Водяна баня як зробити в домашніх

Водяна лазня. як зробити в домашніх умовах, як нагрівати

Часто в рецептах народної медицини, радах по догляду за шкірою рекомендують гріти компоненти на водяній бані. На водяній бані. це як? Таке питання, часом, змушує шукати читача інші більш зрозумілі рекомендації. Але ж все просто

Водяна баня. потрібне, дуже корисний пристрій для нагрівання, розплавлення, приготування різних продуктів. Вони не пригоряють, не прилипають до стінок посуду, а головне, зберігають свої корисні властивості. Зазвичай на цьому пристрої, що складається з двох каструль різного розміру, розплавляють або виготовляють інгредієнти для домашніх косметичних засобів, лікувальних препаратів. За допомогою водяної бані зручно розтопити деякі харчові продукти, наприклад, шоколад.

Як застосовується водяна баня, як зробити в домашніх умовах, як нагрівати, як розтопити на водяній бані мед, віск, прополіс, відвар ромашки, реп’яхову олію, як приймати такі процедури? Про все це я розповім вам на www.rasteniya-lecarstvennie.ru сьогодні:

Процес цей дуже простий: поставте на плиту каструлю більшого розміру. Застелите дно тканинною серветкою. Налийте води (приблизно на чверть). Доведіть до кипіння. Тепер зверху встановіть каструлю або будь-яку іншу металеву посуд поменше (при поступовому нагріванні можна використовувати керамічну).

При правильно виготовленої конструкції, вода буде стосуватися зовнішньої поверхні денця меншою посуду. У цій ємності і будемо розтоплювати, готувати потрібний інгредієнт. Тільки не забудьте накрити її кришкою.

Замість великої каструлі можна також використовувати глибоку сковороду з водою. Менша посуд ставиться прямо на її дно, покрите серветкою.

Важливо щоб нижня ємність мала товсте дно і стінки. Кипіння не повинно бути занадто сильним, а краплі води не повинні проникати в верхню. При правильно приготовленої водяній бані верхня посуд буде нагріватися тільки гарячою водою, але не вогнем, який йде на нагрів нижній ємності. Зазвичай температура нагрівання невисока: 40-70 градусів залежно від інтенсивності вогню. І навіть у разі кипіння води у верхній ємності, його простіше контролювати. Тому водяна баня для відварів. відмінне засіб.

Мед, ка відомо, дуже корисний продукт. Він містить речовини, благотворно впливають на загальний стан здоров’я. Також його використовують для приготування косметичних масок. Для багатьох рецептів краще використовувати рідку консистенцію продукту. Щоб розтопити засахарівшійся мед, зберігши його корисні властивості, використовують водяну баню.

Для цього потрібне кількість меду викладають в миску, встановлюють в наповнену водою каструлю, після чого нагрівають до 40 градусів (не вище).

Як розтопити на водяній бані віск?

Рідкий віск потрібен, щоб приготувати косметичну маску, зробити епіляцію. З розтопленого воску роблять обгортання при лікуванні артриту рук. Він потрібен для виготовлення різних воскових фігурок, виробів, свічок.

Щоб розтопити віск, покладіть потрібний шматочок в меншу посуд. Її встановіть в більшу, наповнену водою. Нагрівайте поступово, поки продукт не придбає потрібну консистенцію. Поки він плавиться, не забувайте помішувати. Якщо віск плавити звичайним способом, на плиті, він може підгоріти і втратити свої лікувальні властивості.

Як розтопити на водяній бані прополіс?

Цей продукт бджільництва не дарма називають натуральним, природним антибіотиком. Наші предки протягом століть використовували його для приготування всіляких домашніх цілющих засобів. В даний час лікування прополісом також не втратило своєї актуальності.

Прополіс містить фітонциди, що має виражену бактерицидну дію. Ці речовини вивільняються і починають діяти при нагріванні. Розігрітий продукт використовують при лікуванні бронхітів, ринітів, трахеїти (роблять інгаляції). Для лікування шкірних захворювань також часто необхідна рідка консистенція цього продукту. Наприклад, для приготування мазей.

