Чим відрізняється газова плита від панелі

Table of Contents

Що спільного між газовою панеллю і газовою плитою

Споживачі віддають перевагу газовим поверхням і плитам за їх економічність і високу швидкість нагріву.

Крім того, вбудована поверхня і плита мають привабливий дизайн, гармонійно вписуються в концепцію простору. Виробники йдуть назустріч бажанням клієнтів, пропонуючи на вибір всіляку побутову техніку, яка підходить під інтер’єр кухні.

Вони забезпечують гнучке управління нагрівом посуду, а також якісне і швидке приготування страв.

Всі моделі останнього покоління оснащені системою контролю газу. Для запобігання витоку відбувається автоматичне відключення при задування або затоці конфорки.

Газова панель

Одним з найбільш зручних варіантів оснащення кухні є вбудована газова панель. Вона володіє деякими особливостями, які стають визначальними при розгляді моделей іншого типу.

газова, плита, панелі

В експлуатації така модель надійна, економічна, відмінно вписується в інтер’єр, виконує корисні функції. Присутні різноманітні форми конфорок, кількість яких може бути від 2 до 6. Найбільш затребувані конфорки декількох діаметрів, оскільки це зручно при вживанні посуду різних діаметрів.

Різноманіття матеріалів дозволяє виробникам забезпечувати ринок поверхнями зі скла, емалі, стали. Стійких до теплових, механічних навантажень.

Газова панель або газова плита. Що краще вибрати

При покупці нової техніки для кухні завжди постає вибір між вбудовується панеллю або плитою. Сучасний асортимент на ринку побутових приладів представлений різними видами панелей і кухонних плит. Серед них зустрічаються електричні, газові, змішані варіанти.

Оскільки багато квартири і приватні будинки газифіковані, покупці часто приймають рішення придбати модель, що працює на газу. Визначитися між незалежної вбудовуваної панеллю або традиційної плитою. Нелегкий вибір для кожного. Але якщо порівняти головні параметри пристроїв, то оптимальну покупку зробити буде нескладно.

Газова плита

Незважаючи на різноманітність інших інноваційних новинок, деякі господині вибирають традиційну кухонну плиту. Сучасні моделі, що працюють на блакитному паливі, мають різний набір функцій:

  • Електрична духовка.
  • Вбудована газова духовка.
  • Змішаний тип.

Окрім наявності духовки слід розглядати розміри, глибину, кількість конфорок, види покриття конфорка. Відповідно до дизайном кухні необхідно оцінювати модель побутової техніки: вбудована або стоїть окремо.

Що краще

Вибираючи між кухонною панеллю або плитою, не варто забувати про матеріали варильні поверхні, з яких вони виготовляються.

  • Склокераміка. Очищати такий матеріал від кіптяви, бруду досить легко. Панель зі склокераміки відмінно проводить тепло, швидко остигає. Відколи, подряпини, випадкові тріщини утворюються рідко. До мінусів можна віднести високу ціну.
  • Загартоване скло. Цей матеріал міцніше, товщі склокераміки. В іншому не має відмінностей. Його також легко очищати від нальотів, бруду, пилу. Вбудована поверхня зі скла може бути різних кольорів.
  • Емаль. Поверхні з емалі примхливі у використанні, але відрізняються невисокою ціною. Їх легко очищати від бруду м’якою губкою або спеціальним засобом. З плюсів. Це різноманітність кольорів, що дозволяє застосовувати їх до будь-якого інтер’єру.
  • Сталь. Особливо зручна матова поверхня з нержавіючої сталі. На ній практично не помітні відбитки пальців. Вона легко очищається, витримує навіть чистку агресивними засобами, не залишаючи подряпин.

Не можна однозначно сказати, що краще: вбудована панель або газова плита. При виборі варто враховувати бюджет, розміри, планування кухні. Бувають випадки, що планування не дозволяє вмістити повноцінну модель з духовою шафою. Відмінною заміною в такому випадку стане газова панель. Також вона комфортно впишеться в новий інтер’єр. Кухонну плиту доцільно вибирати, якщо під неї в квартирі або будинку передбачено вільне місце.

