Як приготувати бетон в домашніх умовах

Table of Contents

Як приготувати бетон в домашніх умовах

При будівництві приватного будинку перше питання, Який постає перед господарями ділянки – приготування бетону в домашніх умовах. Щоб розчин вийшов якісним і добре тримався, а не «радувала» вас тріщинами і сколами, потрібно дотримуватися кількох простих правил:

Щоб правильно самому розрахувати потрібну кількість бетону, наприклад, для фундаменту, слід провести спеціальні розрахунки, в яких обов’язково враховується вага самого фундаменту і загальна вага конструкції будинку.

Щебінь також є компонентом, до якого слід пред’явити особливі вимоги. По-перше, потрібно враховувати, як саме ви збираєтеся замішувати бетон. Якщо в бетономішалку, то підійде практично будь-яка фракція. Якщо ж намір орудувати лопатою, то фракція повинна бути 10 – 20 мм. З такою вам буде простіше впоратися. Відсів Не бери – Він не годиться навіть для укладання парковій доріжці, не говори вже в фундаменті будинку або забору.

Що стосується цементу, то також потрібно врахувати кілька принципових моментів:

  • Его не повинно бути занадто багато. Чим більше цементу, – тим більше ви витрачаєте грошей, ось і все. Є ніякої гарантії, що майбутній фундамент стане міцнішим від перевитрати цементу.
  • При будівництві будинку зазвичай вживають марку 200. Але цілком допустимо замінити її і маркою 500. Різниці ви особливою НЕ побачите в підсумки.
  • 1: 3: 5 – таким має бути співвідношення відповідно піску до цементу і до щебеню. Якщо зробите інакше, то це вже ваша ініціатива і ваш ризик. Є певні інструкції щодо того, як правильно приготувати бетон, і краще їх дотримуватися.
  • Якщо засинаю складові в бетономішалку, то вона повинна знаходитися в такому положенні:
    Як Приготувати Бетон В домашніх умовах
  • Якщо використовуєте лопату, то робити треба як на фото:

Ще одна важлива умова правильного приготування бетонного розчину – чиста вода. Не треба заливати розчин брудною водою, яка вже була використана для якихось технічних потреб. Воду взагалі краще брати Очищену, з-під фільтра, так ви зможете уникнути утворення грудок при замісу бетону.

Технологія приготування бетону своїми руками за допомогою бетономішалки на цьому:

Змішувати розчин потрібно акуратно, а не поспішаючи. Адже в будь-який момент може з’ясуватися, що ви не дотримав пропорції, або використовував матеріали іншої марки, і для них потрібно ці пропорції трохи змінити, додав, наприклад, більше води або щебеню.

Після замішування розчин висипають в корито, після виникає питання його перевезення.

Використовуючи відро, ви ускладнюєте себе життя. Найпоширеніша візок для перевезення готового розчину виглядає так:

Взагалі, існує маса Спеціальних тачок і візків, які продаються в будь-якому специализированна гіпермаркеті будматеріалів. Їх і беріть для бетону.

Слов’янський суботні

  • Вода – 1 л
  • Кориця – 1 ч. Л.
  • Мед – 50 г
  • Збір трав (м’ята, меліса, материнка) – по гілочці кожного
  • Хміль – 3 г

В окріп додаємо прянощі і мед. 15 хвилин варимо. Настоюйте півгодини. П’ємо гарячим.

Суботні святковий

Цей варіант більш солодкого і пряного напою пили в дні великих свят.

  • Вода – 1,5 л
  • Дріжджі – 50 г
  • Мед – 500 г
  • Кардамон, кориця, імбир, перець

Мед прокип’ятити, розмішавши у воді. Ще раз Проварити з прянощами. В охолоджений напій додати дріжджі. Розлив у пляшки, потримати 12-14 годин в тепле. І після прибрати в холод для дозрівання на 14-21 день. У готовий напій перед вживанням можна додати журавлинний сік (500 мл). Перед вживанням підігрівати.

Рецепти приготування сбитнем в домашніх умовах

Познайомившись з основними прийомами приготування, якщо і у вас з’явилося нестерпне бажання приготувати вдома суботні, можна сміливо братися за справу. Це майже те ж саме, що, наприклад, приготувати глінтвейн (дуже популярний сьогодні напій). Технологія їх приготування дуже схожа. Єдина відмінність: глінтвейн завжди алкогольний напій.

У домашніх умовах можна зварити для себе і своїх близьких і хмільний варіант, і зробити смачний безалкогольний напій для дітей, зовсім НЕ Володіючи Особливими знаннями в виноробство або самогоноваріння. Всі інгредієнти доступні. Залишається тільки слідувати рецептурою. Хоча і це не обов’язково. Експерименти і творчий підхід вітається.

