Чому не можна довго зберігати масляні суміші

Скільки зберігати розведену суміш

Існують і інші терміни зберігання сухої суміші. Якщо ви роздрукували упаковку і розкрили фольгу, то таку продукцію не можна зберігати довше 3-4 тижнів, в залежності від виробника. Намагайтеся тримати розкритий пакет в закритому стані, використовуйте канцелярські затискачі. Уникайте потрапляння прямих сонячних променів і різких перепадів температури.

Готовий порошок, найкраще використовувати відразу і готувати його безпосередньо перед годуванням дитини. Але бувають випадки, коли немає такої можливості. Приготувати їжу можна і заздалегідь. Наприклад, ви лягаєте спати, але годувати малюка потрібно через годину-півтора, тоді готуйте соску. Розведену суміш можна зберігати одну-дві години при кімнатній температурі не вище 20 0С.

Якщо ви приготували потрібну кількість для годування, але малюк з’їв тільки невелику частину, то ви можете зберегти її ще на годину. Можливо, прикорм знадобиться, але якщо залишилося трошки, навіть не замислюючись, вилийте її.

Також практикують готову продукцію тримати в холодильнику на полиці до 4-6 годин. Але не зловживайте цим часом, перш ніж годувати дитину такою кашею, переконайтеся, що в ній не присутня неприємний запах.

Важливо! Будьте уважні і не переплутайте терміни зберігання сухої і готової суміші.

Як зберігати суміш влітку

У спекотну літню погоду, будьте дуже обережні. Не залишайте пляшечку з готовим напоєм на столі при кімнатній температурі вище ніж 20 0С. Наслідки можуть бути вкрай неприємними. У малюка можуть з’явитися не тільки коліки, але і діарея в кращому випадку.

Щоб уникнути наслідків, необхідно тримати розведену адаптовану дитячу суміш тільки в холодильнику на полиці. Залишати пляшечку з напоєм на дверцятах холодильника не рекомендується, оскільки при відкритті відбувається різкий перепад температури, а це вкрай небажано.

Порада! Намагайтеся готувати дитяче харчування безпосередньо перед прийомом їжі. Так ви зможете забезпечити безпеку для здоров’я вашого малюка.

Як правильно приготувати дитячу суміш

При виборі дитячого харчування зверніть увагу на інструкцію. Обов’язково прочитайте її. Кожна марка суміші, будь це Малютка, Сімілак або Нестожен, має свої терміни для зберігання і рекомендації по її використанню.

Важливо! Серед безлічі видів, найпопулярнішою є суміш Нутрилон.

Існують загальні правила для приготування дитячого харчування:

  • Простерилізувати пляшечку для годування. Це можна зробити за допомогою спеціального стерилізатора або прокип’ятити в каструлі.
  • Закип’ятити воду і остудити до температури тіла.
  • Влити потрібну кількість води в дитячу пляшечку. Обсяг рідини залежить від розміру готової порції для дитини. Скільки потрібно мілілітрів суміші можна подивитися на коробці або банку.
  • Всипати сухий порошок у воду. Кількість мірних ложок також зазначено в інструкції.
  • Ретельно сболтайте готовий продукт до розчинення всіх грудок. Обов’язково закрийте соску ковпачком інакше можна розприскати молочну суміш.
  • Перед безпосереднім годуванням дитини, перевірте температуру рідини. Для цього капніть пару крапель на тильну сторону зап’ястя або ліктьовий вигин. Ви не повинні відчути ні печіння, ні холоду. Якщо суміш не підходить по температурі, то занурте пляшку в гарячу або холодну воду відповідно. Також існують прилади для підтримки потрібних показників.

Дотримуйтесь послідовність цих процесів і приготування дитячої їжі не принесе вам праці. Але з кожного правила бувають винятки. Наприклад, ви йдете на прогулянку на тривалий час або вирушаєте в дорогу, і у вас не буде можливості підігріти воду. В такому випадку повинна бути ще одна пляшечка для годування, куди ви зможете, будучи вдома, всипати потрібну кількість сухої суміші. Кип’ячену воду можна налити в чистий термос. Готувати таку їжу потрібно безпосередньо перед прийомом їжі.

чому, можна, довго, зберігати, масляні

Правила зберігання розведеною суміші в пляшечці

Молоді мами не раз стикаються з проблемою, коли доводиться годувати дитину штучними сумішами. Подібні рідини володіють безліччю вітамінів, мікроелементів і інших корисних речовин для росту немовляти. Але як правильно її приготувати і як зберігати турбує кожного, хто з цим стикається.

У чому зберігати розведену суміш

Готове дитяче харчування потрібно зберігати тільки в стерилізованої посуді, в даному випадку, це пляшечка для дитячого харчування. Для приготування їжі вам не потрібно використовувати додаткову ємність і переливати поживна речовина. Обов’язково закрийте соску ковпачком від пляшечки, щоб уникнути попадання мікроорганізмів, пилу, бруду та інших сторонніх речовин.

Чому не можна зберігати довго

Як відомо, адаптовані суміші мають безліч корисних речовин, які потрібні для розвитку крихітного організму. До її складу входять різні вітаміни, мінерали, жири і амінокислоти.

Висока місткість біологічно активних речовин є відмінною середовищем для розвитку бактерій. Вони починають розмножуватися вже через кілька хвилин в сприяє до цього середовищі.

Наприклад, вітамін С при контакті з киснем, розпадається, а деякі мікроелементи взагалі бояться прямих сонячних променів. Зверніть увагу на цей факт при виборі дитячої пляшечки, не купуйте занадто великі ємності для новонароджених. Надлишки кисню в пляшці приведуть до швидкого розпаду аскорбінової кислоти.

Всі ці перераховані вище процеси в багато разів скорочують термін придатності адаптованого дитячого харчування. А чи не доброякісний продукт може нашкодити здоров’ю вашого малюка.

Еклери✨Французький масляний крем

Здоров’я дитини напряму залежить від відповідальності батьків. Уважно вивчіть інструкцію з приготування саме вашої суміші для годування малюка. Всі ці та інші поради допоможуть молодим, які не досвідченим батькам правильно приготувати і зберігати дитяче харчування.

Як правильно треба зберігати розведену суміш?

Хоча педіатри допускають, що можна трохи зберігати приготовлену суміш, найкраще взяти з собою (наприклад, на прогулянку) суху суміш і воду необхідної температури. Приготувати її можна досить швидко, а так все буде найбезпечніше для здоров’я карапуза.