Плавити віск краще на водяній бані. Так він краще зберігає свої лікувальні властивості. Подрібніть його (заморозьте, а потім натріть на тертці), покладіть в керамічну чашку. Зазвичай до прополісу додають якусь масляну основу з вершкового або рослинного масла. Це заздрості від рецепта. Чашку встановіть в наповнену водою каструлю. Нагрівайте, помішуючи, поки вийде однорідна маса. Гаряче засіб слід процідити через часте ситечко.

Як нагріти на водяній бані відвар ромашки?

Как растопить шоколад на водяной бане? Fruitm

Ромашка. дуже популярна рослина, що володіє безліччю цілющих властивостей. Її суцвіття використовують для приготування традиційних ліків, готують відвари, настої за народними рецептами, застосовують в косметології. Настоєм з ромашки споліскують волосся, протирають обличчя. Дуже хорошим косметичним засобом для догляду за шкірою вважаються приготовлені з нього заморожені крижані кубики.

Щоб під час приготування квітки не втратили своїх корисних якостей, настій краще готувати на водяній бані. Для цього в малу ємність насипте 2 ст. л. сухих квіток. Долийте туди ж 400 мл теплої води. Помістіть на киплячу водяну баню, нагрівайте під кришкою 20 хв. Потім вимкніть плиту, дайте можливість настою охолонути самостійно. Потім процідіть. Натомість викіпевшей, долийте кип’яченої води до початкового об’єму.

Готове засіб використовуйте для полоскання горла, порожнини рота, застосовуйте зовнішньо. При лікуванні шлунково-кишкових захворювань його можна використовувати для прийому всередину або робити мікроклізми. Обполіскуйте їм волосся, або заморозьте і протирайте обличчя для поліпшення стану шкіри.

Як приготувати на водяній бані реп’яхову олію?

Реп’яхову олію виготовляють зі свіжих, або висушених коренів лопуха (народна назва. реп’ях). Це засіб дуже корисно для волосся. Його втирають в шкіру голови за годину до миття. При регулярному застосуванні волосся перестає випадати, краще ростуть. Змінюється їх зовнішній вигляд: вони стають м’якими, пружними, блискучими. Також масло використовують для зміцнення, зростання вій.

Це засіб теж краще готувати на водяній бані. Для цього наповніть половину літрової банки подрібненими корінням (сухими або свіжими). Приберіть в темне місце. Через пару днів злийте масло в керамічну миску. Встановіть на киплячу водяну баню, накрийте кришкою. Зменшіть вогонь, нагрівайте 1 годину. потім процідіть.

Сьогодні ми з вами дізналися, для чого потрібна водяна баня, як правильно її зробити вдома, для чого використовувати. Сподіваюся, вам допоможе ця інформація при застосуванні різних рецептів лікування, приготування домашніх косметичних засобів. Будьте здорові!

Як розтопити мед

Кристалізація меду, або засахаривание. це цілком природне явище, яке найчастіше говорить про його якість. Використовувати мед в такому вигляді в кулінарії або народній медицині дуже незручно. Щоб надати цій солодкого і корисного ласощів привабливий і тягучий вид, використовуйте водяну баню.

Для цього візьміть необхідну кількість зацукрованого меду, покладіть в ємність. У міру нагрівання стежте за тим, як починають «таїти» кристали. Якщо вас не влаштовує консистенція, можна додати в мед трохи води. Зазвичай достатньо кілька столових ложок. головне не перелити.

Як Зробити водяну баню в домашніх умовах

Для цього необхідно взяти дві ємності різного діаметру і зробити наступні маніпуляції:

  • взяти глибоку каструлю більшого розміру;
  • встановити зверху іншу ємність меншого діаметру, так щоб її дно не стосувалося дна першої;
  • налити у велику каструлю не більше половини води.

Каструлі краще підбирати так, щоб верхня спиралася своїми ручками на ободок нижньої. Ручки повинні бути металевими, інакше є ризик їх обгорання.

Для чого ще можна використовувати

Щадний нагрів продуктів дуже затребуваний в кулінарії, коли існує необхідність піддати продукти температурної обробки, яка не повинна перевищувати 100 ° С. Також використовується для приготування різних кремів, соусів і навіть сирів.

У народній медицині за допомогою даного процесу готують відвари з цілющих трав, виготовляють мазі. Такий спосіб дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин і домогтися найбільшого цілющого ефекту.

