Каструлі для електричних плит які краще

Вибираємо сковороду або каструлю під Вашу плиту

З часів осілого способу життя атрибутом будинку став вогнище. джерело тепла, місце для приготування їжі. І тому кожна господиня приділяє особливу увагу вибору плити і кухонного приладдя.

Сучасні кухонні плити класифікуються на газові, електричні та комбіновані пристрої. Комбіновані плити найбільш універсальні: вони можуть працювати скрізь, де є електрика і газ. Варильні панелі також можуть виготовлятися з різних матеріалів: нержавіючої сталі, склокераміки, алюмінію і емалі.

Якщо Ви вже вибрали кухонну плиту і готові почати священнодіяти над кулінарними шедеврами, то перешкодою може стати улюблена посуд. Так як для кожної плити та конфорка необхідно ретельно підбирати посуд, враховуючи безліч факторів. Так, як же правильно вибрати посуд для різних видів плит?

каструлі, електричних, плита, краще

Посуд для електричних плит

Нескладно підібрати посуд і для електричної плити. Готуйте в будь-якому посуді, яка не зашкодить розпечений «млинець» конфорка. Але, важливо пам’ятати, що сковорода для електричної плити не повинна бути виготовлена ​​способом штампування.

Краща сковорода для цієї плити. кухонне начиння, створена методом лиття, а оптимальна товщина її стінок повинна складати 5-8 мм.

Господині знають, що в такому посуді блюдо виходить смачним і ароматним, а головне корисним. Також сковорода для електричної плити вибирається за правилом: діаметр дна повинен відповідати діаметру конфорки.

Якщо дно більше або менше, то в першому випадку Ви ризикуєте отримати повільне приготування з великою витратою електрики, а в другому. втрату соковитості. До того ж виступаючі краї посуду можуть перегрітися, що зашкодить плиту.

Краще, якщо дно посуду буде темним і матовим. це забезпечує хороше теплопоглинання.

Посуд для газових плит

Газова плита найбільш звична. Готуючи на ній їжу, можна використовувати практично будь-який посуд: металеву, емальований, алюмінієвий, чавунну.

Якщо ваш вибір. така плита, то улюблена чавунна сковорода для газової плити не відправиться в вигнання на дачу, а залишиться вірно Вам служити. Найкраще, якщо на посуді є проточка дна, тоді покращується рівномірне нагрівання їжі.

Каструля для газової плити може бути з загартованої кераміки або скла, правда, тоді потрібен спеціальний рассекатель.

Посуд для газової плити повинна бути зручною, екологічною і відповідати розміру конфорки. Добре, якщо дно нагадує грамплатівку: покрито візерунком з кілець. Це збільшує площу нагріву.

Посуд для склокерамічних плит

Якщо на кухні оселилася електрична красуня з гладкою варильною поверхнею, де конфорки лише позначені. прийшов час розпрощатися з колишньою начинням.

Жароміцний посуд теж недоречно. Вона гріється занадто довго, а остигає повільно. Сковорода для склокерамічною плити повинна мати товсте дно і проточку дна. Таке дно не буде деформуватися під час нагрівання і не знизиться теплопровідність. Зазвичай воно виглядає як «листковий пиріг» з трьох-п’яти шарів різних металів. Перший і останній шар. нержавіюча сталь, між ними. алюміній або алюмінієвий сплав.

Іноді виробники роблять дно увігнутим: поверхня при нагріванні розширюється, і увігнуте дно в нагрітому стані стає рівним. Увігнутість не повинна перевищувати показник в 0,6% його діаметра. Наприклад, сковорода для склокерамічною плити з діаметром дна 22 см повинна мати увігнутість не більше 1,3 мм.

Посуд для склокерамічних поверхонь. джерело технічних ідей. Ручки виконуються з термоізоляційних матеріалів: схопившись без прихватки, не попечешся. Прозорий жаростійкий матеріал кришки дозволяє спостерігати за процесом, так як вмонтований термометр показує температуру нагрівання, конфігурація обода перешкоджає попаданню конденсату всередину.

Посуд для індукційної плити

Індукційна плита працює від магнітного поля, яке розігріває металевий посуд. Помічником при виборі буде магніт. Якщо він прилипає до дна. перед вами підходяща сковорода для індукційної плити.