Про те, скільки можна зберігати готову суміш, повинні мати уявлення все матусі, тому що неприпустимо піддати свого малюка небезпекам. У теплому середовищі досить добре розмножується багато різних бактерій, тому через дуже короткий час після приготування суміш для годування дитини непридатна. З такої ж причини неприпустимо зберігати ту суміш, яку крихта НЕ допив або тільки доторкнувся до соски губками. У неї вже могли потрапити бактерії, тому через деякий час годувати малюка цією сумішшю вже заборонено. Молодим мамам треба запам’ятати, що малюка більше одного разу однією і тією ж сумішшю годувати не можна. Якщо їжа залишилася, треба її просто вилити.

Скільки можна зберігати готову суміш? Терміни та умови зберігання

Досить важливим аспектом, від якого в прямій залежності перебуває здоров’я маленької людини, є зберігання дитячої суміші. Адже саме вона буде вірним помічником мамам, які в силу різних обставин не мають анінайменшої можливості годувати рідних і улюблених крихт грудним молоком. Але саме суміші можуть нести потенційну шкоду організму малюків, тому що завжди є ймовірність того, що в них потраплять бактерії. Ось чому так важливо розуміти і знати, скільки можна зберігати готову суміш, як її зберігати і як необхідно розводити.

Термін і температура

У жерстяної або скляній тарі суха суміш залишається дозволеної до вживання протягом всього терміну зберігання. Але в паперовій упаковці суміш залишати неприпустимо. Не можна тільки защипнуть прищіпкою краю упаковки, тому що всередину часто потрапляють личинки шкідників або бактерії. Порошок можна пересипати в суху непрозору баночку, в якій кришка буде плотненько закриватися. Це максимально оптимальний варіант того, в чому допустимо зберігати відкриту дитячу суміш.

Якщо місце буде темне і сухе, то в баночці суміш буде зберігатися три тижні при температурі від 14 до 24 о С. Це, звичайно, замало, але коли вітаміни контачат з повітрям, вони здатні розпадатися, отже, чим довший зберігається суміш, тим більше знижуватися буде її вітамінна цінність.

У чому зберігати?

Так скільки можна зберігати готову суміш в пляшечці? Пляшку потрібно ретельно простерилізувати і тоді не треба буде переливати суміш в іншу ємність. Щоб пляшечка довше залишалася тепленькою, треба її просто укутати. Педіатри допускають зберігати суміш в термосі, але, як правило, краще її не переливати. Зовсім не обов’язково, щоб суміш для годування була тепленькою. Є малюки, які люблять пити її прохолодною, природно, не холоднувато. Температура їжі анітрохи не вплине ні на їх травлення, ні на якість харчування.

Як варіант. Спеціальна сумочка для пляшок, виготовлена ​​за принципом простого термоса. Вона буде зберігати суміш теплою приблизно три години. І все ж, незважаючи на таку зручність, мами з досвідом зазвичай беруть з собою пляшку з теплою водою і суху суміш: розвести і струснути. Часу багато не потрібно.

Як зберігаємо влітку?

Як і скільки можна зберігати готову молочну суміш, коли за вікном літня спека? Температури весь час високі, тому рідини здатні псуватися набагато швидше. Не треба залишати суміш надовго в кімнаті, в якій температура повітря перевищує 20 градусів. Мами з досвідом можуть дати раду: зберігати треба в холодильнику, вибравши одну з поличок. Звичайно ж, може виникнути питання: чому не можна ставити суміш на дверцята холодильника? Відповідь проста. Коли відчиняються двері, починається досить серйозний перепад температур, а наслідком цього є зіпсована рідина.

А скільки можна зберігати готову суміш в холодильнику? Якщо поставити її на середню поличку, то максимальний термін зберігання складе добу.

Як проходить процес приготування?

Звичайно ж, коли в родині з’являється малюк-искусственник, для мами досить важливо не тільки розуміти, скільки часу можна зберігати готову суміш, а й як її необхідно приготувати. Якщо мама в цій справі новачок, вона може відчути деяку складність.

Спочатку треба приготувати воду: прокип’ятити на плиті досить ретельно, але більше півгодини на вогні тримати її не можна. Коли рідина покипит, її слід зняти з плити і відставити, щоб вода охолола кілька хвилин до 35-40 о С.

Після цього воду перелити в пляшку і висипати туди адаптовану поживну домішку. Пляшку закрити кришкою дуже щільно, щоб всередину повітря не проник. Тепер можна струсити пляшку кілька разів, щоб суміш розмішати в воді, а на дні не було грудочок. Якщо суміш приготовлена ​​правильно, у неї повинна бути однорідна консистенція.

Перед тим як застосовувати таке харчування, слід перевірити, якою вона температури. Готова суміш повинна мати приблизно 35 о С тепла. Щоб перевірити, треба капнути пару крапель рідини на будь-який з чутливих місць. Наприклад, зап’ястя. Мама не повинна відчувати печіння після того, як суміш потрапила на шкіру.

Два слова про зберігання сухої дитячої суміші

Як всі розуміють, готова розведена суміш виходить з сухою. Перш ніж дізнатися, скільки можна зберігати готову дитячу суміш, треба розуміти, як зберігати суміш суху. Виробник на упаковці вказує термін допустимого зберігання. Але матусі повинні знати, що після того, як пачка відкрита, ці дані вже не підійдуть. Як правило, суміш розфасована у непрозорі бляшані баночки, які закриті досить просто. За допомогою гумових кришечок. Іноді трапляються суміші в скляних баночках. Якщо ж виробник намагається скоротити собівартість продукції, що випускається, він обмежиться застосуванням картону у виготовленні відповідної упаковкою, використовуючи фольгований пакет всередині.

Ще раз про час зберігання

Для того щоб зрозуміти, скільки можна зберігати готову суміш, треба знати про тривалість зберігання сумішей найвідоміших виробників. Отже, будемо розбиратися.

«Нан». Приготована суміш зберігається дві години. Якщо температура в приміщенні 15-20 градусів.

«Нутрилон». Як тільки порошок розвели водою, все це треба використовувати в найближчий час.

«Нестожен». Протягом трьох годин готова суміш починає псуватися.

«Сімілак». Після приготування кашку можна зберігати тільки півтори години і не більше.

Що можна сказати? Мабуть, кожна молода мама може зіткнутися з тим, що їй треба буде приготувати суміші для свого карапузика. А перш ніж це робити, вона зобов’язана заздалегідь ознайомитися з інформацією про те, як це зробити правильно і скільки можна зберігати готову суміш. Адже ці два правила є основоположними для того, щоб малюк ріс здоровим і сильним.