Як розтопити віск

У косметології, рукоділля та народній медицині дуже часто використовується віск. За допомогою його роблять епіляцію, виготовляють ароматичні свічки, предмети мистецтва, застосовують для терапії захворювань суглобів.

Якщо намагатися розтопити натуральний віск на вогні, то він легко може підгоріти. Щоб уникнути псування продукту використання водяної бані є єдино правильним рішенням.

Працювати з воском необхідно дуже акуратно. Мало того, що легко можна обпектися паром від лазні, так і розплавлений віск також несе підвищену опікову небезпека.

Что такое водяная баня Бон Мари и как в ней готовить.

Візьміть необхідну кількість воску і помістіть в ємність, яку ви будете використовувати для процедури плавлення. Віск слід постійно помішувати аж до досягнення потрібної консистенції. Акуратно, але досить швидко використовуйте його за призначенням.

Інструкції з використання

Деякі фахівці рекомендують не тільки готувати народні засоби за допомогою лазні, але розігрівати продукти харчування. Підігріти продукти на водяній бані. це як? Все досить просто:

  • поставте велику каструлю на плиту, налийте в неї води приблизно на чверть;
  • доведіть воду до кипіння;
  • в каструлю меншого діаметра покладіть необхідні вам продукти, поставте в ємність більшого розміру з киплячою водою.

Що значить підігріти на водяній бані і яке тут перевага? Їжу можна розігріти до температури від 40 до 90 ° С в залежності від інтенсивності кипіння води. Вважається, що їжа, розігріта таким способом, більш корисна, ніж та, що, наприклад, була приготовлена ​​в мікрохвильовій печі, в тому числі і тому, що виключається підгоряння і вплив мікрохвиль, про шкідливий вплив яких суперечки ведуться до сьогоднішнього дня.

Розглянемо, як працює цей процес на прикладі продуктів бджільництва: меду, воску, прополісу. Так як саме з цими продуктами у людей виникає найбільше труднощів.

Водяна баня в домашніх умовах

У кулінарії, косметології та народній медицині часто використовуються формулювання «водяна лазня». Однак не всі розуміють, що це таке і як цим користуватися. Розглянемо, що з себе представляє водяна баня і як зробити її в домашніх умовах.

Як розтопити прополіс

Поширена в народній медицині. смолиста речовина в складі якого міститься близько 200 корисних для людини речовин: флавонойдов, ароматичні кислоти, мікроелементи, вітаміни. При зберіганні прополіс починає тверднути, а потім і зовсім перетворюється в тендітну масу, схожу на каніфоль. Застосовувати його в такому вигляді практично неможливо. і тут знову виручить водяна баня.

Під час нагрівання з прополісу починають виділятися фітонциди. речовини, які ефективні при лікуванні таких захворювань як бронхіт, риніт та інших хвороб легенів і носоглотки. Саме з цієї причини прополіс часто використовують для інгаляцій.

У деяких рецептах необхідна саме рідка форма. наприклад, для виготовлення лікувальних мазей. Залежно від рецептури того чи іншого народного кошти, до прополісу можуть додаватися вершкове або рослинне масло.

Прополіс починає плавитися при температурі 80 ° С. Численні дослідження показали, що навіть після кип’ятіння продукт не втрачає своїх лікувальних властивостей. Але при приготуванні деяких цілющих засобів прополіс необхідно змішувати з іншими інгредієнтами. тут найкращим варіантом буде використання водяної бані.

Топити прополіс рекомендується із закритою кришкою і краще, якщо вона буде зі скла. простіше контролювати процес плавлення. Після доведення продукту до потрібної консистенції і додавання всіх необхідних інгредієнтів, рекомендується процідити засіб через сито.

Що це і для чого потрібно

Так що ж таке водяна баня і в чому її переваги? Це досить простий, але ефективний спосіб прогрівання продуктів контрольованою температурою. Даний метод дозволяє не допустити підгоряння або кипіння вмісту.

Принцип роботи полягає в передачі тепла від одного предмета до іншого через «посередника», яким виступає звичайна вода.

  • продукти прогріваються повільно і рівномірно;
  • речовини не піддаються сильній термічній обробці, не втрачають своїх корисних властивостей;
  • виключається підгоряння продукту.