Газова плита. Види і робота. Застосування і як вибрати. Особливості

Газова плита використовується для приготування їжі як на домашній, так і на професійній кухні. На такому устаткування можна смажити, варити, тушкувати і запікати різні продукти. Для того щоб правильно вибрати таку плиту, треба ознайомитись з тим, які є її види, в чому їх відмінності і визначитися з вимогами, що пред’являються даного устаткування.

Сучасна кухонна плита в своїй конструкції має кілька систем, кожна з яких виконує своє завдання:

  • Базова система, вона складається з конфорок, які встановлюються не ближче, ніж на 230 мм один від одного, пальників, крім цього, в її склад входять крани і газопроводи.
  • Еклектична складова включає в себе систему освітлення, систему електроподжіга, а якщо є гриль, то вона забезпечує його обертання.
  • Основна конструкція, яка складається з корпусу. Він може бути виготовлений з нержавіючої сталі або покритий спеціальною емаллю.

Залежно від моделі, плита може містити різні деталі і елементи, але склад основних її частин залишається незмінним і постійним.

Переваги і недоліки

Для того щоб газова плита повністю відповідала вашим вимогам, при її виборі треба звертати увагу на такі характеристики:

  • Розміри. Є кілька розмірів обладнання, тому його зазвичай вибирають, щоб воно відповідало габаритам кухонних меблів. Найчастіше висота плити становить 85 см, її ширина 60.90 см, а глибина 60 см, що відповідає ширині стільниці.
  • Конфорки. Це робочий елемент плити, в якому газ змішується з повітрям, від її потужності, а вона може бути від 1 до 3 і більше кВт, залежить інтенсивність горіння газу і швидкість приготування їжі. На плиті встановлюються конфорки різної потужності. Зазвичай на вручений поверхні встановлюють 4 конфорки, але їх може бути від 1 до 6, все залежить від моделі плити.
  • Тип поверхні. Крім того, що газова плита використовується для приготування їжі, вона ще є елементом декору кухні, тому повинна мати привабливий і гарний зовнішній вигляд. Для виготовлення плити використовуються різні матеріали, вона може бути будь-якого кольору.

Принцип роботи

Дане обладнання працює на природному газі, при цьому він може подаватися як з газової магістралі, так і з балона. Щоб збільшити або зменшити полум’я пальника, за допомогою панелі управління регулюється потік газу. Коли газ проходить через сопло пальника, він змішується з повітрям і таким чином створюється горюча суміш. Для забезпечення рівномірного горіння, на пальниках є розсікачі, через які газоповітряна суміш виходить і запалюється. Принцип роботи пальника на вручений поверхні і в духовій шафі нічим не відрізняється, а управління процесом відбувається на панелі управління.

На такому обладнання встановлено атмосферні пальники і немає відводу продуктів згоряння, тому вони надходять в приміщення. Не варто цього боятися, так як при правильному налаштуванні плити, відбувається повне згоряння газу, і небезпеки для організму людини немає.

Плюси і мінуси

Будь-яка техніка має позитивними і негативними якостями. Це аксіома. Газові вироби до сих пір користуються підвищеним попитом через ціни, яка на ринку побутових приладів найнижча, а також тому, що блакитне паливо дешевше електричної енергії. Установка і підключення виконується фахівцями по аналогічного обладнання.

Читайте також:  В якому напрямку укладати ламінат в квартирі

З недоліків. Треба забезпечити прокладку газопроводу, підвищена небезпека пожежі, т. К. Використовується відкритий вогонь, а саме паливо вибухонебезпечне. Різниця між стандартною плитою і панеллю вельми істотна: перша погано сусідить з меблями, т. К. Корпус сильно нагрівається, між плитою і корпусних меблями залишаються зазори, де накопичується пил і дрібне сміття.

Електричні поверхні зі склокераміки мають наступні позитивні якості:

  • Естетика зовнішнього вигляду.
  • На поверхні нанесені контури зони нагрівання.
  • Ні грубих решіток і поворотних перемикачів.
  • Вони прості і зручні у використанні, мають невеликі габарити.
  • Індукційний варіант володіє підвищеною комфортністю, високою економічністю і безпекою.
  • Вартість набагато дорожче, особливо цим відрізняються індукційні панелі;
  • Робоча поверхня досить примхлива: варто потрапити крупинці цукру на розігріту частина плити, відразу з’являється невелика тріщина, догляд вимагає наявності спеціальних миючих засобів;
  • Неуважність користувача чревата для такої поверхні сколами і поломкою;
  • Ремонт коштує дуже дорого, тим більше заміна після розбиття навіть невеликої ділянки.

