Обробна дошка своїми руками чим покрити

Вигнута обробна дошка своїми руками. Гнучка деревини

Привіт, шановні читачі і самоделкиних!

У даній статті автор YouTube каналу «Fix This Build That» розповість Вам про техніку виготовлення вигнутих дерев’яних виробів, і продемонструє її на прикладі невеликої обробної дошки.

обробна, дошка, своїми, рука, покрити

Суть вищезгаданої техніки полягає в формуванні заготовок шляхом згинання та послідовного склеювання тонких деревних смуг. Даний прийом можна повторити в умовах невеликої столярної майстерні.

Матеріали. необхідні для саморобки.
– Дошки або брус з деревини твердих сортів
– Листова МДФ, пакувальна плівка, скотч
– Шліфувальні диски на липучці. наждачний папір
– Столярний клей Titebond II, мінеральне масло, масло-віск.

Наступний етап. нарізка тонких смуг із заздалегідь підготовленого матеріалу. Кожна окрема смуга повинна мати товщину не більше 3 мм. Разом з тим автор буде прагнути по можливості наблизитися до цієї максимальної товщині з тим, щоб обробна дошка в результаті складалася з мінімальної кількості смуг, з яких би набиралася її ширина.

Вся операція по нарізці смуг проводиться на стрічкової пилки. Цей верстат має мінімальну товщину полотна, в порівнянні з циркулярною пилкою. Це дозволяє економити цінну деревину (НЕ сосна все-таки).

Наступним етапом готова форма буде пригвинчуватися до широкого МДФ-основи, яка повинна вирівняти весь пакет.

Але перш, проводиться ще одна проста операція: для того, щоб надлишки клею, що виходять з стиків, не прилипали до основи, його бажано обтягнути пакувальної плівкою, або заклеїти скотчем.

Тепер настає найцікавіший етап. власне процедура ламінування.

Спочатку матеріал прогинається на суху, щоб перевірити, як буде вести себе деревина. Потім все смужки рясно промащують клеєм по дереву і прикладаються до форми.

Після цього в хід йдуть струбцини, які накладаються одна за однією послідовно від одного краю форми до іншого і поступово затискаються, підтягуючи шари один до одного.

При необхідності майстер злегка підбиває вибилися смужки деревини киянкою.

І тут на Вас чекатиме сюрприз: нижня сторона заготовки швидше за все виявиться мокрій від незастившего клею, що в загальному-то не дивно.

Клей слід якомога ретельніше обтерти шматочком полотна, а потім просушити його залишки в щілинах феном.

Краї будуть обрізатися на торцювання пилі. Для цього умілець використовує відповідну обрізану частину форми, до якої він і прикладає своє новоспечений виріб. Цим він досягає щільного контакту з упором пили торцювання.

Додатково дошка фіксується вертикальної струбциной, під притискну шайбу підкладається брусок.

Дякую автору за майстер-клас з виготовлення гнутих дерев’яних елементів.

Дещо інша, двостороння технологія формування була описана в недавній статті.

Всім гарного настрою, міцного здоров’я, і ​​цікавих ідей!
Підписуйтесь на телеграм-канал сайту, щоб не пропустити нові статті.

Чи небезпечні для здоров’я інші оздоблювальні склади?

Це питання досі викликає запеклі дискусії, незважаючи на те, що на нього вже давно дані однозначні і авторитетні відповіді. Для обробки дерев’яних виробів, що контактують з їжею, можна використовувати будь-які оздоблювальні склади, включаючи масляні, поліуретанові і нітроцелюлозні лаки, шеллачние покриття і лляну оліфу. Ці матеріали повністю нешкідливі для здоров’я, але лише після повного висихання. Це дуже важливий момент!

Перш ніж починати використовувати кухонну дошку, яку ви вирішили пофарбувати одним з таких складів, необхідно переконатися, що покриття повністю затверділо. Пам’ятайте, що наявність поверхневої плівки ще не означає, що склад остаточно висох всередині деревини.

Чим обробити обробну дошку з дерева?

При виборі обробки переважна більшість майстрів віддає перевагу складам з природних компонентів, в першу чергу масел. Існує безліч варіантів, ніж просочити нову дошку, але досвід показує, що найкращий з них. це використання мінерального масла.

Кілька слів про цю обробці. Мінеральне масло є продуктом нафтопереробки. У ньому немає небезпечних органічних речовин та їхніх сполук, але, думаємо, що багато хто все-одно зараз насторожилися. Всі побоювання з цього приводу безпідставні. В якості аргументів достатньо тих двох фактів, що мінеральне масло давно використовують у харчовій промисловості та медицині, в т. Ч. Рекомендують для прийому всередину.

