Схема кладки російської печі

Як зробити російську піч самостійно

Схема кладки російської печі

Прилад російської печі

Російські печі бувають різних розмірів і конструкцій. прості і складні, з плитою-лавкою з плитою нагріву і плитою.

Схема пристрою російської печі з двома топками.

Для того щоб зробити кладку російської печі своїми руками, потрібно розібратися в її будові та принципі роботи.

У різних куточках нашої країни російські печі мають різну форму, іноді можна зустріти дуже незвичайні екземпляри, але основні розміри все ще досить суворо дотримуються. Середня російська піч, оснащена плитою, є засобом обігріву будинку і має такі розміри:

  • довжина. 3 аршини (приблизно 213 см);
  • ширина. 2 аршина (приблизно 142 см);
  • висота від підлоги до ліжка. 2,5 аршина (близько 180 см).

Схема пристрою російської печі.

Російська піч такого розміру. відмінний спосіб обігріти сільський будинок і здатна обігріти приміщення площею 30 кв. Традиційно в кутку, поруч із дверима, будували російську піч. Кладка російської печі робилася на фундаменті з битого цегли або каміння. А в давньоруські часи основою служили густі хвойні або дубові колоди. На фундамент було закладено фундамент російської печі. Матеріалом були цегла, дикі камені, глина та дерево, наявні на той час.

Кожна російська піч мала підпали. спеціальне місце, відведене для пічного обладнання. Перець можна накрити цегляною аркою, плитою, смужкою або кутовою сталлю, дерев’яними блоками або бетонними балками, на яких побудована дерев’яна або бетонна підлога. Для того, щоб російська піч довше зберігала тепло, між її арками та стінами розміщували різні теплоємні матеріали.

При будівництві російських печей використовували скріплюючий розчин та цеглу. В основному вони використовували червону керамічну цеглу, яку отримували шляхом випалу звичайної цегли. Обпалена цегла стала набагато міцнішою. Шви між цеглою або бетонною плитою потрібно покрити будь-яким розчином.

Прилад російської печі з плитою

Планування російської печі з зовнішнім колектором золи.

Ще однією перевагою російської печі з плитою (крім функції обігріву) було те, що в ній можна було готувати їжу. Його дизайн дав можливість готувати в ньому не тільки крупи, а й пекти пироги, хліб, сухі ягоди та гриби.

Крім обігріву житла, російська піч дає можливість спалювати гончарні вироби. Тут була передбачена така схема: спочатку клали дрова, потім зверху на них (або на попередньо укладену цеглу) клали посуд, призначений для спалювання. Піч нагрівали до тих пір, поки температура в ній не досягала 900 ° C, після чого вони перестали нагріватися і чекали, поки піч охолоне (це сталося лише наступного дня). У російських печах, крім обігріву та випалення посуду, також випалювали іграшки. Причому спалювали їх, як правило, під час звичайної топки.

За старих часів селяни дуже цікавим чином визначали температуру в російській плиті з пічною лавкою, щоб обігріти хату. Вони використали невеликий аркуш паперу, який вони кинули в духовку і чекали, коли він зачарується. Якщо це сталося негайно, температура в топці перевищує 300 ° C, якщо із затримкою на 5 секунд температура в топці становить 270 ° C, якщо папір обвуглена через 15 секунд. 250 ° C, якщо після 30 секунд. 230 ° С, якщо через 1 хвилину. 200 ° С, 5 хвилин. 180 ° С, 10 хвилин. 150 ° С. Якщо аркуш паперу не обварюється, то температура в духовці менше 150 ° C.

Читайте також:  Як розрахувати монолітну плиту перекриття

Російська піч з пічною лавкою була незамінним помічником у будинку та засобом обігріву. Життя російських людей було тісно пов’язане з цією унікальною спорудою.

Як працює російська піч: описи та схеми замовлення

Прилад російської печі.

Російська піч проста в установці і не представляє труднощів в обслуговуванні. Її виготовляють із глини (гноя) або кладуть з червоної цегли за допомогою двох пристроїв. димової заслінки та демпфера. Найпростіший варіант російської печі. це звичайна російська піч, яка має розміри:

  • довжина. 1650 мм;
  • ширина. 1270 мм;
  • висота до стелі. 2380 мм;
  • висота до польоту (перекриття плит). 1540 мм.

Матеріали, які знадобляться для укладання російської печі:

  1. Цегла. 1610 штук.
  2. Пісок. 60 відер.
  3. Глина. 66 відер.
  1. Димовий клапан 300х150 мм (краще робити два).
  2. Заслінка. 430х340 мм.
  3. Самовар. 130х130 мм.