Різниця в покритті величезна, кожне має свої нюанси, а також вади, тому треба зважити всі за і проти, щоб обрана модель в процесі експлуатації вас не розчарувала.

Тип поверхні

  • Емальовані плити. Класичне покриття з жароміцної емалі різного кольору в основному для окремо розташованих моделей газового і електричного типу.
  • Нержавіюча сталь. Застосовується в багатьох моделях, поєднується з будь-яким інтер’єром, не боїться механічного впливу, просто прибирати.
  • Склокераміка. Відмінний дизайн, але боїться точкових ударів і подряпин.
  • Дзеркальне скло. Відрізняється підвищеною міцністю, може бути різних колірних відтінків, але в процесі тривалого використання з’являються дрібні подряпини, які негативно впливають на зовнішній вигляд.

Яке покриття вибрати і що краще буде вести себе. Це риторичне питання, все залежить від акуратності користувача.

Функції

Газові панелі обладнуються автоматичним розпалюванням, тому сірники вам вже не знадобляться, є газ-контроль. Електричні поверхні мають свої індивідуальні особливості в управлінні, які вказані в інструкції. Додатково розробники встановлюють різні опції, багато з яких ніколи не використовуються в побуті.

Кожна плита або вбудована панель має своєрідні особливості, які необхідно враховувати при покупці.

Плита або панель c духовою шафою: що краще?

Коли потрібно купувати нову годувальницю, багатьом користувачам складно вирішити таке нагальне питання: що краще. Газова плита або панель. Виробники побутового обладнання пропонують відмінні варіанти сучасних моделей окремо розташованих плит, а також величезний асортимент вбудовуваних варильних панелей, які працюють на блакитному паливі або від електричної мережі.

За твердженням фахівців, однозначної відповіді не існує. Кожен споживач вибирає прийнятний для себе варіант. Щоб дізнатися переваги і недоліки, основні технічні показники і думка реальних користувачів, досить уважно прочитати цю статтю.

Тип нагріву

  • Природний газ, магістральний або скраплений.
  • Від електричної мережі.
  • Комбіновані: газові електричні конфорки, газ індукція.

Варіантів в комбінуванні маса: по дві різні конфорки, три. Газ, одна. Чавунна електрична або навпаки, все залежить від уподобань споживача.

Управління

Незалежні вбудовані панелі обладнані індивідуальною панеллю, а у залежних варіантів. Спільно з духовою шафою, т. К. Вони завжди встановлюються над ним.

Технічні характеристики

Користувачам давно відомі всі тактико-технічні дані газових плит, а ось з варильні сучасними панелями знайомі тільки одиниці з них.

Особливості поверхні

Індивідуальні особливості газових і електричних плит всі користувачі знають з досвіду експлуатації, тому не будемо втрачати час, а звернемо увагу на панелі.

Порівнюємо плиту і газову плиту

При необхідності придбання нової техніки на кухню, зокрема кухонної плити, гостро постає питання з її вибором. Сьогодні на ринку кухонних плит поряд з традиційною окремо стоїть електроплитою або пристроєм на газу виробники пропонують широкий асортимент варильних панелей, які вбудовуються в меблі. Однозначної відповіді на питання, що краще. Плита або панель. Немає. Залежно від планування кухонного простору, особистих уподобань, найкращим можуть виявитися обидва варіанти.

Кухонна плита. Техніка перевірена часом

Незважаючи на те, що ринок наповнений різними новинками, в тому числі компактними окремими поверхні для варіння, багато користувачів, як вибирали газові прилади, так і залишаються їм вірними. У них є безліч переконливих аргументів.

  • Першим, найбільш важливим для сучасної людини, перевагою традиційної газової плити є її невисока ціна. Газовий прилад економ-класу буде коштувати нижче, ніж навіть найпростіший варіант окремої поверхні. А якщо ще включити в вартість окремий духову шафу, то різниця збільшиться на порядок.
  • Газова плита не вимагає складної установки і переобладнання кухні. Стара плита просто забирається, а на її місце встановлюється нова. Процес установки зводиться до підключення газового шланга працівником відповідної служби.