Вода не може нагрітися вище 100 ° С. Відповідно, дно верхньої ємності, в якій і відбувається основний процес приготування, теж не може прогрітися вище цього значення. Значить нічого не може підгоріти або згоріти. Часто цей спосіб застосовується в пастеризації продуктів. наприклад, домашня пастеризація баночок з соліннями.

переваги

У Стамбулі, в султанському палаці Топкапи, туристам демонструється середньовічна кухня, перетворена в музей. Серед безлічі величезних казанів, каструль і іншого начиння, тут є і водяні лазні. У них готували особливо делікатесні страви.

Але і вдома можна приготувати справжні шедеври.

Невисока температура дозволяє готувати, наприклад, яєчні креми або соуси без руйнування ніжних білків.

При необхідності, блюдо в «банної» ємності здатне перебувати в гарячому стані кілька годин. Подавати його можна порційно, а основна частина завжди буде гарячої, але не пригорить.

Навіщо і коли?

Що таке водяна баня в кулінарії, зрозуміти не складно, якщо знати де і як її застосовувати. «Банна» методика досить клопітно, беруться за таку процедуру нечасто. коли за рецептурою продукту необхідна температура, яка не перевищує 100 ° С.

Гурмани таких рецептів придумали безліч.

Це і найніжніші креми для тортиків, і пікантні соуси, які супроводжують не менше пікантні страви (м’ясні, грибні, рибні).

ВОДЯНАЯ БАНЯ в домашних условиях / Как быстро сделать дома, чтобы расплавить шоколад / ЛАЙФХАК

Існує рецептура сирів, паштетів і навіть ковбас, зробити які без щадного рівномірного нагріву неможливо.

Наприклад, шоколадні маффіни готувати легше, якщо скористатися нехитрої конструкцією з 2 каструльок. так масло і шоколад розтопиться швидше і простіше.

Цей метод дозволяє акуратно підігріти і розтопити зацукрувати мед, не боячись, що його корисні властивості знизяться від високої температури.

Також цей щадний спосіб нагріву затребуваний в приготуванні цілющих трав’яних відварів. У цій процедурі перевищення температури виключено, а значить, корисні компоненти не зруйнуються. До речі, як готувати цілющі відвари, описано ще в працях Гіппократа.

Інструкція

Найпростіша водяна баня в домашніх умовах легко споруджується з двох каструль різного діаметру.

Ту, що поменше, вставляємо в першу ємність.

Підберіть каструлі так, щоб ручки-вушка внутрішньої ємності спиралися на краю зовнішньої.

Води наливайте в міру, приблизно до половини висоти внутрішньої каструльки.

Важливо, щоб окріп омивав її днище і стінки, але не переливався через край.

Товстостінна каструля. кращий вибір. Взагалі краще брати ту, у якій подвійне дно. прогрів буде рівномірніше.

От і все. Надсилайте спорудження на конфорку.

Що це таке?

Принцип конструкції полягає в передачі тепла через «посередника».

Заповнена водою перша ємність нагрівається на відкритому вогні.

У вміщеній в неї ємності меншого діаметра вміст нагрівається за рахунок температури навколишнього її гарячої води. того самого «посередника».

Так як кипляча вода фізично не здатна нагрітися понад 100 ° С, температура в малої місткості, природно, також не перевищить цей показник.

Тут у вас нічого не підгорить апріорі. контакт з відкритим вогнем виключений.

Цей принцип широко використовується в харчовій промисловості. Саме так влаштовані пастеризатори молока і консервованих продуктів. Водяна «сорочка» сироварних машин передає строго обмежена тепло до сирної маси в процесі приготування деяких делікатесних видів сиру.

Але ж і ви, напевно, не раз пастеризували баночки з домашньої консервацією в окропі? Ця нехитра процедура теж є водяною банею.

Посуд. яка підходить?

Більш зручна банька вийде з широкою стійкою каструлі і напівсферичної китайської сковороди ВОК, яка перевершує каструлю діаметром. Можна використовувати миску або поглиблене керамічну таріль відповідного діаметру.

Саме такі водяні лазні з харчової нержавійки виготовляються на фабриках кухонного посуду і продаються для використання в «просунутої» домашньої кулінарії.

Внутрішній контейнер виконується у вигляді каструльки або мисочки з кришкою.