Посуд з алюмінію (якщо тільки на дно не нанесено антипригарне або керамічне покриття), скла, кераміки, фарфору, міді не годиться зовсім. Потрібна посуд з нержавіючої сталі, чавуну, або алюмінію з феромагнітним днищем.

Каструля для індукційної плити в діаметрі не може бути менше 12 см, інакше поверхня дотику буде недостатня; товщина дна. від 4 до 8 мм. Тим же самим вимогам повинна відповідати і сковорода для індукційної плити.

Такий посудом можна користуватися і на інших плитах. Що ж можна сказати про вибір кухонного начиння в цілому?

Дотримуйтесь принцип відповідності діаметра дна і конфорки. Віддавайте перевагу посуді з товстим теплорозподільним дном. Чавунний посуд важка, вбирає запахи, але зате дуже екологічна і добре зберігає тепло. Алюмінієвий посуд, створена методом лиття і з антипригарним або керамічним покриттям, також добре підходить для всіх типів плит. Посуд з нержавіючої сталі іноді провокує алергію, їжа в ній може пригорати, зате вона не окислюється, легко чиститься і зручна в зверненні.

Каструлі для електричних плит які краще

Останнім часом, у зв’язку зі стрімким проникненням на наші кухні плит зі склокерамічними поверхнями для приготування їжі, перед покупцями все частіше стає питання про вибір посуду, придатної для використання на них. Дана стаття присвячена основним моментам, на які слід звертати увагу при виборі посуду для склокерамічних плит.

Що стосується матеріалів, то виробники поверхонь рекомендують використовувати посуд, виготовлену з металу і відповідну наступним вимогам:

Посуд повинна мати плоске і рівне дно, максимально щільно прилягає до конфорка. Дана вимога продиктована тим, що таке дно забезпечує найкращу теплопередачу від плити до посуду. При низькій теплопередачі тепло від конфорки відводиться недостатньо, відбувається її перегрів і, як наслідок, скорочення терміну служби.

Будь-яка нещільність, тобто прошарку повітря між поверхнею плити і дном посуду, істотно знижують теплопередачу. Негативно впливають рельєфні візерунки і загальна шорсткість поверхні дна.

Бажано мати дно з мінімальним коефіцієнтом відбиття, тобто матове і темне, так як відомо, що світлі тони в більшій мірі відображають тепло, ніж темні, те ж саме і з глянцевими поверхнями.

Дно посуду повинне мати достатню товщину для запобігання температурної деформації (прогину), в результаті якого щільність прилягання дна до плити знижується.

Існує рекомендація по наявності невеликої угнутості холодного дна, з тим, щоб при нагріванні воно стало плоским, але дана рекомендації є, як мінімум, спірною, так як при різних температурних режимах можуть бути різні величини температурних прогинів.

Щоб уникнути перегріву діаметр дна повинен бути не менше діаметра конфорки. тепло з незакритих частини поверхні конфорки відводиться вкрай погано. У разі значного більшого, ніж конфорка, діаметра дна, може не вистачити потужності для повноцінного прогріву посуду.

Не допускається використання посуду з алюмінієвим або мідним дном без покриття, так як, будучи значно менш твердими, ці метали взаємодіють з поверхнею плити і залишають на ній сліди, негативно впливають на термін служби варильні поверхні і їх зовнішній вигляд. Алюмінієва і мідний посуд повинні мати забарвлене або плакованих сталлю дно.

Велика частина склокерамічних поверхонь, що застосовуються в плитах відомих у нас виробників, випускається двома компаніями: Shcott (торгова марка “Ceran”) і Corning. (Торгова марка “EuroCera”). Наведені вище вимоги засновані на рекомендаціях і вимогах цих виробників.

Як приклад наведемо можна навести рекомендації з сайту компанії Schott:

Дно каструль і сковорідок повинні мати невелику увігнутість при кімнатній температурі, тому що при нагріванні вони злегка розширюються. Це забезпечить щільне прилягання до поверхні плити і, як наслідок, найбільш ефективне використання тепла. Будь ласка переконайтеся, що дно посуду має однаковий розмір із зоною конфорки.

Посуд з склокераміки не придатна для використання на поверхні через погану теплопередачі і ризику подряпати варильну поверхню.