Мінеральне масло не має смаку, запаху і ефективно перешкоджає поглинанню вологи. Завдяки цим якостям воно оптимально для обробки обробних дощок і дерев’яного посуду. Періодичне оновлення масляного покриття запобігає поглинання харчових рідин і запахів в структуру дерева. Також це зменшує ймовірність виникнення тріщин через постійні циклів змочування-усушки дерев’яного посуду.

Найдоступніший варіант мінерального масла. це вазелінове масло, те саме, яке рекомендують для прийому всередину. Його не важко буде знайти в будь-якій аптеці.

Альтернативою синтетичному маслу можуть стати рослинні аналоги, зокрема, горіхове, тунговое або лляне масло. Незважаючи на повну екологічність і простоту такої обробки, з часом вона може передавати їжі, що контактує з дерев’яною дошкою, неприємний прогірклий запах. Важливо розуміти, що, покриваючи виріб лляним, вазеліновим або будь-яким іншим маслом, вам доведеться періодично оновлювати просочення, яка буде зношуватися в міру експлуатації дощечки.

Як обробити дошку маслом і іншими оздоблювальними складами

Як обробити дошку маслом?

Масло для просочення наносять на добре відшліфовану і висушену поверхню. Рівномірно розподіливши за допомогою кисті або тампона рясне кількість оздоблювального складу, йому дають можливість вбратися в структуру деревини (15-20 хвилин), після чого витирають надлишки, проводячи тампоном уздовж волокон.

Нову дерев’яну дошку обробляють мінімум в два-три шари. Кожен свіжий шар масла наноситься після повного висихання попереднього. Це не дуже зручно, оскільки швидкість полімеризації рослинних масел досить низька. Сушку дошки необхідно проводити в добре провітрюваному приміщенні.

Як зберегти привабливість обробки?

Дотримуючись цієї простої інструкції, ваша обробна дошка збереже зовнішню привабливість на довгі роки.

  • Після використання добре вимивайте виріб теплою водою, по можливості з мінімальним застосуванням миючих засобів. Витирайте залишки вологи без особливої ​​ретельності і не допускайте тривалого перебування дошки в воді.
  • Оздоблення кухонної дощечки потребує періодичного оновлення. Зовнішній шар «освіжають» в міру стирання, зазвичай, раз в 4-5 місяців в залежності від інтенсивності використання вироби. Контролюючи стан захисного шару, ви убезпечите дошку від розтріскування, розбухання, і утворення цвілі, зберігши її зовнішню привабливість.
  • Коли робоча сторона дошки буде сильно пошкоджена ножами, її шліфують з повторним нанесенням обробки.

Перетворюємо обробну дошку в ефектний декор

Надихнувшись ідеями в нашій галереї, ви зможете створити продукт, який найкраще зі звичайної побутового начиння перетворитися в оригінальний декор для вашої кухні. Настільки виразний і функціональний предмет інтер’єру стане ефектним подарунком, до якого не залишиться байдужою жодна господиня.

Інструменти для роботи

Щоб зробити дошку з фанери швидко і якісно, ​​потрібно використовувати відповідні для цього інструменти. Якщо робота з виготовлення виробу для кухні проводиться вперше, то можуть виникнути питання щодо інструментів.

Для виготовлення найпростішої дошки знадобляться наступні інструменти:

  • Якщо задуматися, чим різати фанеру, то ідеальним варіантом стане ручний або електричний лобзик.
  • Для формування отворів знадобиться дриль з набором свердел по дереву.
  • Набір наждачки з різним ступенем зернистості.
  • Шліфувальна машинка.
  • фрезеровочного машинка.
  • Рашпіль.

Набір інструментів для декоративного оздоблення залежить від того, як і чим буде прикрашатися виріб.

Як самостійно зробити обробні дошки з фанери

Обробна дошка з фанери своїми руками виконується виключно з матеріалу, який має товщину не менш 10 міліметрів. В іншому випадку виріб вийде крихким. Далі виконуються виключно механічні дії щодо дерев’яного матеріалу.