В імпортному виконанні ці набори називаються «Bain-marie».

«Баньку» нескладно організувати і в мультиварці. це цілком підходяща посуд:

  • налийте в мультічашу воду;
  • якщо в комплекті аксесуарів немає спеціальної підставки. встановіть в центрі чаші щось підходяще (наприклад, невисоку чайну чашку);
  • на підставці розмістіть форму з продуктом;
  • закрийте кришку, включайте агрегат.

Все про водяну баню в кулінарії

Читаючи кулінарні форуми, можна прийти до висновку, що нове покоління господинь не зовсім розуміє, що таке кулінарна водяна баня, як зробити в домашніх умовах це зручне пристосування, а головне. навіщо і як його використовувати.

Насправді, це простий і ефективний спосіб створити автоматично контрольоване середовище певної температури. Кажуть, що створювати умови для щадного нагріву будь-яких особливо ніжних інгредієнтів придумали стародавні алхіміки.

Поради та секрети

Один із секретів кулінарної лазні полягає в тому, що вона не обов’язково повинна бути «водяний». Рідиною-теплоносієм може служити масло або соляні розчини. Такі теплоносії здатні передати готується продукту практично будь-яку бажану температуру. Потрібно лише експериментально підібрати рідина.

Втім, теплоносієм-посередником може послужити зовсім не рідкий, а твердий компонент.

Саме так готують каву по-турецьки: занурюють джезву в розпечений кварцовий пісочок.

Ще одна альтернатива воді. повітря або пар.

У продажу є і такі конструкції «Bain-marie».

Корисне відео

Без рівномірного підігріву в конструкції з двох ємностей не обійтися, якщо потрібно приготувати мастику з маршмеллоу, якої так зручно прикрашати різні торти, у вигляді цифр, наприклад. На цьому відео показано, як гріти компоненти для мастики:

Повірте, це просто: розтоплюємо шоколад на водяній бані в домашніх умовах

Швидко і просто: як правильно розтопити шоколад в мікрохвильовій печі?

Незвичайний десерт з сиру і печива «горщик з квітами»

Три способи розтопити білий шоколад в домашніх умовах: інструкція і нюанси, про які важливо знати

Як варити смачний гарячий шоколад в домашніх умовах. рецепти, цікаві

Для чого ще можна використовувати

Щадний нагрів продуктів дуже затребуваний в кулінарії, коли існує необхідність піддати продукти температурної обробки, яка не повинна перевищувати 100 ° С. Також використовується для приготування різних кремів, соусів і навіть сирів.

У народній медицині за допомогою даного процесу готують відвари з цілющих трав, виготовляють мазі. Такий спосіб дозволяє зберегти максимальну кількість корисних речовин і домогтися найбільшого цілющого ефекту.

Що це і для чого потрібно

Так що ж таке водяна баня і в чому її переваги? Це досить простий, але ефективний спосіб прогрівання продуктів контрольованою температурою. Даний метод дозволяє не допустити підгоряння або кипіння вмісту.

Принцип роботи полягає в передачі тепла від одного предмета до іншого через «посередника», яким виступає звичайна вода.

  • продукти прогріваються повільно і рівномірно;
  • речовини не піддаються сильній термічній обробці, не втрачають своїх корисних властивостей;
  • виключається підгоряння продукту.

Вода не може нагрітися вище 100 ° С. Відповідно, дно верхньої ємності, в якій і відбувається основний процес приготування, теж не може прогрітися вище цього значення. Значить нічого не може підгоріти або згоріти. Часто цей спосіб застосовується в пастеризації продуктів. наприклад, домашня пастеризація баночок з соліннями.

Поради та рекомендації щодо застосування

Найкращою посудом для «лазні» є каструлі з товстостінної нержавіючої сталі. Якщо немає каструлі з меншим діаметром, можна використовувати глибокі миски або гуртки. Ручки верхньої ємності повинні бути з металу.

Водяна баня в домашніх умовах іноді просто незамінна. Виготовити її просто, а трохи потренувавшись можна самостійно навчитися робити різні кулінарні шедеври, косметичні і народні засоби.

