Що можна зробити зі старої газової плити

Ви переглядаєте розділ Що робити, розташований у великій частині Коптильні.

Що можна зробити зі старої газової плити

Крім того, для куріння часто використовують хімічні сполуки, які можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю, тому переважно використовувати ці ласощі, приготований самостійно.

Для цього можна зробити коптильню своїми руками, адже її виготовлення – це процес не так складно, як здається на перший погляд.

Для реалізації цього пристрою можна використовувати деревину, листи з нержавіючої сталі, металеву трубу та старі прилади, такі як котел і газова плита.

Види та виготовлення коптильні виконайте самі

Перш ніж зробити коптильню, потрібно визначитися метод куріння продукції. Він випускається у двох формах – гарячому та холодному.

Холодний копчений дозволяє зберегти зовнішній вигляд продуктів та їх смак. Основним недоліком цього методу є те, що він вимагає багато часу. В цьому випадку вогнище встановлюється окремо від камери, в якому буде проходити процес приготування.

Один із варіантів полягає в тому, що на деякій відстані від коптильні виривається яма, в якій буде влаштований центр.

Він з’єднується з димоходом до камери. Довжина димоходу в цьому випадку дорівнює 2,5-3 метри. Він організований так: викопується траншея, глибина який є 0,3 метра, а ширина0,5 метра.

Цегла закріплюється по всій довжині. Він повинен щільно прилягати між собою і скріплюватися цементним розчином. Зверху траншеї укладається металевий лист і засипається землею.

Як альтернативу цегли можна використовувати димохід. У його верхній частині влаштована стулка. Це потрібно для контролю над полум’ям вогнища та видалення зайвого диму з виробу.

Димохід на стику з камерою повинен мати діаметр 200 мм. Необхідно забезпечити його герметичність, щоб дим потрапляв саме в коптильню.

Процес приготування продукту при гарячого копчення займає набагато менше часу, ніж при застуді. В цьому випадку ємність з стружкою або тирсою фіксується прямо на відкритий вогонь. Дим від цих матеріалів при горінні повинен надходити в камеру з продуктами. Під ними закріплена ємність для збору жиру з продуктів. У камері робляться отвори або влаштовується димохід, через який буде виходити зайвий дим.

Коли буде прийнято рішення про те, кому потрібна камера для паління, ви можете почати її створювати.

Підготовка матеріалів та інструментів

Щоб зробити коптильню, вам знадобляться:

  • матеріали для виготовлення камери. Це можуть бути дерев’яні дошки, фанера, стара газова плита тощо;
  • сильний фурнітура, діаметр якого повинен бути не менше 6 мм;
  • дріт сталь, для виготовлення решіток;
  • матеріали створити димохід або безпосередньо вона сама труба;
  • Болгарка з диском для різання металу;
  • зварювальний апарат;
  • цвяхи і молоток;
  • вимірювальний рулетка.

З дерева

Коптильня з дерева нагадує мініатюрний будинок. Є стіни, двері, дах і труба. Продукти, приготовані в дерев’яній коптильні, мають насичений смак і аромат.

Виробництво кузовів

Корпус коптильні виконується наступним чином:

  • Рама пристрою має прямокутну конструкцію, висота який є 2 метри, а ширина 1 метр. Він виходить із-за барів.
  • Кадр з трьох боків він закінчений дошками, щільно прилягаючими один до одного.
  • З четвертої сторони дошка кладеться разом, також збивається з дощок. Він повинен бути щільно закритий без жодних отворів.
  • Набивання дах з отвором для труби. Якщо ні, то просто зроблено вікно, щоб у будь-який час його можна було відкрити та закрити. Після цього дах закріплюють на конструкції.
  • Всередині організовані конструкції канавки для піддону та решітки. Для піддону пази робляться внизу конструкції, для решітки – посередині.

Важливо! Якщо між дошками утворюються тріщини, то це негативно впливають на якість продукції. Зазори потрібно прикрити буксиром.

Як зробити гриль

Для виготовлення решітки нефарбований дріт діаметром 5-6 мм. З нього виконується каркас, розмір якого відповідає внутрішньому розміру коптильні. На ньому фіксуються шматки дроту, діаметром 3 мм. Відстань між ними становить 2 см. Всі частини решітки зварені між собою.