Уникайте алюмінію! Каструлі і сковороди з мідним і алюмінієвим дном не підходять для використання, так як таке дно має меншу твердість, ніж для варки поверхня CERAN і залишає на ній трудноудаляємиє частки. Якщо такі сліди були негайно видалені за допомогою спеціального засобу, то вони можуть пригоріти і зіпсувати поверхню.

Дно кожної сковороди повинне бути чистим, сухим і не мати рельєфу, з тим, щоб не допустити пригорання до конфорка. Це так само запобігає подряпини і інші пошкодження або відкладення на плиті.

Ситуація така, що використання невідповідної посуду не призведе до моментального виходу плити з ладу, а тільки істотно позначиться на швидкості та рівномірності прогрівання. Відразу, і то не завжди, можуть з’явитися сліди від алюмінію. Але постійне нехтування правилами приведе до швидкого вигорання нагрівальних елементів і скоротить життя вашої вручений поверхні більш ніж в два рази!

Сподіваємося, що дана стаття допоможе споживачам не бути обдуреними рекламними написами і підібрати собі саме ту посуд, яка їм необхідна.

Коментарі

Затвердження про використання алюмінієвого посуду з непокритим дном потребує коментаря: дійсно, алюмінієвий посуд, зроблена з чистого алюмінію (це легкі штамповані сковороди, каструлі), буде залишати сліди на вручений поверхні (якщо дно у них не вкрите), тому вони не підходять для склокерамічних плит. А ось литий алюмінієвий посуд робиться зі сплаву алюмінію з кремнієм, який не залишає ніяких слідів на варильної поверхні, навіть якщо дно у сковороди не вкрите. Так що посуд з литого алюмінію чудово підходить для склокерамічних плит. А її товсті стінки і дно. додаткова гарантія від деформації (на відміну від тонких штампованих виробів)!

Відправив питання з приводу можливості використання посуду з силуміну виробнику склокерамічних поверхонь. Якщо відповідь прийде. поділюся. Все-таки здається, що твердість силуміну хоча і вище, ніж у алюмінію, але сильно поступається стеклокерамике і залишати сліди може. Я якось по життю більше користуюся газовими плитами, але знайомим зі склокерамічною плитою подарував якось Кукморський жаровню з дном без покриття. Плита у них зараз не в ідеальному стані, сліди є, хоча я і не впевнений, що саме через це вироби.

Питання. які сліди. Думаю, що ні плями. Якщо подряпини, то це вже неякісна проточка дна. При виборі посуду для склокерамічною плити на це теж треба обов’язково звертати увагу: дно повинно бути гладкопроточенное; неріфленое, задирок бути не повинно.

Саме білі плями. Чи не змиваються нічим.

1) А причому тут штампована посуд? Адже мова в статті йде про посуд для склокераміки. Тільки недобросовісний виробник малює значок склокераміки на штампованої сковороді. 2) Виробники склокерамічних поверхонь однозначно не рекомендують контакт алюмінію з поверхнею. Ця інфо є у кожному паспорті на склокераміку. Ставити чи ні дорогий експеримент над своєю поверхнею. це особиста справа споживача. Однак, якщо в алюміній додали 5-8% кремнію, він алюмінієм бути не перестає. І якщо на поверхні з’являться сліди від алюмінію. виробник претензії не прийме.

По-перше слід уточнити одну істотну річ-склокерамічні плити можуть бути з різними джерелами нагрівання. Індукційні. галогенні, зі спіральними нагрівачами і т.д. Теза про ідеальну площинності дна наведений в даному матеріалі є досить спірним, тому що ніхромові спіралі і плоскі нагрівачі передають енергію нагріву ІК випромінюванням. А для ІК випромінювання абсолютно не обов’язково щоб дно мало ідеальну площинність. тому це безконтактний нагрів (каструля нагрівається не від склокераміки. а шляхом поглинання дном ІК випромінювання. Для такого типу нагріву найкращим варіантом конструкції дна була б рельєфна (а не плоска) розвинена поверхня (чим більше поверхня дна. тим більше тепла буде поглинена) і дно повинно бути чорного кольору. Для індукційних джерел взагалі не важливо, яке дно. т.к в цьому випадку нагрівається сама каструля, яка власне і є пальником (якщо бути точним. то елемент каструлі виготовлений з магнітною стали). Таким чином все те що написано в рекомендаційних матеріалах і в даній статті про необхідність забезпечення ідеального прилягання дна сковорідки до склокераміки прошарку повітря та ін. це недостовірна інформація. заснована на елементарному не знання основ теплотехніки і теплопередачі.