Все про водяну баню в кулінарії. Парова лазня в кулінарії як зробити

Іноді після прочитання рецепта в кулінарній книзі виникає враження, що прочитав якусь дивну шифровку для спецагентів. Бланшувати, припустити трохи з маслом, варити до проби “м’який кулька”. і це далеко не всі терміни, які використовуються кухарями. Але, мабуть, найпопулярнішим серед них є “водяна баня”. Як робити її, багато хто не знає, а тому відмовляються від подібних рецептів. І даремно. Робити її просто, а страви, приготовані на водяній або паровій бані, смачні і корисні.

Її використовують в тих випадках, коли потрібно делікатне приготування і нагрів страви не більше, ніж до 100 градусів. Найпростіший спосіб того, як робити водяну баню. це налити в одну каструлю воду, а другу, меншу за розміром, поставити в неї. У цю якраз і кладуться ті продукти, які потрібно приготувати. Зазвичай такий спосіб використовується для розтоплення масел і шоколаду, а також приготування заварних кремів і бісквітного тіста на підігріві. Домашній сир також роблять на подібній

Багато, правда, вважають, що парове меню підходить тільки для дітей або для дотримуються суворої дієти. Насправді на пару можна приготувати багато оригінальних і смачних страв. Це можуть бути самі різні суфле, омлети і навіть кекси. Приготування на водяній бані насичує їх додаткової вологою і робить соковитими, зберігаючи всю користь продуктів. Так що парове меню може бути досить різноманітним і не тільки дієтичним.

Але цим не вичерпуються всі випадки, коли потрібно знати, як робити водяну баню. Щоб зробити чізкейк, торт або суфле в духовці, часто використовують такий спосіб приготування. Це пов’язано з тим, що для ніжної випічки потрібно пом’якшити високу температуру духовки і запобігти розтріскування верху. Для цього потрібно в глибоке деко налити воду так, щоб вона доходила до середини форми з випічкою. Якщо використовується роз’ємна форма, її потрібно обернути фольгою, щоб не потрапила волога. Бажано обертати в кілька шарів і внахлест і, звичайно, не варто поспішати.

Знаючи, як робити водяну баню в домашніх умовах, можна урізноманітнити свою меню не тільки дієтичними стравами. Приготування багатьох тортів, суфле і чізкейк стане завдяки їй дуже буденною справою. А значить, можна буде влаштовувати для своєї сім’ї маленькі свята кожен день. Та й приготовані на пару котлети, риба і овочі часто виглядають набагато привабливіше обсмажених або тушкованих. А найголовніше, вони в собі поєднують ніжний смак і користь, так як готуються без додавання олії.

Насправді, це простий і ефективний спосіб створити автоматично контрольоване середовище певної температури. Кажуть, що створювати умови для щадного нагріву будь-яких особливо ніжних інгредієнтів придумали стародавні алхіміки.

Як розтопити прополіс

Поширена в народній медицині. смолиста речовина в складі якого міститься близько 200 корисних для людини речовин: флавонойдов, ароматичні кислоти, мікроелементи, вітаміни. При зберіганні прополіс починає тверднути, а потім і зовсім перетворюється в тендітну масу, схожу на каніфоль. Застосовувати його в такому вигляді практично неможливо. і тут знову виручить водяна баня.

Під час нагрівання з прополісу починають виділятися фітонциди. речовини, які ефективні при лікуванні таких захворювань як бронхіт, риніт та інших хвороб легенів і носоглотки. Саме з цієї причини прополіс часто використовують для інгаляцій.

У деяких рецептах необхідна саме рідка форма. наприклад, для виготовлення лікувальних мазей. Залежно від рецептури того чи іншого народного кошти, до прополісу можуть додаватися вершкове або рослинне масло.

Прополіс починає плавитися при температурі 80 ° С. Численні дослідження показали, що навіть після кип’ятіння продукт не втрачає своїх лікувальних властивостей. Але при приготуванні деяких цілющих засобів прополіс необхідно змішувати з іншими інгредієнтами. тут найкращим варіантом буде використання водяної бані.

Топити прополіс рекомендується із закритою кришкою і краще, якщо вона буде зі скла. простіше контролювати процес плавлення. Після доведення продукту до потрібної консистенції і додавання всіх необхідних інгредієнтів, рекомендується процідити засіб через сито.

клізма

Готують настій з розрахунку 1 частина сировини на 1 літр окропу.