Скільки можна зберігати дитячу розведену суміш в пляшечці

Рано чи пізно малюка переводять на штучне вигодовування різними молочними сумішами. Після переходу на таке харчування багатьох молодих мам цікавить, скільки можна зберігати розведену в пляшечці суміш. Щоб відповісти на це питання, треба детальніше ознайомитися з особливостями штучного вигодовування дітей.

Скільки зберігається приготовлена ​​суміш

Щоб розібратися з терміном придатності дитячого харчування, необхідно ознайомитися з тривалістю зберігання сумішей найбільш відомих виробників.

Серед популярних виробників дитячого харчування виділяють наступні:

  • «Нутрилон». Таке дитяче харчування в неприготована вигляді зберігається не більше 3 або 4 тижнів. Готова рідина зберігається набагато менше. На упаковці можна знайти інформацію, згідно з якою розведений з водою порошок треба використовувати протягом найближчої години.
  • «Нан». Якщо порівнювати з «Нутрилон», то таке харчування зберігається трохи більше часу. Невідкриту упаковку виробник радить зберігати не довше місяця. Приготоване харчування можна зберігати при температурі 15-20 градусів два години.
  • «Сімілак». Відкрита упаковка дитячого харчування зберігається дві з половиною тижні при кімнатній температурі і вологості повітря близько 70%. Після приготування кашка зберігається всього півтори години.
  • «Ненні». На упаковці з продукцією цього виробника вказано, що використовувати його треба протягом місяця. У холодильнику приготоване харчування зберігається два години.
  • «Нестожен». Як і більшості інших домішок, продукція від «Нестожен» зберігається в упаковці 25-30 днів. Приготоване харчування починає псуватися протягом трьох годин.

У чому зберігати розведену дитячу суміш

Для початку слід розібратися, в чому зберігати дитячий порошок після розведення у воді. Деякі мами вважають за краще залишати харчування безпосередньо в пляшці і нікуди його не переливалася.

Однак при використанні такої ємності для зберігання доведеться її заздалегідь простерилізувати, щоб суміш не зіпсувалася швидко при кімнатних температурах.

Також для збереження готового дитячого харчування використовують звичайний термос для теплих напоїв. У такій ємності набагато простіше зберігати кашку в теплому вигляді.

Кращим варіантом для тривалого зберігання сумішей для дітей вважається спеціальна сумка для пляшок. До основних переваг таких сумочок відносяться:

  • Надійність;
  • Компактність;
  • Регулювання температури.

Торт «Муравейник» и шахматное печенье – Все буде смачно. Выпуск от 26.09.15

Про процес приготування суміші

Для недосвідчених мам приготування домішки для годування немовлят є досить складним процесом. Тому їм слід заздалегідь розібратися з тим, як вона готується.

Процедура з приготування рідини починається з підготовки води. Для початку її треба ретельно перекипятить на газовій плиті. При цьому воду не можна тримати на вогні довше півгодини. Коли рідина докіпіт, її знімають з плити і залишають остигати до 35-40 градусів. Остившая рідина переливається в дитячу пляшку, після чого в неї висипається адаптована поживна домішка. Потім ємність щільно закривається кришечкою, щоб в неї не проникав повітря.

Щоб гарненько розмішати суміш у воді, дитячу пляшечку ретельно закручують кришкою і струшують кілька разів.

Якщо після струшування порошок не розчиниться у воді і зібрався на дні в грудочки, доведеться потрусити пляшкою ще 2-3 рази. Правильно приготовлена ​​живильна рідина повинна мати однорідну консистенцію.

Перед застосуванням приготованого харчування треба перевірити його температуру. Вона повинна становити близько 35 градусів. Для перевірки рекомендується 1-2 краплі рідини нанести на зап’ясті, лікоть або інше чутливе місце. Людина не повинна відчувати печіння після попадання рідини на шкіру.

Чому не можна довго зберігати суміш?

Деякі молоді мами воліють заздалегідь готувати суміш, щоб довше зберігати її в такому готовому вигляді. Однак робити цього не варто, так як в теплих рідинах збільшується кількість шкідливих бактерій, які призводять до кольок і здуття животика у немовлят. У дитячому харчуванні міститься багато жирів з білками, і тому воно вважається ідеальним місцем для розмноження небезпечних бактерій. Розмноження шкідливих мікроорганізмів починається, якщо приготовлений і придатну до вживання рідина зберігати більше однієї години при температурі вище 20 градусів. Також вони розмножуються при регулярному розігріванні на газовій плиті або в мікрохвильовій печі.

Як зберегти дитячу суміш теплою

Деякі дівчата намагаються зберігати рідину для новонародженого в теплому вигляді. У цьому випадку термін її зберігання не повинен перевищувати трьох годин, так як саме через 3-4 години вона починає псуватися. Для підтримки температури молочної суміші ємність з рідиною загортають пергаментним папером або рушником.

Також зберегти необхідну температуру рідини допоможе термос або спеціальна термостійка сумка для зберігання дитячих пляшок.

З їх допомогою можна зберігати харчування теплим не тільки вдома, але і в дорозі.

Як зберігати дитячу суміш влітку

Найскладніше зберігати приготоване харчування для малюків в спекотні літні дні. Через високу температуру такі рідини швидше псуються і тому не рекомендується довго залишати їх в приміщеннях з температурою вище 20 градусів. Досвідчені мами радять зберігати їх в холодильниках, на одній з полиць. Звичайно, ємності з кашкою можуть стояти і на дверцятах холодильника. Однак при відкриванні дверей з’являється серйозний перепад температур, через якого рідина швидко зіпсується.

Скільки можна зберігати приготовлену суміш?

Термін зберігання готової суміші складає не більше двох годин за умови, що малюк ще з даної пляшечки не їв. При цьому зберігання розведеною суміші дитячої повинно відбуватися в холодильнику, оскільки при кімнатній температурі отримана рідина може скиснути.

Якщо малюк вже поїв, і в пляшечці залишилося ще трохи суміші, то залишки суміші необхідно вилити, а в наступну годівлю приготувати нову порцію.

Багато мам думають, що якщо дитина знову попросив їсти через годину, то можна дати йому ту ж суміш, яку він не доїв в попередню годівлю. Однак так робити не варто, оскільки навіть за такий короткий період зберігання суміші вона може зіпсуватися, в результаті чого у малюка може наступити отруєння.

Скільки можна зберігати приготовлену суміш?

