. Однак з ними потрібно поводитися обережно. Керамічне лезо досить крихке, і якщо ви його зламаєте, то відновлення воно не підлягає. З цієї причини забороняється намагатися різати кістки, сильно заморожене м’ясо, лід тощо. Неможливо зігнути лезо, оскільки воно не витримує вигинів і розривів, також неможливо подрібнювати вироби на скляних дошках і відкривати консерви в банках.

Залежно від того, як часто ви використовуєте керамічний ніж, вам потрібно буде заточувати його лише 1-2 рази на рік. З особливою обережністю можна обійтися, не заточуючи пару років, але тоді лезо все одно погіршиться, і його потрібно буде заточити.

Відомі виробники ріжучого інструменту з цирконієвої кераміки пропонують такі послуги, як обробка та заточка, але не кожен може дозволити собі звернутися до спеціалізованого сервісного центру. Часто зламані ножі лежать певний час у шухляді столових приладів. Їх іноді навіть використовують, але потім відправляють у сміттєвий контейнер. Термін експлуатації ножа можна продовжити, якщо спробувати заточити його в домашніх умовах. Існує кілька способів зробити це.

Як загострити

Щоб заточити предмет, вам потрібен матеріал, який є твердішим за нього або хоча б таким же твердістю. Знайти матеріал важче, ніж цирконієва кераміка. досить складно. Найбільш підходящими є інструменти з алмазним покриттям. Може бути використаний:

  • спеціалізовані заточки для кераміки;
  • електричний наждак;
  • алмазна паста.

Звертаючи увагу на проблему загострення, японська компанія Kyocera випустила механічні та електричні заточки. Ця компанія спочатку спеціалізувалася на виготовленні тонкої кераміки, тому знає всі нюанси, пов’язані з її використанням та обслуговуванням. Хоча ціна на точилки досить висока, якщо вам подобаються керамічні ножі та надаєте їм перевагу перед усіма іншими, таку точилку варто купувати.

Є й інші, переважно японські, американські та китайські, виробники точил. Якщо ви їх вибираєте, то завжди звертайте увагу на яку товщину леза призначені пристрої, для якого типу ножів вони можуть заточуватися та під яким кутом. Деякі моделі різкості можуть коригувати навіть невеликі фішки. Ручні точила коштують дешевше, але для того, щоб ними користуватися, ви повинні мати досвід заточки та певну майстерність.

Крім спеціальних заточок, ви можете використовувати електричний наждак для загострення керамічного ножа в домашніх умовах. Обов’язково встановіть абразивні колеса з алмазним напиленням. Розмір зерна повинен бути 40 мкм або менше. Абразивна паста повинна бути з зерном 5 мкм або менше.

Як загострити

Найпростіший спосіб використання спеціальної електричної шліфувальної машини в домашніх умовах. Все, що вам потрібно зробити, це встановити лезо всередині кріплення і зафіксувати його під прямим кутом. У деяких моделях лезо не закріплене, а періодично проводиться в паз пристрою. Кожен, хто коли-небудь заточував звичайні ножі, може працювати з ручною точилкою. Процес простий, але це займе більше часу.

Якщо ви будете шліфувати на електричній машині, то встановіть низьку швидкість, мінімальну розбіжність і суворо дотримуйтесь кута. Кут заточування повинен дотримуватися якомога точніше, край повинен бути трохи закругленим, лезо не слід сильно притискати до кола під час роботи.

Щоб заточити ніж пастою, його потрібно прикласти до дерев’яної тарілки і заточити рукою. Це займає багато часу, як результат, край загострений, але не дуже добре.

Хочу ще раз зазначити, що ви повинні обережно поводитися з керамічним ножем, використовувати його за призначенням, і тоді він прослужить кілька років. Якщо у вас тьмяно, а під рукою немає спеціальної точилки, то краще звернутися до людини, яка вміє заточувати ножі і робить це постійно. Без належного досвіду заточка досить складна навіть з алмазними інструментами.