Фруктовий суботні для дітей

  • Вода – 7,5 л
  • Мед – 2 кг
  • Сік будь-хто, можна суміш соків (полуничний, малиновий, смородиновий) – 1 л

За цим рецептом всі інгредієнти уварюють на слабкому вогні, знімаючи піну, години дві. Остудив і процідивши напій, його вживають відразу.

Суботні яблучний

Ще один рецепт чудесного російського медового напою:

  • М’ята сушена – 2 ч. Л.
  • Вода – 6 склянок
  • Мед – 5 ст. Л.
  • Яблука – 2 шт.
  • Імбир – за смаком
  • Гвоздика – 4 шт.
  • Кориця – 2 палички

Залити водою Нарізані з шкіркою яблука і прянощі. Довівши до кипіння, варити ще хвилин 15 на слабкому вогні. У каструльку (Знявши її з вогню) додати мед і залишити настоюватися хвилин 20. Розлив гарячий напій по кружку, можна насолоджуватися його ароматом і смаком.

Рецепт класичного сбитнем

  • Мед – 500 г
  • Суміш прянощів (гвоздика, кориця, перець чорний, кардамон) – 10 г
  • Вода – 1,5 л
  • Трави (м’ята, звіробій, шавлія, материнка) – 80 г

Мед Проварити в літрах води, щоб частина рідини випарувалася. Окремо Проварити в рідині, що залишилася прянощі і трави 15 хвилин і дати трохи настоятися. Об’єднати рідина з двох ємностей і злегка підігріти.

Як готували старовинний гарячий напій на Русі?

Варильна сбитнем брали мед, прянощі і воду. Кількість і склад інгредієнтів постійно змінювалися (це залежало від рецептури). Незмінним і постійним продуктом був тільки мед. А Найбільш популярними добавками Русі вважалися звіробій, м’ята, шавлія, імбир, перець, лавровий лист, кориця і коріандр.

В основному готували суботні Кількома способами: простий і заварний.

При простому способі окремо варили мед: заздалегідь розмішавши його в воді, доводили кипіння. В іншу посудину готували гарячий відвар прянощів і трав. І потім все взбівали (смешівали) разом. Прянощі і спеції, які привозилися з далеких країн, особливо на перших порах заменяли вітчизняними пряними рослинами, такими як дягель, аїр, оман, меліса і чебрець.

При заварним способі відбувається процес бродіння, і за рецептурою крім основних інгредієнтів додаються шишечки хмелю (виходить хмільний суботні з особливим Характерним смаком) і дріжджі.

Багато рецептів традиційно припускають кип’ятіння меду. Для збереження корисних властивостей медового продукту можна виконати наступні дії: класти його вже в готовий відвар з травами і прянощами, охолоджений до 40 ° С.

Як приготувати смачний суботні в домашніх умовах?

Суботні – напій незвичайний. І навіть якщо вам ще не довелося спробувати його на смак, то вже назва чули напевно. Правда, більшість наших сучасників все ж мають досить туманне уявлення про цей напій, і найчастіше не знають, як приготувати збитень своїми руками в домашніх умовах. А адже рецепт сбитнем був Винайдено саме на Русі. І в течение декількох століть він був Самим популярними напоєм з меду.

Суботні – пряний «брат» медовухи

Серед величезного різноманіття напоїв з меду, яким славилася Русь з незапам’ятних часів, нескладно і заплутатися. Адже мед – це найпопулярніший продукт в той часи. Він неодмінно присутнє в будь-якому будинку, незалежно від статусу і соціального становища. Але суботні – споконвічно російський напій у вигляді гарячого відвару з пекучих, гострих прянощів, духмяних трав і коріння, підсолоджених медом, – неможливо сплутати з іншими медом або з медовухою.

Готується він, на відміну від той же медовухи швидко. А Численні його рецепти з можливістю комбиниров і поєднувати в різних пропорціях цілком доступні інгредієнти дозволяють приготувати вдома своїми руками справжній, корисний і смачний суботні.

Як випливає з першоджерел, пили цей безалкогольний напій в день по кілька разів, гарячим, як чай. По суті, суботні повністю виконував функції популярних нині чаю і кави, які поступово (після революції 1917 року повністю) витесніли суботні, як і інші медові напої.

Але до кінця корисний і смачний медовий суботні не був забутий. У наші дні на хвилі підвищеного інтересу до корисного і здорового харчування згадали про цілющі властивості медового напою, які за багатьма параметрами перевершують той же чай або каву. А згадавши, почали робити спроби відшукати старовинні рецепти і Возрожде російську традицію вживання сбитнем.

Гвоздичне масло

Аптечне гвоздикове масло має Високу концентрацію. Його потрібно сильно розводити і використовувати тільки одновідсотковий розчин. Хто не хоче гадати над процентним співвідношенням краще зробити із гвоздики масло в домашніх умовах. Його можна використовувати при зубному болю, при лікуванні простудних захворювань. На його основі робити мазі і креми для тіла.