Якщо в сім’ї народився маленький дитина, і він знаходиться на штучному вигодовуванні, то крім питання з вибором марки молочної суміші молода мама прагне дізнатися, як довго можна зберігати готову суміш для малюка.

Чому не можна довго зберігати суміш для дитини?

Якщо молочну суміш довго тримати при кімнатній температурі, то в ній починають розмножуватися шкідливі бактерії, які можуть викликати у малюка здуття живота, кольки і навіть кишкові розлади (дисбактеріоз). Готова суміш являє собою відмінну живильне середовище для поширення хвороботворних бактерій, оскільки вона містить велику кількість білків і жирів.

Також не рекомендується повторно розігрівати молочну суміш в мікрохвильовій печі, так як вона може нерівномірно розігрітися. Якщо все-таки виникла ситуація, коли необхідно взяти з собою молочну суміш взапас, то краще зробити наступним чином: в окремий термос налити теплої кип’яченої води, а необхідну кількість суміші заздалегідь пересипати в пляшечку. При необхідності залишиться тільки додати в неї води, і свіжа молочна суміш буде готова.

Батькам слід пам’ятати, що, незважаючи на зручність для них робити молочну суміш для малюка заздалегідь на кілька годувань вперед, на нього це може зробити згубний вплив. Дитині необхідно давати свежеприготовленную порцію дитячої молочної суміші. Це дозволить уникнути надмірного навантаження на шлунково-кишковий тракт малюка і отруєння організму, оскільки неправильні умови зберігання молочної суміші сприяють розвитку хвороботворних бактерій.

Нестожен

«Нестожен» від «Нестле» слід вжити не пізніше 60 хв. Після приготування, а в ідеалі. Протягом півгодини. Після вона набуває кислуватий запах. Зберігати харчування в холодильнику можна, якщо дитина не торкався пляшечки, і тільки до наступного годування.

Nutrilon Рremium

Готова суміш Нутрилон Преміум від «Нутриції» (Росія) зберігається не більше 1 години після приготування. Якщо малюк відмовився їсти, залишок харчування слід утилізувати. Суха суміш в розгерметизованою, але щільно закритій банці, придатна до використання 21 день.

Згідно з рекомендацією виробника. Компанії «Нестле» (Швейцарія), зберігати готову суміш NAN можна тільки годину при кімнатній температурі. Згідно з рекомендаціями лікарів перинатального відділення, суміш можна давати протягом 2 годин, але за умови, що малюк навіть не торкався соски губами. Як і більшість сумішей, в холодильнику НАН простоїть в цілості добу, а суха суміш зберігається до місяця.

Цікавий факт

На вітамінів і мінералів в суміші може впливати не тільки спосіб зберігання, а й вид пляшечки. Наприклад, вітамін C має властивість руйнуватися при впливі кисню, а також високих температур і світла. Тобто здатний проникати в пляшечку повітря, який приходить на зміну випивається рідини, руйнує аскорбінову кислоту. Щоб звести цей ефект до мінімуму, слід вибирати пляшечки невеликого обсягу, в яких не утворюються бульбашки, а також намагатися не порушувати терміни зберігання розведеною суміші або готувати свіжу порцію перед кожним годуванням.

Від чого залежать терміни

Склад адаптованої суміші включає в себе ряд важливих мікро- і макроелементів, вітамінів, мінералів, в яких так потребує організм новонародженого. Ці компоненти допомагають правильно формуватися і розвиватися всім внутрішнім органам і системам грудничка. Але, як відомо, багато вітамінів можуть зруйнуватися при недотриманні правил зберігання і дії ультрафіолетових променів.

Крім зазначених фактів пряму загрозу представляють різні патогени і бактерії: молочний продукт може стати відмінною середовищем для їх розмноження.

Відштовхуючись від цих даних, виробник і встановлює термін придатності, гарантуючи якість і безпеку продукції тільки при виконанні всіх необхідних вимог, зазначених в анотації.

Про процес приготування суміші

Важливо використовувати чисту м’яку воду (можна придбати спеціальну дитячу). Доведіть її до кипіння і дайте воді охолонути до температури наближеної до 38-40 С °. У чисту пляшку налийте остигнула воду і за допомогою зручної мірної ложечки (вони зазвичай бувають в кожній упаковці з сумішшю) насипте стільки суміші, скільки малюк зможе з’їсти за один прийом їжі. Відкриту коробку закрийте якомога щільніше, щоб виключити потрапляння туди повітря. Закрутіть ковпачок з соскою і збовтайте масу, поки вона не стане однорідною. Порошок повинен розчинитися щільно без осаду, пластівців і грудочок, в іншому випадку краще готову суміш дитині не пропонувати, швидше за все, вона зіпсована. Найоптимальніша і сприятлива температура харчування для новонародженого становить від 36 до 37 С °, оскільки материнське молоко має аналогічну температуру. Старий спосіб визначити температуру, це капнути пару крапель продукту на місце з тонкою шкірою. Зап’ясті або згин руки, якщо відчуттів гарячого або холодного немає, температура оптимальна.

ТОП-5 помилок про зберіганні дитячої суміші

Керуючись порадами більш досвідчених мам, жінки допускають ряд помилок, пов’язаних зі зберіганням готової дитячої суміші. Найбільш часто зустрічаються помилки:

  • Виробник навмисне занижує термін зберігання сухої і приготованої суміші для швидкого закінчення часу придатності і збільшення продажів. Таке судження невірно. У готової неохолодженою суміші активно розвиваються бактерії, здатні викликати розлад травлення у малюка. У суху суміш також можуть потрапляти бактерії, вона з найбільш небезпечних. С. Sakazakii. Кронобактер. Її місця проживання в пилу, на пластиковій і тефлонового посуді. Особливо небезпечна бактерія для дітей до року, оскільки викликає розвиток ентеритів, менінгітів, сепсису. Уникнути попадання патогенної мікрофлори в організм можна тільки дотримуючись правил зберігання сухої і готової суміші.
  • Суміші мають термін зберігання грудного молока. Це не так. Термін зберігання свежесцеженного молока при температурі не вище 25 ° С становить 6-8 годин, завдяки наявності антибактеріальних компонентів в ньому. Штучне харчування відрізняється складом і зберігається в теплі до 2 годин.
  • З сумішшю нічого не трапиться, якщо вона постоїть в сумці до 4 годин. Дійсно, на перший погляд суміш може здаватися придатною до вживання, але її склад залишиться невідомий. Не варто ризикувати здоров’ям дитини, адже в пляшечці може міститися кількість бактерій, що перевищує норму. Більшість поживних емульсій після тривалого зберігання змінюють консистенцію, прокисають.
  • Якщо дитина не доїв суміш, її можна поставити в холодильник і пізніше розігріти. Так робити не можна, оскільки харчування вже не стерильно. У холодильнику можна зберігати тільки свежеприготовленную їжу в стерильному посуді.
  • У всього дитячого харчування однаковий термін придатності. Ні, як за складом, так і за умовами зберігання воно відрізняється. Але якщо на коробці не вказано скільки зберігати готовий продукт (що малоймовірно), потрібно дати його дитині протягом години після приготування або не пізніше 24 годин зберігання в холодильнику.