Піддон виготовляється з металевого листа. Її розмір відповідає розміру решітки, а також внутрішнім розмірам коптильні.

Димохідна труба

Димовідвід виконується наступним чином:

  • Копати траншея, довжина якого 2,5-3 м, ширина – 0,5 м глибина – 0,3 м.
  • Прокладено траншею цегла, яка взаємопов’язана цементний розчин.
  • На цеглу нерухомий металевий лист.
  • Зверху земля засинає, шар в 15 см, щоб димар не промерзав взимку.

Асамблея

Копати яма, відповідно до розмірів коптильні. Її глибина – це 40 см. У нижній частині фундаменту щебінь, бетонні блоки кріпляться уздовж стін за допомогою арматури. Далі все це заливається бетонним розчином. Фундамент встановлений камера, всередині якого вже повинен бути встановлений лоток для збору жиру з продуктів і гриль.

Увага! Збірка коптильні починається з облаштування фундаменту для неї.

До фундаменту димохід. Залізний квадрат, зварений з металевого листа, закріплений на одному його кінці. Її розмір повинен відповідати розміру камери. Він встановлюється на фундамент. На іншому кінці організований димохід топка. Він повинен бути виготовлений з вогнетривкої цегли і обладнаний металевими дверима. Це буде місце, де розпалюється пожежа.

Заключний етап – встановлення коптильні. Він кріпиться безпосередньо до фундаменту. Дві конструкції скріплені між собою за допомогою металевих кронштейнів. Пристрій готовий до використання.

Фото 1. Можливий малюнок дерев’яної коптильні із зазначеними розмірами. Стрілки вказують напрямок руху диму.

З деревини

Коптильня з бруса виготовляється так само, як і дерев’яна коптильня, але тут замість дощок корпус повністю виготовлений з бруса.

Виробництво кузовів

Корпус коптильні виконаний з барів, довжина 1,3-1,5 м і перетин 20х50 або 50х50 мм. Вони утворюють каркас пристрою. Це прямокутна коробка. Далі він з трьох боків облицьовані дошками розділ 20х150 або 25х150.

Виготовляючи корпус з брусків, потрібно визначитися дах конструкції. Якщо передбачається двосхилий дах, то з брусків роблять напрямні, що представляють собою рівнобедрений трикутник. Зверху вниз проходить медіана.

Тоді зроблено дверний проріз. Дошки набиті, завдовжки 20 см вище і знизу. У отворі фіксується двері, на даху встановлюється дах з отвором для труби. Після цього тіло коптильні обшивають підкладкою. На дах укладається металевий лист, отвір для труби при цьому не закривається.

Усередині утворюються коптильні пази для кріплення решітки та піддону. Для цього використовуйте дошки, довжина яких становить 90 см. Віа саморізи для дерева вони прикручені з боків камери.

Як зробити гриль

Решітка виготовлена ​​з нефарбованого дроту. Спочатку робиться рамка, розміри якої відповідають розмірам інтер’єру камери. До нього приварені дроти на відстані 4 див один від одного. Гриль готовий.

Лоток для збору жиру з продуктів, що утворюються в результаті продуктів при копченні, виготовляється з металевого листа. Його розміри відповідають розмірам грати.

Димохідна труба

Щоб зробити димохід, потрібно викопати триметрова траншея між вогнищем і камерою для паління, ширина – 0,5 м, глибина – 0,3 м. Він встановлений димохід, який заливається бетонним розчином. Зверху насипається шар землі, товстий не менше 15 див. Це дозволить димоходу не промерзати навіть взимку.

Фото 2. Димохід зі старої труби веде до місця, підготовленого для печі. Завдяки вогнетривкої цегли, тут цілком безпечно робити відкритий вогонь.

Асамблея

Перед перевіркою на встановлення коптильні на ділянці для неї робиться фундамент. Для цього викопайте яма, відповідні розміру коптильні, глибина – 40 см. Дно фундаменту укладають щебінь, бетонні блоки закріплюють уздовж стін за допомогою арматури, після чого всю яму заливають розчином з цементу. На нього камера виправлена. Всередині якої вже повинна бути встановлена ​​каструля для збору жиру, що виділяється з продуктів під час копчення, і гриль.