Алгоритм виготовлення дошки для кухні з фанери:

  • На фанерну дошку переноситься ескіз майбутнього виробу. В процесі перенесення креслення може використовуватися лінійка. Можна вирізати малюнок і змалювати його на фанері.
  • Вирізати майбутній виріб по контуру. Прямі лінії формуються за допомогою дискової пили, складні фігури. лобзиком.
  • Краї зрізів контуру шліфуються за допомогою наждачного паперу, шліфувальної машини або напилка. Інструмент підбирається відповідно до форми зрізу.
  • Висвердлюється отвір на ручці і шліфується робоча поверхня.
  • Декоративна прикраса залежить від подальшої функціональності.
  • Виріб потрібно просочити захисним складом, який продовжить терміни експлуатації.

Виготовлення дошки методом склеювання має трохи інший алгоритм: вирізаються деталі, шліфується кожна окрема деталь, обробляються елементи, з’єднуються в єдину композицію.

Макети обробних дощок

Креслення обробних дощок з фанери виконати дуже просто, достатньо підібрати папір необхідного формату, лінійку і простий олівець. Креслення створюється відповідно до такими вимогами:

  • Потрібно визначитися з формою майбутнього виробу.
  • УHonor габарити обробної дошки.
  • На папері створити ескіз вироби.
  • За допомогою лінійки і інших інструментів для креслення створюється макет.

На кресленні відтворюються мітки щодо розмірів та інших особливостей майбутнього виробу.

Як зробити дошку з фанери своїми руками

Кухонного начиння багато не буває. Особливо це стосується обробних дощок, які дуже швидко виходять з ладу. Щоб заощадити гроші на покупку даного предмета, можна змайструвати його самостійно. Так як працювати з деревом виходить не у всіх, то ідеальним варіантом для моделювання стане фанера. Обробна дошка з фанери своїми руками виготовляється швидко, матеріал коштує дешево, сировину екологічне.

Оптимальні форми для зручного використання

За зручність і функціональність відповідають форми обробних дощок. Найоптимальнішим варіантом є прямокутні, овальні та круглі форми. Це стандартні рішення для такого роду виробів.

Обробна дошка з фанери, своїми руками виконана, повинна бути не тільки красивою, але і зручною. Сучасні дизайнерські рішення щодо кухонного начиння враховують всі функціональні особливості виробу.

Актуальними є розсувні моделі. Дошка розсується, звільняючи піддон. У ємність можна скидати овочеві відходи, щоб вони не заважали в процесі нарізки. Аналогом є дошки з відділом для відходів. Технологічно це виглядає як висувний ящик в письмовому столі. Форма таких виробів повинна бути прямокутної.

Кутова дошка зазвичай виготовляється для кухонь, де дуже мало місця. Завдяки унікальній конструкції дошку можна встановити між перпендикулярно встановленими поверхнями, що заощадить робоче місце.

Дошка на ніжках. це унікальний варіант, який легко замінить складну в конструкції дошку з розсувним механізмом або виробом з відділом для відходів. Поруч встановлюється будь-яка тарілка, яка буде служити контейнером для збору відходів.

Функціональність фанери в побуті

Обробні дошки умовно можна розділити на декоративні та побутові. Декоративний варіант використовується для прикраси інтер’єру кухні, тому вид матеріалу має значення. Умільці використовують в основному якісні породи деревини.

Дошки для побутових потреб менш вимогливі. Єдина умова. це екологічність матеріалу. З огляду на вимоги, вироби з фанери є універсальним варіантом, який задовольнить будь-яку господарку.

Функціональність фанери в побутових умовах обумовлена ​​наступними пунктами:

  • Не деформується під дією температурних коливань.
  • міцна поверхня.
  • Невелика маса.
  • Фанера може служити для різання, відбивання м’яса, служити підставкою під гаряче.
  • Важко зігнути або поламати.

Обробна дошка з фанери, своїми руками зроблена, може замінити дорогі дерев’яні, керамічні, неекологічних пластмасові і тендітні скляні варіанти кухонного начиння даної функціональності.

Особливості виконання робіт з виготовлення

Господині хочуть, щоб обробна дошка не тільки виконувала прямі функції, але і прикрашала приміщення. При виготовленні вироби з фанери варто враховувати, що поверхня з даного матеріалу не може бути прикрашена різьбленням. Варто застосовувати інші види декорування.

Естетичний вигляд досягається за рахунок унікальних ліній контуру і декоративних малюнків, які наносяться на поверхню дошки. Щоб дошка вийшла красивою і оригінальною, варто особливу увагу приділити формі.

Існує два способи виготовлення дощок з фанери: цілісний і склеєний. Кожен варіант має свої переваги в порівнянні з іншим. Цільну дошку легше виготовляти, а склеєна більш функціональна. Приступаючи до роботи, варто адекватно оцінити свої вміння та можливості.