Найчастіше неправильно підібране харчування стає причиною млявості, хворобливості, болісних кольок у дитини. Завдання мами. За порадою лікаря підібрати підходящу суміш, слідувати правилам її приготування і зберігання. В результаті процеси травлення будуть в нормі, малюк буде активним, вгодованим і життєрадісним.

Умови зберігання

Сухий порошок в закритій заводським способом ємності без потреби тримання в холодильнику. Його поміщають в будь-який прохолодне, закрите від світла місце. І зберігають протягом зазначеного виробником часу. Після відкриття упаковки продукт слід тримати в сухому місці з температурою до 25 ° С. Наприклад, на нижній полиці кухонного пенала, розташованого подалі від джерел тепла.

Відправляти сухий порошок в холодильник не слід: високий рівень вологості призведе до утворення грудочок, продукт стане занадто сирим, і швидко зіпсується.

Коли банку (внутрішній пакет) з дитячим сухим харчуванням розкрита, її обов’язково щільно закривають після кожного використання суміші. А набирати вміст слід виключно сухий, чистої ложечкою.

Скільки зберігати дитячу суміш

Із закритою упаковкою дитячої суміші питань про терміни зберігання ні у кого не виникне (їх вказує виробник на упаковці), але після відкриття упаковки ці терміни стають неактуальними. Скільки зберігати готову дитячу суміш і скільки часу може зберігатися вона у відкритій упаковці. Абсолютно різні речі.

Отже, відкриту банку дитячої суміші в окремий контейнер годі й пересипати, а просто щільно закрити і поставити в шафу. На сьогоднішній день виробники дитячого харчування намагаються зробити свою продукцію максимально зручною. Як правило, штучні суміші випускають в жерстяних банках з щільно прилеглими гумовими кришками і захистом від сонячних променів. Таке оформлення, безумовно, відбивається і на його вартості. Якщо ж дитяча суміш спочатку продавалася в картонній упаковці, то після розтину вона повинна відразу опинитися в скляній банці (стерилізованої, зрозуміло). Не потрібно зберігати розкриту суху суміш в холодильнику. Це не продовжить її термін зберігання. Ідеальні умови для зберігання відкритої суміші: темне сухе місце з температурою повітря 14-24 ° С. Чи не довше 3 тижнів. Ось, скільки можна її там тримати. Багато матусі обурюються з приводу того, чому 3 тижні, адже варто суміш чимало, а використовувати її всю за такий короткий термін не всім вдається (деякі лише зрідка підгодовують малюка). Так як довго молочну продукцію зберегти ще ні в кого не виходило, то у випадку з дитячим харчуванням краще не порушувати встановлених термінів зберігання. Зрештою, простроченої дитячої суміші можна знайти застосування. В випічці, наприклад.

Скільки можна зберігати дитячу суміш в пляшечці

Якщо говорити про те, скільки зберігається розлучена дитяча суміш при кімнатній температурі або в холодильнику, коли вона залишилася після годування. То тут заощадити ніяк не вийде. Коли малюк стосується соски, в суміш проникає його слина, і саме з цього моменту в пляшечці з харчуванням починається активний процес розмноження бактерій. Тому не можна зберігати таку суміш, використовувати її можна максимум за годину або утилізувати відразу.

Чи можна зберігати розведену дитячу суміш

Чи можна зберігати приготовлену суміш і, якщо ні, то чому не можна, як це робити правильно і в чому можна зберігати (в термосі і де ще). Найбільш часто мам хвилюють саме такі питання з приводу зберігання дитячої суміші після приготування.

Якщо температура зберігання кімнатна (14-24 ° С), то чи не довше ніж 3 годин. Ось, скільки зберігається дитяча суміш в готовому вигляді до годування малюка. За цей час вона не зіпсується, але навряд чи залишиться теплою. Якщо її необхідно взяти з собою, скажімо, на прогулянку, то можна використовувати термос (за умови, що він стерилізований). У домашніх умовах можна помістити пляшечку в гарячу воду або підігріти безпосередньо перед годуванням.

В якому посуді можна зберігати суміш в розведеному вигляді. Не має значення, головне. Щоб вона була стерильною.

Скільки зберігати дитячу суміш

Скільки можна зберігати готову дитячу суміш. Питання, яке виникає у кожної жінки, яка ними користується. Суміші для годівлі приходять на допомогу тоді, коли з якихось причин новоспечена мама не може годувати малюка своїм молоком. Однак дитячі суміші не тільки вимагають приготування, але і стають потенційною загрозою для здоров’я малюка при неправильному зберіганні.

Скільки зберігати розведену дитячу суміш в холодильнику

Влітку буває настільки спекотно, що температура в приміщенні набагато вища за ту, при якій може зберігатися готова суміш протягом 3 годин. В цьому випадку можна скористатися холодильником. Багато виробників подбали про мам і вказали терміни зберігання розведеною суміші в умовах холодильника. 24 години.

Але, потрібно бути реалістами. Даючи своєму малюкові суміш, яка простояла навіть нехай 12 годин на холодильнику, кожна жінка буде турбуватися про її якість. Турбуватиметься і в результаті, найімовірніше, приготує нову суміш. Тому, навіть за умов абсолютної стерильності, краще не відправляти готову суміш в холодильник без особливої ​​потреби. Але якщо довелося це зробити, то потрібно пам’ятати. Розігрівати суміш можна тільки один раз. Навряд чи хтось до цього додумається, але все ж варто сказати наостанок про те, що заморожувати розведену або суху суміш для дитячого харчування не можна. Тому про терміни зберігання суміші таким способом навіть мови бути не може.

Технологія приготування білого основного соусу.