Правда мінуси свої також є. Газова плита. Це громіздкий елемент кухні, він займає досить велику ділянку кухонного простору. Місце розташування обмежується розташуванням труб для подачі газу.

Також ні для кого не секрет, що традиційний устрій досить складно вписується в інтер’єр кухні, розділяючи меблевий гарнітур на дві половини. Встановити впритул до меблів її рідко виходить, в щілину завжди потрапляє пил, вода і бруд.

Сучасна панель

Основним плюсом вручений панелі в порівнянні з традиційним пристроєм є її компактність і гнучкість установки. Будь-яка робоча поверхня займає зовсім мало місця, вона може бути розташована на будь-який з стільниць. Якщо при цьому немає потреби в придбанні духової шафи, то простір, що звільнився завжди можна обладнати під ящики і полиці.

Незаперечним плюсом панелей є їх зовнішня естетичність: такий прилад органічно вписується в будь-яку стільницю, і стає її невід’ємною частиною. Процес збирання стає набагато простіше і легше, адже немає складно доступних щілин і зазорів. А якщо панель має скляну поверхню, то прибирання взагалі зводиться до мінімуму.

Склокерамічний матеріал набагато простіше в експлуатації, ніж панелі з нержавіючої сталі або емалі.

Ще одним суттєвим моментом, який позначиться на комфорті господині, є повна незалежність духової шафи від варильної поверхні. Духовку зовсім необов’язково мати у своєму розпорядженні знизу, як в традиційному варіанті, можна розмітити в іншому місці, наприклад, на рівні грудей.

Недоліки у цього виду техніки також є.

  • Якщо прийнято рішення замінити старе пристрій на газу на нову сучасну роздільну техніку, то буде потрібно зміна кухонного гарнітура: для останньої потрібні спеціальні шафи.
  • При установці сучасного вбудованого пристрою необхідно передбачити в меблів хорошу вентиляцію, відведення тепла.
  • При установці на кухні окремої газової панелі і духової шафи на газу, виникають труднощі технічного плану. Для подачі газу потрібно два шланга. Це не завжди зручно реалізовувати. Адже вони виконуються тільки працівниками газової служби та після узгодження і отримання дозволу.
  • Висока ціна не тільки самої техніки, але і робіт, які потрібно виконати, щоб реалізувати установку нових приладів на кухню.

Висновок простий: немає явних і переконливих аргументів, які б дозволили однозначно відповісти на питання, що краще. Газова плита або панель. Якщо ви проектуєте нову кухню, варто віддати перевагу більш сучасним варильних панелей. Для старих квартир і знімного житла простіше буде підібрати стандартну газову плиту. І, звичайно, слід відштовхуватися від бюджету на покупку техніки: за стильні новинки доводиться дорого платити.

Чим відрізняється електрична плита від індукційної та газової [Редагувати]

Вибір підходящої плити для сучасної кухні у багатьох господинь викликає великі труднощі. Головна проблема полягає у визначенні відповідної технології роботи. Адже сьогодні на ринку можна зустріти незвичні індукційні плити, сучасні електричні варильні поверхні зі склокераміки, модернізовані газові плити, і кожна з них має свій функціонал, особливості роботи та дизайн.

Крім того, далеко не всі господині точно знають в чому відмінність індукційної плити від електричної і не можуть швидко визначити, який саме плитою їм буде зручно користуватися щодня. Ми вирішили виправити ситуацію і за допомогою експертів розповісти про особливості роботи і вибору різних за технологією кухонних плит. Поїхали.

Читайте також:  Як Відмити Плитку У Ванній Від Затірки

Енергоефективність та безпеку

Головний індикатор вигідного використання кухонної плити. Енергоефективність. Чим ефективніше плита витрачає енергію, тим дешевше вона обходиться в щоденному використанні. За цим параметром знову лідирує індукційна поверхня. ККД її роботи перевищує 90%. Найсучасніші електричні поверхні в асортименті Electrolux видають максимум в 70%. Газові варіанти. 30-60%.