До фундаменту димохід. Залізний квадрат, зварений з металевого листа, закріплений на одному його кінці. Її розмір повинен відповідати розміру камери. Він встановлюється на фундамент. На іншому кінці організований димохід топка. Він повинен бути виготовлений з вогнетривкої цегли і обладнаний металевими дверима. Це буде місце, де розпалюється пожежа.

Заключний етап – встановлення коптильні. Він розміщується безпосередньо на фундаменті. Дві конструкції скріплені між собою за допомогою металевих кронштейнів. Коптильня готова!

З фанери

Коптильня виготовлена ​​так само, як і з дерева, але для її обшивки використовується фанера. Недоліком такого пристрою є низька теплопровідність.

Довідково. Щоб коптильня птиці краще зберігала тепло, досить зробити стіни в кілька шарів і облицювати вагонка.

Металева коптильня з нержавіючої сталі

Основні переваги коптильні з нержавіючої сталі – тривалий експлуатаційний період і безпека використання. Її розмір залежить від потреб користувача у копчених продуктах. Щоб забезпечити ласощами для невеликої родини, достатньо буде прямокутного компактного пристрою. Щоб поставляти копченості до великої родини, коптильня повинна мати вражаючі розміри.

Виробництво кузовів

Для виготовлення корпусу пристрою потрібні листи з нержавіючої сталі, придатні для приготування їжі, наприклад, AISI 304. Якщо, однак, ви використовуєте старий мангал, виготовлений з того ж металу в якості основи, вам доведеться лише закрити зайві отвори, зробити кришку і канавки.

Фото 3. Форма, вирізана з листового металу розмірами 300x300x400, цілком підходить для коптильні.

Алгоритм виготовлення коптильні:

  • Аркуші матеріалу рубаний, відповідно до вибраних розмірів пристрою.
  • Деталі зварюються між собою.
  • Всередині корпусу нерухомі канавки для решітки або решітки.
  • З сталевих листів кришка робиться, обладнаний ручкою та невеликим димовідводом.
  • Під кришкою всередині пристрою виконуються канавки для води.

Як зробити гриль

Решітка виготовлена ​​з нефарбованого дроту. З нього виготовляється каркас, розмір якого відповідає внутрішньому розміру коптильні. Шматки дроту фіксуються до рами. на відстані 4 див один від одного. Всі частини решітки зварені між собою.

Димохідна труба

Димохід у цьому випадку не організовано. Єдине, що робиться – це отвір у кришці.

Асамблея

Всередині коптильні розміщують піддон з тирсою, на ньому закріплюють піддон для збору жиру з продуктів, на канавки встановлюють решітку або решітки. Пази заповнені водою. Таку коптильню ставлять відкритий вогонь.

Для цього викопайте яму, Глибина 40 см. Його ширина і довжина повинні відповідати розмірам коптильні. Потім його викладають вогнетривкою цеглою. Далі сюди ставиться паливо, запалюється та ставиться коптильня. Його можна використовувати навіть у квартирі. Для цього прилад ставлять на плиту і залишають готувати їжу.

Від старої газової плити

Для створення коптильні можна використовувати стару газову плиту. Для виготовлення пристрою в цьому випадку знадобиться мінімальний час і зусилля.

Виробництво кузовів

Стара газова плита є готовий футляр для коптильні. Існують канавки для решітки та форми для запікання, безпосередньо колосникова решетка та піддон для збору жиру з продуктів, а також необхідна теплоізоляція та ущільнення для забезпечення герметичності.

Як зробити гриль

Решітки для такої коптильні не треба, оскільки вони вже є на складі.

Димохідна труба

Для організації димоходу на бокових стінках печі буріють 2-4 отвори. Їх діаметр повинен бути 10-15 мм. Такі ж отвори зроблені на бічних стінках у верхній частині тарілки. Завдяки цьому дим буде видалятися як знизу, так і зверху споруди.

Асамблея

З будівництва пальник газової печі виймається. Натомість буде паливо для відкритий вогонь. На нього кладеться пекарський лист з тирсою. Зверху закріплюють форму для запікання, щоб збирати жир з продуктів. У центрі тарілки вставлена ​​решітка, на якій будуть готуватися продукти. Пристрій готовий до використання.