Для приготування гвоздичної масла знадобиться:

  • 2 стерильні, скляні баночки з кришками;
  • Оливкова олія або будь базове масло;
  • Бутони гвоздики, бажано, якомога свіжіші

Ось кілька способів приготування гвоздичної масла в домашніх умовах:
1. Розітріть 4 свіжих (8 – які є) бутонів гвоздики. Висипаємо в баночку з оливковою олією (300 мл). Закрийте кришкою і залиште на тиждень настоюватися.
Через тиждень Процідіть через два шари марлі і перелийте в іншу заготовлену баночку. Додайте ще 4 розтертих бутони гвоздики, закрийте кришкою. Залиште ще на тиждень настоюватися. Перед впровадженням Процідіть.

2. Розітріть один стакан гвоздики, засипати в стерильну баночку. Залийте рослинним маслом (оливковою або кукурудзяною) так, щоб воно було на кілька сантиметрів вище гвоздичної порошку. Закрийте кришкою і поставте настоюватися на сонячне місце на два тижні. Через два тижні перелийте процеженное масло в іншу стерильну баночку, щільно закрийте кришкою.

3.Ізмельченную гвоздику Висипати в мультиварку. Залийте будь-яким базовим маслом, щоб воно повністю покривало гвоздику. Варіть 3-4 години при самій низькій температурі. Потім Процідіть і перелийте в стерильну банку, закрийте кришкою. Якщо немає мультиварки, Використовуйте духовку при самій низькій температурі і товстостінний сотейник.
Отримане масло зберігайте в прохолодному темному місці, Використовуйте протягом двох місяців.

Апельсинове масло

Якщо Ви хочете приготувати апельсинове масло в домашніх умовах, то потрібно взяти шкірку від декількох апельсинів.

  • Помити, очистити м’якоть і дрібно порізати.
  • Засипати в баночку і залити будь-яким рослинним маслом, щоб скоринки були повністю покриті.
  • Потім поставити в темне місце.
  • Через 3-4 дні баночку з корочками поставить на водяну баню на 30 хвилин, при цьому кришка на баночці повинна бути закрита НЕ щільно.
  • Потім отриману рідину процідити, а скоринки віджати, масло готове.

Зберігати в прохолодному місці.

За цим же рецептом можна приготувати масло з лимона, лайма і мандарина.

Лавандова олія

Для приготування лавандового масла збирають квітучі стебла і пов’язують їх в пучки. Масло готують зі свіжого листя і квітів і з висушених. Для приготування масла візьміть 2 ст. Ложки подрібненого сировини. Залийте 200 мл будь-якого базового рослинного масла (оливкової, льняної, макадамії, мигдального). Настоюйте в темному прохолодному місці а протягом 2 місяців. Періодично встряхиваем. Після закінчення цього періоду Процідіть отримане масло і розлийте по пляшках з темного скла.

Як зробити ефірну олію в домашніх умовах

Щоб робити ефірні масла в домашніх умовах потрібно знати яку частину рослини (листя, стебла, квіти, коріння, плоди, шкірку або насіння) використовувати для приготування масла. Кількість ефірно масла за складом і змістом корисних компонентів у всіх рослин Різне. І коливається в діапазоні від 0.04 до Конвалія до 6% в насінні фенхеля, а найбільше в бутонах гвоздикового дерева – 22%.

Рожеве масло

Для приготування рожевого масла Зберіть вранці пелюстки шипшини або садових троянд з Найбільш яскравим і насиченим запахом. Троянди НЕ Повинні бути оброблені ніякими хімічними препаратами. У той же день готуйте масло або рожеву воду по одному з рецептів.

1.Метод дистиляції з парою використовується в промисловому виробництві. Подібну міні установку можна зробити і вдома.
Тільки з 5 кг рожевих пелюсток отримують всього 1 г ефірно масла троянди при промисловому виробництві.

Масла у вас вийде дуже мало, кілька крапель. А ось квіткової рожевої води досить.

2. Натуральну рожеву воду приготувати в домашніх умовах простіше, ніж масло.

Візьміть широку каструлю, на дно помістити пелюстки троянд в кілька рядів. Налийте води так, щоб пелюстки були повністю покриті водою. Поставте на вогонь, Закривши каструлю кришкою. Коли вода закипить, зробіть маленький вогонь і упарюючи пелюстки приблизно 1 годину, поки вони НЕ втратять свій колір.

Потім пелюстки Відіжміть, отриману рожеву воду відцідити і розлийте в стерильні баночки. Поставте в холодильник. Така рожева вода може зберігатися без втрати свого запаху і властивостей протягом року.