Коріння і цибулю нарізають соломкою. У посуді з товстим дном пасерують борошно на вершковому маслі до кремового кольору. Гарячу білу пасеровку розводять в кілька прийомів гарячим м’ясним бульйоном (80 ° С), розмішуючи дерев’яною веселкою, поки не утвориться однорідна еластична маса. У розведену пасеровку закладають підготовлені овочі і варять 30 хв, під час варіння з поверхні знімають піну. У готовий соус додають сіль, лимонну кислоту, потім проціджують і знову доводять до кипіння. При проціджуванні розвариться коріння і цибулю протирають.

Готовий білий соус заправляють вершковим маслом, защипують поверхню, щоб не утворилася плівка, зберігають на марміті. Подають до відварної і припущеної птиці, телятини.

Зелень остается СВЕЖЕЙ до 2-х месяцев! Рецепты из укропа УКРОПНАЯ ЗАВИСИМОСТЬ

Соус можна приготувати на овочевих і круп’яних відварах. Його подають до відварною і запеченим м’ясних страв і використовують для приготування похідних соусів.

Для вдосконалення технологічного процесу приготування соусу можна робити заготовки ( «фюме» і «глас» з відповідних бульйонів).

При випаровуванні бульйону до 1 / 5-1 / 7 від початкового об’єму виходить концентрат-фюме, який додають в соуси для поліпшення смаку. При випаровуванні в бульйон кладуть селера. Готове фюме наливають в кераміновие банки, охолоджують, заливають салом і зберігають при температурі не вище 4-6 ° c.

Технологія приготування соусу «велюте».

Золотисту пассеровку змішують з бульйоном, варять на повільному вогні, проціджують і доводять до смаку.

Похідні соусу «велюте». Соус «Сюпрім».

Він готується шляхом випарювання до половини обсягу суміші велюте, увареного в два рази курячого бульйону і грибного бульйону (3: 1: 0,4) з наступною заправкою вершковим маслом і вершками.

Можливі види дефектів і способи їх усунення. Вимоги до якості.

Гарячі соуси з борошном повинні мати консистенцію рідкої сметани, бути бархатистими, однорідними, без грудок не розчиняється борошна і частинок протертих овочів. Соус повинен злегка обволікати ложку, стікаючи з неї. Соуси середньої густини, використовувані для запікання, мають консистенцію густої сметани.

На поверхні соусу не повинно бути плівки, для цього соуси защипують вершковим маслом: кладуть на поверхню невеликі шматочки вершкового масла.

Колір соусів повинен мати характерний відтінок для кожної групи: для білих. Від білого до злегка сірого. Колір залежить від використовуваних продуктів і правильної технології приготування соусу.

Для соусів на бульйонах характерний яскраво виражений смак м’яса, риби, грибів з запахом пасерувати овочів і приправ. Білі соуси повинні мати смак бульйонів з ледь помітним запахом білих коренів і цибулі, трохи кислуватий присмак.

Для рибних соусів характерний різкий, специфічний запах риби, білих коренів і спецій. Для грибних. Смак грибів і пасеровані цибулі з запахом борошна.

В соусах з борошном неприпустимими дефектами є запах сирої муки і клейкість, смак і запах, що підгоріла борошна, велика кількість солі, перцю.

Температурний і санітарний режими зберігання і реалізації.

Зберігають основні гарячі соуси на водяній бані або марміті при температурі до 80 ° C 3-4 ч. Основні соуси можна зберігати до трьох діб. Для цього їх охолоджують до кімнатної температури і поміщають в холодильник при температурі 0-5 ° C. При зберіганні соусів в холодному вигляді їх смак і запах зберігаються значно краще, ніж при зберіганні в гарячому вигляді.

Урок 18. Технологічний процес приготування соусу «Бешамель» і його похідних.

Особливості приготування і подачі соусу «Бешамель».

Технологія приготування соусу «Субіз». Кулінарне використання. Норми відпустки.

Можливі види дефектів і способи їх усунення. Вимоги до якості.

Температурний і санітарний режими зберігання і реалізації.

Молочні соуси відносять до групи гарячих соусів, приготовлених з борошном. Вони готуються на основі білої жирової пассеровкі і молока з додаванням води.

Незбиране молоко або розведене водою доводять до кипіння. У посуді з товстим дном готують білу жирову пасеровку. Борошно пасерують так, щоб вона не змінила свого кольору. Гарячу пассеровку поступово розводять гарячим молоком при безперервному нагріванні і помішуванні, варять 7-10 хв, додають сіль, цукор. Соус розмішують, проціджують, доводять до кипіння і защипують шматочками вершкового масла, щоб при зберіганні не утворилася поверхнева плівка.

Молочні соуси розрізняються за густотою: рідкий (для поливання овочевих, круп’яних і інших страв); середньої густини (для запікання (в соус додають сирі яєчні жовтки) страв з овочів, м’яса, риби, а також їм заправляють припущені і відварені овочі); густий (для фарширування котлет з птиці і дичини, виробів з м’ясної рубки, для додавання в якості сполучною основи в морквяні котлети, сирники та інші страви).

Класичний соус бешамельготовітся тільки на ароматизированном молоці. В якості ароматизатора використовують очищену цибулину з уткнутими в неї кількома гвоздиками, яку слід трохи проварити в молоці.

У класичному варіанті в молоко додають цибулю, часник, лавровий лист, сіль, перець, мускатний горіх.

Для подальшого приготування справжнього молока проціджують і варять з білої борошняної пасерування протягом 20-30 хвилин на повільному вогні. Під час варіння можна додати букет гарні. В кінці в соус можна ввести вершки, заправити «пармезаном». Як загусник замість білої пасерування іноді використовують накришений білий буханець без кірок. До такого соусу можна додати хрін для гостроти і подати його до дичини, домашньої птиці.

Технологія приготування соусу «Бешамель».

Білу борошняну пасеровку змішують з ароматизованим молоком і варять близько 30 хвилин. При збільшенні кількості борошняної пасерування час може бути скорочено до 20 хвилин. Для ароматизації молока проварити нашпиговану гвоздикою цибулину, букет гарні і потім видалити їх. Також годі й ароматизувати молоко заздалегідь, а покласти нашпиговану цибулину під час варіння соусу, а потім її видалити.

На основі соусу бешамель готується похідні соуси.

Соус «Субіз» Бланшований подрібнену цибулю пасерують з маслом без колеровки і вводять в бешамель, заправляють сіллю, перцем, цукром і варять 30 хвилин, проціджують і вводять вершки. Цей соус також готується і на основі білого соусу. Як загусник замість соусу можна використовувати варений рис або картоплю. Лук можна готувати по-іншому: запекти в протягом 1-2 годин і протерти.

