Сушка печі після кладки

Як сушити духовку після кладки і коли можна буде її нагріти

Укладання печі. це дорогий і трудомісткий процес. Ці обставини підсилюють і без того високе значення правильної роботи пристрою. Певні правила по догляду за плитою чи каміном набувають чинності відразу після завершення будівельних робіт. Багатьох людей цікавить, як довго можна буде використовувати побудовану структуру?

Їх сумніви не безпідставні, щойно побудована піч містить багато вологи, яка поглинається з розчину в цеглу, і якщо нам здається, що розчин вже затвердів, то це лише зовнішня видимість, оскільки це потребує тривалий час для видалення вологи в обсязі матеріалів.

Щоб описати повну картину серйозності ситуації, зазначимо, що залишилася волога у вигляді рідини міститься в найменших порах матеріалу. Коли буде розпалена нова піч, не дотримуючись усіх рекомендацій, вода в порах почне випаровуватися, тиск пари різко зросте і це призведе до руйнування структури речовини. В результаті цього на всьому об’ємі печі з’явиться багато тріщин. Розібратися з такою багатьма з них просто безглуздо. Тому відповідь на питання про те, коли можна затопити щойно збудовану піч, не обмежується уточненням певного періоду.

Сушка печі після кладки

Природне сушіння

Якщо ви забезпечите достатньо часу для побудованої конструкції, то нічого не відбудеться і волога з матеріалу не зможе відійти. Це сприятиме природній вологості навколишнього середовища. Тому духовку перед введенням в експлуатацію сушать.

Сушка печі. це цілий комплекс заходів, спрямованих на те, щоб волога у вигляді пари потрапляла через зроблені канали, і цей процес повинен протікати поступово, не завдаючи шкоди кладці.

Природна сушка. це саме той стан, коли піч залишається власним пристроям. Вона стоїть з відкритими каналами близько 5 днів. За цей час випарована рідина (випаровування відбувається при будь-якій температурі) приходить в рух через тягу в димоході. Природно, в теплу пору року цей процес буде більш ефективним, ніж у холодну, але повністю висушити духовку описаним способом не вдасться, оскільки волога залишить лише поверхневі шари кладки.

Для видалення вологи з більш глибоких шарів необхідно поступово підвищувати температуру матеріалу, і будь-яке втручання вже не можна назвати природним процесом, тому сушка нового пристрою також передбачає вимушену фазу.

Примусово

Підвищувати температуру по всьому об’єму матеріалу можна лише при спалюванні палива. Але робити це потрібно за суворо визначеним алгоритмом, щоб уникнути розривів у структурі рішення. Перед сушінням духовки після кладки необхідно запастися сухими листяними породами. Колода повинна бути рівною і не ширше 4 див.

Алгоритм, по якому буде йти перша топка, представлений лише кількома пунктами.

  • Дверцята вентилятора відкриваються так, щоб її максимальний зазор був 1 див.
  • Димохідний клапан, який блокує потік труби, повинен бути відкритим на 1/2. Його не можна відкрити «на все», оскільки нам потрібно отримати тепло. Коли клапан повністю відкритий, ми будемо спалювати дрова «дарма».
  • Канали, по яких циркулює вторинне повітря, не активуються. Усі відповідні двері закриваються.

Після повного згоряння дров основний клапан слід закрити, залишаючи зазор на 1 див. Дверцята повітродувки не потрібно чіпати, а також потрібно відчинити вторинні дверцята подачі. У такому положенні духовка сохне до наступного дня. Подальші кроки відбуваються за ідентичним сценарієм. Різниця лише в масі спаленого палива. При першому пуску ви можете обігріти піч двома кілограмами дров, з кожним наступним сеансом вага збільшується на 1 кг.

Неможливо точно визначити, скільки днів має відбутися примусове висихання. Його ефективність можна перевірити відсутністю конденсату на дверцятах печі. Це буде означати, що вся волога вийшла. Багато майстрів помічають, що їм доводиться готувати цегляну піч для повного використання близько 10 днів, а взимку ці періоди можуть збільшуватися.

Перевірка перевірки

Після того, як крапельки конденсату зникли, необхідно провести контроль якості висушеної духовки. Для цього закладають дрова, які будуть використовуватися щодня. Загальна маса згорілих дров складе 20 кг. Доцільно відрегулювати тягу так, щоб ефективність згоряння була максимальною.

Кілька годин кладку в зоні печі обстежують дуже ретельно. В ідеалі не повинно бути тріщин. Але в деяких ситуаціях поява невеликих тріщин вважається нормальним. Невеликі утворення, подібні до павутини, не можна закрити. Піч готова до використання.

Корисні поради

Сушка печі супроводжується займанням палива. Вам доведеться стикатися з цим процесом щоразу, тому будьте готові до особливостей вашого дизайну заздалегідь. Відомо, що дві однаково укладені печі можуть плавитися по-різному.

Перш ніж насильно висушити пристрій, потрібно переконатися, що в димоході присутня тяга. Для цього виготовляється джгут з газети і підпалюється. Полум’я повинно відхилятися до труби. Цим маневром ми також досягаємо нагрівання повітря в трубі, тому використовуйте цей метод кожен раз, розплавляючи піч.

Певні обмеження накладаються на те, як сушити духовку, наприклад, у негоду краще відмовитися від цього починання. Загальний час одного циклу повинен становити близько 3 годин. Після висихання ви не захистили прилад від механічних пошкоджень.

Тріщини в кладці також можуть виникнути, якщо з будівництвом не поводитися обережно. Складати дрова потрібно обережно, щоб не допустити ударів по стінках печі. Пам’ятайте про безпеку на будь-якому етапі використання печі.