3.Етот спосіб отримання рожевої води трохи схожий на попередній. Так само берете каструлю, на дно якої укладено кілька шарів пелюсток троянд, залитих водою. Всередину каструлі по середині на пелюстки троянд ставите глибоку миску або банку з широким горлом. Краї банки або миски Повинні бути вище шару води.

Накриваємо перевернутої кришкою і ставите на вогонь, Коли вода стане закипить, зменшуючи полум’я пальника, а перевернуту кришку наповнюєте кубиками льоду. Пар разом з рожевими ефірними маслами буде підніматися вгору, осідати у вигляді дистилят на кришці і стека в банку.

Протягом години нагрівайте каструлю з пелюстками троянд на повільному вогні. Не забувай при цьому перевіряти НЕ википіла чи вся вода. Воду можна додавати. Після закінчення процесу всередині каструлі в баночці буде натуральна рожева вода. Отриману рожеву воду зберігайте в прохолодному місці. Застосовувати її можна рік і навіть більше, при цьому рожева вода зберігає всі свої цілющі властивості.

Як приготувати цитрусових воду

Натуральну цитрусових воду в домашніх умовах готують так:

  • Знімаємо шкірку 1 2 цитрусових, миємо й ріжемо на дрібні шматочки.
  • У пароварку або каструлю наливаємо трохи води.
  • В пароварці – на решітку, а в каструлі – на сито меншого розміру, вставка в каструлю, висипаємо порізану шкірку.
  • Накриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Коли закипить – вимикаю, даємо настоятися і охолонути.
  • Потім розлити по пляшках і зберігати в холодильнику.

Використовувати її потрібно за 10 днів. Таку запашну воду вживають для очищення шкіри обличчя, шиї і декольте, вранці і ввечері.

Увага! При вирощуванні цитрусові обприскують отрутохімікатами, так само як у нас яблука, останнім обприскування зазвичай за довго до дозрівання плодів. А перед транспортуванням плодів експортери покривають їх воском або парафіном з консервантами для збільшення терміну зберігання.

Тому перед приготуванням масла дуже ретельно Вимийте шкірку з впровадженням щітки або кухонного скребка для миття посуду. Потім окуня в окріп на 1 хвилину для розплавлення воску. Для миття можна використовувати мило або харчову соду. Я мою і обливаю окропом з чайника.

Увага! Грейпфрутовий масло в домашніх умовах НЕ готують.

Рецепти приготування. Як зробити ефірну олію в домашніх умовах

Масла, приготовані в домашніх умовах за своїми властивостями ідентичні натуральним ефірним оліям, але менш концентрований і через можуть вживатися без розведення.

У домашніх умовах краще готує масла в невеликих кількостях і то для, яких Не потрібні спеціальні складні машини. Своїми руками можна приготувати масло календули, лаванди, троянди, звіробою, обліпихи, реп’яхову, з квіток білої лілії.

Сировина для приготування ефірно масла

У одного і того ж рослини цілющі властивості можуть відрізнятися в залежності від часу доби і сезону збору сировини. А так же від способу вилучення ефірно масла і від умов і тривалості зберігання

Ефірна олія своїми руками можна зробити з рослин, вирощених на присадибній ділянці або з дикоростучої.

Квіти збирають в момент їх повного розкриття (календула, троянда, ромашка). Листя і стебла – до цвітіння рослини (базилік, розмарин). Якщо використовується вся Надземна частина рослини, то збір проводять теж в період цвітіння (лаванда, звіробій, деревій).

Плоди і насіння збирають повністю дозрілої (коріандр, розторопша). У цей період, цілющих компонентів в рослині (флавоноїдів, альдегідів, фітонцидів) максимально. Це покращує цілющі властивості масел.

Коріння і інші підземні частини рослин Викопують восени (корінь лопуха). В цей час закінчився Вегетаційний період і коріння насичені корисними компонентами.

Пропорції приготування бетону

При використанні для приготування бетонного розчину цементу марки М400 і М500, пропорції щебеню, цементу і піску будуть наступними.

Після того, як кількість щебеню, піску, цементу і води стали відомі і підготовлені, слід приготувати суміш. Для цього в бетономішалку додаємо невелику кількість води, після чого Засипаємо цемент, перемішуємо, додаємо пісок, знову перемішуємо, домагаючись однорідності маси без грудок. І тільки тепер можна додати щебінь і залишився кількість води. Суміш відразу ж використовуємо для будівельних робіт.

Пісок

Щоб приготувати бетонну суміш, вживають пісок з фракцією від 1,2 до 3,5 мм. Занадто Дрібний пісок непридатний для виготовлення бетону. При виборі піску звертають увагу на його чистоту – присутність глиняних вкраплені, мулу НЕ більше 5%. В іншому випадку бетон втратить свою міцність через високої жирності, яку дає глина, відповідно швидко розкришиться.