Ріпчасту цибулю дрібно нарізають і пасерують на вершковому маслі, помішуючи, щоб не присмажився. Потім додають м’ясний бульйон, закривають кришкою і припускають цибулю, поки він не стане м’яким. Готують молочний соус, додають в нього цибулю, перемішують, варять 5-10 хв, вводять сіль, червоний мелений перець. Соус проціджують через сито, протирають цибулю, доводять до кипіння і заправляють вершковим маслом. Готовий соус має ніжний смак з легким цибульним присмаком і ароматом. Подають до баранячим натуральним котлет.

Можливі види дефектів і способи їх усунення. Вимоги до якості.

Гарячі соуси з борошном повинні мати консистенцію рідкої сметани, бути бархатистими, однорідними, без грудок не розчиняється борошна і частинок протертих овочів. Соус повинен злегка обволікати ложку, стікаючи з неї. Соуси середньої густини, використовувані для запікання, мають консистенцію густої сметани. Густий молочний соус повинен бути схожий на в’язку манну кашу.

На поверхні соусу не повинно бути плівки, для цього соуси защипують вершковим маслом: кладуть на поверхню невеликі шматочки вершкового масла.

Колір соусів повинен мати характерний відтінок для молочних. Соуси мають колір від білого до світло-кремового. Колір залежить від використовуваних продуктів і правильної технології приготування соусу.

Смак і запах молочних соусів відповідає молоку, маслу вершковому. Не можна використовувати пригоріла молоко.

Температурний і санітарний режими зберігання і реалізації.

В соусах з борошном неприпустимими дефектами є запах сирої муки і клейкість, смак і запах, що підгоріла борошна, велика кількість солі, перцю.

Зберігають молочний рідкий соус в гарячому вигляді на водяній бані або марміті при температурі 65-70 ° C не більше 1-1,5 ч, так як при більш тривалому зберіганні він темніє за рахунок карамелізації молочного цукру. Лактози; причому погіршується також і смак соусу. Густий молочний соус зберігають охолодженим не більше доби при температурі 5 ° C. Молочні соуси середньої густини не підлягають зберіганню і готуються безпосередньо перед використанням.

Технологія приготування масляних соусів: бьор бланк, ікорний соус, соус бьор фондю, бьор Нуазет, бьор нуар.

Особливості приготування і подачі голландських соусів: на білому вині, «московит», беарнский. Норми відпустки.

Можливі види дефектів і способи їх усунення. Вимоги до якості.

Температурний і санітарний режими зберігання і реалізації.

Масляні соусиполучаются не гарячими, а теплими, і до столу їх треба подавати відразу. Якщо вершкове масло збити в невеликій кількості рідини, що стоїть на вогні, то через деякий час суміш загусне і превратітсяв світлий повітряний соус. У цю групу входять соус бьор бланк, що готується на основі білого вина і оцту, і його полегшені різновиди на основі води. Подавати їх можна до відвареної риби, овочів.

Б’ор бланк. Як рідкої основи для цього соусу взяти біле сухе вино і високоякісний білий винний оцет, в суміші, яких загасити подрібнену цибулю-шалот до повного випаровування рідини. Злегка охолоджену масу збити з шматочками охолодженого вершкового масла на дуже повільному вогні. Додавати масло слід партіями. Інтенсивність смаку соусу може змінюватися в залежності від кількості входить до нього вершкового масла. У соусу повинна бути консистенція сметани.

Також при приготуванні цього соусу можна цибулю тушкувати в рибному бульйоні з додаванням сухого вина і шампанського, кореня чебрецю і лимона. Вершкове масло вводиться так само.

Ікорний соусготовітся за тією ж технологією, але замість вершкового масла вводять жирні вершки і в готовий соус додають червону ікру.

Як неемульгованих масляних соусів іноді виступають б’ор фондю-суміш розтопленого до випадання осаду масла з лимонним соком і б’ор мін’ер- суміш розтопленого масла з лимонним соком і петрушкою.

Також може використовуватися розтоплене до появи коричневого кольору масло, змішане з лимонним соком. Б’ор Нуазет або змішане із зеленню, лимонним соком і оцтом. Б’ор нуар.

Технологія приготування голландських соусів.

Для приготування голландського соусу необхідно уварити втричі оцет з перцем горошком, видалити перець, додати трохи холодної води. Потім додати яєчні жовтки і збити, нагріваючи на водяній бані. Трохи охолодити, потроху вливаючи розтоплене тепле масло при постійному збиванні. Можна додавати кубики охолодженого масла, які при постійному збиванні в теплій масі поступово будуть танути. В кінці вводять лимонний сік, сіль і кайенский перець.

Цей соус часто розшаровується. Щоб це виключити, слід не допускати перегріву, масло додавати поступово і соус зберігати недовго. Стабілізатором голландського соусу може служити невелика добавка густого соусу бешамель. Якщо соус згорнувся, необхідно додати трохи гарячої води і збити. Якщо це не допоможе, то згорнувся соус слід ввести в прогріту на водяній бані суміш води і жовтка (на 1 жовток беруть 1 десертну ложку води) при постійному збиванні. Якщо соус розшаровується через перегрів, можна додати кубик льоду і збити соус до його розчинення.

Голландський соус (Варіант1). 50 мл води, 480 г вершкового масла, 6 яєчних жовтків, 25 мл винного оцту, сік 1/2 лимона, сіль, кайенский перець, перець горошком. Варіанти приготування соусу описані вище.

На прикладі голландського соусу і його похідних легко простежити видозміна класичних соусів в сучасній ресторанній кухні. Так, голландський соус пропонується приготувати, замінивши воду і оцет білим вином.

Голландський соус (варіант 2).200 г вершкового масла, 4 яєчні жовтки, 6 столових ложок білого столового вина, сіль, перець, цукор, лимонний сік.

На водяній бані збити розтоплене масло, жовтки з білим вином до однорідної густої маси, приправити сіллю, перцем, цукром, лимонним соком.

Для приготування похідного соусу нуазетв голландський соус додають прогріте до потемніння і появи характерного запаху лісових горіхів вершкове масло. Інший спосіб передбачає змішування голландського соусу з лісовими або волоськими горіхами. Причому якщо в першому випадку соус рекомендується до відвареної риби. Форелі і лосося, то в другому його краще подавати до телятини, спаржі, фенхелю.

Голландський соус “Московит” в кінці приготування слід заправити ікрою і подавати до ніжних страв з риби.