Яке масло вибрати для обробки обробних дощок?

Практично на кожній кухні є обробна дошка, і не одна. Щоб кулінарний атрибут служив довго, він потребує догляду, а це не тільки своєчасне миття і просушування. Для обробки дощок потрібно придбати масло. саме регулярна просочення гарантує їх довговічність, міцність і не перестає радувати якість.

Підійдуть для обробки виробів тільки спеціальні масла: оливкова і соняшникова не дасть ніякого толку.

Точно так само не будуть корисні для деревини оцет, сода та інші дезінфекційні засоби (у них своя функція).

призначення

Масло потрібно для просочення як нової дерев’яної дошки, так і вже була у використанні. У правильному олії немає запаху і смаку, воно не залишає видимих ​​слідів, не впливає на харчові характеристики продуктів. Як тільки ви принесли додому нову дошку для оброблення, перед використанням помийте її в теплій воді, просушіть і нанесіть на поверхню дошки спеціальне масло.

Чому необхідно обробляти виріб:

  • воно вбирає неприємні запахи, таким чином видаляючи їх;
  • не дає з’явитися на дошці мікробам, цвілі, грибку всередині самої деревини, що трапляється набагато частіше, ніж ви думаєте;
  • запобігає виникненню сколів і тріщин, що властиво дуже сухому матеріалу, що не отримує спеціальної своєчасної просочення.

Сама структура деревини розташовує до масляної обробці: рідина проникає в волокна, заповнюючи пори матеріалу.

Масло для просочення має бути в кожному харчоблоці, але навіть для домашньої кухні такий склад обов’язковий. Просочувати дошку потрібно раз в 1-2 місяці, не допускаючи тривалих перерв. Особливо ретельно варто проводити обробку дерев’яних кухонних виробів в холодну пору року, коли на кухні працюють радіатори. Близькість джерела тепла робить дошку вразливою: структура її схильна в цей час до деформацій.

Навіть якщо ви просто один день провели на кухні, і весь цей час працювала духовка і плита, витяжка ледве справлялася з тепловим напруженням, це привід зайвий раз обробити обробні дошки маслом.

різновиди масел

В основному використовують мінеральне масло для обробних дощок. Це продукт нафтового походження, що отримується шляхом дистиляції мазуту. Іноді при виготовленні мінеральних масел можуть використовуватися сільськогосподарські культури. Засіб, незважаючи на технічну характеристику, абсолютно безпечно. Воно активно використовується в харчовій промисловості, склад масла робить його затребуваним і в медичній, косметологічної сфері.

Харчове мінеральне масло:

  • гарантує високий рівень захисту виробу;
  • не має смаку і запаху;
  • легко наноситься;
  • екологічно безпечно;
  • швидко висихає;
  • не має кольору (якщо тільки в ньому немає спеціальних добавок).

Дуже часто мінеральне масло поєднують з бджолиним воском, і ця комбінація оптимальна. Віск бере на себе функції герметика, він захищає пористу деревну структуру від вологи. І хоч він збільшує вологостійкість дерева, він не робить його водонепроникним.

Якщо наносити олію без воску, ефект не буде повним: захисної плівки на дошці не сформується, вона буде недостатньо надійною. Бактерії, шматочки їжі, бруд в структуру дерева не потраплять точно, якщо ви змішуєте мінеральне масло з воском.

Складові лляної олії, що просочують деревину, під впливом зовнішніх чинників загустеют. відбувається полімеризація. Так рідина перетворюється в напівтверду масу, що представляє собою захист для дерева.

Комбінація з бджолиним воском покращує показники захисту обробної дошки.

Як підібрати під матеріал дошки?

Обробні дошки бувають різні. з фанери (найпростіший і дешевий варіант), а також торцеві. з дуба, з сосни, з бука. Яке б масло ви не придбали, при правильному застосуванні вони будуть корисні для вироби.

Але деякі нюанси варто відзначити.

Тонкі фанерні дощечки не так гігієнічні і довговічні, як торцеві. Мало хто приділяє увагу обробці тонких дощок, і це упущення.

Найчастіше саме недостатня обробка призводить до травних розладів у членів сім’ї.

як обробити?

Обробні дошки фанерні складаються з декількох листів деревини, склеєних між собою. Багатошаровий фанерний матеріал дуже чутливий до води, адже клей в складі дошки характеризує низька вологостійкість. Тому фанерне виріб часто набухає, в ньому «поселяються» цвіль і мікроби, руйнується сама структура дошки. Тому обробка такого виробу обов’язкове.