Як перевірити якість піску? Досить насипати трохи в ємність з проточною водою і збовтати. В високій якості скаже чиста або трохи каламутна вода. Якщо ж рідина моментально забарвлюється в колір глини або з’являється осад – пісок непридатний для виготовлення бетону.

Маркування бетону та цементу

Марка цементу характеризує його межа міцності на стиск (кілограм на квадратний сантиметр бетонного куба зі стороною 20 см через 28 днів після його виготовлення). Якщо в цементі є додаткові домішки, то в маркуванні вказують додаткові букви (наприклад, М (ПЦ) 400 – Д20).

Найбільш часто використовувані марки цементу при приготуванні бетону – М350 і М500.

Марка бетону (М50 – М1000) також відображає його усереднені характеристики. При цьому маркування бетону залежить від кількості цементу, використовуваного при виготовленні суміші. У маркуванні бетону також вказують його клас – В1 – В60, що є показником міцності.

Основні компоненти бетонної суміші

Якщо ви задумалися про власноруч приготуванні бетону, варто врахувати Не тільки кількість використовуваних «інгредієнтів» для суміші, а й їх якість, яке вплине на характеристики готового фундаменту.

Бетон, класифікація

КласифікаціяВага, кг / м3Сфера використання
особливо важкийбільше 2500АЕС електростанції
важкийОсь 1800 до 2500Виготовлення фундаментів, конструкцій із залізобетону, інші будівельні роботи
легкийВід 500 до 1800Виготовлення перекриттів, панелей, стінових блоків
особливо легкийменше 500Теплоізоляція фасадів будівель

Крім того, Розроблено спеціалізовані бетони, що відрізняються наявністю в них Спеціальних домішок, що поліпшують то чи інші характеристики (теплопровідність, міцність, щільність і т.Д.). Наприклад:

  • Жаростійкий (стійкий до нагрівання до 1000 градусів)
  • Дорожній (особливо міцний на вигин і морозостоустойчів)
  • Гідротехнічний (має високу стійкість до корозії, водонепроникність, підвищеної щільністю)
  • Аеродромний і інші види бетону спеціального призначення.

Приготування бетону технологія і пропорції

Будівництво майже завжди має на увазі використання бетону, а саме бетонної суміші, що є штучним каменем. При зведення будинку, садової теплиці, огорож обов’язково заливають фундамент. Також бетон вживають для виготовлення вимощення, хозблоков і навіть пішохідних доріжок на дачних ділянках. Широка область застосування говорить про універсальності бетону, як будівельного матеріалу.

Бетон виготовляють на виробництві або власноруч Змішують головні складові компоненти. Змішування виробляють в дерев’яних або металевих коробах, ваннах, мобільних бетономішалках. Останні забезпечують найбільшу продуктивність роботи і якісне перемішування компонентів суміші (щебеню, піску, цементу, води). При виготовленні бетону своїми руками вкрай важливо виключити попадання в суміш сторонніх домішок, а також дотримати технологію і врахувати пропорції (дозування).

Як зробити розрахунок і дізнатися обсяг бетону

Безпосередньо кількість використовуваного бетону вимірюється в кубічних метрах. Розрахувати кількість бетону для фундаменту не важко.

Щоб розрахувати обсяг бетону і опалубки, примножує її глибину на ширину і на довжину. Цей результат і є кількістю потрібного бетону для заливки.

Щоб розрахувати пропорції компонентів (цемент, пісок, щебінь, вода) для приготування бетону, слід звернутися до наступного «рецепта».

Якщо необхідно приготувати 10 кубометрів бетону, а для його виготовлення використовується цемент марки М500, то слід взяти 1 частину цементу, 2 частини води, 4 частини щебеню. З отриманих семи частин буде виготовлено 10 метрів кубічних готового бетону, значить 10 ÷ 7 = 1,42 м 3 Цей обсяг припадає на кожну з частин компонентів бетону. Відповідно:

  • Піску 1,42 м3 × 2 частини = 2,84 м 3;
  • Цементу одна частина, 1,42 м 3;
  • Щебеню 4 частини 1,42 м 3 × 4 = 5,68 м 3.

Приблизна вага матеріалів (кг / 1 м 3): цемент – 1500, пісок – 1800, щебінь – 1400.

Оптимальна кількість води – половина від обсяг использованно для приготування бетону цементу (в даному випадку ½ частини). Більша кількість води призведе до погіршення консистенції суміші.

Щебінь, гравій

Наступний компонент бетонної суміші – щебінь (гравій, гранітний відсів, лом цегли, керамзит і т.П.). Його вибирають з розміром частинок від 1 до 8 сантиметрів (для самостійного виготовлення бетону – от 1 до 2 сантиметрів), перевіряючи на чистоту і відсутність сміття, глиняних домішок. Використання більшої фракції щебеню призведе до втрати фундаментом належної міцності і при цьому до незручності проведених робіт.