Аналогічний розподіл місць і по параметру безпеки. Поверхня індукційної плити під час роботи зовсім не нагрівається, обпектися можна тільки про гарячий посуд. У електроплитках гріється сама емаль, через що випадково випали продукти прилипають до поверхні і димлять. Газові плити можна навіть не обговорювати, оскільки це горючий газ і відкрите полум’я. Через них дуже часто трапляються пожежі та вибухи в житлових будинках.

З перерахованого вище випливає такий рейтинг:

Індукційна варильна панель; 2. Електрична панель; 3. Панель газова.

Швидкість приготування їжі

Сьогодні час. Це ресурс, якого катастрофічно не вистачає, тому дуже приємно, коли сніданок або вечерю можна приготувати на 5-10 хвилин швидше. Таким чином, за швидкістю нагріву лідирує технологія індукції. Практичні тести показують, що однакову кількість води доходить до кипіння практично в 2 рази швидше на індукційній плиті, ніж на електричній. Незважаючи на всю технологічність сучасних електропечей і їх швидке нагрівання, на передачу тепла через склокераміку йде дуже багато часу.

Газові плити, за рахунок своєї високої потужності, нагрівають воду швидше електричних, але поступаються індукційним.

Тому рейтинг техніки за швидкістю приготування такої:

Індукційна плита; 2. Газова плита; 3. Плита електрична.

Управління роботою

Ще один параметр, який гідний окремого розгляду. Управління роботою плити. Для вдалого приготування будь-якої страви важливо точно дотримуватися температурного режиму, мати можливість швидко знизити або збільшити температуру. Лідер за цим параметром знову. Індукційна плита, адже керуючи потужністю її роботи можна моментально змінювати нагрівання посуду. В сучасних електроплитках, незважаючи на склокераміку, відчувається інертність роботи і якщо залишити на конфорці готову страву воно може пригоріти, оскільки сама поверхня довго остигає.

Газову плиту теж легко контролювати і можна швидко наростити або зменшити потужність без інерції. Але її мінус в тому, що складно підібрати оптимальну температуру і запам’ятати її для наступного разу готування.

Тому рейтинг з управління виглядає так:

Індукційна варильна поверхня 2. Газова варильна поверхня 3. Варильна поверхня

3 основні відмінності цих плит

Нагадаємо, в порівнянні бере участь побутова техніка електролюкс. Всі варильні поверхні, вироблені цим брендом, мають сучасний дизайн, хорошу ергономіку і високу функціональність. Але навіть найостанніші інженерні рішення не можуть виправити базові особливості роботи кожної технології. Саме такі особливості і допоможуть нам виявити лідера, тому давайте розбирати їх докладніше.

Види плит і особливості їх роботи

Для початку розберемося з тим, як працює кожен з варіантів плит. Для чистоти експерименту і неупередженого порівняння технологій будемо грунтуватися на функціональності техніки одного виробника. Дуже популярному в Україні Electrolux. В асортименті цього бренду можна знайти всі 3 типи сучасних плит:

  • Електрична варильна поверхня. Працює за принципом нагріву електричним струмом спіралі-резистора. Тепло від нагрівального елементу передається на встановлену зверху посуд, нагріваючи її вміст. В асортименті Electrolux сьогодні є тільки панелі зі склокерамічною поверхнею, чавунні “млинці” відійшли в минуле;
  • Індукційна варильна панель. Більш сучасний варіант електричної плити. У кожній конфорці розміщується не нагрівач, а високочастотний генератор (котушка індуктивності). Вироблене нею магнітне поле створює вихрові струми в самому посуді, встановленої на поверхні, розігріваючи дно до необхідної для готування температури;
  • Газова плита. Класика, нагрівання посуду в якій відбувається завдяки спалюванню природного газу. Відкрите полум’я з конфорок огинає посуд і нагріває її вміст. Такі плити мають просту конструкцію і обходяться недорого в змісті багато в чому завдяки невисокій для споживача ціною на газ.

Щоб зрозуміти, як вибрати варильну панель з різноманітності технологій, порівняємо кілька важливих параметрів роботи, які допоможуть виявити лідера.

Підведемо підсумок

Як резюме для проведеного дослідження, напрошується висновок: найбезпечніша, швидка, економічна сьогодні. Індукційна варильна поверхня. Зрозуміло, ми розглянули не всі відмінності і особливості кожної технології, але ті, що розібрали, дозволяють зробити вибір на користь технології магнітної індукції.