Фото 3. Коптильня зі старої печі вже не раз працювала. сліди сажі на поверхні це підтверджують.

З котла

Не потрібно поспішати викидати старий котел. Її корпус підходить для створення коптильні.

Виробництво кузовів

Перше, що потрібно зробити кришки відпиляються пристрої. Після цього внутрішній бак виймають. У зовнішньому резервуарі вирізається отвір з дверцятами, як заслінка біля печі. Йому бочка зварена без дна та зовнішнього бака. Це необхідно для створення теплоізоляції. У нижній частині конструкції над отвором з дверцятами організовані пази для піддонів, а посередині – для решітки.

Як зробити гриль

Для виготовлення решітки використовується нефарбований дріт. З нього виготовляється каркас, розмір якого відповідає внутрішньому розміру конструкції. Шматки дроту приварюються до рами. на відстані 4 див один від одного.

Лотки для тирси та збирання жиру з продуктів вирізають з металевого листа. Він повинен бути того ж розміру, що і гриль.

Димохідна труба

Він служить димоходом відкритий верх конструкції.

Асамблея

Конструкція розміщена на металевому листі, вниз отвір з дверима. Буде відкритий вогонь. На першу канавку встановлюється піддон з деревною стружкою або тирсою, а на другий паз піддон для збору жиру з продуктів. По центру закріплений харчовий гриль. Після цього можна приступати до куріння.

З труби

Навіть проста металева труба може зробити коптильню.

Виробництво кузовів

Щоб зробити корпус, вам потрібна металева труба, діаметр 300 мм, петлі для дверей, металеві куточки, ручка, гачок та металеві листи. Принцип виготовлення коптильні:

  • З аркушів 2 справи вирізані, розмір якого дорівнює діаметру перерізу труби. На одному аркуші робиться невеликий отвір, після чого його зварений з одного боку труби. На іншому приводі нерухома петля, ручки та гачок. За допомогою петлі лист фіксується з іншого боку труби. Це буде шапка коптильні.
  • Всередині споруди кути приварені. Вони будуть служити орієнтирами для розташування піддону, куди тече жир, а також решітки для продуктів.
  • Внизу труби кути приварені, які стануть її ногами.

Як зробити гриль

?

Для виготовлення решітки використовується нефарбований дріт.

З нього виготовляється каркас, розмір якого відповідає внутрішньому перерізу труби. Прорізи з дроту приварюються до каркаса на відстані 4 див один від одного.

Каструлю вирізають з металевого листа для збору жиру з продуктів такого ж розміру, що і гриль.

Димохідна труба

Єдиним димоходом у цій конструкції буде отвір у кришці або на звареному аркуші.

Асамблея

Ошурки або інший матеріал для паління розміщують на самому дні коптильні. Після цього на кутах розміщують піддон і решітку. Будується сама конструкція до вогню. Після цього його можна використовувати за призначенням.

Переваги та недоліки коптилень з різних матеріалів

?

Кожна коптильня, розглянута вище, має свої переваги та недоліки.

Отже, в дизайні з дерева, бруса або фанери Ви можете готувати продукти від гарячий і холодний копчений. Це головна перевага коптильні. До недоліків можна віднести той факт, що представлені матеріали короткий експлуатаційний період.

Дизайн плюс нержавіюча сталь це те, що вона простий у виробництві та транспортабельний. Його можна використовувати як в приватному будинку, так і в квартирі. Ще одна перевага такої коптильні – тривалий експлуатаційний період.

Недолік – можна готувати їжу тільки гарячим копченням.

Коптильня зі старої газової плити робити легше Всього. Тут усі деталі вже завершені. Ще один плюс – його можна використовувати як в квартирі, так і на дачі. Будівництво має тривалий експлуатаційний період, але ви можете готувати тут тільки гарячим копченням. Це головний недолік пристрою.

Основні переваги коптильні від котла і труби є тривалий термін зберігання. Недоліком є неможливість холодного куріння продукції.

Зробити коптильню з підручних матеріалів – справа досить нехитрий. Процес займає небагато часу і не вимагає великих зусиль, а готовий продукт прослужить не один рік, насолоджуючись смачними копченостями.

Корисне відео

Перегляньте відео, на якому показано, як зробити імпровізовану коптильню з фольги.