Цемент

Крім щебеню і піску в бетон обов’язково додають цемент. При цьому витрата цементу залежить від його марки. Кількість цементу розраховується строго по пропорції, правило «чим більше, тим краще» не впливає на якість майбутнього бетону.

Цемент буває:

  • Портландцемент – використовується для всіх видів будівництва, а також для заливки фундаменту, оптимальний при самостійному приготуванні бетону;
  • Шлакопортландцемент – відрізняється від попереднього зниженою морозостійкістю і підвищену вологостійкість;
  • Пуццолановий портландцемент – застосовують при будівництві підземних і підводних конструкцій завдяки високій вологостійкості;
  • Інші види цементу зі спеціальними добавками, що дозволяють суміші швидше укріпляти, що скорочує термін дозрівання бетону до 14 днів.

Вода необхідно використовувати теплу і чисту, без домішок масел, нафтопродуктів, фарб, емалей.

Звичайно, абсолютну чистоту гарантувати важко, особливо при самостійно приготуванні бетону. Також досить складно на практиці вивірити абсолютно точні пропорції щебеню, цементу і піску в літра або кілограма. Додатково варто враховувати, що цемент з плином часу втрачає частину своїх властивостей. Вже після місяця зберігання він втратити десяту частину своїх властивостей, відповідно Маара цементу знизиться. За 6 місяців зберігання цемент втрачає в однієї третини всіх своїх властивостей.

Копчення і основні моменти

Коли напівфабрикати повністю замаринується, їх необхідно ретельно промити і залишити на кілька годин на свіжому повітрі, щоб стекла зайва рідина і вони встигли трохи підсохнути. Тільки після цього можна буде приступати до процесу копчення в коптильні.

Підготовка копчення

Для цього грудинка нарізається на порційні шматки і солиться або маринується. Сьогодні існує досить багато різноманітних рецептів маринадів, тому без проблем можна підібрати Найбільш відповідний в кожному індивідуальному випадку.

Кращі рецепти варено-копченої грудинки

Сьогодні існує величезна кількість різноманітних рецептів приготування варено-копченої грудинки в домашніх умовах, тому без проблем можна підібрати Найбільш відповідний варіант. Також можна використовувати свої улюблені спеції і прянощі, щоб Отримати саме такі копченості, які хотілося б.

З рідким димом

Такий спосіб приготування варено-копченої грудинки передбачає використання замінника натурального деревного диму рідким розчином. З його допомогою грудинке можна надати характерний аромат і смак копченостей, при цьому НЕ витратив часу на копчення в коптильне. Як правило, грудинка відварюється в маринаді до готовності і потім рідкий дим додається або в маринад, або ж їм збризкують сировину і відправляється на кілька хвилин в духовку до повного запікання.

Вимочування

Якщо ви хочете, щоб варено-копчена грудинка мала максимально рівномірні смак, то не можна пропускати цей важливий етап. В іншому випадку в середині копченості будуть недостатньо солоним, а зовні – занадто солоним. На даному етапі грудинка дістається з маринаду або розсолу і замочується на кілька годин у холодній воді. Завдяки цьому верх буде не дуже солоним. Якщо грудинка має невелику товщину, то цілком достатньо буде півгодини для вимочування. При цьому воду міняти не варто.

Як правильно вибрати грудинку

Купувати варто виключно свіжу сировину. У тому випадку, якщо грудинка попередньо заморожувалася, то смак готових копченостей вийде далеко не таким, на який спочатку ви Розраховуємо. Під час покупки якісної грудинки для подальшого копчення варто зверніть увагу на деякі важливі моменти:

НЕ варто купувати невеликий шматок грудинки. Якщо вже витрачає час на копчення, то краще приготувати більше делікатес. У тому випадку, якщо вся продукція Чи не буде вживань в їжу, делікатес завжди можна заморозить, що дозволить збільшити термін його зберігання.

Корисні властивості продукту

Свиняча грудинка має досить багатий склад. У ній містяться всі необхідні людині вітаміни і мікроелементи. Перевагу варто віддати грудинке холодного копчення, адже вона зберігає максимум корисних компонентів за рахунок того, що обробка відбувається холодним димом. Для того, щоб від продукту було якомога більше користі, не варто зловживати копченостями і НЕ їсти їх в тому випадку, якщо є якісь протипоказання.

Варено-копчена грудинка по-російськи

Даний рецепт передбачає використання Найбільш простих інгредієнтів, за допомогою яких можна Отримати дуже смачні і ароматні копченості в коптильне гарячого копчення. Для приготування варто заздалегідь підготувати всі інгредієнти, які можуть знадобитися.