Однак, це зовсім не означає, що інші варіанти плит тепер можна викидати на смітник. І це важливий момент. Якщо ви дотримуєтеся консервативних поглядів на кухню і боїтеся йти в ногу з часом. Сучасні газові та електричні плити стануть відмінним рішенням. Просто пам’ятайте: їх вік підходить до кінця, і незабаром від такої техніки люди будуть масово відмовлятися.

Чим відрізняється індукційна панель від електричної: експлуатаційні властивості

Перед тим як вибрати варильну поверхню, необхідно вивчити її експлуатаційні характеристики. Індукційна панель є більш довговічною. Оскільки в процесі експлуатації її поверхня не нагрівається, випадково впала їжа або жирні бризки легко і швидко очищаються вологою губкою. Електрична плита боїться частинок солі, паленого цукру і шматочків пригоріла їжі, які залишають на поверхні сліди, пошкоджуючи захисну плівку.

Індукційна панель оснащена великою кількістю автоматичних програм, що робить процес приготування їжі більш простим і легким. Поверхня здатна миттєво зреагувати на зміну програми і режиму температури.

Розглядаючи питання, яка плита краще: індукційна або електрична, не можна не сказати про вплив пристроїв на інші побутові прилади, розташовані поблизу. Електричну панель можна встановлювати поряд з холодильником. Нагріваючись під час приготування їжі, плита буде сприяти нагріванню поруч встановлених предметів. Індукційні поверхні повинні розташовуватися на деякій відстані від побутових приладів, оскільки вплив магнітного поля впливає на їх роботу.

Корисна порада! Якщо при виборі типу вироби виникли труднощі, можна віддати перевагу комбінованої індукційної та електричної варильної панелі, яка поєднує в собі особливості обох варіантів.

Індукційна плита легше очищається, так як впала їжа або жирні бризки на холодній поверхні не пригоряють

Що краще: індукційна або електрична панель, критерії вибору

Вибір вручений панелі для кухні є відповідальним заходом, від якого залежать ефективність процесу приготування їжі та зручність при експлуатації плити. Сьогодні сучасні плити представлені в декількох варіантах, які відрізняються принципом дії, функціональністю, зовнішнім виглядом і ціною. Вирішуючи питання, що краще: індукційна або електрична панель, важливо вивчити сильні та слабкі сторони кожного варіанта.

На сьогоднішній день найбільш популярні два типи варильні поверхні: індукційні та електричні

Вибір варильних панелей: рейтинг виробників

При виборі варильної панелі дуже важливо звернути увагу на виробника техніки. Всіхвиробників, які випускають індукційні та електричні варильні плити, можна умовно поділити на три категорії в залежності від якості продукції:

  • Професійні моделі елітного класу випускають фірми Miele, AEG, Gaggenau, Kuppersbusch;
  • Вироби середньої категорії, які характеризуються ідеальним співвідношенням ціни і якості, належать компаніям Bosch, Siemens, Whirlpool, Gorenje, Zanussi, Electrolux;
  • Бюджетну серію хорошої якості пропонують виробники Hansa, Ariston, Ardo.

Найбільшим попитом користуються варильні панелі середньої цінової категорії всесвітніх виробників

Моделі елітного класу найчастіше купують для кафе і ресторанів. Вони характеризуються максимальною кількістю зон нагріву, мають високу потужність і розширену функціональність. Головною особливістю таких моделей є висока вартість, яка не виправдана для використання виробів на сучасних кухнях.

Моделі з бюджетної категорії характеризуються гарною якістю і доступною вартістю. Тут переважно представлені вироби, оснащені мінімальним набором функцій.

