Як Зробити Решітку На Газову Плиту

Якою б акуратною не була господиня, плями та бризки масла від приготування їжі неминуче потрапляють на газову плиту. Звичайно, немає нічого легшого, ніж негайно видалити забруднення губкою, але домашніх справ так багато. Іноді просто немає часу мити плиту відразу після приготування їжі, а в деяких випадках жінки настільки втомлюються протягом дня, що ввечері вони просто не хочуть цього робити. І вже наступного дня ми повинні вирішити нову проблему. як відмити поверхню від уже застиглих, а іноді і впертих жирових плям. У цій статті ми розглянемо різні способи очищення газової плити та її основних частин від жиру.

Особливості очищення

Вибір засобу та способу очищення безпосередньо залежить від матеріалу виготовлення варильної поверхні, але Існує кілька загальних правил щодо очищення газових плит (деякі підходять для електроприладів):

  • чистіть газову плиту, особливо з комерційною продукцією, лише гумовими рукавичками, оскільки ці продукти містять компоненти, які можуть викликати роздратування шкіри рук;
  • переконайтесь, що плитка повністю охолола після останнього використання, інакше ви ризикуєте вигоріти;
  • ніколи не потрібно використовувати миючий засіб, у списку активних компонентів якого є агресивні кислоти;
  • абразивні речовини категорично не підходять для цієї мети, оскільки вони залишають велику кількість подряпин на плиті, через що плита брудниться ще інтенсивніше. Але соду та суміші, що містять її, можна сміливо використовувати, оскільки цей продукт не тільки пом’якшує жир, але й вбирає неприємні запахи від згорілої їжі;
  • при чищенні не використовуйте металеві щітки та дуже жорсткі губки, оскільки сильні механічні пошкодження пошкоджують поверхню пластини;
  • набагато складніше очистити жир, коли він уже затвердів і ввібрався, тому миття газової плити повинно бути регулярним заняттям, а не екстреним. В ідеалі це слід робити після кожного процесу приготування;
  • незалежно від того, з якого матеріалу зроблена варильна поверхня, для чищення найбільш підходящий засіб у вигляді паст, гелів або кремів, а не порошків;
  • перед початком роботи доцільно відключити подачу газу, якщо газова плита і обов’язково відключити прилад від мережі, якщо електрична плита на кухні;
  • Перш ніж приступити безпосередньо до прання, вийміть пальники та покладіть в них отвори, щоб уникнути попадання рідини.
Як Зробити Решітку На Газову Плиту

Що використовувати?

Існує десятки способів, як очистити плиту від жиру за допомогою підручних засобів. Багато популярних рецептів таких сумішей включають інгредієнти, які є майже в будь-якому будинку. Це, в першу чергу, сода і оцет, лимонна кислота і аміак, гірчичний порошок і розпушувач для тіста. А для тих, хто вважає за краще використовувати готові комерційні продукти, сучасний ринок побутової хімії надає величезний вибір ефективних засобів для очищення газових плит.

Розглянемо найпоширеніші з кожної категорії.

Народні засоби

Способи очищення підручними засобами:

  • Якщо жир з’явився недавно і ще не встиг затвердіти, його можна видалити звичайним оцтом (9%). Якщо вона більш концентрована, розбавте її трохи водою. Налийте рідину в пульверизатор і розпиліть її по всій поверхні газової плити. Зачекайте 15 хвилин і видаліть бруд м’якою губкою, після чого протріть плиту мокрою ганчіркою і витріть насухо.
  • Якщо жирні плями вже застигли, і ви не можете їх витерти простими методами, скористайтеся допомогою лимонної кислоти. Змочіть поверхню трохи і насипте багато порошку на видимі плями. Можна замінити лимонну кислоту лимоном: вичавити сік на жирній плямі і трохи натерти його шматочком лимона. Тепер потрібно дати інструменту розчинити жир (10-15 хвилин), а потім легко протерти його губкою або ганчіркою.
  • Змішайте в рівних пропорціях соду і найменшу сіль (груба не годиться, оскільки є високий ризик подряпати плиту), додайте трохи води, щоб вийшла м’яка суспензія. Натріть отриманою сумішшю жирну поверхню і змийте водою.
  • Каша з сухої гірчиці та невеликої кількості води дуже добре розщеплює жир. Ретельно обробіть нею всі місця, покриті жирним покриттям, почекайте 20 хвилин, трохи потріть, після чого змийте водою.
  • Якщо плями старі і їх багато, використовуйте сильніший інструмент. Використовуючи пляшку з розпилювачем, змочіть газову плиту оцтом, свіжим соком лимона або розчином лимонної кислоти. Посипте соду зверху забрудненої поверхні. В результаті між кислотою і лугом повинна відбутися хімічна реакція, яка допоможе пом’якшити застиглий жир.