  • Половину літра кип’яченої води;
  • Кілограм грудинки;
  • По половині чайної ложечки чорного і червоного перцю;
  • Пару невеликих лаврових листків;
  • 8 великих столових ложок цукру;
  • Півтори столові ложки цукрового піску;
  • Велика головка часнику.

Далі готується маринад. Всі інгредієнти змішуються між собою і доводяться до кипіння. Варить маринад потрібно на маленькому вогні в течение 15 хвилин. В цей час грудинка ретельно промивається під проточною водою і відправляється в маринад. Варить напівфабрикат коштує півтори години на невеликому вогні. Далі грудинка дістається з маринаду і залишається на деякий час остигати і підсихати. Потім в шматках робляться надрізи невеликого розміру, в які поміщається Нарізаний на пластинки часник. Після всіх ЦИХ дій грудинку можна відправляти на 1-1,5 години в коптильню гарячого копчення.

Гарячим способом

Варено-копчена грудинка, приготована в коптильне гарячого копчення, вимагає набагато менше часу, ніж під час холодної обробки димом. Після того, як напівфабрикати замаринується, їх варто проваріть до напівготовності в використовуваному маринаді. Потім м’ясо вивішується на свіжому повітрі для підсушування на кілька годин. Після даних маніпуляцій можна приступати до процесу копчення. Готується грудинка буде при температурі 100 градусів в течение 1-3 годин, в залежності від розмірів шматків напівфабрикатів і того, наскільки копчений продукт потрібно Отримати.

Способи приготування оліфи своїми руками

Оліфа (масло) часто використовується при проведенні оздоблювальних робіт як грунт або розчинник фарби. Якщо з якихось причин під рукою є оліфи фабричного виробництва, цей продукт можна виготовити своїми руками в домашніх умовах. Виробляється цей продукт з рослинного жиру, як правило, мова йде про лляної або соняшникової олії.

Просочуванням оліфою

Способи просочуванням дерев’яного виробу:

  • Обробка дерева гарячим розчином. Просочуванням здійснюється в водяній бані. Це спосіб хороший для обробки невеликих за площею деталей. Кладемо дерев’яний виріб в посуд з гарячою оліфою на 4-8 годин. Потім протягом 4-6 днів чекаємо повного висихання поверхні. Зверніть увагу: якщо змішати з оліфою свинцевий сурик (3-4% від загального обсягу), якість просочуванням значно підвищиться, а поверхня висохне всього за 2-3 дня.
  • Обробка розчином масла і гасу. Об’єднуючи компоненти в співвідношенні 1 до 1. Припустимо використання як холодних інгредієнтів, так і підігрітих. Однак температура розчину позначиться на швидкості просочуванням: гарячою оліфою потрібно Обробляти поверхню лише 3 години, а от у випадку, якщо склад холодний, знадобиться 1-2 дні.
  • Обробка розчином масла, парафіну і скипидару. Для приготування розчину знадобиться 40% оліфи, 8% скипидару і 52% парафіну. Спочатку розчиняємо парафін за допомогою скипидару в водяній бані. Потім додаємо оліфа і ретельно розмішуємо склад. Наносимо гарячий розчин на деревину. Період висихання складе від 2 до 3 діб.
  • Обробка розчином олії і воску. Розчин готується Виходячи з таких пропорцій: 85% оліфи, 15% воску. Віск подрібнюємо і погрожує в гарячу суміш. Термін висихання поверхні складе в межах 2-3 діб.

Оліфованіе – відповідальна робота, яка НЕ ​​закінчується після обробки поверхні оліфою. До того як продовжити маніпуляції з деревиною, потрібно дочекатися повного висихання покриття. Показник швидкості висихання залежить від кількох обставин, в числі яких: використані компоненти розчину, кількість сикативу, тип деревини і інші фактори.

Швидше за все сохне оліфа з сиккативами на основі поліметалів. А ось монометалічні Сикативи НЕ сприяють швидкому висихання. Наприклад, поверхня, оброблена оліфою зі свинцевим сиккативами, висохне за 20 годин. Якщо свинець поміняти на марганець, час висихання скоротиться до 12 годин. Ще кращий показник висихаемость досягається при Об’єднання свинцю і марганцю в поліметалічних сикатив. У цьому випадку поверхня висохне за 7-8 годин.

В таких же умовах розчин з марганцевих сиккативами висихає в 4 рази швидше. Оптимальна вологість повітря для висушування поверхні – 65-70%.

Оліфа з соняшникової олії

Склад з соняшникової олії буде так само надійно захищати поверхню, як і Вироблений з льняного масла. Єдина відмінність – колір продукту буде більш світлим, що можна використовувати, наприклад, в інтересах дизайнерського оформлення приміщення.

Приготувати оліфа можна двома способами – гарячим і холодним. Гаряче приготування дозволяє Отримати особливо міцні покриття на яке обробляється поверхні.