На відміну від голландського соусу з його ніжним смаком і ароматом беарнский соусімеет гострий, насичений смак. Готується він у цілому так само, як і голландський, але спочатку винний оцет кип’ятять з цибулею-шалот, естрагоном, чорним і червоним перцем стручковим, а в кінці соус заправляється подрібненим естрагоном.

Можливі види дефектів і способи їх усунення. Вимоги до якості.

У масляних соусів повинна бути однорідна, нерасслоівшаяся маса.

Яєчно-масляні соуси мають злегка кислуватий смак і аромат вершкового масла і лимона.

Температурний і санітарний режими зберігання і реалізації.

Зберігають яєчно-масляні соуси на водяній бані або марміті при температурі до 65 ° C до 2 ч. При зберіганні соусів в холодному вигляді їх смак і запах зберігаються значно краще, ніж при зберіганні в гарячому вигляді.

Масляні суміші зберігають в холодильнику кілька днів. Для збільшення термінів зберігання сформовані масляні суміші загортають в пергамент, целофан або поліетиленову плівку. Довго зберігати масляні суміші не можна, так як поверхня масла окислюється киснем повітря і під дією світла жовтіє.

Дата додавання: 2018-09-24; переглядів: 5453; ЗАМОВИТИ НАПИСАНИЕ РОБОТИ

Вимоги до якості соусів, умови і терміни їх зберігання

Якість соусу визначають за консистенцією, кольором, смаком і ароматом. При оцінці якості соусів з наповнювачами (соус з корнішонами, соус білий з овочами та ін.) Враховують форму нарізки і кількість наповнювача.

Овочі, що входять до складу соусу у вигляді наповнювача, повинні бути дрібно і акуратно нарізаними, рівномірно розподіленими з соусі, м’якими. На поверхні соусу не повинно бути плівки. Для цих цілей соуси зальезонівают (вводять в соус вершкове масло і ретельно розмішують) і защипують (розподіляють тонкий шар вершкового масла на поверхні для запобігання утворення поверхневої плівки).

Соуси повинні мати характерні для кожної групи консистенцію, колір, смак і аромат.

Готовим червоним соусом властива однорідна консистенція рідкої сметани, без грудок заварив борошна і частинок непротертих овочів. Вони повинні мати м’ясної насичений смак з кисло-солодким присмаком, запах цибулі, моркви, петрушки, перцю і лаврового листа, колір від коричневого до коричнево-червоного.

Білі соуси повинні мати однорідну консистенцію густих вершків, без грудок заварив борошна, приємний смак з легкою кислинкою, запах білих коренів і цибулі, колір від білого до злегка сірого.

Інші гарячі соуси з борошном повинні мати консистенцію рідкої сметани, бути однорідними, без грудок заварив борошна і частинок непротертих овочів. Соуси середньої густини, використовувані для запікання, мають консистенцію густої сметани. Густий молочний соус для фарширування повинен бути схожий на в’язку манну кашу.

Голландський соус повинен мати однорідну консистенцію, без крупинок або пластівців згорнутого білка. На поверхні не повинно бути блискіток жиру. У польському та сухарні соусах масло повинно бути прозорим. Яйця для польського соусу повинні бути крупно нашаткованими. На поверхні майонезів не повинно виступати масло, консистенція їх. Однорідна.

Овочі в маринадах повинні бути акуратно нарізаними, м’якими; хрін для соусу. Дрібно натертий. Колір соусів томатних. Червоний, молочних і сметанних. Від білого до світло-кремового, сметанного з томатом. Рожевий, маринаду з томатом. Оранжево-червоний, майонезу. Білий з жовтим відтінком, грибного. Коричневий. Колір залежить від використовуваних продуктів і дотримання технологічного процесу.

Рибні соуси повинні мати різкий специфічний запах риби, білих коренів і спецій. Грибні соуси повинні мати виражений аромат грибів. Молочні і сметанні соуси повинні мати смак молока або сметани. Не можна використовувати для їх приготування пригоріле молоко або дуже кислу сметану.

Неприпустимими дефектами соусів з борошном є: запах сирої муки і клейкість, смак і запах підгоріло борошна, солоний смак і смак і запах сирого томатного пюре. Яєчно-масляні соуси і соус сухарний мають злегка кислуватий смак і аромат вершкового масла.

Маринади повинні мати кислувато-пряний смак, аромат оцту, овочів і прянощів. Неприпустимі присмак сирого томатного пюре і занадто кислий смак. Соус майонез і його похідні не повинні мати гіркий присмак і бути дуже гострими, а соус хрін з оцтом не повинен бути гірким або недостатньо гострим.

Зберігають основні гарячі соуси на водяній бані при температурі не вище 80 ° С від 3 до 4 год. Поверхня соусу захищають вершковим маслом, а щоб не утворилася поверхнева плівка, посуд з соусом закривають кришкою. Основні соуси можна зберігати до 3 діб, для цього їх охолоджують до кімнатної температури і поміщають в холодильник при температурі 0. 5 ° С. При зберіганні соусів в холодному вигляді їх смак і запах зберігаються значно краще, ніж при зберіганні в гарячому вигляді.

Сметанні соуси зберігають при температурі 75 “С не більше 2 годин з моменту приготування.

Молочний рідкий соус зберігають в гарячому вигляді при температурі 65. 70 ° С не більше 1. 1,5 ч, так як при більш тривалому зберіганні він темніє за рахунок карамелізації молочного цукру. Лактози, причому погіршується також і смак соусу. Густий молочний соус зберігають охолодженим не більше доби при температурі 5 “С. Молочні соуси середньої густини не підлягають зберіганню і готуються безпосередньо перед використанням.

Польський і сухарний соуси можна зберігати до 2 ч.

Масляні суміші зберігають в холодильнику кілька днів. Для збільшення термінів зберігання сформовані масляні суміші загортають в пергамент, целофан або поліетиленову плівку. Довго зберігати масляні суміші не можна, так як поверхня маелом окислюється киснем повітря і під дією світла жовтіє, що призводить також до погіршення смаку.

Майонез столовий промислового приготування зберігають при температурі 18 ° С до 45 днів, а при температурі 5 ° С. 3 міс. Соус майонез, приготований на підприємстві громадського харчування, його похідні соуси, а також салатні заправки зберігають 1. 2 діб при температурі 10. 15 ° С в неокісляющейся посуді (емальованому або з кераміки), заправки. В пляшках.

Маринади і соус хрін з оцтом зберігають в охолодженому вигляді протягом 2. 3 діб в такий же посуді із закритою кришкою.