каструлі, електричних, плита, краще

Про індукційні і галогенові плити. поки питання носить поки теоретичний характер. Ці поверхні. дуже велика рідкість. А ось виробники широко поширеного виду поверхонь зі спіральними нагрівачами однозначно рекомендують максимальне прилягання дна посуду. Всі, хто користується такими поверхнями знають, що конфорка дуже сильно розігрівається. Тобто передача тепла відбувається не тільки за рахунок ІК випромінювання, присутній пряма теплопередача. А отже, виникає питання відведення тепла. Зі шкільного курсу фізики відомо, що повітря. утеплювач. Тобто там де між дном посуду і СК поверхнею є прошарок повітря, тепло від скляної поверхні практично не приділяється, і скло перегрівається, що зменшує термін служби поверхні. Мабуть, приблизно ці міркування, а не “елементарне не знання основ теплотехніки і теплопередачі”, лежать в основі рекомендацій щодо максимального приляганні дна посуду. З тим, що темне дно істотно краще поглинає випромінювання і більш ефективно нагрівається, сперечатися не доводиться. Це. ще одна причина, чому розточене дно погано підходить для СК поверхонь. І питання не тільки в меншій ефективності нагріву. Блискуче дно відображає ІК випромінювання назад в напрямку джерела, що призводить до його (джерела) перегреву.т.е. знову ж до зменшення терміну служби поверхні.

І ще один коментар до статті: В ГОСТ Р 51162-98 “Посуд алюмінієвий литий”. в п. 5.19 написано: “Зовнішня поверхня посуду, крім дна, може мати кремнійорганічних, емалеве і інші покриття”. З цього випливає, що дно литий алюмінієвою посуду, в тому числі, з антипригарним покриттям, повинно бути непокритою. А литі алюмінієві вироби з покритим дном. це порушення ГОСТу. Тоді постає питання про якість і споживчі властивості такого посуду.

ГОСТ Р 51162-98 створювався в 1998 р 12 років тому. З тих пір не переглядався. Він просто не враховує наскільки далеко пішли сучасні технології. Звичайно, россійсікіе технології знаходяться в завмерлому стані. До сих пір використовуються розробки радянських часів. Однак, європейські розробники на місці не стояли. Російські технології в порівнянні зі світовими знаходяться на рівні “кам’яного віку”. Невідповідність російських ГОСТів вимогам сучасності враховують і наші законодавці. Тому ГОСТ. не єдиний нормативний документ, який регулює якісні параметри продукції, що виробляється.

Наприклад, цілий ряд російських і іноземних виробників, роблячи ставку на використання посуду на склокерамічною плиті, наносять на дно сковорід, каструль антипригарне або емалеве покриття. При цьому на упаковці ставлять не тільки знак «склокерамічна плита», а й «газова». Тим часом, сковорода з покритим дном (особливо, якщо покриття. антипригарне) дуже легко ковзає по решітці газової плити, що може мати неприємні наслідки для людини, який готує. Тому дно посуду, використовуваної на газовій плиті, має бути обов’язково. проточили. А даний момент, наприклад, в ГОСТах окремо не врахована. І це далеко не єдиний приклад.

У такій ситуації російські виробники, які дійсно піклуються про якість своєї продукції та про споживачів, додатково розробляють і впроваджують свої внутрішні стандарти якості, значно суворіші (але не виключають ГОСТи) і відповідають світовим тенденціям. І на підставі їх уже перевіряють свою продукцію. Звичайно, це задоволення не з дешевих, не кожна компанія може собі таке дозволити.

А ГОСТ зараз це, по суті, єдиний орієнтир якості для споживача. І те, що фірма не слід ГОСТу при виробництві своєї продукції, ще зовсім не означає її просунутість і сучасність.

А якщо сковорду чавунна або сталева емальована, її таки не проточили?