Розглянемо, як покривати маслом фанерну дошку.

  • Якщо дошка нова, то на неї потрібно нанести декілька шарів мінерального масла в суміші з бджолиним воском. Якщо дошку ви зробили самі, шарів повинно бути 3 (при цьому кожен буде висихати не менш 12 годин).
  • Якщо після нанесення засобу утворилися його надлишки, їх акуратно потрібно зняти м’якою ганчіркою.
  • Для регулярної обробки потрібно робити мінеральне покриття дошки раз на місяць, цього достатньо, щоб бути впевненим в чистоті і безпеці використовуваного кухонного аксесуара.

Щоб провести обробку торцевої дошки (або дошки з спила дерева), її також спочатку потрібно промити і просушити. Якщо ви зробили дошку самі, і після першої обробки вона здається шорсткою, слід пройтися по ній дрібної наждачкою.

  • Щоб просочити і змастити торцеву дошку, потрібно покрити її мінеральним / лляним / вазеліновим маслом. Для цього можна налити столову ложку масла і просто вилити його на поверхню дошки. Потім за допомогою тампона з м’якої тканини (або просто рукою) слід розтерти склад для просочення по всій поверхні.
  • Дуже важливо, щоб обробка була рівномірною. якщо будете робити поспіхом, деякі ділянки залишаться без захисту. Просочуйте всі сторони дошки, і бічні теж.
  • Якщо дошка нова, не поспішайте в день покупки нею користуватися. масляну просочення новому виробу організують кілька разів поспіль. Як мінімум двічі обробіть предмет, залишки масла витираючи паперовими рушниками.

Якщо самі робите просочуються склад, скористайтеся наступною формулою. Візьміть 1 частина бджолиного воску і 4 частини вазелінового масла: суміш готується на водяній бані. Спочатку нагріваєте масло, а потім опускаєте в нього віск. Суміш після приготування потрібно остудити і нанести на дошку. Якщо незручно працювати ганчірочкою або руками, можна використовувати широку кисть.

Якщо отриманий склад залишився, його не можна зберігати в холодильнику до нового використання. Розумно обробити їм всю дерев’яну посуд, що є в будинку: а це, як правило, качалки і лопатки, ложки.

І ще один важливий момент. На професійній кухні спостерігається чітка диференціація дощок: одні служать для оброблення овочів, інші. для м’яса і риби. Будинки далеко не всі господині йдуть такого поділу, хоча елементарні санітарні правила повторюють це як аксіому.

Як би ретельно ви не обробляли дошки, як ідеально їх ні вимивали, ризик кишкових інфекцій в силу залишилися в порах деревини бактерій зберігається. Знижує його поділ дощок за призначенням.

Хороший догляд за кухонним начинням. це і ощадливість, і раціональне ставлення до посуду, і турбота про власне здоров’я.

Про те, як просочити дошку, дивіться далі.

Для чого потрібна дошка?

Якщо у вас трохи або взагалі ніякого досвіду роботи з деревом, перший момент, який відразу ж потрібно буде прояснити. це вибір деревини для майбутньої обробної дошки.

Для початку необхідно розібратися. як саме ви будете використовувати дошку? Для фруктів? Риби? М’яса? Салатів? Рекомендується мати окремі дошки для різних продуктів. Так як і довжина, і товщина абсолютно різні. і з практичних міркувань, і з кулінарних.

Так, для м’яса потрібно мати щільну масивну дошку, тому як, наприклад, доведеться використовувати сокиру, якщо плануєте готувати біфштекс, і тонка дошка зіпсується вже через пару застосувань. Для обробки риби підійде тонша деревина, так як буде використовуватися тільки ніж.

Ще тонше буде дошка для різання фруктів і овочів.

А може бути, ви взагалі хочете виготовити дошку для прикраси будинку? Не завжди дошки потрібні для використання в кулінарії. дуже часто вони. хендмейд-декорації для додання інтер’єру більш сільського стилю. Якщо так, то тут вже потрібно просто орієнтуватися на переваги зовнішнього вигляду як план художнього проекту, тому що потім ви просто будете оформляти модель відповідно до задуму, і цілком підійде модель багатошарової фанери ФК або ФСФ. це найпростіші, доступні і довговічні матеріали.

Обробна дошка: обробка торцевої обробної дошки мінеральним маслом і бджолиним воском

Підбір матеріалів

Які розміри потрібні?