Щоб засіб діяло, потрібно залишити його на 10-15 хвилин і лише після цього змити губкою.

  • Аміачно-анісові краплі відмінно справляються з жиром. Додайте чайну ложку нашатирного спирту на склянку води, нанесіть на брудну поверхню печі. Через 15 хвилин видаліть розм’якшений жир ганчіркою, змийте будь-який продукт, що залишився, і витріть насухо.
  • У найсучасніших випадках деякі домогосподарки використовують рафінований бензин, зволожуючи їх змащеною жиром тарілці і через 10 хвилин рясно споліскуючи її водою.
  • Якщо у вас є можливість розпочати прибирання ввечері, а закінчити рано вранці, скористайтеся наступним рецептом. Приготуйте розчин з 50 г тертого мила і невеликої кількості гарячої води. Додайте до цього 100 мл оцту (9%) і 40 г кальцинованої соди. Готовою сумішшю обробіть всю поверхню плитки і залиште працювати до ранку. За цей час жирові відкладення розпушуються, і їх можна видалити з невеликим зусиллям. Замість описаної суміші можна приготувати розчин з 2 літрів води та 4 ст. л сіль. таким же способом наповнити її ввечері, а вранці завершити процес її очищення.

Очищаючи поверхню газової плити від жиру, не забудьте також помити верхню решітку. Спосіб видалення забруднень з нього буде залежати від матеріалу виготовлення. Якщо це чавун, то найкращим способом у цьому випадку є обстріл на відкритому вогні, під впливом якого всі згорілі частинки їжі та жиру відпадуть самі. Також можна пропарити решітку в духовці. Головне, не протирати решітку після цього вологою ганчіркою, а просто висушити її швидко, щоб вона не стала іржавою.

Найефективніший спосіб видалення жиру зі сталевої решітки. це рідина на основі аміаку. Досить змастити бруски нашатирним спиртом за допомогою губки і повністю помістити решітку в поліетиленовий пакет. Зав’яжіть його не менше двох годин. Після цього просто помийте його під краном, використовуючи звичайну рідину для миття посуду. жирну і згорілу їжу легко можна змити зі сталевих прутів.

Побутова хімія

Всю різноманітність таких продуктів можна розділити на такі групи:

  • Абразивні речовини. Це порошки, до складу яких входять абразивні частинки. Інструкція по їх застосуванню зазвичай така: порошок розсипається по всій поверхні приготування за рекомендований виробником період, після чого жир твердою щіткою фізично стирається з печі, а решту продукт змивається водою Як вже було сказано, використання абразивних речовин вкрай небажано стосовно газових плит. Єдиний варіант, коли це виправдано. це поверхня з нержавіючої сталі, яка не стикається з подряпинами.
  • Миючі засоби. До складу кремоподібних та гелеподібних продуктів входять мікрогранули, які беруть на себе функцію абразиву, але, на відміну від продуктів у порошкових продуктах, вони не дряпають пластину. Їх наносять на поверхню, злегка змочену водою, через деякий час стирають губкою разом з розчиненим жиром. До миючих засобів належать також пасти та піни, однією з переваг яких є їх здатність утримуватись, не стікаючи навіть на горизонтальні поверхні.
  • Жирові розчинники. Це концентровані спреї, призначені спеціально для видалення жиру, тому їх потрібно наносити не на всю поверхню тарілки, а лише на жирні плями. Час експозиції вказаний на упаковці. Зазвичай жирові розчинники очищають сильно забруднені печі, грилі, ручки та пальники.

Як почистити?

Кожна з частин газової плити вимагає особливого підходу до видалення жиру. Розглянемо, як правильно очистити варильну поверхню печі, її ручки, пальники, обпалене дно, струмені та духовку. Навіть пластик можна очистити від старого жиру.

Поверхня пластини

Для очищення поверхні пластини з нержавіючої сталі або іншого покриття необхідно дотримуватися наступних інструкцій:

  • Зніміть конфорки.
  • Використовуйте суху губку або ганчірку, щоб видалити незгорілі частинки бруду та харчові сміття з печі.
  • Практично всі продукти (як народні, так і комерційні) наносяться на мокру поверхню, тому наступним кроком буде її зволоження. Це можна зробити за допомогою води, оцту або лимонної кислоти. все залежить від обраного вами способу очищення.
  • Нанесіть знежирювач (готовий або приготований самостійно).
  • Після закінчення встановленого часу натріть плиту з невеликим зусиллям губкою або м’якою щіткою, видаливши залишився згорілий жир.
  • Протріть поверхню вологою ганчіркою, повторіть процедуру до повного очищення.
  • Дайте плиті повністю висохнути або витріть її самостійно.
  • На завершальному етапі можна обробити чисту поверхню полірувальною або звичайною скляною рідиною.