Який би спосіб приготування складу не був обраний, масло все одно потрібно обробити термічно способом. При виготовленні оліфи потрібно домогтися видалення зі складу води, а також окислення всіляких домішок.

Інструкція по термічній обробці соняшникової олії:

  • Заливаємо масло в металеву ємність. Масло має заповнювати посуду не більше ніж на 50-60%. Ставимо ємність на слабкий вогонь.
  • Після досягнення маслом температури 110 градусів починається рясне піновиделення і випаровування води.
  • Збільшуючи температуру до 170 градусів і витримуємо масло на вогні ще 3-5 годин.
  • Після повного випаровування води піднімаємо температуру до 250-280 градусів. У цей момент з масла стануть виділятися темнуваті пластівці.
  • Даємо маслу охолонути при кімнатній температурі, а потім проціджуємо його через марлю. Процес приготування основи для оліфи завершено.

Рада №1: визначити, нагрілося чи масло до температури 250-280 градусів, можна за допомогою гусячого пера. Якщо краї пір’ячко закручуються або деформуються, значить, потрібна температура досягнута.

Рада №2: для зниження піноутворення рекомендується додати в металеву ємність трохи готової оліфи кімнатної температури.

Рецепт приготування складу холодним способом:

  • Розігріваємо Приготовану основу до 120-150 градусів. При цьому основу потрібно постійно перемішувати.
  • Як тільки досягнута потрібна температура, додаємо сикатив – його доля в масляній розчині повинна становити 5-8%. Для більшої безпеки роботи рекомендується спочатку перемішати сикатив з такою ж кількістю масла, і лише потім додавати суміш в основу. Якщо все ж піна виділяється дуже інтенсивно, знижуємо темп додавання сикативу і посилено перемішуємо масу.
  • Після об’єднання всіх компонентів знімаємо ємність з вогню і охолоджуємо оліфа при кімнатній температурі.

Рецепт приготування складу гарячим способом:

  • Розігріваємо основу до 170 градусів і додаємо сикатив з розрахунку 1,5-2,5% від обсягу основи.
  • До того як додати сикатив, Змішуємо його з зневоднених соняшниковою олією в рівних кількостях.
  • Як тільки знизилося піноутворення, починаємо доводить температуру нагрівання до 280 градусів. При цьому регулярно розмішуємо склад течение всього процесу варіння (приблизно 4 години).

Оліфа з льняного масла

Для виготовлення цього виду оліфи знадобляться наступні пристосування:

  • Металевий посуд (таз, ківш, тарілка, каструля і т.П.);
  • Нагрівальний пристрій (гасниця, газова або електроплита)
  • Каніфоль;
  • Марганцева перекис;
  • Респіратор і рукавички.

Заливаємо масло в посудину і Греєм на повільному вогні. Після досягнення 110 градусів масло почне виділяти воду – це буде помітно на око. Далі починається процес випаровування води. При цьому потрібно Стежити, щоб температура рідини не переходило межу в 160 градусів. Масло має виварювали протягом 4 годин.

Після випаровування води і утворення піни можна додавати сикатив Виходячи з такої пропорції: 30-40 грамів речовини на літр олії. При додавання сикативу відбувається рясне піноутворення, тому роботу потрібно виконувати з особливою обережністю, додають речовину поступово. Коли сикатив доданий, збільшуючи температуру до 200 градусів і продовжуємо варити суміш протягом 3 годин. Готовність складу перевіряється так: крапля речовини розміщується на склі, і, якщо вона прозора, розчин готовий. Далі склад охолоджується при кімнатній температурі.

Сиккатив є допоміжна речовина, що впливає на швидкість висихання оліфи. Даний компонент входить до складу масляних фарб, де він відповідає за цей же властивість.

Для виготовлення сикативу потрібно перемішати каніфоль з марганцевої перекисом Виходячи зі співвідношення 20 до 1. Спочатку 20 частин каніфоль доводимо до стану плавлення при температурі 150 градусів вище нуля, а потім додаємо 1 частина перекису марганцю.

Замінник оліфи

Цей варіант для тих випадків, коли немає можливості Не тільки придбати заводську оліфа, але і зробити її самостійно в домашніх умовах.

  • Казеїн – 50%;
  • Гашене вапно – 25%;
  • Скипидар – 12,5%;
  • Мильний розчин – 7,5%.

Скипидар додаємо після ретельного розмішування другого компонентів. Далі розбавляли суміш водою до тих пір, поки розчин вже не стане схожий на густу оліфа. Щоб уникнути появи осаду, додаємо до складу трохи нашатирю.

Поверхня, оброблена казеїновим розчином, сохне швидше, ніж у випадку з оліфою. Склад можна додавати в олійні фарби для поліпшення їх характеристик міцності і водовідштовхувальних характеристик.