Обов’язково потрібно задати параметри, на які треба орієнтуватися при виготовленні дошки. Потрібно уHonor розмір, який буде максимально зручний вам для роботи. тільки ви знаєте, яка форма поверхні буде оптимальна для роботи з їжею.

Зрозуміло, що звичайна логіка. для м’яса і чищення риби побільше, для овочів і фруктів поменше. теж спрацює.

Також варто задуматися про те, на скільки людина доводиться готувати за раз.

А також коштувати уHonor конкретні габарити кухні або місця, де ви будете використовувати і зберігати вашу дошку. Поміститься величезна дошка на кухні? Чи зручно користуватися їй на робочому столі?

Температуру і вологість враховуємо

Не всім особливо важливі такі моменти, як вплив температурних перепадів на кухні або надмірна вологість. Але все ж обробна дошка виготовляється з деревини, і не всяка порода підійде до умов кухні. деякі можуть розбухати і тріскатися, а на деформованої поверхні працювати неможливо. Приваблива фанера, наприклад, зовсім не підійде для оброблення м’яса, так як постійне точковий вплив призведе до вм’ятин і тріщин. Навіть найдорожча фанера часто розшаровується. Так яка ж деревина буде краще?

Хороші і недорогі варіанти з спила даних порід:

Вони прекрасні для обробки і витримують постійний вплив без праці.

Обробна дошка своїми руками: способи виготовлення

Обробна дошка. важливий атрибут на кухні кожної господині. Здавалося б, вибрати дошку не складає труднощів, але коли справа доходить до придбання, то все не так просто: представлені на ринку моделі можуть щось не вписуватися в інтер’єр, то розмірами занадто великі (малі), то матеріал не викликає довіри.

Пластикові дошки дуже популярні в силу своїх різноманітних кольорів і привабливою вартості, але останнім часом ходять розмови про шкоду пластика при контакті з харчовими продуктами, і багатьох це бентежить. Звичайно ж, ні у кого не виникає питань до натуральних матеріалів, але не завжди теж можна знайти саме таку дошку, яка відповідала б усім вимогам господині. Є вихід. виготовити обробну дошку своїми руками! Досить запастися деревом, потрібними кресленнями і деякими знаннями, і на вашій кухні буде красуватися чудова дощечка власного виготовлення!

Як часто будемо користуватися?

Якщо ви знаєте, що дошка буде у вживанні кожен день по кілька разів, то варто задуматися про те, що міцність матеріалів. критерій не останньою важливості. Дошка повинна бути здатною витримувати щоденні навантаження, а також вплив води, коли ви будете її споліскувати після вживання.

Виготовляємо самі. Порядок роботи

Порядок роботи дуже простий, і не викличе проблем навіть у самих початківців майстрів. Достатньо лише виконати по порядку кілька простих кроків, і у вас буде гарна обробна дошка.

Перед вами готовий зручний креслення, що враховує ручку, за яку можна буде підвішувати дошку, і братися, щоб перенести нарізані продукти в каструлю або на блюдо.

Ручка дошки, щоб не змістити центр ваги, повинна бути уздовж поздовжньої осі дошки.

На кресленні вказана береза ​​як матеріал. вона міцна, вологостійка і податлива в обробці.

Як обробити обробну дошку з дерева правильно.

  • Розкрій берези (або вашого дерева на вибір). Щоб обробити шаблон, стане в нагоді звичайна ножівка з дрібними зубцями. Так вона буде легко відрізати необхідне дерево. Перенесіть шаблон на дерев’яну поверхню, і відрізайте по лініях.
  • Обробка країв. У кожного майстра вдома напевно завалявся якийсь абразив типу точильного зрізу, шкурок, а може навіть є спеціальна шліфувальна машинка, яка опрацює краю дошки професійно. Пам’ятайте, що з техніки безпеки обов’язково обточити всі грані вашої дошки, щоб пішли всі задирки і шорсткості. Ніхто не хоче після кулінарного експерименту мати занози в кожному пальці, як і дрібні друзки в порізаних продуктах. Та й візуально необроблені краї виглядають недбало.
  • Просвердлення отвори. Тепер потрібно зробити отвір в ручці дошки, щоб мати можливість підвішувати її на гвоздик пізніше. Єдиний момент. не робіть дірку замалою, інакше повісити виріб буде важко. Можете проявити креативність, і зробити спеціальний затискач або приклеїти гачок. головне, щоб дошка не лежала на столі, займаючи місце, а акуратно висіла і додавала шарму інтер’єру. А ось як її повісити, вирішувати вам.