Особливо ретельно очистіть ділянки навколо пальників, оскільки вони найбільш забруднені.

Якщо нагрівальні елементи неможливо зняти, очистіть щілини між ними та плитою зубочисткою.

Пальники

Основними компонентами газового пальника є насадка, пожежний дільник і емальована сталева кришка. Пальник можна очистити звичайною мильною водою, а потім промити гарячою проточною водою. Якщо деталь дуже брудна, її попередньо замочують. Під час чищення самого пальника не використовуйте засоби на основі хлору. Нанесіть на нього вибраний склад і з невеликим зусиллям очистіть тверду сторону звичайної губки, вимийте і обов’язково висохніть.

Коли вам потрібно щось більш ефективне, скористайтеся наступним рецептом. Зробіть розчин оцту, поєднавши однакову кількість води і оцту. Поставте в нього грілки і прокип’ятіть їх близько п’яти хвилин. Вимкніть тепло, але не знімайте пальники, поки рідина повністю не охолоне. Натріть деталі губкою або зубною щіткою, промийте теплою водою і висушіть.

Не забудьте переконатися, що нічого не заважає проходженню газу через пальники. Якщо будь-який з отворів забився, почистіть їх зубочисткою.

Ручки

Ці елементи газової плити забруднюються дуже швидко, тому вони також потребують частого очищення. Щоб вимити ручки жиру та бруду, помістіть їх у звичайну мильну воду на кілька годин, після чого протріть губкою. Якщо ви не можете так довго чекати, кип’ятіть ручки в літрі води з додаванням двох столових ложок оцту і після природного охолодження видаліть залишки бруду. Ця процедура дозволяє позбутися від жиру навіть у важкодоступних місцях.

Якщо ваші ручки неможливо вийняти та очистити окремо, приготуйте соду та нашатирний спирт, губку, зубну щітку та зубочистки з ватними паличками.

Порядок роботи:

  • Обробіть ручки содою на м’якій стороні губки.
  • Приготуйте розчин аміаку (1: 1) і очистіть їх в особливо важких місцях. Орієнтуючись на розміри отворів і зазорів, використовуйте зубну щітку і ватні тампони.
  • Дайте виробу попрацювати і через 10 хвилин знову потріть ручки чистою губкою або щіткою.
  • Чистіть найбільш важкодоступні місця зубочисткою.

Піч

Піч. це місце, де особливо активно накопичується і спалюється жир всередині. А чистити це дуже і дуже складно. Ось кілька способів ефективного позбавлення від жирових відкладень в духовці.

Всі інгредієнти цього продукту зазвичай присутні в шафці будь-якої домогосподарки. Піч із середнім ступенем забруднення може бути очищена за допомогою неї. Повністю звільніть його від усього вмісту. листів для випічки, дротяних стелажів, термометра та інших елементів, якщо такі є.

Приготуйте пасту з половини склянки харчової соди та води та нанесіть її на всю внутрішню поверхню духовки, а особливо густо там, де найбільше жиру та сажі. Залиште на 12 годин. Спочатку використовуйте суху тканину, а потім пластиковий шпатель, щоб видалити відкладення вуглецю і содову пасту, які відокремилися від стінок. Якщо в деяких місцях жир не видаляється повністю, збризніть їх розчином оцту (можна використовувати спрей). Вступивши в реакцію з залишками соди, рідина утворює піну, яку легко видалити губкою разом з сажею.

Для полегшення цього процесу губку можна також змочити оцтом.

Вийміть все з духовки, крім дротяної стійки, і нагрійте її до 200 градусів. Налийте воду в форму для випічки або будь-яку ємність і додайте 20 г лимонної кислоти (її можна замінити висококонцентрованим оцтом або будь-яким миючим засобом для миття посуду). Тепер поставте каструлю на найнижчий рівень (чаша знаходиться прямо на дні).

Приблизно через 40 хвилин на дверях з’явиться потовиділення. це означає, що вода почала кипіти. Вимкніть духовку і не відкривайте двері ще півгодини. Вийнявши форму для випічки або миску з рідиною, протріть стінки жорсткою стороною бісквіта. Для видалення сильно згорілих плям жиру додатково використовуйте соду.

Щоб видалити відкладення вуглецю з листів для випічки та дротяних стелажів, замочіть їх у ванні, додавши рідину для посуду, після чого натріть їх содою за допомогою щітки або жорсткої губки.