Чим відрізняється індукційна панель від електричної панелі: порівняння характеристик

Розібратися в питанні, яка плита краще: індукційна або електрична, допоможе порівняння основних параметрів пристроїв, таких як:

Електричні плити можуть мати від двох до п’яти конфорок

  • Швидкість і ступінь нагріву;
  • Вимоги до використовуваної посуді;
  • Ефективність роботи;
  • Витрата електричної енергії;
  • Безпеку роботи;
  • Рівень шуму;
  • Характеристика поверхні;
  • Функціональність;
  • Вплив на інші елементи побутової техніки.
Читайте також:  Чи Можна Прибрати Балконний Блок

Одним з головних відмінностей індукційної плити від стеклокерамической електричної поверхні є мінімальна витрата електроенергії. Перший тип поверхні миттєвого нагрівається і швидко остигає. Електричний струм витрачається виключно на вироблення магнітного струму в індукційній котушці. Під час регулювання температури вона змінюється миттєво. Тут відсутня необхідність довгого очікування, поки конфорка нагріється або охолоне.

Важливо! Індукційні моделі витрачають в 1,5 рази менше електроенергії в порівнянні з електричними аналогами.

Індукційна плита характеризується найбільшим рівнем ККД, який становить 90%. Для порівняння можна зазначити, що даний показник для склокерамічною електричної панелі становить 55%, для газової. 60%.

Електричні плити витрачають в 1,5 рази більше електроенергії, ніж індукційні

Розглядаючи основні відмінності індукційної та електричної плит, не можна не згадати про високу швидкість приготування їжі на індукційній поверхні, що значно перевершує можливості електричних моделей. Виділяється тепло не витрачається на нагрів конфорки і поверхні. Воно відразу призводить до нагрівання посуду.

Для нагрівання 1 л води на індукційної панелі знадобиться 2-3 хвилини. Конфорка в цьому випадку досягне температури не більше 60 ° С. Електромагнітні струми спрямовані виключно на їжу, яка в даному випадку готується в кілька разів швидше. Електричній плиті буде потрібно близько 5 хвилин, щоб нагріти конфорку, і ще 10-13 хвилин необхідно для того, щоб вода в каструлі закипіла. При цьому температура нагрівального елементу може досягти 400 ° С.

Важливо! Електрична плита нерівномірно нагріває їжу, в результаті чого вона може пригоріти.

Чим відрізняється індукційна плита від електричної: функції і опції виробів

Вибираючи індукційну або електричну плиту, слід приділити належну увагу функціональним можливостям пристроїв. Перший тип поверхні має можливість здійснювати плавне регулювання рівня потужності приладу, що забезпечує підтримку необхідного температурного режиму. Їх може бути від 5 до 17. Електрична панель також обладнана опцією, яка дозволяє регулювати потужність. Однак таких режимів обмежена кількість. До 4 шт.

Всі індукційні плити і деякі моделі електричних приладів оснащені функцією автоматичного вимкнення, завдяки якій пристрій вимикається в момент попадання на його поверхню рідини. Обидва варіанти плит в обов’язковому порядку мають таймер зі звуковим сигналом, який сприяє своєчасному відключення конфорок. Для індукційних панелей можна також задати час початку приготування.

Унікальною особливістю індукційних плит є наявність опції Power Boost, завдяки якій можна запозичити потужність у сусідній конфорки для отримання максимального її значення в конкретній зоні нагріву. Також даний тип вручений панелі має вбудований датчик контролю енергоспоживання, завдяки якому прилад можна налаштувати на роботу з мінімальною витратою ресурсу.

В індукційних плитах можна налаштувати час включення

Індукційна панель не буде працювати при відсутності на ній посуду. Електрична плита може бути також наділена опцією, що відключає панель, з якої забирається ємність. Індукційні поверхні можуть мати функцію короткочасної перерви в роботі на 3 хвилини. Вони оснащені програмою залишкового тепла і підтримки температурного режиму.

Важливо! Обидва варіанти плит в обов’язковому порядку мають функцію блокування від дітей.

Що краще: індукційна або електрична панель, огляд параметрів

Перед тим як вибрати електроплиту, слід визначитися з параметрами вироби. Індукційні та електричні панелі можуть мати стандартні або нестандартні розміри, що дозволяє вбудувати виріб в будь-який кухонний гарнітур. Мінімальна ширина виробів становить 30 см для першого варіанту плити і 26 см. Для другого. За формою індукційні плити представлені у вигляді прямокутника або квадрата, а електричні можуть бути також виконані у вигляді овалу, кола або півкола.