І з приводу ГОСТів. по-моєму, не потрібно переоцінювати значення ГОСТу для споживачів. в переважній більшості багато хто навіть не уявляють, що в них пишуть. ГОСТи дійсно застаріли і внутрішні стандарти заводів по відношенню до якості виробленої продукциии повинні бути набагато жорсткіше і орієнтуватися насамперед на реальні потреби людей. Навряд чи мене заспокоїть той факт, що сковорода, якої я зіпсую дорогу плиту зі склокерамікою, зроблена по ГОСТу. Інший приклад. звичайні емальовані чайники. ГОСТом допускаються точкові непрокраси всередині виробів (і заводи такі претензії за якістю не приймають). У процесі ж експлуатації точки починають іржавіти, і явно з них нічого корисного для здоров’я не виділяється. Мене як споживача в даному випадку відповідність продукції ГОСТу не заспокоює. І можна навести ще не один приклад, коли ГОСТи виступають виправданням того, що виробники випускають а імпортери ввозять продукцію не зовсім високої якості.

Повністю згодна з вищевикладеним. Ми дотримуємося ГОСТУ, але наші внутрішні вимоги набагато жорсткіше. Просто продукт, описаний в гості часто навіть продати важко. Наприклад, допуски за зовнішнім виглядом покриття. Там просто совкові стандарти. Цитую допустимі відхилення на АП покритті: “відколи загальною площею не більше 3 мм 3 шт включення діаметром не більше 1 мм. Від 4 до 10. кратери діаметром до 2 мм від 2 до 5” Це. дуже помітні ушкодження. АЛЕ ГОСТ їх допускає. Тільки покупець не готовий це купувати.

Ну все викладене явно написано людиною знаходяться в деякому неведніі про матеріал. Хто ж антипригарним-то покриттям дно-то покриває? Тільки спеціальним термостійким зі спеціальними властивостями. А воно. Не слизька. (До речі, воно абсолютно не відноситься до емалями :)) Ну і на захист емалі (хоча в статті мова зовсім не про них): в бажанні отрекламировать свій продукт компанія. хм. “KSU” здається дійшла до абсурду. Найпопулярніший продукт для газової плити. емальована каструля. З вищенаведеного тексту випливає, що вона не годиться для газової плити. :)))

Для споживача орієнтир. НЕ ГОСТ. А реальну якість.

Ну, дуже здорово, якщо СПРАВДІ «спеціальним термостійким зі спеціальними властивостями», яке ДІЙСНО «неслизьке».

Хоча відомі випадки, коли дно покривають, і щоб залити ливарні дефекти.

І чому ж все солідні європейські виробники литий посуду з антипригарним покриттям дно протачивают.

НУ з приводу того, що ДІЙСНО, а що ні. це питання. З термостійким неслизьким покриттям все просто. Побачив, купив, спробував. Неслизьке і не пригорає до конфорці. Значить. правда. Покупця тут не обдуриш. Виробники використовують і інші “знахідки”. Ось про космічні технології, наприклад. Як покупець це перевірить? Або про дивовижні властивості вітчизняних покриттів.

А так само і перевірить: купить-спробує-оцінить. Висока частота повторної покупки показує, що і “космічні технології”, і “дивовижні” 🙂 вітчизняні покриття не підводять. А все-таки питання про солідних європейських виробників литого алюмінієвого посуду, які протачивают дно виробів, так і залишилося відкритим. Чому ж вони так роблять. :))))))))))))

Будьте ласкаві про покриття. А звідки отримані такі відомості, що не існує литий посуду з покритим дном європейських виробників? Те, що такий посуд не представлена ​​широко на російському ринку не може служити підставою для такого твердження. Такий посуд. дорожче, ніж посуд з марнування дном, тому що саме термостійке покриття дорожче. Можливо пояснення. в цьому. Але напилювані термостійке покриття представлено широко на российкие ринку на карбованих дорогих сковородах. На цій продукції, до речі, абсолютно не стоїть завдання закрити ливарні пори. Їх там просто немає. Покриття використовується просто тому що воно надає продукції додаткові позитивні властивості. використання на СК поверхнях.

Карбування і лиття. дві абсолютно різні технології. Чеканну посуд роблять з чистого алюмінію, тому, якщо її дно не покривати, то на склокерамічною варильною поверхні будуть залишатися плями. Тільки тому і покривають! А що стосується сковорідок з литого алюмінію з покритим дном, то на виставках Ambiente у Франкфурті-на-Майні і International Home Housewares Show в Чикаго вони теж в очі особливо не впадають.