Перший ряд російської печі викладений на фундамент з цегли або дикого каменю, склеєний цементним розчином. Перш ніж приступати до укладання першого ряду цегли, слід укласти аркуші покрівельного матеріалу або покрівельний папір, який послужить гідроізоляцією.

При укладанні першого ряду рекомендується використовувати перегріті цегли, оскільки вони більш стійкі до впливу вологи.

Схеми планування цегляної кладки від 11 до 25 рядів для російської печі.

Для того щоб забезпечити в наступному ряду правильну обробку швів, по всіх кутах першого ряду потрібно покласти 3 цеглини-три четвереньки. Один з трьох-чотирьох цеглин і прилеглу цеглу скошують під кутом, щоб вони щільно прилягали один до одного.

Починаючи з другого ряду, викладаються стіни опіки. Щоб уникнути узгодження швів у третьому ряду на передній стінці опіки, використовуються 4 тричі.

Четвертий ряд повинен бути викладений цілком з цільної цегли. На двох цеглинах, які будуть розташовані біля самого входу до вогню, кути сколюються, щоб вони могли служити опорами або, як їх називали в старі часи, підборами майбутньої арки.

У отворі встановлюється дерев’яна опалубка і після закінчення укладання арки починається кладка п’ятого ряду. Щоб шви двох сусідніх рядів не збігалися, 3 купки розміщують по кутах (як при укладанні першого ряду). Особливість цієї серії полягає в тому, що 20 цеглин в бічних стінах сколюються під кутом, щоб зробити з них каблуки. опори майбутньої арки підлоги.

Установка опалубки

Кладки пристроїв для цегляної кладки від 26 до 35 рядів для російської печі.

При укладанні шостого ряду викладаються бічні стінки опіки товщиною 1 цегла, а передні та задні стіни викладаються по 2 цегли. Далі між внутрішніми стінками вагона вставляється опалубка з напівкруглим верхом, яка повинна відповідати формі майбутньої арки підпалу. Опалубка збірна з розрахунком, що після її використання її можна легко розібрати на окремі частини і видалити через нагрівачі або отвір, що веде до нагрівання.

Читайте також:  Правильна установка печі в дерев'яному будинку

Розбірний опалубка складається з двох бокових рамок і шпильок, на яких підтримуються кола (дві дошки із закругленими верхніми ребрами). Щоб бічні рамки могли щільно прилягати до стін підлоги, між ними вставляються 1 або 2 проставки. Зверху на кружки укладається настил з вузьких дощок, які скріплюються разом з 2-3 поясами, виготовленими з будь-якого гнучкого матеріалу.

В кінці монтажу опалубки можна приступати до укладання арки. Раніше на цегельних фабриках виготовляли спеціальні клиноподібні цегли, розроблені спеціально для кладки, з гладкою поверхнею та високою міцністю. Такі цегли можна отримати, сколюючи, а потім стискаючи краї киркою. Однак для такої обробки підходить лише помірно обпалена цегла без тріщин і з однорідною структурою.

Знайти такий матеріал складно, а іноді це взагалі неможливо, тому арку викладають із звичайної суцільної цегли. При цьому нижні ребра (надмірні розміри) цегли, розміщених на ребро, повинні бути щільно прилягають один до одного, а між верхніми ребрами робляться однакові зазори, які заповнені розчином для кладки. Якщо помістити в проміжки між цеглими відповідні фрагменти цегли, міцність такого склепіння значно збільшиться.

В кінці кладки викладається наступний, сьомий ряд цегляної кладки. Для правильної підгодівлі на кожному куті використовують 4 три-чотири цеглини. Для сьомого викладається восьмий ряд, що складається повністю з цілої цегли. У цей ряд викладається майданчик для холодної печі.

Кладка стін

Послідовність кладки покращила розміри російської печі в розмірі 2000 х 1200 мм.

Стінки печі викладають, починаючи з дев’ятого ряду. Щоб зробити правильну обробку швів, по кутах використовують половинки цегли і тричі. Десятий ряд викладений повністю з суцільної цегли. Далі між стінками печі доверху насипається сухий пісок. Потім викладається одинадцятий ряд цегли, який повністю перекриває холодну плиту і заливку. У дванадцятому ряду викладається під топкою і вогнищем. Всі цегли, крім тих, під які викладені під, кріпляться кладочним розчином.