Індукційні та електричні варильні поверхні можуть бути пов’язані з духовою шафою

Електрична і індукційна плити бувають залежними і незалежними. Перший варіант пов’язаний з духовою шафою, який повинен розташовуватися в безпосередній близькості до поверхні. В електричних моделях блок управління панеллю знаходиться безпосередньо на шафі.

Вибираючи індукційну або електричну плиту, слід звертати увагу на кількість конфорок пристрою. Перший тип поверхні може мати від 1 до 6 конфорок різного діаметру, що дозволяє використовувати різні ємності. Кількість конфорок у електричних моделей становить 2-5 шт. У плит із склокерамічною поверхнею конфорки можуть розташовуватися в одному ряду у вигляді ромба, квадрата, трикутника або півкола.

Сумарна потужність індукційної варильної панелі знаходиться в межах 3-12 кВт, електричних. 3-10 кВт. Управління роботою обох видів плит може бути сенсорним або механічним. Перший варіант є більш зручним. До того ж кожна конфорка може мати індивідуальний набір сенсорних кнопок.

Відмінність індукційної варильної панелі від електричної в питаннях безпеки

Відповідаючи на питання, чим відрізняється індукційна варильна поверхня від електричної, не можна не відзначити високий рівень безпеки першої. Плита починає працювати тільки в момент установки на її робочу зону посуду, діаметр якої повинен займати не менше 70% площі конфорки. Після зняття елемента з плити вона відключається. При цьому поверхня залишається холодної, що виключає ймовірність отримання опіку в момент випадкового дотику до панелі.

Індукційна плита починає працювати, тільки якщо на конфорку поставили посуд

Конфорка електроплити починає нагріватися відразу після її включення до високої температури і потім довго остигає після закінчення процесу роботи. У цьому випадку ризик отримати опік під час мимовільного контакту з поверхнею підвищується в кілька разів.

Важливо! Індукційна панель не буде працювати, якщо на неї покласти сторонній предмет. Такий нюанс дуже актуальне для сімей з маленькими дітьми.

Вивчаючи різницю індукційної та електричної панелей в питанні безпеки, не можна не згадати про те, що перший тип плити оснащений опцією автоматичного відключення. Це відбувається, наприклад, в тому випадку, якщо вода в каструлі закипіла і потрапила на поверхню. Також вона вимкнеться, якщо вода в посуді википіла, оскільки плита розпізнає порожню ємність. Така можливість дозволить виключити псування посуду.

З іншого боку, тільки на електричній поверхні можна задати мінімальну температуру, завдяки якій блюдо зможе нудитися без участі користувача.

На електричної панелі можна задати мінімальну температуру

Яку вибрати плиту: індукційну або електричну

Щоб вирішити, яка панель краще, необхідно розглянути технічні характеристики кожної. Індукційна варильна панель складається з індукційної котушки, склокераміки, ізоляції, блоку управління і перетворювача частоти. У електричної плити в якості нагрівальних елементів можуть виступати чавунні млинці, рапідние, галогенні або Hi-Light конфорки. Перший варіант розташовується на сталевих або емальованих поверхнях. Решта приховані під склокерамічною панеллю.

Найбільшу ефективність забезпечують галогенні нагрівальні елементи. Ідеальний тандем рапідних спіралі і галогенною лампочки сприяє стрімкому нагрівання конфорки протягом декількох секунд, що забезпечує максимальну економію електроенергії.

Поверхня індукційних плит робиться зі склокераміки, що підвищує міцність і термін служби панелі

Індукційні панелі оснащені склокерамічною поверхнею, яка володіє міцністю і довговічністю. Однак вона не здатна витримати удар або сильні механічні дії. Поверхня електричної плити може виготовлятися з склокераміки, неіржавіючої сталі або бути емальованому. Останній варіант є найдешевшим. Поверхня стійко витримує різні механічні навантаження і вплив високих температур, не вимагає спеціального догляду, проте може бути пошкоджена абразивними матеріалами або чистять складами.

Хорошими технічними та експлуатаційними властивостями володіє панель з нержавіючої сталі. Однак вона вимагає спеціального догляду, завдяки чому забезпечується привабливий зовнішній вигляд протягом тривалого періоду.

Склокерамічна поверхня є найбільш затребуваним варіантом. Вона може бути білого або чорного кольору. Оригінально і стильно виглядають панелі з малюнком.