Цеглини, які обмежуються під, повинні бути поміщені в кладку духовки на ребро. Вогнища цегли викладаються без розчину, зазори між ними заповнюються піском. Коли піч нагрівається, пісок змішується з деревною золою і густа маса заповнює проміжки між цеглою. У лівому кутку вогнища робиться невелика депресія (гаряча пляма або свиноматка), призначена для зберігання гарячого вугілля. Підкладений під ретельно вирівняний і відполірований чверткою або половиною червоної цегли.

Викладаючи тринадцятий ряд, починайте класти шостий і стінки печі (варильної камери). Між полюсом і топкою одночасно встановлюється дуга з металевої смуги, що відповідає розміру і формі майбутнього гирла печі. У ній заздалегідь просвердлено кілька отворів на невеликій відстані один від одного. У них вставляється відпалений сталевий дріт, який потім фіксується в кладці печі.

Викладаючи чотирнадцятий, п’ятнадцятий та шістнадцятий ряди, стінки печі та вогнища продовжують рости.

У сімнадцятому ряду в стіни тигля укладають 8 цеглин, спеціально обрізаних і сколотих. Їх називають підборами і служать упорами для укладання арки печі. Після такої підготовки дерев’яну опалубку опускають в тигель. Перш ніж приступити до розрахунку арки, арку з половинок цегли кладуть над гирлом.

Читайте також:  Витрата цементу на куб кладки

Укладання арки печі повинна проводитися так само, як і закладка арки опіки.

Укладання основи та уступу традиційної російської печі.

В кінці розрахунку склепіння починається кладка вісімнадцятого ряду цегли. Два каблуки закріплені по краях вікна вогнища, на них буде підтримуватися невелика арка, яка укладається за допомогою дерев’яної опалубки.

Закінчивши арку, слід переходити до дев’ятнадцятого, а потім до двадцятих рядів цегляної кладки. Простір, що утворився між аркою та стінками печі, повинен бути покритий сухим піском, змішаним з фрагментами скла, щебеню та цегли. Відкрита діафрагма залишилася над шостою.

Двадцять перший ряд цегляної кладки щільно закриває тигель і заливку. Після двадцять першого двадцять другого ряду це перекриття стає більш міцним і щільним. Його називають перекриттям. Саме на підлозі зроблена піч російської печі.

У двадцять третьому ряду стінки кольця або щита продовжують рости, в яких зміцнюється набивна коробка для самовару. Отвір для очищення кіптяви розміщено з правого боку кільця, яке вкрите половиною цегли, розміщеною на краю. Після численних пічних печей, коли накопичується сажа, цеглу вибивають на спеціальну ділянку, і проводиться очищення. В кінці очищення цеглу змочують у воді, покривають кладочним розчином, і отвір закривають нею до наступного очищення. За допомогою поглиблення, що залишилося на поверхні печі, ви можете в будь-який час швидко та легко знайти місце для чищення. Замість цегли можна вставити спеціальні металеві ковпачки.

Викладаючи двадцять четвертий, двадцять п’ятий та двадцять шостий ряди, поступово перекриваючи канавку, потрібно залишити 2 отвори: один для виду, другий для самоварного димоходу.

При викладанні наступних двох рядів, тобто двадцять сьомого та двадцять восьмого, у отворі навпроти виду посилюється так звана напівдверка, тобто вузька двері, через яку відкривається вид і зачинено.

Російська піч роби це самостійно.

Поширюючи двадцять дев’ятий та тридцятий ряди, вони продовжують надбудовувати стіни кільця. У цьому випадку не слід забувати дотримуватися правил одягання швів.

Укладаючи тридцять перший ряд біля однієї зі стін, необхідно викласти ще один ряд з трьох цеглин, щоб через вузький жолоб дим із набивної коробки виходив у димохід.

Після цього, в тридцять другому ряду, кольцева кільця перекривається суцільним шаром суцільної цегли. На правому боці затрубного отвору залишається отвір, над яким встановлений клапан. Починаючи з тридцять третього ряду, прокладається лише димар, кожен з рядів якого повинен складатися з шести цеглин.

Безпосередньо біля стелі вирізають цеглу. Це дає можливість зняти дерев’яні частини стелі з труби і одночасно щільно закрити стельовий отвір. Крім того, різання прикрашає саму піч, тому пічні вироби часто використовують цю техніку не тільки при прокладанні труб. Різка проводиться при закладенні печі в місцях, де опіка переходить до тигелю, а також у верхній частині щита.